Πανδημία και άνοια: Επιδείνωση της κατάστασης για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους στο δεύτερο lockdown

Οι ασθενείς με άνοια εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο νόσησης από κορονοϊό. Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών προχώρησε στη σύνταξη μελέτης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η πανδημία του κορονοϊού και ο παρατεταμένος εγκλεισμός που είναι μια από τις συνέπειες του, εκτός από τις ψυχολογικές επιπτώσεις που είχαν και έχουν σε όλους μας επιδείνωσαν περισσότερο την καθημερινότητα των ασθενών με άνοια. Όχι μόνο γιατί τους στέρησαν τη δυνατότητα ασφαλούς εξόδου από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και γιατί οι ασθενείς με άνοια εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο νόσησης και αυξημένης θνητότητας, αφού δεν μπορούν να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης που είναι αναγκαια και απαραίτητα σε όλους.

Είναι επίσης γνωστό ότι στους ασθενείς με άνοια η οποία διατάραξη της καθημερινότητας τους προκαλεί ένταση, εκνευρισμό και τα συνέπεια προκαλεί επιπλέον προβλήματα τόσο στους ίδιους όσο και στους φροντιστές τους.

Στο πλαίσιο αυτών των προβλημάτων η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών προχώρησε στη σύνταξη μιας μελέτης με σκοπό να διερευνήσει τις συνέπειες της πανδημίας στις ζωές των ασθενών με άνοια και των οικογενειών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ερευνών αυτή απάντησαν μέσω Διαδικτυακού ερωτηματολογίου 339 φροντιστές ατόμων και έγινε από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Απρίλιο 2021. Οι ερωτήσεις αφορούσαν για το κατα πόσο επιδεινώθηκε η υγεία των ατόμων που φροντίζουν, εξαιτίας των μέτρων εγκλεισμού. Ακόμα τα άτομα αυτά ρωτήθηκαν εάν παρατηρούν συνολική διαφορά την δεύτερη περίοδο, σε σχέση με την πρώτη περίοδο απομόνωσης.

Οι περισσότεροι φροντιστές που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη. Ακόμα τα άτομα με άνοια ήταν επίσης κυρίως γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 81 έτη.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της έρευνας τώρα, το 86% των ατόμων με άνοια εμφάνισαν σημαντική συνολική επιδείνωση της κατάστασής τους, εξαιτίας της μακράς περιόδου απομόνωσης, που επέφερε η πανδημία. Οι τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν η ικανότητα επικοινωνίας, η διάθεση και η κινητικότητα των ασθενών.

Όσον αφορά στους φροντιστές, και αυτοί παρουσίασαν επιδείνωση τόσο στο σωματικό τους φορτίο σε ποσοστό 85% όσο και στο ψυχολογικό φορτίο 90%. Επίσης, ανέφεραν διαφορά ακόμα και μεταξύ των δύο περιόδων απομόνωσης (two major lockdown periods), με το 57,4% να αναφέρει μεγάλη επιδείνωση κατά το δεύτερο lockdown.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει η ανάγκη συνεργασίας των ειδικών υγείας, και της κοινότητας και των πολιτικών φορέων για οργάνωση άμεσης και πρακτικής βοήθειας σε άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική η γραμμή βοήθειας για την άνοια 1102 που λειτουργεί με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και έθεσε σε λειτουργία η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

Από τον Φεβρουάριο του 2020 που ξεκίνησε να λειτουργεί η Γραμμή 1102 μέχρι σήμερα περισσότερα από 800 είναι τα άτομα έχουν λάβει βοήθεια και ενημέρωση

Η τηλεφωνική γραμμή 1102 ανάμεσα στα αλλά προσφέρει Συμβουλές φροντίδας σε φροντιστές ατόμων με άνοια , ενημέρωση για τις οργανώσεις Alzheimer που λειτουργούν στην Ελλάδα και ενημέρωση για τις υπηρεσίες των Δήμων, των Κέντρων Υγείας, των ιδιωτικών και δημόσιων Νοσοκομείων και γενικότερα των φορέων που ασχολούνται με την τρίτη ηλικία και την άνοια.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

48-72 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ 25 Οκτ 2021 | 20:26

Κορονοϊός: Υποχρεωτικό μοριακό τεστ για τους στρατεύσιμους τον Νοέμβριο

Σε μοριακό τεστ είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν όσοι καταταγούν στον Στρατό το Νοέμβιο

