Προληπτικές εξετάσεις για τον άντρα, τη γυναίκα και το παιδί: Γιατί είναι ακόμη πιο σημαντικές φέτος

Οι προληπτικές εξετάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος να "θωρακίσουμε" την υγεία μας και να προλάβουμε έγκαιρα -και να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά- κάποια νοσήματα. Κλείσατε το ραντεβού σας;

υγεία γιατρός προληπτικές εξετάσεις 2020

Μπορεί το διάστημα αυτό να μιλάμε συνεχώς για την COVID-19 ωστόσο δεν είναι μόνο ο νέος κορονοϊός αυτός που μας απασχολεί όταν μιλάμε για καλή υγεία. Μάλιστα, αν κάτι μας "διδάσκει" αυτή η υγειονομική κρίση είναι πως η υγεία μας είναι ολιστική υπόθεση και ότι ένας υγιής οργανισμός είναι πιο "αξιόμαχος" από έναν με υποκείμενα νοσήματα. Έτσι οι προληπτικές εξετάσεις αναδεικνύονται για άλλη μια φορά μια ουσιαστική κίνηση υγείας, αφού είναι ο μοναδικός τρόπος να εντοπίσουμε έγκαιρα ένα αρχόμενο νόσημα και να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά με τις συμβουλές του γιατρού μας.

Προληπτικές εξετάσεις και σωστή διάγνωση

Θέλοντας να τονίσει τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων, η Dr. Karen Carlson, επίκουρος καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συν-συγγραφέας του The New Harvard Guide to Women’s Health, τονίζει ότι είναι σημαντικές με τρόπο που δεν είναι καν μετρήσιμος στατιστικά. "Όταν ο γιατρός βλέπει τακτικά έναν άνθρωπο, αρχίζει να κατανοεί τον οργανισμό και να γνωρίζει τις συνήθειές του. Έτσι μπορεί να αξιολογήσει τυχόν συμπτώματα μέσα σε ένα πιο ακριβές πλαίσιο. Η τακτική επαφή γιατρού και εξεταζόμενου βελτιώνει την ικανότητα του γιατρού να κάνει σωστή διάγνωση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό" εξηγεί. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να πηγαίνουμε κάθε τόσο στο γιατρό! Όπως λέει και η Dr Carlson, εάν είμαστε νέοι και γενικά υγιείς αρκεί να επισκεπτόμαστε προληπτικά το γιατρό κάθε δύο ή τρία χρόνια. Για τους ανθρώπους όμως άνω των 50 ετών, ο προληπτικός έλεγχος μία φορά το χρόνο είναι η ιδανική συχνότητα.

Τι περιλαμβάνουν οι προληπτικές εξετάσεις

Ο καθένας μας είναι μοναδικός και το ιατρικό και οικογενειακό μας βαθμό καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξετάσεις που θεωρούνται "βασικές" και καλό είναι να γίνονται σε ετήσια βάση ή όσο συχνά προτείνει ο προσωπικός μας γιατρός.

  • Εξέταση από γενικό παθολόγο.
  • Μέτρηση αρτηριακής πίεσης.
  • Αιματολογικές εξετάσεις και ανάλυση ούρων. Στις εξετάσεις αυτές θα περιλαμβάνεται μέτρηση των λιπιδίων στο αίμα και σακχάρου.
  • Μέτρηση σημαντικών βιταμινών, όπως D3, στο αίμα.
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς, ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό μας.
  • Έλεγχος θυρεοειδικών ορμονών και υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.
  • Δερματολογικός έλεγχος ή χαρτογράφηση σπίλων.
  • Οδοντιατρικός έλεγχος και καθαρισμός δοντιών.
  • Οφθαλμολογικός έλεγχος.

Οι παραπάνω εξετάσεις είναι ενδεικτικές και στους υγιείς ενήλικες πιθανότατα δεν χρειάζεται να γίνονται κάθε χρόνο. Καλό είναι όμως να γίνει μια εξέταση που θα χρησιμεύσει και ως αναφορά στις επόμενες.

Επιπλέον προληπτικές εξετάσεις για τους άντρες

Οι άντρες έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο μεγαλώνοντας. Αρκετοί γιατροί προτείνουν να γίνει λίγο πριν τα 40 μια εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου (αιματολογικές εξετάσεις, μέτρηση λιπιδίων, καρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως) που θα προσδιορίσει τις απαραίτητες εξετάσεις και τη συχνότητά τους για τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, όλοι οι άντρες άνω των 50 ετών καλό είναι να κάνουν μία επίσκεψη σε ουρολόγο για προληπτικό έλεγχο για τον προστάτη, αφού σύμφωνα με την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία ο καρκίνος του προστάτη αφορά 1 στους 7 άντρες και εάν διαγνωστεί έγκαιρα θεραπεύεται σε ποσοστό 95%.

Επιπλέον προληπτικές εξετάσεις για τις γυναίκες

Η τακτική επίσκεψη στο γυναικολόγο για φυσική εξέταση αλλά και η ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη και την προστασία από γενετήσια νοσήματα είναι σημαντική από τη στιγμή που μία γυναίκα είναι σεξουαλικά ενεργή. Το τεστ Παπανικολάου και η καλλιέργεια κολπικών υγρών είναι εξετάσεις που συστήνει ο γυναικολόγος ανάλογα με την ηλικία και τις σεξουαλικές συνήθειες μιας γυναίκας.

Η μαστογραφία και ο υπέρηχος μαστών είναι επίσης βασικές προληπτικές εξετάσεις για τις γυναίκες και καλό είναι να ξεκινούν στα 40 χρόνια ώστε να υπάρχει εξέταση αναφοράς για σύγκριση με μελλοντικές εξετάσεις.

Εάν μια γυναίκα σκέφτεται να αποκτήσει παιδί, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα πλήρη έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αντισώματα και μέτρηση των τιμών των ορμονών.

Προληπτικές εξετάσεις για παιδιά

Τα παιδιά συνήθως παρακολουθούνται τακτικά από τον παιδίατρο, είτε στο πλαίσιο του εμβολιασμού είτε με αφορμή κάποια ίωση ή άλλη ενόχληση. Ακόμη όμως κι αν ένα παιδί είναι απόλυτα υγιές είναι σημαντική η επίσκεψη στον παιδίατρο ώστε να γίνει μια γενική αξιολόγηση της ανάπτυξής του παιδιού. Ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει κάθε ένα ή περισσότερα χρόνια αιματολογικό έλεγχο, ο οποίος θα περιλαμβάνει μέτρηση του σιδήρου ορού και της φεριτίνης (οι "αποθήκες" του σιδήρου στον οργανισμό) για έλεγχο πιθανής αναιμίας. Ο έλεγχος του σιδήρου είναι πολύ σημαντικός στα παιδιά αφού η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους. Είναι επίσης απαραίτητος έλεγχος στα κορίτσια κατά την προεφηβεία και την εφηβεία, όπου εξαιτίας της έμμηνου ρύσης μπορεί να εμφανίσουν ελαφριά αναιμία. Επίσης θα μετρηθούν οι τιμές της ολικής χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια για πιθανή υπερχοληστερολαιμία ή υπερτριγλυκεριδαιμία. Τέλος, η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνεται στον τακτικό έλεγχο που κάνει ο παιδίατρος.

Εάν ο παιδίατρος διακρίνει κάτι που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση μπορεί να προτείνει επίσκεψη στον ΩΡΛ, σε παιδοορθοπεδικό ή σε παιδοκαρδιολόγο.

Εκτός από τον παιδίατρο καλό είναι στα παιδιά να γίνεται μία φορά το χρόνο έλεγχος από οφθαλμίατρο και από οδοντίατρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
18 Νοε 2020 | 13:48

# happyBREATHday Ενημερωνόμαστε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της X.A.Π

Μία σημαντική διαδικτυακή πρωτοβουλία για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια με σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις από τους ειδικούς, που μας αφορούν όλους.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 18 Νοε 2020 | 11:13

Αισθάνεστε ανεξήγητη δύσπνοια και κόπωση; Μην το αμελείτε, επισκεφθείτε το γιατρό σας

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι μια απειλητική για τη ζωή νόσος που πρέπει να αποκλειστεί με την ιατρική διάγνωση.

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ 17 Νοε 2020 | 15:03

Πόνος στη μέση στα παιδιά: Τι μπορεί να είναι

Κι όμως, η οσφυαλγία και η ραχιαλγία είναι παθήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν και στην παιδική ηλικία και συνήθως εκφράζονται με πόνο στη μέση στα παιδιά.

13 Νοε 2020 | 12:30

Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου: Μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Μία νέα, καινοτόμος, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ώμου.

"Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΚΟΜΑ" 04 Δεκ 2020 | 20:33

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Το εμβόλιο δεν θα εξαλείψει από μόνο του τον κορονοϊό

"Τα εμβόλια δεν σημαίνουν μηδενική Covid" τόνισε ο Μάικ Ράιαν, αρμόδιος για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ 04 Δεκ 2020 | 16:35

Πρόεδρος ΕOΦ: Εντός της ημέρας στην Ελλάδα το φάρμακο της Regeneron - Αρχές Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί της Pfizer

Διευκρινίσεις από τον πρόεδρο του ΕΟΦ για τη τιμή του φαρμάκου της Regeneron.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΑ ΕΣΠΕΙΡΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 04 Δεκ 2020 | 12:38

Νοσοκομείο Υγεία: Θερίζει ο κορονοϊός- Κόλλησαν ασθενείς, συγγενείς και ιατρικό προσωπικό- Σιωπή από τη διοίκηση

Νοσοκόμα έσπειρε τον κορονοϊό στο νοσοκομείο Υγεία- Κόλλησαν ασθενείς, συγγενείς και γιατροί- Εκαναν τεστ μόνο μια φορά την εβδομάδα…

ΣΥΝΤΟΜΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ 04 Δεκ 2020 | 11:01

Κορονοϊός: Τα έξι ερωτήματα των επιστημόνων για τα εμβόλια

Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα εμβολιάζονται για τον κορονοϊό, οι επιστήμονες θα παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ 04 Δεκ 2020 | 10:08

Τι έδειξε η μεγάλη μελέτη "Solidarity" του ΠΟΥ για την αξιολόγηση θεραπειών του κορονοϊού

Τον Μάρτιο του 2020, ο ΠΟΥ ξεκίνησε μια μεγάλη, διεθνή, ανοιχτή, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή (η οποία έλαβε την ονομασία Solidarity - Αλληλεγγύη), σε νοσηλευόμενους ασθενείς κορονοϊού.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 03 Δεκ 2020 | 20:24

Εμβόλιο Moderna: Τα αντισώματα εξακολουθούσαν να υπάρχουν 90 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση

Το εμβόλιο της Moderna παρήγαγε αντισώματα που εντοπίστηκαν 90 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 03 Δεκ 2020 | 10:12

Κορονοϊός: Λίγοι οι θάνατοι για τους κάτω των 50 ετών στο β' κύμα

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να μην πλήττει ιδιαίτερα τους ανθρώπους κάτω των 50 ακόμα και στο δεύτερο κύμα πανδημίας.

03 Δεκ 2020 | 08:29

Πότε το μοριακό τεστ για κορονοϊό μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό

Πότε πρέπει να γίνεται το επαναληπτικό μοριακό τεστ όταν βγαίνει αρνητικό.

Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ 02 Δεκ 2020 | 19:46

Μόσιαλος: Πόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό θα είμαστε προστατευμένοι από τον κορονοϊό;

Ο καθηγητής εξηγεί ανά εμβόλιο τι ισχύει για τα μεσοδιαστήματα, πότε ξεκινά η προστασία