Σαρακοστιανά: Οσα πρέπει να ξέρουμε και τι να αποφεύγουμε

Τι πρέπει να γνωρίζουν… Τι πρέπει να αποφεύγουν… Που πρέπει να καταγγέλλουν… οι καταναλωτές για τα Σαρακοστιανά

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
σαρακοστή

Ξεκίνησαν οι καταναλωτές έρευνα τιμών και ποιότητας των σαρακοστιανών προϊόντων και ειδικά των αλιευμάτων. Γι αυτό ακριβώς το λόγο η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας ενημερώνει το αγοραστικό κοινό να κάνει επισταμένη έρευνα αγοράς και να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη ποιότητα των ευαλλοίωτων προϊόντων…

Προσοχή στη ποιότητα των αλιευμάτων…

Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις πινακίδες των αλιευμάτων γιατί υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφουν με ευδιάκριτα γράμματα το είδος, την τιμή και στις συνθήκες διάθεσης των θαλασσινών προϊόντων !

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των κεφαλόποδων (χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα,

• Επιφάνεια σώματος υγρή, γυαλιστερή
• Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά
• Πλοκάμια - βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα
• Σάρκα συμπαγής γυαλιστερή
• Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το ρόζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.

Προσοχή ! Υπάρχει χαρακτηριστική διαφορά στα μικρά χταπόδια και στους μοσχιούς, στα πρώτα υπάρχουν δύο σειρές βεντούζες και στα δεύτερα μόνο μία σειρά βεντούζες…

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των οστρακοειδών
(μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια, χτένια)

• Να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά
• Όστρακο κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη
• Το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο
• Πιστοποίηση της φρεσκάδας η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα
• Όταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.
Οι αχινοί πρέπει να είναι ζωντανοί κι αυτό διαπιστώνεται στην αντανάκλαση των αγκαθιών τους.


Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις :

• Η επωνυμία της επιχείρησης
• Το είδος των οστρακοειδών
• Η ημερομηνία παραγωγής
• Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας μαλακόστρακων
(γαρίδες, αστακοί, καραβίδες)

• Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη
• Τα άρθρα στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα
• Το χρώμα φυσιολογικό "σκούρο καφέ για τους αστακούς, καστανό ή ρόζ για τις γαρίδες, ανοικτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες"
• Oταν τα μαλακόστρακα είναι ακόμα ζωντανά, αναζητούμε αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια
• Η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη
• Ο κεφαλοθώρακας να είναι ανοικτόχρωμος κι όχι μελανιασμένος
• Τα πόδια να είναι μαλακά και εύκαμπτα
• Οι φρέσκιες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα το χέρι.

Στις κονσέρβες προσέχουμε

• Την ετικέτα της κονσέρβας.Πρέπει να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή
• Την ημερομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης της συντήρησης
• Προσοχή! Να μην είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες

Επίσης
• Κονσέρβες που όταν τις ανοίγουμε, παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη σύσταση και το χρώμα και έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση. Γενικά, όταν ανοίγουμε μια κονσέρβα και δεν την καταναλώνουμε ολόκληρη, τότε, το υπόλοιπο περιεχόμενο να συντηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
• Ο ταραμάς πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι ξινή γεύση.

• Η λαγάνα λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την καθαρή Δευτέρα, πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα καλοψημένη...

Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αλιευμάτων

Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αποφλοιωμένων ή μη μαλακοστακοειδών καθώς και στα καθαρισμένα μαλάκια,τεμαχισμένα ή μη.
Το καταναλωτικό κοινό ότι στις συσκευασίες των κατεψυγμένων αλιευμάτων πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα και ο επίπαγός τους Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο επίπαγος δεν δεν πρέπει να είναι πάνω από το 15% στα κατεψυγμένα χταπόδια,καλαμάρια,σουπιές, θράψαλα,γαρίδες,αστακοί,-καραβίδες,κ.λ.π.

Καλούμε το καταναλωτικό κοινό να καταγγέλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι ΄΄στραβό΄΄ πέσει στην αντίληψή του στα τηλέφωνα 1520 (Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ), 11717 (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), στις Διευθύνσεις κτηνιατρικής των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και στη γραμμή ενημέρωσης-καταγγελιών της Ένωσης Καταναλωτών 210 41 11 080.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 23 Σεπ 2020 | 18:14

Σαρώνει ο κορονοϊός: 358 νέα κρούσματα σήμερα - 5 θάνατοι - 73 διασωληνωμένοι

Στα 358 τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη σε σχέση με τα 346 που ανακοινώθηκαν την Τρίτη

23 Σεπ 2020 | 18:06

Κορονοϊός: Νέες εξελίξεις για το εμβόλιο - Αρχίζει η τρίτη φάση δοκιμών από την Johnson & Johnson

Ξεκινάει η τρίτη φάση δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού από την Johnson & Johnson

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ AFP 23 Σεπ 2020 | 15:34

Κορονοϊός: Σοκάρουν τα νέα στοιχεία - Περισσότερα από 5 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη

Περισσότερα από 380.000 νέα κρούσματα έχουν καταμετρηθεί τις επτά τελευταίες μέρες

ΕΡΕΥΝΑ 23 Σεπ 2020 | 14:26

Κορονοϊός: Γιατί τα παιδιά εμφανίζουν ηπιότερη νόσο από τους ενήλικες

Οι διαφορές στην ανοσολογική αντίδραση στον κορονοϊό στα παιδιά και στους ενήλικες

ΝΕΕΣ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 23 Σεπ 2020 | 09:30

Κορονοϊός - Νέα έρευνα: Οι αληθινά ασυμπτωματικοί δεν ξεπερνούν το 20% των κρουσμάτων

Η έρευνα χαμηλώνει σημαντικά τον "πήχη", καθώς οι έως τώρα εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό τουλάχιστον στο 40%.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 23 Σεπ 2020 | 09:28

Κορονοϊός: Ερευνητές εντόπισαν το αδύνατο σημείο του - Τι ισχύει με τα φάρμακα

Θετικά και αισιόδοξα μηνύματα στη μάχη κατά του κορονοϊού από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ 23 Σεπ 2020 | 09:20

Avigan: Πέρασε και το τρίτο στάδιο κλινικών δοκιμών σε ασθενείς κορονοϊού

Στοχεύοντας σε μια έγκριση του φαρμάκου αυτού στην Ιαπωνία τον Μάιο.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 22 Σεπ 2020 | 18:19

Κορονοϊός: Στο επίκεντρο της πανδημίας η Αττική με 210 νέα κρούσματα - Σε κρίσιμη φάση η Αθήνα

Σήμερα Τρίτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική φθάνουν τα 210 περισσότερα από χθες Δευτέρα που ήταν 174

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22 Σεπ 2020 | 17:51

Κορονοϊός: 346 νέα κρούσματα - 8 νεκροί το 24ωρο - 77 διασωληνωμένοι

Τα νέα κρούσματα κρούσματα συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ 22 Σεπ 2020 | 16:42

Νοσοκομείο Νίκαιας: Σταματά να νοσηλεύει κρούσματα κορονοϊού - Γιατροί οδεύουν προς παραίτηση

Σε κατάσταση συναγερμού το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας αδυνατεί να δεχτεί άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Σεπ 2020 | 16:04

Κορονοϊός - Βρετανία: Νέα αυστηρά μέτρα Τζόνσον - Πρόστιμα για μη χρήση μάσκας, κλειστές οι παμπ στις 10 το βράδυ

Νέα δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη Βρετανία ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

22 Σεπ 2020 | 15:48

Γιατί ο εμβολιασμός για την Covid-19 δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 2024

Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για καθυστερήσεις. Έχουν όμως δίκιο;

ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 22 Σεπ 2020 | 12:31

Κορονοϊός: 38 τα υποψήφια εμβόλια που εξετάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων βρίσκεται σε επαφή από τις αρχές του Σεπτεμβρίου με 38 παρασκευαστές εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού.