Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal υπογραμμίζει τη σημαντική επίδραση των διατροφικών επιλογών στη μακροπρόθεσμη διαχείριση βάρους. Η μελέτη στην οποία συμμετείχαν 136.432 άτομα μέσης ηλικίας (μέση ηλικία 51,6 ετών) από τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ρίχνει φως στη σημασία της ποιότητας των υδατανθράκων που καταναλώνονται, ιδιαίτερα στο ρόλο των φυτικών ινών (υδατάνθρακες φυτικής προέλευσης) στην πρόληψη της αύξησης βάρους. Αυτή η μελέτη όχι μόνο υπογραμμίζει την αξία των φυτικών ινών, αλλά προσφέρει επίσης πρακτικές γνώσεις για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, ακόμη και για όσους έχουν πολυάσχολο τρόπο ζωής.
Σημασία έχει η ποιότητα των υδατανθράκων
Η Amanda Sauceda, διαιτολόγος, τονίζει τη δύναμη των φυτικών ινών στη διατροφή μας. Αν και οι φυτικές ίνες μπορεί να μην είναι το πιο δελεαστικό τρόφιμο στη διατροφή, ο αντίκτυπός τους στη διαχείριση βάρους είναι σημαντικός. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, κατά μέσο όρο, παρουσίασαν αύξηση βάρους 1,5 κιλών κάθε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, η έρευνα αποκάλυψε μια σημαντική διαφορά μεταξύ εκείνων που αύξησαν την πρόσληψη αμύλου κατά 100 γραμμάρια την ημέρα, με αποτέλεσμα 1,5 κιλό μεγαλύτερη αύξηση βάρους σε διάστημα τεσσάρων ετών, και εκείνων που πρόσθεταν μόλις 10 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, γεγονός που οδήγησε σε 0,8 κιλά μείωση της αύξησης βάρους.
Τα αμυλούχα λαχανικά όπως ο αρακάς, το καλαμπόκι και οι πατάτες σημειώθηκε συγκεκριμένα ότι συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Αυτή η διάκριση είναι σημαντική, καθώς τονίζει ότι μικρές διατροφικές αλλαγές, όπως η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, μπορούν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στον μακροπρόθεσμο έλεγχο του βάρους
Δείτε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr