Follow us

Παίδων "Αγία Σοφία": Τι θα γίνει με τα χειρουργεία - Τα κενά σε αναισθησιολόγους, μικροβιολόγους και άλλες βασικές ειδικότητες

Σύμφωνα με τους γιατρούς του Παίδων "Αγία Σοφία", η έλλειψη αναισθησιολόγων οδήγησε σε αναστολή τακτικών χειρουργείων όλων των ειδικοτήτων.

Τα κενά στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το Παίδων "Η Αγία Σοφία", δεν αφορούν μόνο στους αναισθησιολόγους (με συνέπεια ήδη από τον Αύγουστο να έχουν ανασταλεί οι μη αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις). Γιατροί του νοσοκομείου αναφέρουν ελλείψεις και σοβαρά προβλήματα λειτουργίας σε εργαστήρια (αιματολογικό, βιοχημικό, μικροβιολογικό), σε κλινικές όπως η νευρολογική, στην πυρηνική ιατρική, αλλά και στα τμήματα της μεσογειακής αναιμίας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου, η έλλειψη αναισθησιολόγων- λόγω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και προτίμησης του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας υψηλότερων οικονομικών απολαβών- οδήγησε σε αναστολή τακτικών χειρουργείων όλων των ειδικοτήτων. Επεμβάσεις οφθαλμολογικές, όπως για παράδειγμα για τη διόρθωση στραβισμού, ορθοπεδικές, ΩΡΛ όπως για την αφαίρεση αμυγδαλών, έχουν πάρει σειρά αναμονής με αβέβαιο το πότε θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν.

Διαβάστε Επίσης


Μεγαλώνουν οι ελλείψεις

Το εργαστήριο της μοριακής υπολειτουργεί, όπως αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, με συνέπεια να μην βγαίνουν αποτελέσματα PCR για τον κορονοϊό τα Σαββατοκύριακα (ακόμη και σε γενικές εφημερίες). Το εργαστήριο λειτουργεί με το 1/3 των ιατρών που προβλέπεται, ενώ λόγω αναρρωτικής άδειας δύο γιατρών, θα μπορούν να εξετάζονται μόνο τα εξαιρετικά επείγοντα δείγματα. Από τον Οκτώβριο όμως, όπως σημειώνει, δεν θα είναι δυνατή η κάλυψη των μισών εφημεριών.

Στο αιματολογικό και βιοχημικό τμήμα τα δείγματα στην βραδινή βάρδια κλειστής εφημερίας στέλνονται στο Αγλαΐα Κυριακού.

Στην καρδιολογική κλινική και στο αιμοδυναμικό εργαστήριο (το μοναδικό στην Ελλάδα), από τις 12 κενές θέσεις έχουν καλυφθεί οι έξι, στη νευροχειρουργική υπάρχουν τρεις μόνιμοι γιατροί και ο ένας είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης. Στη χειρουργική επίσης τρεις μόνιμοι από τις δέκα θέσεις που υπάρχουν. Παράλληλα κενές θέσεις υπάρχουν στο καρδιοχειρουργικό τμήμα, αλλά και στη νευρολογική κλινική.

Στην πυρηνική ιατρική υπηρετεί μόνο ένας επικουρικός ιατρός, το τμήμα δεν είναι καν στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου και δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί μόνιμη θέση.

Στα δύο τμήματα μεσογειακής αναιμίας, που εξυπηρετούν περίπου 850 ασθενείς, κυρίως ενήλικες, παρατηρούνται καθυστερήσεις σε μεταγγίσεις λόγω ελλείψεων σε φιάλες αίματος, απόρροια της έλλειψης προσωπικού στην αιμοδοσία.

Παίδων - Αγία Σοφία

Μετακίνηση αναισθησιολόγων

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η προκήρυξη θέσεων του "Αγία Σοφία" για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις θα γίνει κατά προτεραιότητα. Θα προκηρυχθούν τρεις θέσεις αναισθησιολόγων, ενώ η ενίσχυση του νοσοκομείου θα γίνει με μετακίνηση αναισθησιολόγων μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης, ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου. Σε συνεννόηση επίσης με τη διοίκηση του νοσοκομείου θα επανασχεδιαστεί ο προγραμματισμός για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων.

