Πόσοι θάνατοι από κορονοϊό θα είναι αποδεκτοί στον μετα-πανδημικό κόσμο; - Επιστήμονες απαντούν

Ακόμη και μετά από τους μαζικούς εμβολιασμούς μεγάλου μέρους του πληθυσμού πολλών χωρών, μερικά βαριά περιστατικά κορονοϊού και θάνατοι θα είναι αναπόφευκτοι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ακόμη και μετά από τους μαζικούς εμβολιασμούς μεγάλου μέρους του πληθυσμού πολλών χωρών, μερικά βαριά περιστατικά κορονοϊού και θάνατοι θα είναι αναπόφευκτοι μετά τη λήξη του πανδημικού συναγερμού. Πόσοι, όμως, θάνατοι από Covid-19 θα είναι αποδεκτοί σε έναν μετα-πανδημικό κόσμο;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ξεκάθαρη και ενιαία απάντηση, καθώς οι γνώμες διαφέρουν σχετικά με τους θανάτους από κορονοϊό που θα θεωρηθούν αναμενόμενοι σε έναν μετα-πανδημικό κόσμο, όπως οι θάνατοι από γρίπη κάθε χρόνο που γίνονται αποδεκτοί ως "αναγκαίο κακό". Η εικόνα που σταδιακά διαμορφώνεται, πάντως, είναι ότι κάθε χώρα μπορεί μελλοντικά να έχει κάπως διαφορετικά κριτήρια για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι σε σχέση με τη θνητότητα του κορονοϊού.

Καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, οι επιστήμονες και οι υγειονομικές Αρχές εξετάζουν σταδιακά πώς οι κοινωνίες μπορούν να "συμβιώσουν" με τον κορονοϊό από εδώ και πέρα, καθώς αυτός δεν αναμένεται να εξαφανιστεί, και άρα ποιο είναι το αποδεκτό επίπεδο κινδύνου. Σε μερικές χώρες, όπως η Αυστραλία, αυτό το "κατώφλι" είναι πολύ χαμηλό, ενώ άλλες, όπως οι ΗΠΑ, φαίνονται διατεθειμένες να πάρουν περισσότερα ρίσκα.

Οι ειδικοί λένε πως δεν υπάρχει κάποιος καθολικά αποδεκτός και συμφωνημένος αριθμός νοσηλειών και θανάτων που οι κοινωνίες θα θεωρήσουν ομόφωνα ως αποδεκτό. Αλλά σίγουρα οι περισσότερες χώρες και στο μέλλον θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις, όπως νοσοκομεία κατακλυσμένα από βαριά ασθενείς με Covid-19.

Ήδη οι επιστήμονες και οι ειδικοί της δημόσιας υγείας έχουν αρχίσει συζητήσεις για το αποδεκτό επίπεδο ρίσκου, αλλά αναμένεται ότι οι αποφάσεις θα επηρεαστούν από τους διαφορετικούς πολιτισμικούς, πολιτικούς, ηθικούς και άλλους παράγοντες, που διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

"Κάθε χώρα θα θέσει το δικό της "κατώφλι"", δήλωσε στο "Nature" η Σιλβί Μπριάν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ ο διακεκριμένος καθηγητής Επιδημιολογίας Μάικλ Όστερχολμ του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Μινεσότα ανέφερε ότι "κάθε χώρα συνιστά σχεδόν άλλο ένα πείραμα δημόσιας πολιτικής".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γρίπη ως βαρόμετρο;

Πιθανώς "βαρόμετρο" θα αποτελέσουν οι ετήσιοι θάνατοι από γρίπη, η οποία πριν την πανδημία σκότωνε 250.000 έως 500.000 ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Σε κάθε χώρα η εποχική γρίπη σκοτώνει μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους.

