"Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις καρκίνου μπορούν να προληφθούν", τονίζει η Trisha Pasricha, γαστρεντερολόγος και ερευνήτρια στο Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) της Βοστώνης, καθώς και Instructor of Medicine στην Ιατρική Σχολή του Harvard.
Μιλώντας ως καλεσμένη σε συνέδριο της Boston Globe, η Pasricha εξήγησε ότι πολλοί από τους ασθενείς της τής ζητούν καθοδήγηση για το πώς μπορούν να μειώσουν τον προσωπικό τους κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
"Όταν με ρωτούν ποιες μικρές, άμεσες αλλαγές μπορούν να κάνουν για να περιορίσουν τον κίνδυνο, τους λέω να σταματήσουν πέντε συγκεκριμένα πράγματα", σημειώνει χαρακτηριστικά η γιατρός.
Τα 5 πράγματα που πρέπει να "κόψουμε" είναι:
1. Το αλκοόλ
2. Το κόκκινο και τα επεξεργασμένα κρέατα
3. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
4. Τα ζαχαρούχα ποτά
5. Τον χρόνο που περνούν καθισμένοι στο γραφείο ή στον καναπέ
Στη σχετική ανάρτησή της με βίντεο που εξηγεί γιατί προτείνει τα παραπάνω, η Trisha Pasricha, υπογραμμίζει ότι: "Δεν μπορούμε να προβλέψουμε κανέναν καρκίνο 100% Αλλά κάνοντας μικρές αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, μπορούμε να επηρεάσουμε σημαντικά τον συνολικό μας κίνδυνο".