Αναπόσπαστο κομμάτι των παραδόσεων του Πάσχα είναι και τα κόκκινα αβγά ως μια θρεπτική "επαναφόρτιση" μετά τη νηστεία. Κράτησε όμως το μέτρο, ιδιαίτερα αν έχεις νηστέψει για πολλές ημέρες, δεδομένου ότι την περίοδο που καταναλώνουμε τα κόκκινα αβγά καταναλώνουμε ταυτόχρονα και παχιά κρέατα,
τσουρέκι και άλλα εδέσματα πλούσια σε λιπαρά. Μπορείς να διατηρήσεις τα βαμμένα αβγά μέχρι και μία εβδομάδα για να εμπλουτίσεις με αυτά το πρωινό ή το βραδινό σου γεύμα, για ένα εύκολο και θρεπτικό σνακ στη δουλειά σε σαλάτες ή σάντουιτς.
Θρεπτική αξία
Το βασικό θρεπτικό συστατικό του αυγού είναι το λεύκωμα, πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως στο ασπράδι του (70%), παρέχοντας τον ιδανικό συνδυασμό αμινοξέων για την αύξηση και την ανάπτυξη των ιστών. Το λεύκωμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα άτομα με αυξημένες πρωτεϊνικές ανάγκες, όπως παιδιά, έφηβοι, αθλητές, ηλικιωμένοι και συγκεκριμένες ομάδες ασθενών. Ο κρόκος περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του αυγού. Εκτός από ένα μικρό ποσοστό πρωτεϊνών, έχει 5 γρ. περίπου λίπος, κυρίως πολυακόρεστο και μονοακόρεστο, με μόνο 1,5 γρ. κορεσμένο, ενώ περιέχει και 186 mg χοληστερίνη. Το αβγό είναι ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα που μας δίνουν βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και άλλων συστημάτων του σώματος.
Διάβασε τη συνέχεια στο shape.gr