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 25 Οκτ 2021 | 18:34

Με κορονοϊό ο Εντ Σίραν - Σε καραντίνα στο σπίτι του

Αν και ο Εντ Σίραν δεν κοινοποίησε λεπτομέρειες για την κατάστασή του, φαίνεται ότι είτε είναι ασυμπτωματικός είτε έχει ήπια συμπτώματα.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 25 Οκτ 2021 | 18:00

Κορονοϊός: 710 νέα κρούσματα στην Αττική, 623 στη Θεσσαλονίκη - Στο "κόκκινο" Λάρισα και Μαγνησία

"Έκρηξη" κρουσμάτων κορονοϊού σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Μαγνησία - Σε υψηλά επίπεδα η Αττική - Συνολικά 8 περιοχές της χώρας με τριψήφιο αριθμό

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 25 Οκτ 2021 | 17:54

Κορονοϊός: 54 νεκροί σήμερα - Ανέβηκαν στα 3.937 τα νέα κρούσματα, 354 διασωληνωμένοι

Στα 3.937 τα νέα κρούσματα σήμερα, 54 οι θάνατοι, 354 οι διασωληνωμένοι

"ΣΑΡΩΝΕΙ" Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΡΩΤΕΟΥΣΑ 25 Οκτ 2021 | 14:25

Θεσσαλονίκη: 340 νεκροί από κορονοϊό μέσα σε 42 ημέρες- Εννέα στους δέκα ήταν ανεμβολίαστοι

Στους 340, εκ των οποίων οι 299 ήταν ανεμβολίαστοι, ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων ο οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό τις τελευταίες 52 ημέρες, στη Θεσσαλονίκη

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ 25 Οκτ 2021 | 12:40

Θεσσαλονίκη: Συνωστισμός εκατοντάδων πιστών χωρίς μάσκες στη λιτανεία του Αγίου Δημητρίου- Επαναλαμβάνεται το 2020 [εικόνες-βίντεο]

Συνωστισμός, χωρίς μέτρα, αποστάσεις και μάσκες από τους πιστούς στη λιτανεία της εικόνας στη Θεσσαλονίκη, που γιορτάζει τον Άγιο Δημήτριο. Προσκυνούσαν χωρίς μάσκες τις εικόνες.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 25 Οκτ 2021 | 09:46

Μέτρα για τον κορονοϊό - Τι αλλάζει από σήμερα: Στο 1,5 μέτρο η απόσταση - Πότε είναι υποχρεωτική η μάσκα

Στο ενάμιση μέτρο μεταξύ των ατόμων [ένα άτομο ανά 2 τ.μ.] ορίζεται από σήμερα η τήρηση αποστάσεων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Οκτ 2021 | 09:16

Μίνα Γκάγκα: Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη και για τους αρνητές διασωλήνωσης

Η Μίνα Γκάγκα εξέφρασε ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας τη Θεσσαλονίκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα ήθελε ένα υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 25 Οκτ 2021 | 08:57

Κορονοϊός: Οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύουν και τους ανεμβολίαστους - Πολύ μικρότερες οι πιθανότητες μετάδοσης

Ολλανδοί ερευνητές υπολόγισαν ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται με την παραλλαγή Δέλτα έχουν μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε ανεμβολίαστους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ 25 Οκτ 2021 | 06:59

ΕΟΔΥ: Σε αυτά τα 164 σημεία θα πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test

Σε κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιούνται σήμερα, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid test από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

24 Οκτ 2021 | 22:58

Μητροπολίτης Μάνης: Διασωληνωμένος με κορονοϊό στον "Ευαγγελισμό"

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Μάνης δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 24 Οκτ 2021 | 20:36

Η εξομολόγηση της Ελένης Δήμου: Εκλαιγα συνέχεια, δεν είναι αστεία περίπτωση ο κορονοϊός

Στην πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία της λόγω κορονοϊού, που χρειάστηκε μάλιστα και να νοσηλευτεί, αναφέρθηκε η Ελένη Δήμου.

ΣΤΟ "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ" 24 Οκτ 2021 | 20:04

Καπραβέλος: Ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν - Κάνουμε εφημερίες σε ανοιχτή γραμμή με εισαγγελέα και νομικούς

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται πλέον η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη σε ότι αφορά τον κορονοϊό - "Τα πάντα έχουν γεμίσει" δηλώνει ο Καπραβέλος.