Follow us

Παγκόσμια πρώτη: Έφτιαξαν στο εργαστήριο πλήρη λειτουργικό αδένα με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα

Δημιούργησαν ζωτικό όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ιατρικό εργαστήριο

Επιστήμονες στη Βρετανία δημιούργησαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο έναν πλήρως λειτουργικό θύμο αδένα, ένα ζωτικό όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντας χρήση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, το οποίο αποτελεί σημαντικό βήμα για τη δημιουργία τεχνητών θύμων αδένων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο θύμος αδένας είναι ένα όργανο στο στήθος, όπου ωριμάζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα, βασικά "όπλα" της άμυνας του οργανισμού. Αν ο θύμος δεν δουλεύει σωστά ή δεν έχει σχηματισθεί κανονικά στο έμβρυο μέσα στη μήτρα, τότε ο άνθρωπος μπορεί να εκδηλώσει διάφορες ασθένειες, όπως σοβαρή ανοσοανεπάρκεια, αδυνατώντας να καταπολεμήσει τις διάφορες λοιμώξεις και τα πρώτα καρκινικά κύτταρα, ή αυτοάνοσες παθήσεις, στις οποίες το ίδιο του ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον των υγιών ιστών.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", πήραν βλαστικά κύτταρα από ασθενείς από τους οποίους είχε αφαιρεθεί ο θύμος αδένας. Από αυτά τα βλαστοκύτταρα δημιουργήθηκαν εξειδικευμένα κύτταρα του θύμου αδένα και αυτά καλλιεργήθηκαν σε μεγάλους αριθμούς πάνω σε ένα ειδικά δημιουργημένο ικρίωμα-σκελετό, προϊόν εμβιομηχανικής, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κανονικού οργάνου μετά από μερικές μέρες.

Όταν ο νέος εργαστηριακός αδένας μεταμοσχεύθηκε σε πειραματόζωα, λειτούργησε κανονικά σε πάνω από τα τρία τέταρτα των τρωκτικών και υποστήριξε πλήρως την ανάπτυξη ώριμων Τ-λεμφοκυττάρων σε αυτά. Στο παρελθόν επιστήμονες έχουν δημιουργήσει στο εργαστήριο διάφορα όργανα, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται το ίδιο με ένα ολόκληρο θύμο αδένα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Πάολα Μπονφάντι, καθηγήτρια του Τμήματος Λοιμωξιολογίας και Ανοσολογίας του UCL, δήλωσε ότι "πέρα από το να παρέχει μια νέα πηγή μοσχευμάτων για ανθρώπους χωρίς λειτουργικό θύμο αδένα, η έρευνα μας έχει και άλλες δυνητικές μελλοντικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, καθώς ο θύμος βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τον εαυτό από τον μη-εαυτό, δημιουργεί πρόβλημα στα μοσχεύματα από δότες, καθώς μπορεί να κατευθύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να τους επιτεθεί. Πιθανώς θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, μεταμοσχεύοντας ένα θύμο αδένα που θα έχει δημιουργηθεί από κύτταρα του θύμου του ίδιου του ασθενούς. Αυτό μπορεί να εμποδίσει το σώμα να επιτεθεί στο μόσχευμα. Η σχετική έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά ανοίγει προοπτικές να απαλλάξουμε τους ασθενείς από την ανάγκη να λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για όλη την υπόλοιπη ζωή τους".

