Μετάλλαξη Δέλτα - Πρόβλεψη Παυλάκη: Θα διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα τα κρούσματα - Μήνυμα στους ανεμβολίαστους

Σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα προειδοποιεί ο Γ. Παυλάκης - "Καμπανάκια" στους ανεμβολίαστους και από την κυβέρνηση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του 4ου κύματος και δηλώντας ότι τον εκπλήσσει η ταχύτητά του.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Παυλάκης αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, που έχει αρχίσει και εξαπλώνεται και στη χώρα μας, το 4ο κύμα της πανδημίας και την ανάγκη για περισσότερους εμβολιασμούς, με σκοπό να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

"Σε μία εβδομάδα θα είναι διπλάσια τα κρούσματα"

"Δυστυχώς η τάση είναι παραπάνω από ανησυχητική. Είναι η αρχή του 4ου κύματος. Αυτή την εβδομάδα βλέπουμε την αρχή του, και με εκπλήσσει η ταχύτητά του. Στην Ελλάδα, θα πάμε από το 3ο κύμα κατευθείαν στο 4ο", δήλωσε ο Γιώργος Παυλάκης, και αναφέρθηκε στην εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα που, όπως ανέφερε, "διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε εβδομάδα. Σε μία εβδομάδα θα είναι διπλάσια τα κρούσματα, και σε 2 εβδομάδες τετραπλάσια", προειδοποίησε.

Μετάλλαξη Δέλτα - Πρόβλεψη Παυλάκη: Θα διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα τα κρούσματα - Μήνυμα στους ανεμβολίαστους

Ο ερευνητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας, αναφέροντας ότι "το φθινόπωρο η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Και θα χρειαστούν δύσκολα μέτρα" ενώ, ειδικά για την Κρήτη, είπε ότι "έχει διαγράψει ήδη την πορεία της.

Η Κρήτη οδηγείται σε αύξηση τις επόμενες εβδομάδες". Ο Γιώργος Παυλάκης ανέφερε ότι, στη χώρα, υπάρχουν περιοχές που είναι ακόμα διαχειρίσιμες, αλλά χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή αφού ο ιός "μεταδίδεται πολύ ευκολά σε συνωστισμούς, όπως στα πανηγύρια".

Ο επιστήμονας έκανε λόγο για "μία νέα επιδημία", όσον αφορά στην μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, ενώ προειδοποίησε ότι "βλέπουμε μπροστά μας ένα πολύ βίαιο 4ο κύμα". Όπως είπε, το 4ο κύμα είναι "μύθος ότι είναι λιγότερο παθογόνο. Δείτε τι γίνεται στην Ινδία. Είναι πολύ περισσότερο παθογόνο από προηγούμενα".

Για την εξάπλωση του κορονοϊού στις μικρότερες ηλικίες, ο Γιώργος Παυλάκης κατέληξε ότι "περισσότερα νέα άτομα μολύνονται γιατί κυκλοφορούν" ενώ επισήμανε ότι "οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από πέρυσι. Αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία να εμβολιαστούν.

"Σαν πυρκαγιά σε πευκοδάσος"

"Η παραλλαγή Δέλτα επεκτείνεται σαν πυρκαγιά σε πευκοδάσος και δεν σταματά", κατέληξε. "Το στέλεχος Δέλτα, στην Αγγλία επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και εκτόπισε το αγγλικό στέλεχος Άλφα. Έτσι θα γίνει και στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, πολύ γρήγορα", υποστήριξε ο Γιώργος Παυλάκης και είπε ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο. "Κάποιες κατηγορίες, όμως, όπως οι ηλικιωμένοι, μπορεί να νοσήσουν και άσχημα".

Δείτε τις δηλώσεις του Γ. Παυλάκη:

Σε εφαρμογή από τη Δευτέρα τα μέτρα για ανεμβολίαστους

Στο μεταξύ, νέοι κανόνες για κάθε δραστηριότητα μπαίνουν από αύριο, Δευτέρα 5 Ιουλίου, σε εφαρμογή. Τα μέτρα ξεκαθαρίζουν τι θα ισχύει για τους εμβολιασμένους και τι θα χρειάζεται να προσκομίζουν οι ανεμβολίαστοι.

Η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να δώσει περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους αλλά και να πείσει με κάθε τρόπο όσους ακόμη δεν έχουν προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα. Αποκλείει, δε, το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown.

Την ίδια ώρα προβληματίζει η μείωση του ρυθμού εμβολιασμών. Ενώ στη χώρα είχαμε φτάσει σε ένα υψηλό ρυθμό της τάξεως των 115.000 -120.000 εμβολιασμών ημερησίως, τις τελευταίες ημέρες γίνονται κάτω από τις 90.000.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν αλλαγές στις μετακινήσεις, την εργασία, την εστίαση, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία. Ανοιχτό, πάντως, αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο οι περιορισμοί να ενταθούν ακόμη περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εμβολιασμός

Γεωργιάδης: Δεν θα περιοριστούν οι εμβολιασμένοι

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα, στον ΣΚΑΪ έστειλε το σαφές μήνυμα ότι "έχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές εφόσον είναι διαθέσιμα τα εμβόλια".

"Όταν ξεκίνησε η πανδημία, η κυβέρνηση είχε την ηθική ευθύνη να βρει τρόπο να δώσει χρήματα να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτή η ηθική υποχρέωση του κράτους αίρεται με την παροχή των εμβολίων στους πολίτες. Από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο και άρα να πάψουν κινδυνεύουν, έχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές. Τα λεφτά που δώσαμε ήταν 41 δισ. ευρώ και το σύνολο του ΑΕΠ πέρυσι ήταν 165 δισ. ευρώ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ίδιος προέταξε την ατομική ευθύνη των πολιτών επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει νέο κύμα πανδημίας "και ανθρώπινες ζωές θα χαθούν και το σύστημα υγείας θα πιεστεί και τοπικά lockdown θα αναγκαστούμε να κάνουμε και ζημιά στην οικονομία θα πάθουμε".

Ερμού

Ενδεχόμενο lockdown;

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown, απάντησε ότι εφόσον ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και δεν κινδυνεύει, "δεν μπορούμε και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα τους περιορίζουμε" υπογραμμίζοντας ότι "για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν χρειαστεί, θα τους περιορίσουμε".

Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί τόσο για τις μετακινήσεις όσο και για την ψυχαγωγία, ο υπουργός τόνισε ότι "όσο κάποιος κινδυνεύει λιγότερο, απολαμβάνει μεγαλύτερων ελευθεριών. Όσο κάποιος κινδυνεύει περισσότερο, πρέπει να τον προστατεύουμε εξαιτίας των λανθασμένων του επιλογών".

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα μέτρα για τα νησιά να επεκταθούν και στις χερσαίες μετακινήσεις, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι "θεωρώ αδιανόητο να μπαίνει ανεμβολίαστος καθηγητής στην τάξη", ενώ πρόσθεσε ότι και οι σερβιτόροι θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 29 Ιουλ 2021 | 19:55

ΕΣΠΑ 2021-2027: Πώς θα διατεθούν τα 26 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που υπέβαλε το στρατηγικό έγγραφο αναφοράς της για την υλοποίηση επενδύσεων άνω των 21 δισ. ευρώ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 29 Ιουλ 2021 | 19:14

Κορονοϊός: Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα με 1.339 νέα κρούσματα στη χώρα - Πού εντοπίζονται

Όλο και περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίζονται στη χώρα.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 29 Ιουλ 2021 | 18:17

Κορονοϊός: 905 νέα κρούσματα στην Αττική - 304 στη Θεσσαλονίκη, 298 στην Κρήτη

Καλπάζει ο κορονοϊός στην Κρήτη - Στο "κόκκινο" Αττική και Θεσσαλονίκη

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Ιουλ 2021 | 18:11

Κορονοϊός: 2.696 νέα κρούσματα σήμερα και 9 θάνατοι - Αυξήθηκαν στους 157 οι διασωληνωμένοι

