
Τα περιστατικά της νόσου του Πάρκινσον φαίνεται πως είναι πολύ περισσότερα από όσα υπολογίζουμε. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Parkinson's disease" δείχνει πως τα περιστατικά στους ενήλικες άνω των 65 ετών μπορεί να είναι έως και 50% υψηλότερα σε σχέση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις για 60.000 διαγνώσεις ετησίως.
Στα βασικά ευρήματα της μελέτης, τα περιστατικά αυξάνονται με την ηλικία στο εύρος των 65+, ενώ φαίνεται πως είναι περισσότερα στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες σε όλες τις ηλικίες.
Τα προηγούμενα ποσοστά εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, με βάση μικρότερες μελέτες, εκτιμήθηκαν ότι ήταν στο εύρος 40.000 – 60.000 ετησίως. Το νέο ποσοστό επίπτωσης είναι 1,5 φορές υψηλότερο σε σχεδόν 90.000 περιπτώσεις ετησίως. Ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο είναι η ηλικία και η αύξηση της συχνότητας ευθυγραμμίζεται με την αύξηση του πληθυσμού που γερνάει.
Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Πάρκινσον και το Ίδρυμα Michael J. Fox (MJFF), καθώς και από το Ινστιτούτο Κλινικών Επιστημών Αξιολόγησης (ICES).
"Η αύξηση των ατόμων που έχουν διαγνωστεί και ζουν με Πάρκινσον υπογραμμίζει την ανάγκη να επενδύσουμε σε περισσότερη έρευνα για καλύτερες θεραπείες και στην πρόληψη", δήλωσε ο Brian Fiske, PhD, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο MJFF.
Που οφείλεται η νόσος του Πάρκινσον;
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή, όπως αναφέρει η Ακαδημία Νευροεπιστημών, η δεύτερη πιο συχνή μετά τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οφείλεται στην απώλεια νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που μπορεί να συμβαίνει σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Κατά βάση, όμως, αφορά μία συγκεκριμένη ομάδα νευρικών κυττάρων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι μια πολύ σημαντική ουσία για τα κυκλώματα των νευρικών κυττάρων που σχετίζονται με τις ακούσιες κινήσεις, καθώς εξασφαλίζει την ισορροπία του συστήματος. Η απώλειά της συνεπάγεται την απώλεια της ισορροπίας του συστήματος και την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον.
Τα αίτια της νόσου παραμένουν άγνωστα. Όμως υπάρχει συστηματική έρευνα για την ανακάλυψη της αιτίας, όπως επίσης και για τη συσχέτισή της με περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες. Η διάγνωση της νόσου γίνεται μόνο με την κλινική εξέταση, ενώ δεν υπάρχει καμία εργαστηριακή εξέταση που να επιβεβαιώνει τη νόσο.
Τα συμπτώματα
Από τη νόσο υπολογίζεται οτι πάσχουν περισσότεροι από 6 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως, με τους άνδρες να προσβάλλονται λίγο συχνότερα από ό,τι οι γυναίκες. Πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι ζουν με Πάρκινσον στην Ευρώπη σήμερα, ενώ ο αριθμός αυτός προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030.
Το πιο συχνό σύμπτωμα της νόσου σε σχέση με την κινητικότητα είναι η βραδυκινησία, δηλαδή η προοδευτική μείωση της ταχύτητας ή/και του εύρους της κίνησης, όσο αυτή εξελίσσεται. Άλλο συχνό κινητικό σύμπτωμα είναι η δυσκαμψία, εξαιτίας της οποίας οι αρθρώσεις είναι δύσκολο να καμφθούν, λόγω του αυξημένου τόνου των μυών που τις περιβάλλουν. Το "τρέμουλο" (τρόμος) είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου, όμως ούτε είναι απαραίτητο να το έχει κάποιος για να διαγνωσθεί με τη νόσο του Πάρκινσον ούτε όποιος τρέμει πάσχει απαραίτητα από τη νόσο του Πάρκινσον.
Κατά την πρόοδο της νόσου, εγκαθίστανται και άλλα συμπτώματα, όπως η απώλεια των αντανακλαστικών στάσης και θέσης, με αποτέλεσμα την απώλεια της ισορροπίας και τις συχνές πτώσεις. Υπάρχουν και μη κινητικά συμπτώματα, όπως οι διαταραχές μνήμης και διάθεσης, η πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά την έγερση σε όρθια θέση, η διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr