Follow us

Πώς μπορούμε να προλάβουμε το 75% των αυτοάνοσων νοσημάτων - Η επιστήμη απαντά

Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που βρίσκεται ήδη σε άσχημη κατάσταση, μπορεί να πυροδοτήσει ένα αυτοάνοσο νόσημα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φαρμακευτική - H συναρπαστική επιστήμη του μέλλοντος

Έχουν υπάρξει κάποιες δημοσιεύσεις για αύξηση της θυρεοειδίτιδας μετά από τους εμβολιασμούς για την Covid 19. Η αλήθεια όμως είναι ότι και οι ίδιες οι λοιμώξεις, είτε από κορονοϊό, είτε από άλλους ιούς, ξέρουμε ότι λειτουργούν ως μηχανισμοί πυροδότησης αυτοάνοσων νοσημάτων, γιατί παρεμβαίνουν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Οπότε ένα ανοσοποιητικό σύστημα που βρίσκεται ήδη σε άσχημη κατάσταση, μπορεί να πυροδοτήσει ένα αυτοάνοσο νόσημα, από στρες, από ένα εμβόλιο, ή μία λοίμωξη.

Έχουμε δει ότι τα αυτοάνοσα συνδέονται ακόμη και με τις αλλαγές των εποχών, δηλώνει στο πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου "104,9 Μυστικά Υγείας", ο Γενικός Ιατρός, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μοριακής Διατροφής, Δρ Δημήτρης Τσουκαλάς. Η άνοιξη, εξηγεί, είναι η εποχή που εκδηλώνονται τα περισσότερα αυτοάνοσα, γιατί στην αρχή της έχουμε χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, επειδή βγαίνουμε από τον χειμώνα. "Και τα χαμηλά επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης, συνδέονται με αυξημένη ευπάθεια για λοιμώξεις. Από την άλλη τον Σεπτέμβριο, μπορεί να έχουμε ιώσεις και λοιμώξεις από ιούς, που πλήττουν κυρίως το γαστρεντερικό".

Κληρονομική προδιάθεση

Μπορεί ο κόσμος να θεωρεί ότι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για εκδήλωση αυτοάνοσων είναι η κληρονομικότητα και το στρες, αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς, επισημαίνει ωστόσο, ότι ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον, η διατροφή μας, αλλά και οι ελλείψεις του οργανισμού, συνδέονται με ένα ποσοστό πάνω από 75% κινδύνου για εκδήλωση αυτοάνοσων, τη στιγμή που η κληρονομική προδιάθεση αφορά ένα ποσοστό 25%. "Ο δυτικός τρόπος διατροφής, δηλαδή διατροφή που περιλαμβάνει πολύ επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες μετατρέπονται στον οργανισμό γρήγορα σε ζάχαρη π.χ. μακαρόνια, πίτες, ψωμιά, γλυκά, τροφές δηλαδή με πολλές θερμίδες και χαμηλή θρεπτική αξία, κάνουν μία υπερδιέγερση και οδηγούν στην έκκριση αυξημένης ινσουλίνης. Η παραπάνω ινσουλίνη αυξάνει τις φλεγμονές και απορυθμίζει το ανοσοποιητικό.

Διαβάστε Επίσης

Αν αυτό συνδυαστεί με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, με χαμηλή φυσική δραστηριότητα και με το έντονο στρες που συνοδεύει τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τότε δημιουργείται ένα περιβάλλον φιλικό για εμφάνιση αυτοάνοσων, καθώς αυτοί είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην εκδήλωση τους". Δηλαδή, παράγοντες που μπορούν να μεταβληθούν. Είναι στο χέρι μας να παρέμβουμε και να αλλάξουμε τρόπο ζωής, τονίζει ο κ. Τσουκαλάς. Από την άλλη, επισημαίνει ότι χρειάζεται να αξιολογηθεί και κάθε άτομο ξεχωριστά για ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, τη στιγμή που μπορεί για χρόνια να ακολουθεί έναν τρόπο ζωής που δεν είναι υγιεινός, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις, και αφού εντοπιστούν, να διορθωθούν συγκεκριμένες ελλείψεις .

Διαβάστε Επίσης

Το έντερο κρατάει το "κλειδί"

Το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βρίσκεται στο έντερο. Οπότε έρχεται σε άμεση επαφή με οτιδήποτε εισέρχεται στον οργανισμό και διαταράσσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μοριακής Διατροφής, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι το πιο συχνό αυτοάνοσο είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. "Ωστόσο σε μεγάλη συχνότητα εμφανίζονται η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, και η Σκλήρυνση κατά πλάκας. Έχει αυξηθεί η διαγνωστική ικανότητα, αλλά και η επίγνωση. Οπότε πλέον ανακαλύπτονται πολύ πιο εύκολα από ό,τι στο παρελθόν, οπότε είναι και καλύτερη η διαχείριση τους".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

12 Σεπ 2023 | 10:12

Άλλος άνθρωπος η Σίσσυ Χρηστίδου: Η έξοδος με λευκό jumpsuit που τόνισε την μεγάλη απώλεια κιλών

Μετά από μήνες διατροφής, τα αποτελέσματα στην εμφάνισή της είναι εμφανή. Η total white εμφάνιση στο θέατρο Άλσος με τους συνεργάτες της.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 08 Σεπ 2023 | 07:36

Το μυστικό για να ζήσουμε περισσότερα χρόνια: Τι δείχνει νέα έρευνα για το βάρος του σώματος

Είναι η διατήρηση ενός σταθερού βάρους το μυστικό για να ζήσουμε πολλά χρόνια; Φαίνεται πως είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology.

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 04 Σεπ 2023 | 07:52

Ποια είναι τα καλά λιπαρά που πρέπει να τρώμε: Γιατί τα χρειαζόμαστε και σε ποιες τροφές θα τα βρούμε

Τα λιπαρά, όπως έχει άλλωστε φανεί από πολλές μελέτες, δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό μας πιάτο, χρειάζεται όμως προσοχή όσον αφορά ποια επιλέγουμε.

02 Οκτ 2023 | 17:53

Αντιγηραντική διατροφή: Τι περιλαμβάνει και σε ποια ηλικία πρέπει να την υιοθετήσεις;

Είναι η σωστή διατροφή το μυστικό για να παραμείνουμε νέοι και να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής;

02 Οκτ 2023 | 17:03

Ποιους υδατάνθρακες να προτιμάς εάν θέλεις να μην πάρεις βάρος;

Νέα έρευνα ρίχνει φως στη σημασία της ποιότητας των υδατανθράκων που καταναλώνεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 02 Οκτ 2023 | 08:22

Καμπανάκι Παγώνη για κορονοϊό: Αύξηση 14% στα κρούσματα - "Πρέπει να φοράμε μάσκες"

"Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με μάσκες και αντισηπτικά", είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

ΥΓΕΙΑ 29 Σεπ 2023 | 17:39

Τι είναι το σύνδρομο Williams από το οποίο πάσχει ο εγγονός της Κορίνας Τσοπέη - Τα χαρακτηριστικά, η πρόληψη και η θεραπεία

Το σύνδρομο Williams είναι το αντίθετο του αυτισμού. Μια σπάνια γενετική διαταραχή που αποδίδεται σε διαγραφή μέρους του χρωμοσώματος Νο.7.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 29 Σεπ 2023 | 17:21

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Ένας νεκρός και δύο νοσηλείες από λεπτοσπείρωση - Άλλοι έξι στο νοσοκομείο με γαστρεντερίτιδα

Μικρή αύξηση της αναλογικής νοσηρότητας γαστρεντερίτιδας και λοίμωξης του αναπνευστικού στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ 29 Σεπ 2023 | 10:05

Στήθος μάρμαρο - Καρδιά… ατσάλι!

Η Ιατρική Επιστήμη έχει να παρατάξει ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο από επαναστατικές θεραπείες για την υγεία της καρδιάς

29 Σεπ 2023 | 10:03

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική: Επιδιόρθωση καρδιακών προβλημάτων από την… "κλειδαρότρυπα"

Ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης, παραθέτει τα μοναδικά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής

29 Σεπ 2023 | 10:02

Διαδερμική επεμβατική θεραπεία: Αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας με ένα… τσίμπημα

Συνέντευξη με τον Δρ. Βλάση Νινιό, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

29 Σεπ 2023 | 10:01

Υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής, επεμβατικός ηλεκτροφυσιολόγος εξηγεί τι είναι οι υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους

29 Σεπ 2023 | 10:00

Κατάλυση: Η θεραπεία – "ασπίδα" κατά των αρρυθμιών της καρδιάς

Ο καρδιολόγος – αρρυθμιολόγος, Δρ. Απόστολος Κατσίβας, αναλύει τα πλεονεκτήματα της μεθόδου