Follow us

Πώς ρίχνουμε την αρτηριακή πίεση - Τέσσερις απλές συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί

Η αρτηριακή πίεση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ

Υπολογίζεται πως ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως είναι η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια.

Στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή πίεση θεωρείται πως κυμαίνεται γύρω στο 20%. Δυστυχώς όμως, μόλις το ένα τρίτο των ασθενών έχει ενταχθεί στην αντιυπερτασική θεραπεία, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν αλλάζουν τον τρόπο της ζωής τους (διακοπή καπνίσματος, άσκηση, ελάττωση βάρους, μείωση στρες και ελάττωση πρόσληψης αλατιού).

Η υπέρταση πολύ συχνά δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα και για το λόγο αυτό συνήθως διαγιγνώσκεται καθυστερημένα, ή όταν έχουν ήδη συμβεί κάποιες επιπλοκές.

Τι είναι η αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Ως υπέρταση ορίζεται η αρτηριακή πίεση που υπερβαίνει τα 140/90 mmHg σε επανειλημμένες μετρήσεις από τον γιατρό.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αποτελεί την "συστολική" πίεση, η οποία είναι γνωστή ως "μεγάλη" πίεση και ο μικρότερος καταγράφει την "διαστολική" πίεση, γνωστή ως "μικρή" πίεση.

Στο 95% των περιπτώσεων η αρτηριακή υπέρταση οφείλεται σε ιδιοπαθή αίτια, δηλαδή σε κληρονομικά αίτια, παχυσαρκία, μακροχρόνια αυξημένη πρόσληψη αλατιού, καθιστική ζωή, κλπ. Το οικογενειακό ιστορικό, τα παραπάνω κιλά, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, η κακή διατροφή και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο.

Διαβάστε Επίσης

Οι συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί

- Το επιτραπέζιο αλάτι μπορεί να είναι ο πιο κοινός ένοχος για την αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης. Η μείωση ή και ολική αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλά επίπεδα νατρίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.

- Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει να μην καταναλώνονται περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

- Η διαχείριση του στρες μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές στη ζωή σας, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης αρτηριακής πίεσης. Το άγχος απελευθερώνει ορμόνες που κάνουν την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης.

- Συνεχής παρακολούθηση της αρτηριακής σας πίεσης.

Πόσο συχνά πρέπει να με παρακολουθεί ένας γιατρός αν έχω αρτηριακή υπέρταση;
Στην αρχική περίοδο μετά την διάγνωση, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, την ειδική διερεύνηση και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική ρύθμιση της πίεσης, οι επισκέψεις στον γιατρό γίνονται κάθε λίγες εβδομάδες.

Διαβάστε Επίσης

Άτομα με καλά ρυθμισμένη πίεση πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από τον γιατρό τους, συνήθως κάθε 6 μήνες.

Σε άτομα με επιπλέον προβλήματα υγείας (υψηλή χοληστερόλη, σακχαρώδη διαβήτη, κάπνισμα, προχωρημένη αρτηριοσκλήρυνση, καρδιοπάθεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική βλάβη, δύσκολα ρυθμιζόμενη υπέρταση, κ.λπ.) η παρακολούθηση από τον γιατρό πρέπει να γίνεται κάθε 2 ή 3 μήνες.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ 09 Ιουν 2023 | 07:40

Ποια είναι η φυτική ουσία που αποκαλείται το "Ozempic της φύσης" για το αδυνάτισμα: Οι αντιδράσεις και οι κίνδυνοι

Το τελευταίο διάστημα οι χρήστες του TikTok κατακλύζουν την πλατφόρμα με αναρτήσεις για την επίδραση της βερβερίνης στην απώλεια των περιττών κιλών.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 08 Ιουν 2023 | 07:28

Είναι η διατροφή με βάση την πρωτεΐνη το "κλειδί" για τη νεότητα; - Τι δείχνει νέα μελέτη

H κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων πρωτεΐνης κατά τη μέση ηλικία μπορεί να είναι το "κλειδί" για καλή μεταβολική υγεία όσο μεγαλώνουμε.

