Ρινοπλαστική σήμερα: Η αποκατάσταση των ρινικών βαλβίδων για ελεύθερη αναπνοή

Οι εξελίξεις στη ρινοπλαστική είναι πολύ σημαντικές προσφέροντας άρτιο αποτέλεσμα και επιτρέποντας την καλύτερη αναπνοή του ασθενούς.

Ελένη Δασκαλάκη
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
γυναίκα αναπνοή άνοιξη αλλεργίες μύτη

Η Αργυρώ Κυπραίου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, European and International Diplomat Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρ. Προσώπου Διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός Όμιλος ΥΓΕΙΑ, νοσ. ΜΗΤΕΡΑ (www.faceanatomy.gr)

Η περιοχή των ρινικών βαλβίδων είναι αποδεδειγμένα η πιο σημαντική ανατομική περιοχή της ανώτερης αναπνευστικής οδού, αντιπροσωπεύοντας έως και το 80% των ρινικών αντιστάσεων στη ροή του αέρα. Πρόκειται για την περιοχή ανάμεσα στο ρινικό διάφραγμα και το πλάγιο ρινικό τοίχωμα, μια περιοχή μεγέθους 50 – 70 mm2 και γωνίας 10 – 15 μοίρες στην κορυφή της, είναι η στενότερη περιοχή της μύτης εκεί που επιταχύνεται και διαχέεται ο εισπνεόμενος αέρας.

Η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής ακόμα και μικρός περιορισμός του εύρους της έχει δυσανάλογα πολλαπλάσια αύξηση στη αντίσταση ροής του αέρα. Επηρεάζεται από το στραβό ρινικό διάφραγμα, ιδιαίτερα στην άνω μοίρα του, αλλά και από αδυναμίες, δυσμορφίες ή μετατόπιση των άνω και κάτω πλαγίων χόνδρων που σχηματίζουν το πλάγιο ρινικό τοίχωμα. Επίσης επηρεάζεται από την πτωτική κλίση της κορυφής της μύτης και τις υπερτροφικές ρινικές κόγχες.

Έτσι αντιλαμβανόμαστε απόλυτα ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα της μύτης προκειμένου να μικρύνει ή να στενέψει θα πρέπει να γίνει με σεβασμό και πρόβλεψη των συνεπειών της κάθε κίνησης στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Τι μπορεί να εμποδίζει την καλή αναπνοή και την ελεύθερη ροή αέρα στη μύτη

Υπάρχουν περιπτώσεις που η ίδια η κατασκευή, το σχήμα δηλαδή της μύτης, εμποδίζουν τη ροή του αέρα όπως για παράδειγμα μια γαμψή μύτη με πτώση κορυφής. Επίσης, η αδυναμία των πλάγιων ρινικών τοιχωμάτων που κουνιούνται ακόμα και κατά την ομιλία ή βουλιάζουν έντονα στην εισπνοή είναι ένα συχνό φαινόμενο και αξίζει ιδιαίτερης προεγχειρητικής παρατήρησης γιατί προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αναπνοή.

Η αδυναμία αυτή συνιστά την ανεπάρκεια των ρινικών βαλβίδων, η οποία είτε υπάρχει εκ κατασκευής της μύτης, είτε δημιουργήθηκε από τραύμα ή προηγούμενη επέμβαση που έβλαψε την περιοχή αυτή.

Οι ελεξίξεις στη ρινοπλαστική και η διόρθωση της ανεπάρκειας των ρινικών βαλβίδων

Μετά από εκτεταμένες έρευνες των αποτυχημένων περιστατικών έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στη σύγχρονη λειτουργική ρινοπλαστική η έννοια της δομικής στήριξης με χρήση αυτομοσχευμάτων αλλά και η έννοια της δημιουργίας τάσης (tensioning) στα πλάγια ρινικά τοιχώματα προκειμένου να πολλαπλασιάζουν την ροή του αέρα και να ελευθερώνουν τους ανθρώπους από τα συμπτώματα, της απόφραξης, της κεφαλαλγίας, του ροχαλητού και δύσπνοιας στον ύπνο.

Η σύγχρονη ρινοπλαστική, σε αντίθεση με το παρελθόν έχει επιφορτιστεί όχι μόνο με τις απαιτήσεις ενός υψηλού επιπέδου και προβλέψιμου αισθητικού αποτελέσματος αλλά και του ρόλου της πλέον ως ένα υπερόπλο για ανώτερα αποτελέσματα στην ελεύθερη αναπνοή από αυτά που μπορεί να προσφέρει μόνο το ευθειασμένο ρινικό διάφραγμα.
Η δημιουργία και διατήρηση της φυσικής στήριξης όχι μόνο της κορυφής αλλά και ολόκληρης της μύτης είναι μία κορυφαία απαίτηση της επιτυχημένης ρινοπλαστικής.

Πώς θα γίνει αυτό;

Η επιτυχία εξασφαλίζεται με το σωστά ευθειασμένο ρινικό διάφραγμα το οποίο πολύ συχνά ενισχύεται στο πρόσθιο τμήμα του με προεκτάσεις και μεταθέσεις των τμημάτων του. Αυτά άλλωστε αποτελούν την πιο σύγχρονη μέθοδο στην χειρουργική του ρινικού διαφράγματος, δηλαδή η αριστοτεχνική και αρχιτεκτονική συναρμολόγηση όλων των τμημάτων του σαν ένα συμπαγές μωσαϊκό.