Διαβάστε Επίσης

Πολιτική αντιπαράθεση για τη λίστα αναμονής

Το νοσοκομείο επισκέφτηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας "γροθιά στο στομάχι" το γεγονός ότι 3.000 παιδιά περιμένουν να χειρουργηθούν επειδή δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο νοσοκομείων Παίδων, δήλωσε πως "η λίστα αναμονής χειρουργείων που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ήταν 2.853 χειρουργεία" και επεσήμανε πως "το πρόβλημα έλλειψης των αναισθησιολόγων αντιμετωπίζεται με συντονισμένες ενέργειες και όχι με επικοινωνιακή εκμετάλλευση".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ 17 Νοε 2022 | 16:11

Υπόθεση μικρής Μελίνας: Ξανά στις δικαστικές αίθουσες

Στο Εφετείο η υπόθεση της μικρής Μελίνας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 08 Νοε 2022 | 15:57

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για την καταγγελία περί επαναχρησιμοποίησης υλικών μίας χρήσης στο ΑΧΕΠΑ

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί αρχικά η βασιμότητα της καταγγελίας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 26 Νοε 2022 | 08:38

Εξαρση της γρίπης στα παιδιά: Πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά, αυξάνονται τα περιστατικά

Αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν και γρίπη και κορονοϊός και RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, Respiratory Syncytial Virus) που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 25 Νοε 2022 | 14:30

Οι μισοί ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη δεν γνωρίζουν πως νοσούν

Στην χώρα μας υπολογίζεται πως οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχονται σε περίπου ένα εκατομμύριο.

ΥΓΕΙΑ 25 Νοε 2022 | 13:07

Εποχική γρίπη: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Η αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που προκαλεί η εποχική γρίπη διαφέρει από χρονιά σε χρονιά. Και υπάρχουν και τα ανησυχητικά σημάδια...

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ 25 Νοε 2022 | 07:07

Ανοίγει ο δρόμος για καθολικό εμβόλιο γρίπης: Το ανοσοποιητικό θα "θυμάται" τα στελέχη του ιού

Ένα πειραματικό εμβόλιο πέτυχε να δώσει ευρεία προστασία έναντι και των 20 γνωστών υποτύπων του ιού της γρίπης Α και Β σε αρχικές δοκιμές.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ 24 Νοε 2022 | 07:10

Επαναστατική θεραπεία: Νέο φάρμακο καθυστερεί την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 - Εγκρίθηκε για πρώτη φορά

Τα νέα είναι καλά στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη - Το φάρμακο λειτουργεί περιορίζοντας την "επίθεση" του σώματος στα δικά του κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

4.6 ΕΚΑΤ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ 23 Νοε 2022 | 07:31
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 22 Νοε 2022 | 07:36

Θερίζουν γρίπη και RSV στα παιδιά: "Ερχεται δύσκολος Δεκέμβριος", λέει ο Νταλούκας στο TheTOC

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε RSV, γρίπη και Covid-19. Μιλάει στο TheTOC ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας.

ΤΗΣ PFIZER 21 Νοε 2022 | 07:42

Κορονοϊός: Πόσο προστατεύει η τέταρτη δόση και μέχρι πότε κρατάει η προστασία - Νέα έρευνα

Το βασικό συμπέρασμα είναι όμως πως η τέταρτη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί ώστε να συμπίπτει με τα κύματα της νόσου ή να είναι διαθέσιμα εποχιακά, παρόμοια με το εμβόλιο της γρίπης.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 19 Νοε 2022 | 08:14

Εκρηξη ιώσεων στα παιδιά: Τα κρούσματα γρίπης περισσότερα από τα κρούσματα κορονοϊού - Γεμίζουν τα νοσοκομεία

Και στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, "Αγία Σοφία" και "Αγλαΐα Κυριακού", η κατάσταση είναι ήδη πιεστική.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 18 Νοε 2022 | 07:25

Ποιοι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος - Οι 10 κατηγορίες που είναι στο "κόκκινο"

Ο εμβολιασμός για τη γρίπη συστήνεται να γίνεται κάθε χρόνο κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 17 Νοε 2022 | 07:27

Γιατί οι άνω των 65 ετών είναι πιο ευάλωτοι στη γρίπη: Αποκαλυπτική νέα μελέτη για την άμυνα των πνευμόνων

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες - Γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς. Σωτήριο το εμβόλιο.