Follow us

Πάρκινσον: Χτυπάει τελικά πολύ περισσότερους από όσους νομίζαμε - Ποιοι κινδυνεύουν και ο πραγματικός αριθμός περιστατικών

Αποκαλυπτική η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Parkinson's disease"

συνταξιούχοι ηλικιωμένοι

Τα περιστατικά της νόσου του Πάρκινσον φαίνεται πως είναι πολύ περισσότερα από όσα υπολογίζουμε. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Parkinson's disease" δείχνει πως τα περιστατικά στους ενήλικες άνω των 65 ετών μπορεί να είναι έως και 50% υψηλότερα σε σχέση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις για 60.000 διαγνώσεις ετησίως.

Στα βασικά ευρήματα της μελέτης, τα περιστατικά αυξάνονται με την ηλικία στο εύρος των 65+, ενώ φαίνεται πως είναι περισσότερα στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες σε όλες τις ηλικίες.

Διαβάστε Επίσης

Τα προηγούμενα ποσοστά εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, με βάση μικρότερες μελέτες, εκτιμήθηκαν ότι ήταν στο εύρος 40.000 – 60.000 ετησίως. Το νέο ποσοστό επίπτωσης είναι 1,5 φορές υψηλότερο σε σχεδόν 90.000 περιπτώσεις ετησίως. Ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο είναι η ηλικία και η αύξηση της συχνότητας ευθυγραμμίζεται με την αύξηση του πληθυσμού που γερνάει.

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Πάρκινσον και το Ίδρυμα Michael J. Fox (MJFF), καθώς και από το Ινστιτούτο Κλινικών Επιστημών Αξιολόγησης (ICES).

"Η αύξηση των ατόμων που έχουν διαγνωστεί και ζουν με Πάρκινσον υπογραμμίζει την ανάγκη να επενδύσουμε σε περισσότερη έρευνα για καλύτερες θεραπείες και στην πρόληψη", δήλωσε ο Brian Fiske, PhD, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο MJFF.

Που οφείλεται η νόσος του Πάρκινσον;

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή, όπως αναφέρει η Ακαδημία Νευροεπιστημών, η δεύτερη πιο συχνή μετά τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οφείλεται στην απώλεια νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που μπορεί να συμβαίνει σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Κατά βάση, όμως, αφορά μία συγκεκριμένη ομάδα νευρικών κυττάρων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι μια πολύ σημαντική ουσία για τα κυκλώματα των νευρικών κυττάρων που σχετίζονται με τις ακούσιες κινήσεις, καθώς εξασφαλίζει την ισορροπία του συστήματος. Η απώλειά της συνεπάγεται την απώλεια της ισορροπίας του συστήματος και την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον.

Τα αίτια της νόσου παραμένουν άγνωστα. Όμως υπάρχει συστηματική έρευνα για την ανακάλυψη της αιτίας, όπως επίσης και για τη συσχέτισή της με περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες. Η διάγνωση της νόσου γίνεται μόνο με την κλινική εξέταση, ενώ δεν υπάρχει καμία εργαστηριακή εξέταση που να επιβεβαιώνει τη νόσο.

Διαβάστε Επίσης

Τα συμπτώματα

Από τη νόσο υπολογίζεται οτι πάσχουν περισσότεροι από 6 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως, με τους άνδρες να προσβάλλονται λίγο συχνότερα από ό,τι οι γυναίκες. Πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι ζουν με Πάρκινσον στην Ευρώπη σήμερα, ενώ ο αριθμός αυτός προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Το πιο συχνό σύμπτωμα της νόσου σε σχέση με την κινητικότητα είναι η βραδυκινησία, δηλαδή η προοδευτική μείωση της ταχύτητας ή/και του εύρους της κίνησης, όσο αυτή εξελίσσεται. Άλλο συχνό κινητικό σύμπτωμα είναι η δυσκαμψία, εξαιτίας της οποίας οι αρθρώσεις είναι δύσκολο να καμφθούν, λόγω του αυξημένου τόνου των μυών που τις περιβάλλουν. Το "τρέμουλο" (τρόμος) είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου, όμως ούτε είναι απαραίτητο να το έχει κάποιος για να διαγνωσθεί με τη νόσο του Πάρκινσον ούτε όποιος τρέμει πάσχει απαραίτητα από τη νόσο του Πάρκινσον.

