Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D3 μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν 2.000 IU βιταμίνης D3 καθημερινά για τέσσερα χρόνια διατήρησαν περισσότερο τα τελομερή τους, τα οποία βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και συνδέονται με τη βιολογική μας ηλικία (η διατήρηση του μήκους τους θεωρείται δείκτης καλύτερης υγείας).
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από το VITAL trial (VITamin D and OmegA-3 TriaL), μια μεγάλη, τυχαιοποιημένη δοκιμή συμπληρωμάτων βιταμίνης D και ωμέγα-3. Οι συμμετέχοντες που λάμβαναν καθημερινά 2.000 IU βιταμίνης D3 παρουσίασαν σημαντικά λιγότερη συντόμευση των τελομερών συγκριτικά με ομάδα placebo. Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί περίπου σε τρία χρόνια βιολογικής γήρανσης κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση μειώνοντας τη φλεγμονή, μια διαδικασία που συχνά οδηγεί σε βλάβες στο DNA και σε ασθένειες που συνδέονται με την ηλικία μας.
Τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο The American Journal of Clinical Nutrition. Παρότι όμως τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί πώς η βιταμίνη D επηρεάζει τη μακροζωία και την υγεία.
Η βιταμίνη D3 βρίσκεται σε διάφορες πηγές: στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο σκουμπρί, στα ιχθυέλαια, στα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά, αλλά και στον κρόκο αυγού. Επιπλέον, το σώμα μας μπορεί να παράγει βιταμίνη D3 μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως.
Παλαιότερη μελέτη (που πραγματοποιήθηκε από το German Cancer Research Center και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging Research Reviews) είχε δείξει επίσης πως η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 12%. Οι επιστήμονες ανέλυσαν μελέτες όπου οι συμμετέχοντες λάμβαναν είτε βιταμίνη D3 είτε εικονικό φάρμακο. Όταν οι συμμετέχοντες λάμβαναν σπάνια μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3, δεν βρέθηκε καμία επίδραση στη θνησιμότητα από καρκίνο. Ωστόσο, όταν οι συμμετέχοντες έπαιρναν καθημερινά βιταμίνη D3, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο μειώθηκε.