ΕΡΕΥΝΑ 07 Ιουν 2023 | 07:40

Φυτικά επιδόρπια γιαουρτιού εναντίον original γιαουρτιού: Ποιο είναι πιο θρεπτικό

Τα επιδόρπια γιαουρτιού, φυτικά υποκατάστατα των γαλακτοκομικών προϊόντων, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στους καταναλωτές.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 06 Ιουν 2023 | 07:39

Ανατροπή με τις δίαιτες: Γιατί το να νιώθουμε χορτάτοι είναι πιο σημαντικό από το να μετράμε θερμίδες

Ο νέος τρόπος προσέγγισης στην απώλεια κιλών μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τους ανθρώπους να ενσωματώσουν ένα πολύ πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής στην καθημερινή τους ζωή.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕΛΕΤΗ 03 Ιουν 2023 | 08:53

Πατρότητα πάνω από τα 40 - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών και τις εγκύους

Η ηλικία του πατέρα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού - Ολα όσα αποκαλύπτει έρευνα.

ΕΡΕΥΝΑ 02 Ιουν 2023 | 07:18

Junk food και ύπνος: Ο αντίκτυπος της διατροφής μας στην ποιότητα του ύπνου - Πόσο επηρεάζει

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα μελέτησαν με ποιόν τρόπο το πρόχειρο φαγητό επηρεάζει τον ύπνο μας και την ποιότητά του. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Obesity.

ΕΡΕΥΝΑ 01 Ιουν 2023 | 07:33

Πώς το αβοκάντο προστατεύει από καρδιακές παθήσεις - Η σωστή ποσότητα που πρέπει να τρώμε

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων αυτού του δημοφιλούς φρούτου την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 31 Μαϊ 2023 | 07:45

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων VS χαμηλών λιπαρών - Ποιες είναι καλύτερες για όσους βρίσκονται στη μέση ηλικία

Οι δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία όσων διανύουν τη μέση ηλικία, αναφέρει νέα μελέτη.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 30 Μαϊ 2023 | 07:38

Πόσο επικίνδυνο είναι το δάγκωμα της οχιάς - Οι πρώτες βοήθειες και όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Στη χώρα μας συναντάμε συνολικά 23 είδη φιδιών, από τα οποία μόνο τα επτά φέρουν δηλητήριο, ενώ από αυτά τα πέντε έχουν επικίνδυνο δάγκωμα για τον άνθρωπο.

«SCIENTIFIC AMERICAN» 29 Μαϊ 2023 | 07:31

Γιατί και η "καλή" χοληστερόλη μπορεί να είναι επικίνδυνη για την καρδιά - Ανατρεπτική έρευνα

Oι άνδρες με επίπεδα HDL κάτω από 40 ή πάνω από 80 mg/dL και οι γυναίκες με επίπεδα πάνω από 100 mg/dL διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και καρδιαγγειακού θανάτου ειδικότερα.

ΕΡΕΥΝΑ 27 Μαϊ 2023 | 09:06

Το κοινό που έχουν μήλα και βατόμουρα και βοηθούν να παραμένουμε δυνατοί - Τι δείχνει νέα μελέτη

Για κάθε 10 mg υψηλότερης πρόσληψης φλαβονοειδών την ημέρα, οι πιθανότητες ανάπτυξης του συνδρόμου "ευθραστότητας" μειωνόταν κατά 20%.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ 26 Μαϊ 2023 | 07:41

Αυτό είναι το κλειδί για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης - Τι δείχνει νέα μελέτη

Το κλειδί για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης ίσως να βρίσκεται τελικά στη χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ 25 Μαϊ 2023 | 07:39

Πρέπει να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής; - Τα υπέρ, τα κατά και οι νέες έρευνες

Πολλές μελέτες έχουν γίνει για το εάν έχει νόημα τελικά να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής - Τι δείχνει η νέα έρευνα.