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.nature.com/articles/s41467-020-20082-7

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ 20 Ιουν 2022 | 23:21

Αλόννησος: Εντυπωσιακές εικόνες από την έρευνα στον βυθισμένο αρχαίο οικισμό του Αγίου Πέτρου [Εικόνες]

Η δυνατότητα που προσφέρει η ενάλια έρευνα στον πρωϊμότερο βυθισμένο νησιωτικό οικισμό του Αιγαίου, αναμένεται να αναδείξει σημαντικές πλευρές της ζωής των πρώτων κοινοτήτων και της ναυσιπλοΐας

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 17 Ιουν 2022 | 08:27

Κορονοϊός: Μικρότερος ο κίνδυνος μακρόχρονης νόσησης από την Όμικρον σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα

Η παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μακροχρόνια Covid-19 από ό,τι η προηγούμενη επικρατούσα παραλλαγή Δέλτα.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ 10 Ιουν 2022 | 12:04

Υπάρχουν UFO; Η ΝΑΣΑ ιδρύει για πρώτη φορά τμήμα μελέτης "Άγνωστων Ιπτάμενων Φαινομένων"

Απαντήσεις στο ερώτημα που απασχολεί εδώ και πολλές δεκαετίες επιστήμονες και κοινό, θα επιχειρήσει να δώσει με επίσημο τρόπο η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ 29 Ιουν 2022 | 12:16

Κορονοϊός: Γιατί δεν θα κάνει τέταρτη δόση του εμβολίου ο Γκίκας Μαγιορκίνης

"Ο γενικός πληθυσμός δεν χρειάζεται την τέταρτη δόση του εμβολίου", λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Γιατί δεν θα την κάνει ο ίδιος.

29 Ιουν 2022 | 12:12

Έτσι θα παραμείνουμε υγιείς στα 50+

Τα μυστικά της καλής υγείας και τα SOS για την πέμπτη δεκαετία της ζωής μας.

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 28 Ιουν 2022 | 21:21

Μόσιαλος: Για να σταματήσει η πανδημία θα χρειαστούμε εμβόλια που εμποδίζουν τη διασπορά - Το πρόβλημα με την Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που άλλαξε τα δεδομένα και η εκτίμηση Μόσιαλου για την 4η δόση.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 28 Ιουν 2022 | 11:40

Πώς παρακάμπτουν την ανοσία οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5: Πιο βαριά συμπτώματα, με διπλάσια πιθανότητα θανάτου

Οι υποκατηγορίες ΒΑ.4 & ΒΑ.5 της Όμικρον είναι πιο μεταδοτικές, σημειώνει ο καθηγητής Γ. Ατσαλάκης. Διπλάσια πιθανότητα θανάτου και πενταπλάσια πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο.

28 Ιουν 2022 | 10:57

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Οι 6 βασικοί παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε

Ο καθηγητής Παθολογίας μας επισημαίνει όσα περνάνε από το χέρι μας για να μειώσουμε τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα στα επόμενα χρόνια της ζωής μας.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 28 Ιουν 2022 | 10:07

Γιατί ο κίνδυνος αποβολής μιας εγκύου μεγαλώνει το καλοκαίρι και ιδίως τον Αύγουστο

Ο κίνδυνος αποβολής μιας εγκύου φαίνεται να αυξάνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού, συμπέρανε μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ 28 Ιουν 2022 | 08:24

Κορονοϊός: Η προσωρινή διακοπή ενός ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου διπλασιάζει τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση

Η προσωρινή διακοπή της θεραπείας με το ευρέως συνταγογραφούμενο ανοσοκασταλτικό φάρμακο μεθοτρεξάτη, μπορεί να διπλασιάσει τα παραγόμενα αντισώματα στον οργανισμό τους.

27 Ιουν 2022 | 10:51

3 καλές συνήθειες για διατροφή στην εμμηνόπαυση - και πολλά χρόνια πριν!

Η "έξυπνη" διατροφή στην εμμηνόπαυση -και τα χρόνια που προηγούνται- θα μας βοηθήσει να γίνει πιο εύκολα η μετάβαση σε αυτή τη φάση της ζωής μας.

Η ΕΡΕΥΝΑ 27 Ιουν 2022 | 09:51

Πώς το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Μειωμένος ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους ηλικιωμένους έχουν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

ΔΑΝΕΖΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 27 Ιουν 2022 | 09:09

Οι ασθενείς με κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο από Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Από Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ κινδυνεύουν περισσότερο οι ασθενείς με κορονοϊό.