Ρινοπλαστική: 5 αλήθειες για μόνιμη και οριστική αποκατάσταση

Ο ειδικός εξηγεί απλά και κατανοητά, τις νέες εξελίξεις και τα οφέλη για τον ασθενή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ρινοπλαστική

Ο Γεώργιος Καρκατζούλης, ΩΡΛ - Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Αισθητικής Ρινοχειρουργικής, Ιατρικό Π. Φαλήρου μάς μιλά, μέσα από πέντε απλές απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν στον τομέα της ρινοπλαστικής, εξηγώντας απλά και κατανοητά, τις νέες εξελίξεις και τα οφέλη για τον ασθενή.

Ρινοπλαστική: 5 αλήθειες για μόνιμη και οριστική αποκατάσταση

Τι σημαίνει ρινοπλαστική και για ποιους σκοπούς χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μέθοδος;

Η ρινοπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση με την οποία καταφέρνουμε να τροποποιήσουμε και να βελτιώσουμε το σχήμα, τις διαστάσεις και γενικότερα την εξωτερική όψη της μύτης, καθιστώντας τη έτσι αρμονική με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Συγκεκριμένα, με το μέθοδο της "κλειστής" ρινοπλαστικής οι τομές γίνονται εσωτερικά δίχως να είναι εμφανείς. Πέρα, όμως, από την αισθητική αποκατάσταση της μύτης, πολλές φορές είναι απαραίτητη και η διόρθωση της λειτουργίας της. Στην ίδια επέμβαση δηλαδή, προβαίνουμε και σε χειρουργικό ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος, συρρίκνωση των υπερτροφικών ρινικών κογχών και αφαίρεση πιθανών ρινικών πολυπόδων. Με αυτό το τρόπο επιτυγχάνεται ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα αλλά και η μέγιστη αναπνοή!

Ποιους αφορά και ποια είναι τα συμπτώματα;

Η ρινοπλαστική αφορά άτομα τα οποία επιθυμούν να διορθώσουν τα αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα της μύτη τους. Ιδανική ηλικία θεωρείται όταν έχει συμπληρωθεί το 18ο έτος έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί και η ανάπτυξη του υποψηφίου. Ανώτατο ηλικιακό όριο δεν υπάρχει. Πολύ συχνά, άτομα 60 ετών και άνω επιθυμούν να διορθώσουν κυρίως προβλήματα αναπνοής από τη μύτη και να τα συνδυάσουν με αισθητική βελτίωση.

Τα συμπτώματα που συνήθως παρουσιάζονται, ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, παρατηρείται δυσκολία αναπνοής από τη μύτη, επαναλαμβανόμενη αλλεργική ρινίτιδα, ροχαλητό και πολλές άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα που πάσχουν από αυτά τα συμπτώματα να μην ξεκουράζονται καθόλου και να μην έχουν επαρκή απόδοση στην καθημερινότητα τους. Όπως έχει βέβαια προαναφερθεί, η επέμβαση αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με ταυτόχρονη διόρθωση της εξωτερικής όψης της μύτης.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται από έναν εξειδικευμένο χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο. Η εξέταση περιλαμβάνει τα εξής:

  • Λήψη ιστορικού – Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματα που παρουσιάζετε και αν είχατε κάποιο τραυματισμό στη μύτη τα προηγούμενα χρόνια.
  • Πλήρης ΩΡΛ εξέταση – Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει έναν πλήρη ΩΡΛ έλεγχο, ο οποίος στο τέλος θα επικεντρωθεί στη μύτη.
  • Ενδοσκόπηση μύτης – Είναι η σημαντικότερη εξέταση για τη συγκεκριμένη πάθηση. Ο ΩΡΛ ιατρός, με ειδική κάμερα θα εντοπίσει που βρίσκεται το πρόβλημα και το ακριβές μέγεθος του. Συγχρόνως, μπορεί να εκτιμήσει αν υπάρχουν και άλλες ρινικές παθήσεις όπως είναι η υπερτροφία των ρινικών κογχών και η ύπαρξη ρινικών πολυπόδων.
  • Αξονική τομογραφία – Όταν το πρόβλημα είναι σοβαρό και υπάρχουν έντονα συμπτώματα, ο γιατρός ενδέχεται να ζητήσει και μία αξονική τομογραφία. Με αυτή μπορεί να δει ξεκάθαρα περισσότερες πληροφορίες για το διάφραγμα και τις ρινικές κοιλότητες.

