Follow us

Πως η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες

Πειράματα αυστραλών επιστημόνων έδειξαν ότι το κέντρο απομνημόνευσης και ελέγχου του άγχους επηρεάζεται από την μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης στις νεαρές ηλικίες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πως η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες

Ενω εδώ και πολλές δεκαετίες είναι γνωστές οι επιπτώσεις από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης για την σιλουέτα μας αλλά και για την υγεία των δοντιών, λίγα έχουν ακουστεί για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη συναισθηματική συμπεριφορά και την λειτουργία της μάθησης. Μάλιστα παρατηρήθηκε ότι οι αλλοιώσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προκαλεί το άγχος.

Πως το άγχος επηρεάζει τον εγκέφαλο

Πως η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι οι αρνητικές εμπειρίες στην ζωή ενός ανθρώπου όταν είναι ακόμη παιδί μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην πνευματική υγεία ακόμη και ψυχιατρικές διαταραχές, όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει.

Ο αριθμός των τραυματικών γεγονότων στις οποίες εκτίθεται ένα παιδί (ατυχήματα, τραυματισμοί, πένθος, φυσικές καταστροφές, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία κλπ) σχετίζεται με αυξημένες συγκεντρώσεις κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Επίσης, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η κακοποίηση των παιδιών σχετίζεται με την μειωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι έρευνες σε ποντίκια

Σε πειράματα με αρουραίους, οι αυστραλοί επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν το άγχος των τρωκτικών που ήταν σε μικρή ηλικία αυξανόταν αν - μετά τον απογαλακτισμό τους - τα ποντίκια λάμβαναν μεγάλες ποσότητες υγρών διαλυμάτων ζάχαρης.

Συγκεκριμένα τα ποντίκια χωρίστηκαν σε 4 ομάδες: όσα δεν εκτίθεντο σε αγχωτικές καταστάσεις, όσα δεν εκτίθεντο σε αγχωτικές καταστάσεις αλλά λάμβαναν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, όσα εκτίθεντο σε αγχωτικές καταστάσεις, και όσα εκτίθεντο σε αγχωτικές καταστάσεις και λάμβαναν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Μετά από 15 εβδομάδες εξετάστηκαν οι εγκέφαλοι των πειραματόζωων και συγκεκριμένα οι περιοχή του ιππόκαμπου που έχει ρόλο στην απομνημόνευση και το άγχος.

Στην ομάδα των ποντικών που δεν βίωσαν αγχωτικές καταστάσεις άλλα λάμβαναν ζάχαρη, οι αλλοιώσεις στον ιππόκαμπο ήταν ανάλογες με εκείνες στα ποντίκια που εκτίθεντο σε αγχωτικές καταστάσεις αλλά δεν έπαιρναν ζάχαρη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζάχαρης, όπως και οι αγχωτικές καταστάσεις σε νεαρή ηλικία προκαλούν μείωση της κορτιζόλης, μειώνοντας παράλληλα και την δυνατότητα αποκατάστασης της πνευματικής ισορροπίας μετά από μια στρεσογόνο κατάσταση. Επίσης διαπιστώθηκε ότι το άγχος και η κατανάλωση ζάχαρης μείωσε την δυνατότητα ανάπτυξης των νευρών.

Η χρήση ζάχαρης από παιδιά και νέους

Με βάσει τα ευρήματα του συγκεκριμένου πειράματος, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις της μεγάλη κατανάλωση ποτών με ζάχαρη από παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών.

Οι επιστήμονες θέλουν τώρα να εξειδικεύσουν τα πειράματά τους για να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις από την μακροχρόνια χρήση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης από παιδιά στην πνευματική λειτουργία αλλά και στην συμπεριφορά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΛΕΤΗ 18 Μαϊ 2022 | 10:19

Ερευνα: Ο εγκέφαλος των πολύτεκνων... γερνάει πιο γρήγορα

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η γονιμότητα μπορεί να επηρεάσει την γνωστική λειτουργία στο ύστερο στάδιο της ζωής μέσω διαφόρων τρόπων.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 17 Μαϊ 2022 | 18:45

Τρίτη δόση σε εφήβους 12 - 17 ετών για παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο εξωτερικό

Η απόφαση ελήφθη από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών καθώς σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού η αναμνηστική δόση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων

ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡ 17 Μαϊ 2022 | 10:20

Έρευνα: Το αντιγριπικό εμβόλιο σύμμαχος κατά της νόσησης από κορονοϊό

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Κατάρ, το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα νόσησης από κορονοϊό.

17 Μαϊ 2022 | 09:10

Πρόβλημα στα νεφρά; Τα συμπτώματα που πρέπει να μάθει ο γιατρός μας

Είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας και κάθε πρόβλημα στα νεφρά χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

ΡΟΥΤΙΝΑ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΟΙΜΩΞΕΙΣ 17 Μαϊ 2022 | 08:28

Ασχημα τα νέα: Μπορούμε να κολλήσουμε κορονοϊό ακόμα και τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο, λένε οι επιστήμονες

Οι ενισχυτικές δόσεις - τρίτη ή τέταρτη - των εμβολίων μειώνουν την πιθανότητα επαναλοίμωξης, αλλά όχι πολύ.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 7 ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 16 Μαϊ 2022 | 21:38

Συναγερμός στη Βρετανία με την ευλογιά των πιθήκων - Εντοπίστηκαν άλλα τέσσερα κρούσματα

Οι τέσσερις νέοι ασθενείς φαίνεται ότι μολύνθηκαν στο Λονδίνο - Δεν έχουν ταξιδέψει σε χώρα όπου είναι ενδημική η ευλογιά των πιθήκων - Άγνωστο πώς μολύνθηκαν.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 16 Μαϊ 2022 | 16:48

Βρογχικό άσθμα: Μία από τις συχνότερες αιτίες προσέλευσης στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών

Η πάθηση θεωρείται μία από τις συνηθέστερες αιτίες προσέλευσης στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών και η συνηθέστερη χρόνια αναπνευστική νόσος στα παιδιά.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 16 Μαϊ 2022 | 12:14

Καρκίνος μαστού: Η σημασία της χημειοθεραπείας πριν το χειρουργείο - Οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές - Η πρόγνωση και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα μειώνεται ο μέσος όρος των ηλικιών των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 16 Μαϊ 2022 | 09:41

Έρευνα: Η ουρο-ογκολογική ρομποτική χειρουργική είναι ασφαλέστερη και προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση στους ασθενείς

Ως ασφαλέστερες χαρακτηρίζει βρετανική μελέτη τις ρομποτικά υποβοηθούμενες χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

16 Μαϊ 2022 | 08:48

"Ύποπτα" συμπτώματα που οι γυναικολόγοι λένε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε

Ποιες είναι οι "κόκκινες σημαίες" για τη γυναικολογική μας υγεία;

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 16 Μαϊ 2022 | 07:30

Λύνεται το μυστήριο για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Συνδυασμό κορονοϊού και αδενοϊού υποψιάζονται οι ειδικοί

Ξεκινά σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την πηγή των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά.

ΠΡΩΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 14 Μαϊ 2022 | 08:20

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα πρώτα τρία σημάδια που χτυπούν καμπανάκι - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Τα αίτια των περιστατικών ηπατίτιδας ερευνώνται, όπως και η σχέση με τον κορονοϊό - Οι παιδίατροι προειδοποιούν τους γονείς να μην αγνοήσουν βασικά συμπτώματα.

3 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 13 Μαϊ 2022 | 21:36

Ηπατίτιδα σε παιδιά - Μαγιορκίνης: Εξετάζεται αλληλεπίδραση του αδενοϊού 41 με τον κορονοϊό

Ο καθηγητής επιδημιολογίας μιλά για τα κρούσματα που δηλώθηκαν στον ECDC. Ποιο σύμπτωμα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς.