Σαρακοστιανά: Οσα πρέπει να ξέρουμε και τι να αποφεύγουμε

Τι πρέπει να γνωρίζουν…    Τι πρέπει να αποφεύγουν…    Που πρέπει να καταγγέλλουν… οι καταναλωτές για τα Σαρακοστιανά

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
σαρακοστή

Ξεκίνησαν οι καταναλωτές έρευνα τιμών και ποιότητας των σαρακοστιανών προϊόντων και ειδικά των αλιευμάτων. Γι αυτό ακριβώς το λόγο η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας ενημερώνει το αγοραστικό κοινό να κάνει επισταμένη έρευνα αγοράς και να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη ποιότητα των ευαλλοίωτων προϊόντων…

Προσοχή στη ποιότητα των αλιευμάτων…

Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις πινακίδες των αλιευμάτων γιατί υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφουν με ευδιάκριτα γράμματα το είδος, την τιμή και στις συνθήκες διάθεσης των θαλασσινών προϊόντων !

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των κεφαλόποδων (χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα,

• Επιφάνεια σώματος υγρή, γυαλιστερή
• Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά
• Πλοκάμια - βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα
• Σάρκα συμπαγής γυαλιστερή
• Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το ρόζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.

Προσοχή ! Υπάρχει χαρακτηριστική διαφορά στα μικρά χταπόδια και στους μοσχιούς, στα πρώτα υπάρχουν δύο σειρές βεντούζες και στα δεύτερα μόνο μία σειρά βεντούζες…

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των οστρακοειδών
(μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια, χτένια)

• Να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά
• Όστρακο κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη
• Το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο
• Πιστοποίηση της φρεσκάδας η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα
• Όταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.
Οι αχινοί πρέπει να είναι ζωντανοί κι αυτό διαπιστώνεται στην αντανάκλαση των αγκαθιών τους.


Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις :

• Η επωνυμία της επιχείρησης
• Το είδος των οστρακοειδών
• Η ημερομηνία παραγωγής
• Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας μαλακόστρακων
(γαρίδες, αστακοί, καραβίδες)

• Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη
• Τα άρθρα στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα
• Το χρώμα φυσιολογικό "σκούρο καφέ για τους αστακούς, καστανό ή ρόζ για τις γαρίδες, ανοικτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες"
• Oταν τα μαλακόστρακα είναι ακόμα ζωντανά, αναζητούμε αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια
• Η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη
• Ο κεφαλοθώρακας να είναι ανοικτόχρωμος κι όχι μελανιασμένος
• Τα πόδια να είναι μαλακά και εύκαμπτα
• Οι φρέσκιες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα το χέρι.

Στις κονσέρβες προσέχουμε

• Την ετικέτα της κονσέρβας.Πρέπει να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή
• Την ημερομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης της συντήρησης
• Προσοχή! Να μην είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες

Επίσης
• Κονσέρβες που όταν τις ανοίγουμε, παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη σύσταση και το χρώμα και έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση. Γενικά, όταν ανοίγουμε μια κονσέρβα και δεν την καταναλώνουμε ολόκληρη, τότε, το υπόλοιπο περιεχόμενο να συντηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
• Ο ταραμάς πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι ξινή γεύση.

• Η λαγάνα λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την καθαρή Δευτέρα, πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα καλοψημένη...

Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αλιευμάτων

Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αποφλοιωμένων ή μη μαλακοστακοειδών καθώς και στα καθαρισμένα μαλάκια,τεμαχισμένα ή μη.
Το καταναλωτικό κοινό ότι στις συσκευασίες των κατεψυγμένων αλιευμάτων πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα και ο επίπαγός τους Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο επίπαγος δεν δεν πρέπει να είναι πάνω από το 15% στα κατεψυγμένα χταπόδια,καλαμάρια,σουπιές, θράψαλα,γαρίδες,αστακοί,-καραβίδες,κ.λ.π.

Καλούμε το καταναλωτικό κοινό να καταγγέλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι ΄΄στραβό΄΄ πέσει στην αντίληψή του στα τηλέφωνα 1520 (Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ), 11717 (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), στις Διευθύνσεις κτηνιατρικής των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και στη γραμμή ενημέρωσης-καταγγελιών της Ένωσης Καταναλωτών 210 41 11 080.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ 17 Ιαν 2022 | 20:25

Ισραήλ: Προκαταρκτική μελέτη δείχνει ότι η 4η δόση είναι λιγότερο αποτελεσματική κατά της μετάλλαξης Όμικρον

Τα εμβόλια προκάλεσαν αύξηση του αριθμού των αντισωμάτων, ωστόσο αυτό μάλλον δεν επαρκεί για την Όμικρον", δήλωσαν Ισραηλινοί επιστήμονες

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ 17 Ιαν 2022 | 16:07

Σπαντιδέας: Όλα δείχνουν ότι τελειώνει η πανδημία, θα κάνουμε καλό Πάσχα - Δεν θα ισχύει η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Ολα τα δεδομένα από την Όμικρον δείχνουν ότι οδηγούμαστε στο τέλος της πανδημίας, εκτιμά ο Παθολόγος – Κλινικός Φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας

ΠΟΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΦΟΡΑ 17 Ιαν 2022 | 15:59

Χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση από την άλλη εβδομάδα - Το "παράθυρο" Πλεύρη

Ο Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ 17 Ιαν 2022 | 09:54

Blue Monday 2022: Σήμερα η πιο μελαγχολική μέρα του έτους - Οι 3 λόγοι που το αποδεικνύουν

Ως η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου θεωρείται η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται Blue Monday.

17 Ιαν 2022 | 08:51

Κηλίδες Bier: Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια στο δέρμα σας, ελέγξτε το συκώτι σας

Πώς είναι οι κηλίδες Bier, τι σημαίνουν για την υγεία του ήπατος και πώς θα τις διακρίνουμε από άλλες δερματικές διαταραχές.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 15 Ιαν 2022 | 11:16

Νέα μελέτη: Ο κορονοϊός αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά

Τι έδειξε η πρόσφατη μελέτη του CDC στις ΗΠΑ για την σχέση του κορονοϊού με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη σε παιδιά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΑΓΚΑ 15 Ιαν 2022 | 09:33

Αντιικό χάπι για τον κορονοϊό: Πώς θα χορηγείται - Ήρθαν 5.700 θεραπείες, αναμένονται άλλες 25 χιλιάδες

Η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες μολνουπιραβίρης. Αναμένονται μέσα στον επόμενο μήνα άλλες 25.000 δηλώνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η «ΔΕΛΤΑ» ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ 14 Ιαν 2022 | 20:35

Δ. Παρασκευής: Όσοι έχουν μολυνθεί από την "Όμικρον" έχουν ανοσοποιηθεί έναντι της "Δέλτα"

Ο Δημήτρης Παρασκευής τόνισε πως έχουμε μία γρήγορη αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων

14 Ιαν 2022 | 19:35

"Βόμβα" από τη Γερμανία: Νέα μετάλλαξη το φθινόπωρο - Μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνη και μεταδοτική από την Ομικρον

Εμβολιασμό με νέα, προσαρμοσμένη, ενισχυτική δόση "βλέπουν" οι Γερμανοί επιστήμονες - Πότε ο κορονοϊός θα γίνει ενδημικός.

ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ; 14 Ιαν 2022 | 15:12

PCR τεστ: Σε ποιες χώρες της Ευρώπης είναι δωρεάν- Η δήλωση Μητσοτάκη στον Χατζηνικολάου που προκάλεσε αντιδράσεις

Στην συνέντευξη με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα PCR tests δεν είναι πουθενά στην Ευρώπη δωρεάν- Τι πραγματικά συμβαίνει

14 Ιαν 2022 | 10:39

Το πρόβλημα υγείας που συνδέεται με το αλάτι, τα παυσίπονα και την πολλή πρωτεΐνη

Ανακαλύψτε εδώ τους απρόβλεπτους παράγοντες που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία των νεφρών.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 14 Ιαν 2022 | 10:12

Νέα έρευνα για τον κορονοϊό: Ο ένας στους δέκα μπορεί να τον μεταδίδει και μετά από δέκα ημέρες λοίμωξης

Μετά από δέκα ημέρες από το θετικό τεστ το 13% των ατόμων είχαν ακόμη επίπεδα του κορονοϊού στο σώμα τους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 14 Ιαν 2022 | 09:46

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι γιατί δεν πρέπει να κολλήσουμε ώστε να αποκτήσουμε φυσική ανοσία

Τι απαντά η επιστημονική κοινότητα για το εάν είναι λύση η εσκεμμένη νόσηση με κορονοϊό.