Η έγκαιρη διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο καθώς ο ασθενής μπορεί να διαπιστώσει από νωρίς το πρόβλημα και να απαλλαγεί από μεγάλη ταλαιπωρία γρήγορα, αποτελεσματικά και κυρίως ανώδυνα μέσω της σύγχρονης Ωτορινολαρυγγολογίας.

Υπάρχει κάποια νέα τεχνική για γρήγορη και μόνιμη αποκατάσταση;

Φυσικά! Τη σημερινή εποχή, η σύγχρονη ωτορινολαρυγγολογία έχει επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα και ιδιαίτερη πρόοδο. Παρακολουθώντας, σε καθημερινή βάση, τις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις και με σύμμαχο τις γνώσεις και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διατίθεται, προσφέρουμε την ελάχιστα επεμβατική και ατραυματική λύση για κάθε περίπτωση. Ειδικά με τη μέθοδο της "κλειστής" ρινοπλαστικής προσφέρουμε στον ασθενή μία ασφαλή, άμεση και ανώδυνη επέμβαση. Μάλιστα, η εισαγωγή στην κλινική γίνεται την ίδια μέρα της επέμβασης και ο ασθενής είναι σε θέση να φύγει λίγες ώρες μετά χωρίς καμία αδιαθεσία και πόνο. Την πρώτη μέρα ξεκουράζεται και από τη μεθεπόμενη κιόλας μέρα μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην καθημερινότητα του. Βέβαια, για λίγες μέρες συνιστάται η αποφυγή χειρωνακτικών εργασιών. Ένα μεγάλο ποσοστό του αποτελέσματος είναι φανερό σε 7-10 μέρες μετά την επέμβαση, μόλις δηλαδή αφαιρεθεί και ο νάρθηκας. Αρχικά, η μύτη είναι λίγο πρησμένη, όμως σταδιακά γίνεται πιο κομψή καθώς το πρήξιμο υποχωρεί.

Σε λίγες εβδομάδες, θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο θα διαρκέσει σε όλη σας τη ζωή!

Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο χειρουργό, ώστε να θεραπευθώ, οριστικά;

Μία επιτυχημένη ρινοπλαστική μπορεί να βασιστεί μόνο στα χέρια ενός έμπειρου και εξειδικευμένου χειρουργού. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην χειρουργική τεχνική που ακολουθεί καθώς αυτή είναι που θα παίξει πρωταρχικό ρόλο στην γρήγορη αποθεραπεία και οριστική αποκατάσταση του προβλήματος. Αν, λοιπόν, διαθέτει μεγάλη εξοικείωση με αυτό το αντικείμενο και έχει μία πολύ καλή εικόνα εμπειρίας και προσόντων, αξίζει να τον συμβουλευτείτε!

Μην ξεχνάτε, στο ραντεβού με τον ιατρό θα πρέπει να υπάρχει άρτια επικοινωνία μεταξύ σας και να εκφραστούν όλες οι προσδοκίες και οι πιθανές ανησυχίες σας. Μέσα από αυτή τη συζήτηση, ο ιατρός θα σας ενημερώσει με πλήρη αντικειμενικότητα έτσι ώστε να έχετε επίγνωση τι είναι ορθό και τι όχι. Σε καμία περίπτωση, όμως, δε θα υλοποιεί τις επιθυμίες του ασθενή που κρίνει ότι δεν αρμόζουν στο πρόσωπο του. Κάθε πρόσωπο είναι ξεχωριστό και θέλει τις ανάλογες αισθητικές παρεμβάσεις που του αρμόζουν. Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο από το χρόνο σας και με σωστά κριτήρια προβείτε στην επιλογή του κατάλληλου χειρουργού, στοχεύοντας πάντα στο καλύτερο!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ 25 Οκτ 2021 | 08:45

Ελληνική έρευνα για το εμβόλιο Pfizer και τη μετάλλαξη Δέλτα: Τα 3 συμπεράσματα

Τα άτομα με υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του WA1 εξουδετερώνουν αποτελεσματικά και τη μετάλλαξη Δέλτα.

25 Οκτ 2021 | 08:27

Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση; Τα 14 συμπληρώματα που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωσή της

Μελατονίνη, προβιοτικά και όσα βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 24 Οκτ 2021 | 10:22

Κορονοϊός: Εμβόλια και εγκυμοσύνη - Τι δείχνουν δύο νέες μελέτες για τον κίνδυνο αποβολής

Τα ευρήματα των δύο μελετών για τον κορονοϊό δημοσιεύτηκαν σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:03

Εμβόλιο Pfizer: Πόσο αποτελεσματικό είναι για τα παιδιά 5-11 ετών

Τρία παιδιά που είχαν εμβολιαστεί με Pfizer, αρρώστησαν με κορονοϊό, έναντι 16 ανεμβολίαστων παιδιών που αρρώστησαν στην ομάδα ελέγχου του placebo.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 09:23

Επιδεινώθηκαν παγκοσμίως οι καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, λόγω της πανδημίας

Αυξημένη επίπτωση καταθλιπτικής διαταραχής εν μέσω πανδημίας, με τις γυναίκες και τους νεότερους ανθρώπους να επηρεάζονται περισσότερο.

22 Οκτ 2021 | 09:21

Πέντε διατροφικές συνήθειες που καταστρέφουν την υγεία του εντέρου μας

Οι διατροφικές μας συνήθειες είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους πρόληψης για υγιές έντερο.

ΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ 22 Οκτ 2021 | 09:14

Κορονοϊός: Ανεπαρκής η προστασία του εμβολίου στους ασθενείς με καρκίνο αίματος

Πάνω από τους μισούς εμβολιασμένους ασθενείς με καρκίνους αίματος δεν έχουν επαρκή ανοσία έναντι του κορονοϊού.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 22 Οκτ 2021 | 08:34

Εμβόλιο Pfizer: Ποιοι εμφανίζουν χαμηλότερα αντισώματα έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Ποιες ομάδες εμφάνισαν χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων από το εμβόλιο μετά από έξι μήνες.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES 21 Οκτ 2021 | 15:56

Pfizer: Η τρίτη δόση του εμβολίου προστατεύει κατά 95,6% από τον κορονοϊό- Ακόμα και έναντι της Δέλτα

Οι δοκιμές της Pfizer έδειξαν ότι η Τρίτη δόση του εμβολίου είναι εξαιρετικά αποτελεσματική

ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΣΗ ΔΟΣΗ 21 Οκτ 2021 | 11:03

FDA: Επίσημη σύσταση για αναμνηστική δόση σε όσους έχουν εμβολιαστεί με Moderna και Johnson & Johnson - Με ποιο εμβόλιο

Ο FDA ανακοίνωσε τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όσους έχουν χορηγηθεί τα εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ 21 Οκτ 2021 | 09:48

ΠΟΥ: Η πανδημία θα παραταθεί ως το τέλος του 2022 λόγω της άνισης κατανομής των εμβολίων

Η υγειονομική κρίση θα μπορούσε "εύκολα να παραταθεί ως αργά το 2022" προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 21 Οκτ 2021 | 08:56

Ερευνα: Πόσο βοηθούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τους καπνιστές να κόψουν το κανονικό τσιγάρο

Τι αναφέρει νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη για τους καπνιστές που κόβουν το παραδοσιακό τσιγάρο και γυρνούν στο ηλεκτρονικό.