Μύδια αχνιστά, μύδια σαγανάκι, γυαλιστερές και κυδώνια, μυδομακαρονάδα και μακαρονάδα του ψαρά… Ο κατάλογος δεν έχει τέλος και όλα τα παραπάνω είναι φαγητά και μεζεδάκια που απολαμβάνουμε στη νηστεία αλλά και κάθε φορά που μια ηλιόλουστη μέρα μας "τραβά" προς τα παραλιακά ταβερνάκια! Ωστόσο παρά τη νοστιμιά τους, τα μύδια και τα λοιπά οστρακοειδή και θαλασσινά θέλουν λίγο παραπάνω προσοχή για να μη μας δημιουργήσουν προβλήματα υγείας, όπως τροφική δηλητηρίαση.
Πώς θα τα επιλέξουμε
Όταν τρώμε έξω, υπάρχουν δύο λύσεις. Η πρώτη είναι να εμπιστευόμαστε το κατάστημα που έχουμε επιλέξει, να βλέπουμε ότι υπάρχει κίνηση στα εν λόγω εδέσματα. Η δεύτερη και πιο ασφαλής είναι να εμπιστευτούμε τα μάτια και την όσφρησή μας. Οποιαδήποτε εμφανής αλλοίωση, βαριά ή δυσάρεστη μυρωδιά σημαίνει απαγορευτικό για να τα καταναλώσουμε αφού πρόκειται για πολύ ευπαθή τρόφιμα.
Όταν τα αγοράζουμε για να τα μαγειρέψουμε στο σπίτι, όπως μας συστήνει και ο ΕΦΕΤ (Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), τα κελύφη τους θα πρέπει να κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση στο κέλυφος να κλείνουν μόνα τους ερμητικά. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι καθαρό, υγρό και άοσμο. Η σάρκα γερά προσκολλημένη στο κέλυφος και να γίνεται συστολή σώματος με λίγες σταγόνες λεμόνι.
Στην εγκυμοσύνη
Την περίοδο αυτή είναι καλό να αποφεύγουμε τα οστρακοειδή, κυρίως αυτά που τρώγονται ωμά. Εάν είσαι έγκυος συμβουλέψου το γιατρό για διατροφικές οδηγίες αφού αυτός δεν είναι ο μοναδικός διατροφικός περιορισμός για την ασφάλεια τη δική σου και του μωρού.
Ο κανόνας του "ρ"
Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr