Παίδων ΜΗΤΕΡΑ: Νέο τμήμα μεταβολικών νοσημάτων και διαταραχών λιπιδίων

To μοναδικό τέτοιο τμήμα στον ιδιωτικό χώρο στην Ελλάδα, αποσκοπεί στην έγκαιρη ανίχνευση κληρονομικών νοσημάτων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παίδων ΜΗΤΕΡΑ: Νέο τμήμα μεταβολικών νοσημάτων και διαταραχών λιπιδίων

Νέο Τμήμα Ενδογενών Μεταβολικών Νοσημάτων & Κληρονομικών Διαταραχών Λιπιδίων, το μοναδικό στον ιδιωτικό χώρο στη χώρα μας, ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης και προσφοράς του νοσοκομείου προς το παιδί και την οικογένεια.

Τα Ενδογενή Μεταβολικά Νοσήματα οφείλονται σε διαταραχές των γονιδίων που κληρονομούνται από τους γονείς, προκαλώντας βλάβες σε πολλά όργανα όπως π.χ. στον εγκέφαλο, στο ήπαρ, στην καρδιά κλπ. Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζουν για πρώτη φορά τα παιδιά αμέσως μετά τη γέννηση, στην παιδική ηλικία ή και στην ενήλικη ζωή, είναι σπασμοί, εγκεφαλοπάθεια, στασιμότητα βάρους, χρόνια διάρροια, διόγκωση ήπατος, ανωμαλίες των οστών καθώς και υπογλυκαιμία, αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέως, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, LP(a) κλπ.

Όπως τονίζει η Διευθύντρια του Τμήματος, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών & Honorary Professor στο UCL Πανεπιστήμιο Λονδίνου, κα Ευρυδίκη Δρογκάρη, εξειδικευμένη στα Ενδογενή Κληρονομικά Νοσήματα Μεταβολισμού «Στο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες θεραπείες, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και παρέχεται ολοκληρωμένη διάγνωση με βάση την κλινική εικόνα του κάθε νεογνού ή μεγαλύτερου παιδιού/εφήβου, αλλά και ενδελεχείς ειδικοί έλεγχοι, όπως συμπληρωματικό νεογνικό screening, βιοχημικός, μεταβολικός, λιπιδιολογικός και μοριακός έλεγχος. Με αυτό τον τρόπο γίνεται η ακριβής διάγνωση και η συμπτωματική αντιμετώπιση των διαφόρων Κληρονομικών Μεταβολικών παθήσεων. Σε ειδικές περιπτώσεις είναι πιθανόν να χρειαστεί να αποσταλούν εξετάσεις σε ειδικά κέντρα του εξωτερικού».

Στο Τμήμα Ενδογενών Μεταβολικών Νοσημάτων και Κληρονομικών Διαταραχών Λιπιδίων του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ λειτουργούν δύο ειδικά τακτικά ιατρεία, κατόπιν ραντεβού:

α) Ιατρείο Κληρονομικών Διαταραχών Λιπιδίων. Το ιατρείο αυτό αποσκοπεί κυρίως στην έγκαιρη ανίχνευση και στη μη περαιτέρω εξέλιξη της Αθηρωματικής Νόσου στα αγγεία των παιδιών από τη μικρή παιδική ηλικία. Σκοπός είναι να αποφευχθούν κατά το δυνατόν νοσήματα που εμφανίζονται στη νεαρή ενήλικη ζωή, δηλαδή στεφανιαία νόσος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικά συμβάματα κλπ. Η συχνότερη κληρονομική διαταραχή είναι η Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία, η οποία αποτελεί το συχνότερο Γενετικό Νόσημα σε όλο τον κόσμο με συχνότητα 1: 250 γεννήσεις. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γίνονται οι πρώτοι έλεγχοι για χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, HDL, LDL και LP(a) στο 2ο - 3ο έτος ζωής, όπου και έχουν σταθεροποιηθεί τα επίπεδα χοληστερόλης.

β) Ιατρείο Ενδογενών Μεταβολικών Νοσημάτων. Τα σπανιότερα Κληρονομικά Μεταβολικά Νοσήματα αντιμετωπίζονται με ειδική θεραπεία, κατόπιν ακριβούς διάγνωσης. Τα νοσήματα αυτά είναι πολλά (περίπου 700) και συνήθως υποδιαγιγνώσκονται. Αυτό γίνεται και με τη συνεργασία πολλών άλλων ειδικών, π.χ. νευρολόγων, αναπτυ­ξιολόγων, ηπατολόγων, γαστρεντερολόγων, καρδιολόγων, νεφρολόγων, διαιτολόγων κ.λπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού, πατήστε εδώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ «NATURE SCIENTIFIC REPORTS» 19 Οκτ 2021 | 16:43

Ελληνική καινοτομία: Νέα μέθοδος προβλέπει πόσες κλίνες ΜΕΘ χρειάζεται καθημερινά η χώρα για τους ασθενείς με κορονοϊό

Νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης - Ελληνική μέθοδος προβλέπει πόσες κλίνες ΜΕΘ χρειάζεται καθημερινά η χώρα για τους ασθενείς με κορονοϊό.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 19 Οκτ 2021 | 11:01

Ερευνα: Η κολχικίνη δεν βοηθά καθόλου τους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό

Η χορήγηση της κολχικίνς σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό δεν οδηγεί σε μείωση των θανάτων, της διάρκειας νοσηλείας τους ή του κινδύνου να χρειαστούν διασωλήνωση.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 19 Οκτ 2021 | 10:59

Πώς η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε έως και 5 φορές τις νοσηλείες σε παιδιά και εφήβους

Καθώς η νέα μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού επικράτησε φέτος το καλοκαίρι, οι νοσηλείες σε παιδιά και εφήβους στις ΗΠΑ αυξήθηκαν έως και 5 φορές.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 19 Οκτ 2021 | 10:58

Υπουλη νόσος η κακή χοληστερίνη: Όσα περισσότερα χρόνια την έχει κάποιος, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά

Η νέα μελέτη δείχνει ότι, όπως συμβαίνει και με το κάπνισμα, η "κακή"χοληστερίνη έχει σωρευτική αρνητική επίπτωση στην καρδιά, οδηγώντας σε στεφανιαία νόσο.

19 Οκτ 2021 | 08:58

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε φρέσκο χυμό πορτοκάλι κάθε μέρα;

Ποια είναι τα οφέλη που μας προσφέρει ο χυμός πορτοκαλιού;

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 19 Οκτ 2021 | 08:36

Τα εμβόλια κορονοϊού είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού παρέχουν μικρότερη προστασία στους ανθρώπους με πολλαπλό μυέλωμα, έναν καρκίνο του αίματος, επιβεβαιώνει μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 18 Οκτ 2021 | 19:11

Καπραβέλος: Να ξανασκεφτούμε την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στα νοσοκομεία την ώρα που οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν, μίλησε ο Νίκος Καπραβέλος

ΤΟ COMIRNATY 18 Οκτ 2021 | 18:50

EMA: Ξεκίνησε η αξιολόγηση για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών

Ο ΕΜΑ ξεκίνησε την αξιολόγηση αίτησης για χρήση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΠΑ 18 Οκτ 2021 | 09:51

Κορονοϊός: Υβριδική υπερανοσία ακόμη και στις μεταλλάξεις αναπτύσσουν οι εμβολιασμένοι που νόσησαν

Η αποτελεσματικότητα της ανοσίας έναντι του κορονοϊού είναι ένα από τα πιο θερμά πεδία βιοϊατρικής έρευνας σχετικά με τη νόσο COVID-19.

ΝΕΑ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 18 Οκτ 2021 | 09:20

Κορονοϊός: Ποιος συνδυασμός εμβολίων έχει την υψηλότερη αποτελεσματικότητα

Υψηλή η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων Covid-19, ιδίως Pfizer ή Moderna μετά από AstraZeneca, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

18 Οκτ 2021 | 06:31

10 μύθοι για την εμμηνόπαυση που πρέπει να σταματήσουμε να διαιωνίζουμε

Αφορμή για να "ξεκαθαρίσουμε" τα πράγματα η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης.

ΥΠΟ ΤΟ ΑΓΡΥΠΝΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΛΑ 16 Οκτ 2021 | 22:08

Κορονοϊός: Οι επιστήμονες της BioNTech αποκαλύπτουν - "Οι νεκροί στη Νέα Υόρκη άλλαξαν τη στάση της Pfizer"

Πως δημιουργήθηκε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μιλούν οι Ουιγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί που το ανακάλυψαν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ 15 Οκτ 2021 | 22:42

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Δεύτερη δόση συστήνουν οι ειδικοί - Πότε πρέπει να γίνεται

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι το μοναδικό έως τώρα μονοδοσικό.