Follow us

Πυρκαγιές: Οι επιπτώσεις στην υγεία από τον καπνό – Τι έδειξαν οι μετρήσεις σε Παλλήνη και Κορωπί

H τοξικότητα των συστατικών του παραγόμενου καπνού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
φωτια λεσβος

Ιδιαίτερη επιβάρυνση στην υγεία των ανθρώπων προκαλεί ο καπνός που παράγεται από τις δασικές πυρκαγιές επηρεάζοντας ακόμα και όσους δεν βρίσκονται κοντά στο μέτωπο της φωτιάς. Οι επιπτώσεις μιας δασικής πυρκαγιάς είναι πολλαπλές και δεν περιορίζονται μόνο στην άμεση απειλή για την ανθρώπινη ζωή, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των περιουσιών αλλά επεκτείνονται και σε άγνωστες πτυχές που κρύβονται πίσω από τις συνέπειες που μπορεί να έχει το "ταξίδι του καπνού".

Με τον καπνό που παράγεται σε μια πυρκαγιά να αποτελείται από ένα πολύπλοκο μίγμα αέριων, υγρών και στερεών συστατικών (αέρια, πτητικές οργανικές ενώσεις και σωματίδια) η έκθεση στα συστατικά μπορεί να προκαλέσει οξείες, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ, στο τμήμα Χημικών Μηχανικών, και διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δασικών πυρκαγιών, Μιλτιάδη Σταθερόπουλο, σε πρώτη φάση για να αξιολογήσει κανείς τον καπνό από μία δασική πυρκαγιά θα πρέπει να δει την ποσότητα που παράγεται, τη διάρκεια, τη συχνότητα, και τη σύνθεση. Παράλληλα, όπως τονίζει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σταθερόπουλος,, ο καπνός δεν περιορίζεται στο σημείο που βρίσκεται σε εξέλιξη μια δασική πυρκαγιά.

Διαβάστε Επίσης

"Οι δασικές πυρκαγιές, ιδιαίτερα αυτές που είναι πολύ μεγάλης διάρκειας και έκτασης δεν έχουν τοπικές επιδράσεις, απλώνονται ακόμα και σε μία ολόκληρη ήπειρο ακόμα και σε όλο τον πλανήτη. Η ρύπανση από τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς δεν είναι τοπικό φαινόμενο, ούτε του δήμου. Ανάλογα με τη διάρκειά της είναι μιας ολόκληρης γραμμής που κατευθύνεται ο καπνός. Είναι η επίδραση σε όλη την κατεύθυνση του μετώπου του καπνού. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιον θα πρέπει να τον ενδιαφέρουν οι δασικές πυρκαγιές και ο καπνός τους, όχι μόνο για οικολογικούς λόγους αλλά γιατί ο καπνός δεν είναι κάτι που περιορίζεται στο σημείο που θα γίνει. Ο καπνός είναι ένα στοιχείο που δεν είναι τοπικό, η ρύπανση μπορεί να είναι περιφερειακή, διασυνοριακή, διακρατική", αναφέρει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά, λοιπόν, τις συνέπειες μιας δασικής πυρκαγιάς στο επίπεδο της υγείας αυτές χωρίζονται σε οξείες, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες.

Οι οξείες, σύμφωνα με τον κ. Σταθερόπουλο, προέρχονται από τα αέρια ή από τον καπνό που προσβάλλει κάποιους ανθρώπους πολύ κοντά στο μέτωπο της δασικής πυρκαγιάς. "Κύριοι αποδέκτες αυτών των επιδράσεων είναι οι πυροσβέστες και όσοι συμμετέχουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Οι βραχυχρόνιες είναι κυρίως καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και οφθαλμολογικές συνέπειες και προσδιορίζονται την πρώτη ή την επόμενη μέρα, ενώ οι μακροχρόνιες έχουν να κάνουν με τη συχνότητα που εισπνέουμε τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς- και πραγματικά έχει βρεθεί ότι αυξάνουν στατιστικά και κάποιες παθήσεις αλλά και καρκινογένεση", τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταθερόπουλος και προσθέτει ότι υπάρχει ανάγκη οι άνθρωποι να αντιληφθούν την επικινδυνότητα του καπνού από μία δασική πυρκαγιά και τις συνολικές επιπτώσεις στην υγεία. "Πολλές φορές οι άνθρωποι ενεργούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς αγνοώντας αυτούς τους παράγοντες" αναφέρει προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις στην υγεία συνδέονται με την τοξικότητα των συστατικών του παραγόμενου καπνού, τα χαρακτηριστικά της έκθεσης στον καπνό, τον βαθμό ευπάθειας του εκτιθέμενου πληθυσμού και τις ειδικές ομάδες έκθεσης (πυροσβέστες).

Σχετικά με την τοξικότητα των συστατικών του παραγόμενου καπνού, θα πρέπει να εξετάζεται ταυτόχρονα και το σύνθετο σενάριο μιας πυρκαγιάς που περιλαμβάνει τη διαδρομή ενός μετώπου, δηλαδή αν ένα μέτωπο περνάει από μία βιομηχανική ζώνη ή αν μέσα σε μία δασική έκταση υπάρχει παράνομη χωματερή.

"Η κατάσταση με τον καπνό γίνεται ακόμα πιο σύνθετη όταν το μέτωπο της πυρκαγιάς περάσει από βιομηχανική ζώνη, βιοτεχνία πλαστικών ή αν περάσει σε μια μεγάλη χωματερή. Όταν μια δασική πυρκαγιά (η θερμοκρασία της οποίας κυμαίνεται από 600 βαθμούς έως 1.100) περάσει πάνω από μια χωματερή τότε δεν μιλάμε πια για απλή δασική πυρκαγιά μιλάμε για ένα πολύ σύνθετο και επιθετικό στον άνθρωπο μείγμα ουσιών. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να υπάρχει αυστηρή επιτήρηση και να εξαφανιστούν οι παράνομες χωματερές", επισημαίνει ο κ. Σταθερόπουλος.

Εξετάζοντας την πρόσφατη δασική πυρκαγιά στην Πεντέλη και τις μετρήσεις αερίων και σωματιδίων από σταθμούς μέτρησης της Παλλήνης και του Κορωπίου παρατηρεί κανείς ότι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 και PM2,5 (ατμοσφαιρικοί ρύποι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον) σχεδόν τετραπλασιάστηκαν μια μέρα μετά την πυρκαγιά, στις 20 Ιουλίου, ενώ αυξημένες είναι οι τιμές και στο διοξείδιο του αζώτου αλλά και του θείου.

Διαβάστε Επίσης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από τους σταθμούς μέτρησης αέριας ρύπανσης σε Παλλήνη, Κορωπί, Σπάτα, Γλυκά Νερά και Μαρκόπουλο που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, τα σωματίδια PM10 και PM2,5, σε Παλλήνη και Κορωπί, παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αύξηση στις μέσες συγκεντρώσεις τους το επόμενο 24ωρο από την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Για την ακρίβεια στον σταθμό στην Παλλήνη στις 18 και στις 19 Ιουλίου οι συγκεντρώσεις των PM10 κινούνταν σε πολύ φυσιολογικά επίπεδα γύρω στα 17-19 μg/m³. Ωστόσο την επόμενη μέρα, στις 20 Ιουλίου, η τιμή αυτή έφτασε στα 68,14 μg/m³. Η αντίστοιχη τιμή στο Κορωπί διπλασιάστηκε. Την ίδια ώρα οι συγκεντρώσεις των PM2,5 σε Παλλήνη και Κορωπί τετραπλασιάστηκαν μέσα σε μία μέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθερόπουλο η οριακή τιμή στα επιτρεπτά όρια στο PM10 είναι τα 50 μg/m³ ενώ στα PM2,5 τα 25 μg/m³, τιμές που όπως προκύπτει από τα στοιχεία ξεπεράστηκαν κατά πολύ καθώς σε Παλλήνη και Κορωπί τα PM2,5 έφτασαν στις 20 Ιουλίου τα 35,49 μg/m³ και τα 36,13 μg/m³ αντίστοιχα. Το αισιόδοξο ωστόσο, είναι ότι η αύξηση στις τιμές δεν διαρκεί πάνω από ένα 24ωρο καθώς τις επόμενες μέρες καταγράφουν πτωτική πορεία.

"Σε Παλλήνη και Κορωπί έχουμε διπλάσια έως τετραπλάσια αυξημένη συγκέντρωση την ημέρα και την επόμενη της δασικής πυρκαγιάς. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι όσο πλησιάζουμε κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς αυτές οι τιμές θα είναι πολύ πιο αυξημένες. Στις περιοχές που είναι κοντά στην εστία της πυρκαγιάς, πχ Πεντέλη, εκείνο το 24ωρο μπορεί να είχαν φτάσει σε 200 ή 400 ή 500 μικρογραμμάρια στα σωματίδια. Οι τιμές εκεί θα είχαν εκτοξευτεί", υπογραμμίζει ο κ. Σταθερόπουλος και τονίζει ότι η ατμοσφαιρική αυτή ρύπανση δεν παραμένει εστιασμένη στην περιοχή της Πεντέλης αλλά απλώνεται σε πολύ μεγάλη απόσταση. "Άρα κάθε περιοχή μπορεί να δέχεται τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς από πολύ μεγάλη απόσταση απ΄ αυτήν που γίνεται. Η επίπτωση μιας δασικής πυρκαγιάς δεν περιορίζεται μόνο εκεί που γίνεται η πυρκαγιά αλλά επηρεάζει μεγάλη έκταση", σημειώνει.

Διαβάστε Επίσης

Μέτρα προστασίας και ευάλωτες ομάδες

Το καλύτερο μέτρο προστασίας σύμφωνα με τον κ. Σταθερόπουλο είναι η πρόληψη, ωστόσο όταν αυτό δεν είναι εφικτό η απομάκρυνση του πληθυσμού από τις περιοχές που έχει εκδηλωθεί αποτελεί μία λύση. "Ένας τρόπος είναι να φύγει κάποιος από τον χώρο όσο κρατάει η δασική πυρκαγιά. Κοντά στο μέτωπο της φωτιάς κινδυνεύεις άμεσα από τον καπνό αλλά και η επιβάρυνση της υγείας είναι πολύ μεγάλη. Η εκκένωση θεωρώ ότι δεν γίνεται μόνο για το ότι μπορεί να κατευθυνθεί εκεί η πυρκαγιά αλλά γίνεται και για λόγους προστασίας απέναντι στον καπνό", εξηγεί ο κ. Σταθερόπουλος. Ακόμη, όπως τονίζει, ένα άλλο μέτρο προστασίας θα ήταν η χορήγηση ειδικών μασκών κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς.

Το πιο σημαντικό ωστόσο για εκείνον είναι οι άνθρωποι να αντιληφθούν άμεσα την επικινδυνότητα μιας δασικής πυρκαγιάς. "Σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος για περιουσία, για περιβάλλον αλλά είναι κι ένας κίνδυνος σημαντικός για την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη υγεία", σημειώνει.

Καταλυτικό ρόλο στα μέτρα προστασίας έχει η ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνού στην ατμόσφαιρα καθώς όπως αναφέρει χρειάζεται να ενημερωθούν ότι οι συγκεντρώσεις μέσα στον καπνό αερίων, σωματιδίων και διαφόρων χημικών ουσιών είναι τέτοιες που μπορούν είτε άμεσα να δημιουργήσουν κίνδυνο για την ζωή.

Επιπλέον ο κ. Σταθερόπουλος τονίζει ότι χρειάζεται συγκεκριμένη πρόνοια και πρόβλεψη για τα άτομα ΑμεΑ αλλά και για όσους διαθέτουν κινητικά προβλήματα στην περίπτωση που ξεσπάσει μια δασική πυρκαγιά στην περιοχή που ζουν. Ειδικότερα, όπως λέει, χρειάζεται η οικογένεια ή όσοι εργάζονται σε δομές για ΑμεΑ να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι. "Εμείς παροτρύνουμε τις δομές για ανθρώπους ΑμεΑ που μπορεί να είναι σε περιοχές που υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς να πραγματοποιούν ασκήσεις σε συνεργασία με την Πυροσβεστική για εκκένωση της δομής".

Διαβάστε Επίσης

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις επιπτώσεις του καπνού από μια δασική πυρκαγιά είναι τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα, οι πάσχοντες από υπερευαισθησία της αναπνευστικής οδού, άτομα με καρδιοαγγειακές ασθένειες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα βρέφη, οι έγκυες γυναίκες και οι καπνιστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΔΥΣΒΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 11 Αυγ 2022 | 14:48

Πυρκαγιά στο Πανιπέρι της Μεσσήνης:  Στη μάχη επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε δύσβατο σημείο και δεν απειλεί, τουλάχιστον μέχρι τώρα, κάποια κατοικημένη περιοχή.

ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΙΣΧΥΡΗ ΔΥΝΑΜΗ 11 Αυγ 2022 | 13:16

Νέος συναγερμός της πυροσβεστικής: Φωτιά στον Κορυδαλλό κοντά στο όρος Αιγάλεω

Φωτιά καίει ξερά χόρτα στον Κορυδαλλό κοντά στο όρος Αιγάλέω.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ 11 Αυγ 2022 | 11:13

Μάτι: Στις 31 Οκτωβρίου η δίκη για τη φονική πυρκαγιά

Τέλη Οκτωβρίου θα γίνει η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που άφησε πίσω της 103 νεκρούς, εγκαυματίες και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 11 Αυγ 2022 | 06:46

Μάχη με την φωτιά στη Θάσο: Μήνυμα του 112 για εκκένωση στα Κοίνυρα [εικόνες-βίντεο]

Καλύτερη η εικόνα από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες, στον οικισμό Σκάλα Ποταμιάς της Θάσου. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης από πτώση δέντρου

ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΣΚΑΛΑ 10 Αυγ 2022 | 23:55

Φωτιά στη Θάσο: Κοντά στις κατασκηνώσεις της Ποταμιάς το μέτωπο [εικόνες-βίντεο]

Η φωτιά, που είναι ορατή από την παραλία της Ποταμιάς στη Θάσο, ξέσπασε μετά τη δύση του ηλίου.

ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ Η ΧΩΡΑ 10 Αυγ 2022 | 19:26

Πάνω από 3.600 πυρκαγιές στην Ελλάδα από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου: Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Πάνω από 3.600 δασικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου. 361 την τελευταία εβδομάδα και οι 46 το τελευταίο 24ωρο.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 10 Αυγ 2022 | 19:24

Οριοθετήθηκε η φωτιά στον Κορυδαλλό που έκαιγε κοντά σε σπίτια - Στη μάχη τρία ελικόπτερα

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το απόγευμα της Τετάρτης για φωτιά στον Κορυδαλλό - Κινητοποίηση και εναέριων μέσων.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 10 Αυγ 2022 | 17:44

Δύο εστίες φωτιάς σε Σαρακίνα και Σπιάντζα στην Ηλεία: Η στιγμή που οι φλόγες τυλίγουν πυροσβεστικό όχημα [Εικόνες, Βίντεο]

Αυτή είναι οι δραματικές στιγμές αγωνίας που οι φλόγες και οι καπνοί τυλίγουν πυροσβεστικό όχημα που πολεμά τη φωτιά στην Σπιάντζα Ηλείας, προτού πυροσβεστικό ελικόπτερο κάνει ρίψη.

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ Η ΦΩΤΙΑ 10 Αυγ 2022 | 15:39

Πύργος: Διπλό μέτωπο πυρκαγιάς ξέσπασε ταυτόχρονα σε Σαρακίνα και Σπιάντζα, απομακρύνθηκαν κάτοικοι

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Σπιάντζα Πύργου, με επίγειες και εναέριες δυνάμεις να επιχειρούν στην περιοχή.

ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 10 Αυγ 2022 | 14:28

Φωτιά στις Σέρρες: Οριοθετήθηκε το μέτωπο στο χωριό Ορεινή - Αποτεφρώθηκε δάσος

Στη μάχη με τη φωτιά στις Σέρρες στην κοινότητα Ορεινή ρίχτηκαν 32 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 10 Αυγ 2022 | 12:25

Κορωπί: Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Αγία Μαρίνα

Φωτιά ξέσπασε στο Κορωπί κοντά σε οικιστικό ιστό και η κινητοποίηση της πυροσβεστικής είναι μεγάλη. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να την οριοθετήσουν.

ΡΙΨΕΙΣ ΑΠΟ ΠΕΤΖΕΤΕΛ 10 Αυγ 2022 | 12:04

Καλύτερη η εικόνα στη φωτιά στη Ζάκυνθο: Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις [εικόνες, βίντεο]

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Ζάκυνθο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν σε επιφυλακή για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 10 Αυγ 2022 | 07:10

Μαίνεται η φωτιά στον Δομοκό - Σε ύφεση το μέτωπο στη Σαμοθράκη

Η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Δομοκό Φθιώτιδας και στον Πρίνο Σαμοθράκης.