Η τάση και η υποστήριξη στα πλάγια τοιχώματα της μύτης θα γίνει με τον κατάλληλο συνδυασμό συρραφών, αναδιπλώσεων και μοσχευμάτων χόνδρου που λαμβάνονται συνήθως από το ρινικό διάφραγμα. Τότε μόνο η μύτη θα έχει ιδιαίτερα όμορφο σχήμα αλλά και θα αναπνέει ελεύθερα χωρίς να να παρουσιάζει εξογκώματα στην επιφάνεια.

Η στήριξη των πλάγιων ρινικών τοιχωμάτων χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη και εμπειρία αφού η κακώς σχεδιασμένη τοποθέτηση χόνδρινων μοσχευμάτων επάνω στους προϋπάρχοντες χόνδρους της μύτης πολύ συχνά επιβαρύνει την περιοχή των ρινικών βαλβίδων αντί να την υποστηρίζει.

Η ρινοπλαστική είναι μια περίπλοκη και συνδυαστική επέμβαση με ισχυρό λειτουργικό ρόλο πλέον ενώ η επιτυχία της εξασφαλίζεται από τις ικανότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία του χειρουργού.

Συμπερασματικά για τη δημιουργία μιας υγιούς ρινικής κοιλότητας πρέπει τα χαρακτηριστικά στήριξης και μορφολογίας της νέας μύτης όχι μόνο να συμβαδίζουν με τους κανόνες της αισθητικής και της αρμονίας στο πρόσωπο, αλλά και να συνδυάζονται με το μοντέλο της σωστής αεροδυναμικής, αποκλειστικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μύτης.
Η έρευνα και η εξέλιξη στον τομέα αυτό μας έχει βοηθήσει ώστε τα χειρουργεία μας πλέον να εναρμονίζονται με τα αποτελέσματα της.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

27 Απρ 2021 | 10:24

Στυτική Δυσλειτουργία: Νέες ενδαγγειακές μέθοδοι για τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της

Η στυτική δυσλειτουργία αναδεικνύεται σε ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας και μειωμένης ποιότητας ζωής, λόγω της σταδιακής γήρανσης του ανδρικού πληθυσμού.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 26 Απρ 2021 | 14:30

It's all about lips!

Η δερματολόγος απαντά και προτείνει λύσεις για τη φροντίδα των χειλιών και της περιοχής γύρω τους.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 19 Απρ 2021 | 15:34

Ψωριασική αρθρίτιδα: Η επικοινωνία γιατρού-ασθενούς βασική παράμετρος για την αντιμετώπιση της νόσου

Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα μπορούν σήμερα να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους και την ποιότητα ζωής τους.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 15 Απρ 2021 | 09:18

Διατροφή και εξωσωματική γονιμοποίηση: Οι τροφές που βελτιώνουν τις πιθανότητες κύησης

Γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές μας επιλογές και οι καθημερινές συνήθειες επηρεάζουν τη γονιμότητα. Τι ισχύει όμως αναφορικά με τη διατροφή και την εξωσωματική γονιμοποίηση;

14 Απρ 2021 | 14:04

Βουβωνοκήλη: Πότε πρέπει να αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζουμε για το χειρουργείο

Η βουβωνοκήλη είναι το συνηθέστερο είδος κήλης που μπορεί να εμφανιστεί στο κοιλιακό μας τοίχωμα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 12 Απρ 2021 | 09:05

Συμπτώματα κατάθλιψης: Οι βιταμίνες και τα βότανα που βοηθούν

Ορισμένες βιταμίνες και βότανα έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι μπορεί να απαλύνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 11 Μαϊ 2021 | 17:13

Πέτρος Παραράς: Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός- Λόγος απόλυσης ή περικοπής μισθού

"Ο εμβολιασμός σε περίπτωση πανδημίας θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός", λέει ο Π. Παραράς, εκτιμώντας ότι η άρνησή του είναι λόγος απόλυσης

ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ECDC 11 Μαϊ 2021 | 15:54

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Χρειάζεται μόνο μία δόση για όσους έχουν νοσήσει

Οσοι έχουν νοσήσει ήδη από κορονοϊό, δεν χρειάζεται να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά μόνο μια

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΧΕ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΘΕΙ 11 Μαϊ 2021 | 14:38

Πέλλα: Από ισχαιμικό επεισόδιο ο θάνατος της 68χρονης που πέθανε λίγες ώρες μετά το εμβόλιο της Pfizer

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή η 68χρονη γυναίκα πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο και φυσικά δεν έχει καμία σχέση το εμβόλιο

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ 11 Μαϊ 2021 | 11:47

Παγκόσμια ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη: Καμπανάκι από τον ΠΟΥ - Εχει εξαπλωθεί σε 30 χώρες

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για το παραλλαγμένο ινδικό στέλεχος κορονοϊού.

Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ 11 Μαϊ 2021 | 09:47

Κορονοϊός: Νέο φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο διασωλήνωσης- Βοηθά τους ασθενείς να αναπνεύσουν

Το νέο φάρμακο μειώνει σημαντικά την πιθανότητα διασωλήνωσης των ασθενών με σοβαρή Covid-19 λόγω πνευμονίας.