Κατά την πρόοδο της νόσου, εγκαθίστανται και άλλα συμπτώματα, όπως η απώλεια των αντανακλαστικών στάσης και θέσης, με αποτέλεσμα την απώλεια της ισορροπίας και τις συχνές πτώσεις. Υπάρχουν και μη κινητικά συμπτώματα, όπως οι διαταραχές μνήμης και διάθεσης, η πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά την έγερση σε όρθια θέση, η διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ 30 Ιαν 2023 | 07:37

Crash test σε γρίπη, κορονοϊό, κρυολόγημα, RSV: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα, για πόσο διαρκεί η μετάδοση

Τόσο το κοινό κρυολόγημα, όσο και η γρίπη, αλλά και η Covid-19 αποτελούν ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν κυρίως το αναπνευστικό.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Ιαν 2023 | 08:10

Για πόσες μέρες μεταδίδει ο ασθενής τη γρίπη- Πότε αρχίζει η μετάδοση και πότε σταματάει

Αργεί η αποκλιμάκωση της γρίπης - Καμπανάκι για την κυκλοφορία των αναπνευστικών λοιμώξεων από την πτώση της θερμοκρασίας

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 27 Ιαν 2023 | 07:38

Ανησυχία για τον κορονοϊό: Αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και σε κρούσματα

Την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 182 κρούσματα, η Ελλάδα έχει 778 ανά 100.000 κατοίκους, τέσσερις φορές πάνω.

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ 26 Ιαν 2023 | 07:37

Ελλείψεις φαρμάκων: Αφαντα τα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια - Επέστρεψαν στα ράφια αντιπυρετικά και αντιβηχικά

Σύμφωνα με τις αποθήκες, το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων είναι πανευρωπαϊκό λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

ΦΑΡΜΑΚΑ 25 Ιαν 2023 | 07:36

Οδηγός "επιβίωσης" για κρυολόγημα, γρίπη, κορονοϊό: Πότε είναι ιός, πότε βακτήριο και πότε παίρνουμε αντιβιοτικό

H λήψη αντιβιοτικών για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος, του πονόλαιμου, του κορονοϊού και της γρίπης είναι άσκοπη.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 24 Ιαν 2023 | 07:29

Καμπανάκι των παιδιάτρων για τον κορονοϊό: Ο κίνδυνος για τα βρέφη και οι συστάσεις για εμβολιασμό

Το καμπανάκι του κινδύνου για τη διασπορά του κορονοϊού στις παιδικές ηλικίες κρούουν οι παιδίατροι.

ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 23 Ιαν 2023 | 07:37

Έμφραγμα στο "Γεννηματάς": 900 ασθενείς στα επείγοντα, βρίσκουν κρεβάτι μετά από δύο ημέρες - Καταγγελίες φωτιά

Στους 800 με 900 είναι οι ασθενείς στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, βρίσκουν κρεβάτι μετά από δύο ημέρες, λένε οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου "Γεννηματάς".

ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 21 Ιαν 2023 | 09:21

Κορονοϊός, ιώσεις και γρίπη γεμίζουν με ράντζα τα νοσοκομεία: Αυξάνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις

Εφημερίες με ράντζα και πολύωρες αναμονές στα επείγοντα των νοσοκομείων. Έκρηξη ιώσεων και εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό γέμισαν τους διαδρόμους.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 20 Ιαν 2023 | 07:25

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με τη νέα υπο-παραλλαγή "Όρθρος" - Εντοπίστηκε και στην Ελλάδα

Τα συμπτώματα της υπο-παραλλαγής Όρθρος, φαίνεται να είναι παρόμοια με τις υπόλοιπες υπο- παραλλαγές της Όμικρον. Μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 19 Ιαν 2023 | 08:06

Ήρθαν τα τριπλά τεστ στα φαρμακεία: Ανιχνεύουν κορονοϊό, γρίπη και RSV - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από διπλή νόσηση

Σε έξαρση οι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Συχνή η ταυτόχρονη νόσηση από δύο ιούς, με τα συμπτώματα σε πολλές περιπτώσεις να είναι κοινά.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 18 Ιαν 2023 | 07:41

Σε έξαρση η γρίπη: Πώς γίνεται η μετάδοση και πόσο διαρκούν τα συμπτώματα

Η γρίπη συνήθως δεν διαρκεί όσο ένα κρυολόγημα. Ωστόσο μετά από τέσσερις έως επτά ημέρες, τα περισσότερα συμπτώματα κανονικά θα αρχίσουν να υποχωρούν.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 17 Ιαν 2023 | 07:50

Υγειονομικός γολγοθάς δύο μηνών με λοιμώξεις του αναπνευστικού και κορονοϊό: Σε πολιορκία τα νοσοκομεία

Η πίεση έχει γίνει εμφανής ήδη στα νοσοκομεία της Αθήνας και της περιφέρειας. Οι ιοί της γρίπης, οι ρινοϊοί, ο Covid και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 16 Ιαν 2023 | 07:23

Κανονικά ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer - Γιατί χτύπησε συναγερμός για πιθανότητα εγκεφαλικού

Κανονικά προτείνεται να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).