Συνολικά 12.935 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Πάνω από 102.000 τεστ το τελευταίο 24ωρο. Στο 2,64% ο δείκτης θετικότητας.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 29 Ιουλ 2021 | 18:04

Κορονοϊός: Πολύ κοντά στο lockdown Μύκονος και Ίος - "Καμπανάκι" για άλλα 6 νησιά

Ένα βήμα πριν από νέα μέτρα Μύκονος κα Ίος - Έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και άλλα έξι δημοφιλή νησιά - Υψηλός ο δείκτης θετικότητας σε Πάρο, Τήνο, Ρέθυμνο, Σαντορίνη

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΙ ΧΑΡΤΕΣ 29 Ιουλ 2021 | 17:44

Χάρτης του ECDC: Καμία "πράσινη" περιοχή στην Ελλάδα - Στο "βαθύ κόκκινο" Νότιο Αιγαίο και Κρήτη

Στο "κόκκινο" βρίσκονται οι Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ηπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά και Πελοπόννησος, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη του ECDC

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 ΚΑΙ 105,8. 29 Ιουλ 2021 | 16:33

Ξεκάθαρος ο Γραβάνης: Όλοι θα χρειαστούμε τρίτη δόση εμβολίου μέχρι τις αρχές του 2022

"Εμπιστευτείτε επιτέλους την επιστήμη. Ζούμε και έχουμε παραγωγική ζωή στην κοινότητα λόγω των εμβολίων", τόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΥΣΚΕΨΗ 29 Ιουλ 2021 | 16:12

Απίστευτο: Ανεμβολίαστοι 400 εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χανίων - Kινδυνεύει να μείνει με το μισό προσωπικό

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο νοσοκομείο Χανίων περίπου 400 άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί, που σημαίνει ότι θα μπουν σε διαθεσιμότητα.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Ιουλ 2021 | 16:02

Κορονοϊός: Ηχηρό "καμπανάκι" - Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μέσα σε δύο εβδομάδες

Το ίδιο ισχύει και για τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στις ΜΕΘ.

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΙΣΑ 29 Ιουλ 2021 | 15:49

Έρευνα ALCO: Ένας στους τρεις δεν φοβάται τον κορονοϊό και δεν έχει εμβολιαστεί - Ποιοι είναι οι ανεμβολίαστοι Έλληνες

Σύμφωνα με την έρευνα της ALCO ωστόσο, τα 2/3 του πληθυσμού ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας και θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ 29 Ιουλ 2021 | 13:38

Τελεσίγραφο για έξι νησιά: "Τηρήστε τα μέτρα, αλλιώς τοπικά lockdown" - Τι ανακοινώνει το απόγευμα ο Χαρδαλιάς

Τελεσίγραφο λίγων ημερών θα δοθεί σε έξι νησιά - Οριακά τα επιδημιολογικά δεδομένα - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ 29 Ιουλ 2021 | 13:11

Θεσσαλονίκη - ΑΠΘ: Ο κορονοϊός πάει παραλία τα Σαββατοκύριακα - Στα ύψη το ιικό φορτίο στα λύματα

Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι μετρήσεις αποτυπώνουν υψηλότερη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα στη Θεσσαλονίκη, κυρίως στις παραλίες.

ΠΩΣ ΧΤΥΠΑ Ο ΙΟΣ 29 Ιουλ 2021 | 12:03

Μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί είναι τόσο μεταδοτική - Επιστήμονες του ΕΚΠΑ εντόπισαν πώς ο κορονοϊός μολύνει τα κύτταρα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν προσαρμογές του κορονοϊού που τον βοηθούν να αγκιστρωθεί στα ανθρώπινα κύτταρα με εκπληκτική δύναμη και στη συνέχεια να κρυφτεί.