Ρευματοειδής αρθρίτιδα: 6 ενδείξεις ότι επιδεινώνεται

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αφορά σε μεγάλο βαθμό της γυναίκες και η διαχείριση της νόσου είναι σημαντική για την ποιότητα ζωής.

Ελένη Δασκαλάκη
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή που επηρεάζει τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ασθένεια μπορεί να προχωρήσει και να βλάψει τις αρθρώσεις ή να εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των ματιών, των νεφρών και των αιμοφόρων αγγείων.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί πόνο και δυσφορία που είναι αδύνατο να αγνοηθούν. Με το σωστό πλάνο θεραπείας, οι περισσότεροι ασθενείς επιτυγχάνουν ύφεσή της, που σημαίνει ότι έχουν λίγα συμπτώματα και χαμηλή δραστηριότητα της ασθένειας. Αλλά η εξέλιξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να συμβεί ακόμα και μετά από χρόνια διαχείρισης της κατάστασης.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που μπορούν να βελτιώσουν και ακόμη και να επιλύσουν εντελώς τα συμπτώματα, θέτοντάς τα σε ύφεση, εξηγεί η Beth Wallace, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan και ρευματολόγος στο Κέντρο Υγείας VA Ann Arbor.

Η ύφεση σημαίνει ότι κάποιος έχει πολύ λίγες ευαίσθητες ή πρησμένες αρθρώσεις και ότι δεν έχει δείκτες αυξημένης φλεγμονής στο αίμα. Μερικοί γιατροί μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν σαρώσεις όπως μαγνητικές τομογραφίες και ακτινογραφίες για να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει ορατή φλεγμονή. Όταν κάποιος είναι σε ύφεση και δεν έχει σημάδια δραστηριότητας της ασθένειας, οι γιατροί αισθάνονται αρκετά σίγουροι ότι η ασθένεια δεν εξελίσσεται. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, ο έλεγχος της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο σημείο που να μην έχει συμπτώματα ή εξάρσεις είναι πραγματικά δύσκολος. Η εύρεση του σωστού πρωτοκόλλου θεραπείας είναι συχνά ένα μακρύ ταξίδι.

Τα άτομα που δυσκολεύονται να ελέγξουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα με φάρμακα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και πρέπει να είναι πιο προσεκτικά σχετικά με την παρακολούθηση των συμπτωμάτων, λέει ο Δρ Wallace. Τούτου λεχθέντος, όποιος πάσχει από την πάθηση πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο πώς αισθάνεται και να μιλήσει με τον γιατρό του για οποιεσδήποτε αλλαγές στα συμπτώματά του ή για νέες ανησυχίες για την υγεία του, ακόμη και αν φαίνεται ότι δεν σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ακολουθούν μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξει κανείς, καθώς σημαίνουν ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να εξελίσσεται, παρά τη θεραπεία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

18 Ιουν 2021 | 13:52

Περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα: Ο καρδιολόγος εξηγεί τι είναι, τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή τους

Τα mRΝΑ εμβόλια για τον κορονοϊό, έχουν παρουσιάσει περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ρωτήσαμε τον ειδικό και ιδού οι απαντήσεις.

18 Ιουν 2021 | 08:17

Καρκίνος του νεφρού: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η νέα θεραπεία

Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2-3% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρουσιάζει σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως.

ΝΕΡΟ, ΟΠΩΣ ΖΩΗ 17 Ιουν 2021 | 14:01

Συνέντευξη Φοίβη Κουντούρη: Η παγκόσμια κρίση του νερού

Η Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου ReSEES στο ΟΠΑ μιλά για την παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για τη "διάσωση" των υδατικών πόρων.

ΝΕΡΟ, ΟΠΩΣ ΖΩΗ 17 Ιουν 2021 | 14:00

Μπορεί η τεχνολογία να "σώσει" το νερό; Τα προβλήματα και οι λύσεις για το αύριο

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανάπτυξη εξειδικευμένων εφαρμογών θα μπορούσαν να ανακόψουν ή και να αντιστρέψουν το φαινόμενο της λειψυδρίας.

ΝΕΡΟ, ΟΠΩΣ ΖΩΗ 17 Ιουν 2021 | 13:59

Καθαρό νερό για όλους: Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι' αυτό

Με δεδομένη την όλο και εντονότερη λειψυδρία, είναι καλό να γνωρίζουμε πως η επάρκεια καθαρού νερού περνά και από το χέρι μας.

ΝΕΡΟ, ΟΠΩΣ ΖΩΗ 17 Ιουν 2021 | 13:58

Λειψυδρία: Οι μορφές της και οι παράγοντες που την επιτείνουν

Χωρίς νερό δεν υπάρχει καμιάς μορφής ζωή. Γι’ αυτό και η λειψυδρία αποτελεί ένα πρόβλημα ζωτικής σημασίας για όλο τον πλανήτη.

ΝΕΡΟ, ΟΠΩΣ ΖΩΗ 17 Ιουν 2021 | 13:58

Σώζουμε το νερό στον πλανήτη: Η ανάγκη για βιώσιμη χρήση των πρώτων υλών

Τα αποθέματα νερού στον πλανήτη είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις πηγές ζωής και η προστασία τους απ’ όλους μας είναι επιτακτική.

ΝΕΡΟ, ΟΠΩΣ ΖΩΗ 17 Ιουν 2021 | 13:57

Νερό για το αύριο: Βάζοντας τα θεμέλια για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Μία πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για ανάδειξη λύσεων για την ορθότερη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα.

17 Ιουν 2021 | 08:16

Πρώτες βοήθειες: Μάθετε ΚΑΡΠΑ και καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και σώστε μια ζωή!

Οι γνώσεις ΚΑΡΠΑ -καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση- είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας.

16 Ιουν 2021 | 09:00

Ιογενείς ηπατίτιδες: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις για υγιές συκώτι

Η ηπατίτιδα C ανήκει στις ιογενείς ηπατίτιδες, δεν είναι όμως η μόνη.

15 Ιουν 2021 | 16:26

Συμπτώματα καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να τον προλάβετε

Ποια είναι τα "όπλα" μας απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

15 Ιουν 2021 | 08:43

Οι βιταμίνες για δυνατό ανοσοποιητικό και 5 συμβουλές για καλή υγεία - από την ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου

Η διατροφή ενισχύει σημαντικά την υγεία μας. Οι παρακάτω βιταμίνες για δυνατό ανοσοποιητικό είναι απαραίτητες.