"Αυτό φαίνεται να είναι ένα αποδεκτό επίπεδο κινδύνου για μία κοινωνία. Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί, καθώς και μερικά συνεχιζόμενα μέτρα αποστασιοποίησης, μπορεί να κρατήσουν τους θανάτους από Covid-19 σε αυτό το επίπεδο", εκτίμησε ο καθηγητής Στατιστικής Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Από την άλλη πλευρά, καθώς ο κορονοϊός έχει εξαφανίσει τη γρίπη, ακούγονται ήδη φωνές μήπως δεν πρέπει οι κοινωνίες να επιστρέψουν στα προηγούμενα αποδεκτά επίπεδα θανάτων από γρίπη, αλλά να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες εφεξής για να την ελέγξουν. Ακόμη, η σύγκριση Covid-19 και γρίπης είναι δύσκολη, επειδή ο νέος κορονοϊός είναι πιο φονικός. Παρ' όλα αυτά, κανένας ειδικός δεν περιμένει ότι οι θάνατοι από κορονοϊό (σήμερα περίπου 3,3 εκατομμύρια παγκοσμίως) θα πλησιάσουν τα τουλάχιστον 50 εκατομμύρια θύματα της επιδημίας γρίπης του 1918-1920.

Εκτός από τους αποδεκτούς θανάτους, πρόκληση για τις χώρες θα αποτελέσει η λεγόμενη "μακρά Covid-19", καθώς το 10% έως 20% όσων αρρωσταίνουν από τον κορονοϊό έχουν επίμονα συμπτώματα για μήνες. Ακόμη κι αν οι θάνατοι και οι νοσηλείες στις ΜΕΘ λόγω κορονοϊού θεωρηθούν ότι βρίσκονται σε αποδεκτά επίπεδα, εάν πολλοί άνθρωποι συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν παρατεταμένα προβλήματα υγείας λόγω της Covid-19, αυτό μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη ότι η κυκλοφορία του κορονοϊού στην κοινότητα παραμένει απαράδεκτα υψηλή, σύμφωνα με τον Άλεξ Τζέιμς του νεοζηλανδικού Πανεπιστημίου του Καντέρμπουρι.

Ένας βασικός παράγοντας, από τον οποίο θα εξαρτηθεί τι θα θεωρήσει μία χώρα ως αποδεκτό επίπεδο νοσηλειών και θανάτων από κορονοϊό, θα είναι η δυναμικότητα του συστήματος υγείας της και κυρίως η διαθεσιμότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Εάν π.χ. στο μέλλον μία χώρα πρέπει να συνεχίσει να αναβάλει προγραμματισμένα χειρουργεία για άλλες παθήσεις, επειδή οι ΜΕΘ θα είναι πλήρεις με ασθενείς Covid-19, αυτό θα θεωρηθεί πρόβλημα, σύμφωνα με τον Τζέιμς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Ισραήλ, όπου πάνω από το 60% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ο υπολογιστικός βιολόγος Έραν Σίγκαλ του Ινστιτούτου Επιστημών Βάιζμαν εκτιμά ότι οι θάνατοι από Covid-19 θα σταθεροποιηθούν σε 1.000 έως 2.000 ετησίως, αριθμός που θα θεωρηθεί αποδεκτός.

Στο ψυχολογικό επίπεδο, καθώς ο κόσμος έχει κουραστεί από τα διαδοχικά lockdown και τους διάφορους περιορισμούς, διαφαίνεται πια μία τάση μεγαλύτερης προθυμίας για ανάληψη κινδύνων σε σχέση με την αρχική φάση της πανδημίας. "Η ανοχή των ανθρώπων σήμερα είναι πολύ διαφορετική", σύμφωνα με τον δρα Όστερχολμ.

Ο κορονοϊός δεν είναι πια κάτι τελείως άγνωστο, οι κίνδυνοί του έχουν γίνει πιο οριοθετημένοι, "όπλα" όπως τα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί και πολλοί άνθρωποι εμφανίζονται πιο διατεθειμένοι να ανεχτούν πλέον ένα ορισμένο επίπεδο κινδύνου για νοσηλεία ή θάνατο, αν και το ακριβές "κατώφλι" δεν αναμένεται να είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους και όλες τις χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ 13 Ιουν 2021 | 08:00

"Διευκολύνσεις" για τους εμβολιασμένους από 1η Ιουλίου - Ποιες "πόρτες" ανοίγει το ελευθέρας μέσω του πιστοποιητικού

Στο τραπέζι των συσκέψεων που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Υγείας εξετάζεται να μην υπόκεινται σε ελέγχους όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

12 Ιουν 2021 | 21:22

Επί τάπητος το πρώτο πακέτο "προνομίων" για τους εμβολιασμένους - Όλα όσα εξετάζουν οι ειδικοί

Σχέδιο για το πρώτο πακέτο άρσης περιορισμών σε εμβολιασμένους εντός Ιουλίου, έχει ξεκινήσει να καταστρώνει η κυβέρνηση.

43 ΣΗΜΕΙΑ 12 Ιουν 2021 | 20:39

ΕΟΔΥ: Ολα τα σημεία που θα πραγματοποιηθούν δωρεάν rapid test την Κυριακή

Σε 43 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, θα βρίσκονται την Κυριακή Κινητές Ομάδες Υγείας, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 12 Ιουν 2021 | 18:02

Κορονοϊός - Ο χάρτης της διασποράς: 253 κρούσματα στην Αττική, 62 στη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική καταγράφονται για ακόμα ένα 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 12 Ιουν 2021 | 17:47

Κορονοϊός: 591 νέα κρούσματα και 21 θάνατοι - 360 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 591 νέα κρούσματα - Μειώνονται οι διασωληνωμένοι.

ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 12 Ιουν 2021 | 17:15

Οι επιπτώσεις της πανδημίας σε γάμους και γεννήσεις στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αναμενόμενες επιπτώσεις της πανδημίας στους γάμους και την γαμηλιότητα την τετραετία 2020-2023 στη χώρα μας θα είναι σημαντικές.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 12 Ιουν 2021 | 15:35

"Πράσινη" η Θεσσαλονίκη: Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Σταθεροποιητική είναι τάση της συγκέντρωσης κορονοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, στις πιο πρόσφατες ημερήσιες μετρήσεις.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 12 Ιουν 2021 | 15:35

Κορονοϊός- Μαγιορκίνης: Στο διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας στην Ελλάδα

"Το σύστημα μοριακής επιτήρησης των μεταλλαγμένων στελεχών στην Ευρώπη, πηγαίνει χωλαίνοντας", είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 12 Ιουν 2021 | 12:38

Συναγερμός στην Πάτρα: 15 κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές - Θετικός και ο Νίκος Παλαιοκώστας

Συναγερμός έχει σημάνει στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού.

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΥΕΛΙΞΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ» 12 Ιουν 2021 | 10:17

Πέτσας για υποχρεωτικό εμβολιασμό: "Όπου χρειάζεται να γίνει νομοθετική παρέμβαση, θα γίνει" [Βίντεο]

Έχει ξεκινήσει συζήτηση από τον πρωθυπουργό, πρέπει να ξέρουμε τι θα γίνει από το φθινόπωρο, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 12 Ιουν 2021 | 10:07

ΗΠΑ: 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J θα πεταχτούν ως ακατάλληλες

Πολλές παρτίδες του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, που παρασκευάστηκαν σε ένα εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, θα πεταχθούν

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, 12 Ιουν 2021 | 09:58

Κορονοϊος - Ανατροπή από νέα έρευνα: Εξίσου μεταδοτικό το ιικό φορτίο των παιδιών με των ενηλίκων - Ασυμπτωματικά τα περισσότερα

Το ιικό φορτίο των παιδιών με κορονοϊο είναι παρόμοιο με εκείνο των ενηλίκων, άρα μπορεί να είναι εξίσου μεταδοτικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα

«ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ» 12 Ιουν 2021 | 09:45

Τζανάκης: "Πράσινη" η χώρα στα μέσα Ιουλίου - Που οφείλεται η μεγάλη πτώση των πανδημικών δεικτών

Στα μέσα Ιουλίου τα κρούσματα θα πέσουν σε χαμηλά τριψήφια νούμερα, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης