X

Πρωτεΐνη παντού - Στις μπάρες, στα ροφήματα, στα γιαούρτια: Χρειαζόμαστε όντως τόσο πολύ;

Η αλήθεια πίσω από τη φρενίτιδα της πρωτεΐνης. Τι πρέπει να γνωρίζεις;

Γράφει: TheToc team

Η πρωτεΐνη είναι το απόλυτο διατροφικό trend. Μπάρες, γιαούρτια, είδη επάλειψης, ακόμα και καφέδες πλασάρονται ως "υγιεινές" επιλογές επειδή περιέχουν έξτρα πρωτεΐνη. Κι ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρωτεΐνη είναι σημαντική, έχεις αναρωτηθεί εάν χρειάζεσαι, όντως, όλη αυτή την επιπλέον ποσότητα; Ή μήπως πρόκειται για ένα καλό κόλπο μάρκετινγκ; Η Aisling Pigott, Διαιτολόγος και καθηγήτρια στο Cardiff Metropolitan University, εξηγεί σε άρθρο της στο The Conversation γιατί η εμμονή με την πρωτεΐνη μπορεί να είναι υπερβολική.

Η αλήθεια για την πρόσληψη πρωτεΐνης

Οι περισσότεροι καταναλώνουν ήδη αρκετή πρωτεΐνη, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούν. Οι διατροφικές οδηγίες προτείνουν περίπου 0,75γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, αλλά νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι ίσως είναι προτιμότερο να στοχεύουμε στα 1,2 - 1,6γρ. ανά κιλό. Αυτή η ποσότητα είναι σχεδόν όση καταναλώνει ήδη ο μέσος άνθρωπος στις δυτικές χώρες, σύμφωνα με την Pigott.

Αν γυμνάζεσαι συστηματικά ή αν βρίσκεσαι σε περίοδο ανάρρωσης, η επιπλέον πρωτεΐνη μπορεί να σου είναι χρήσιμη. Το ίδιο ισχύει και για μεγαλύτερες ηλικίες, όπου η πρόσληψη πρωτεΐνης βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Όμως, το "περισσότερη πρωτεΐνη = περισσότερη υγεία" δεν είναι απαραίτητα σωστό.

Δείτε περισσότερα στο shape.gr