Τι κοινό έχουν η σαρδέλα, το σκουμπρί και το λάδι από συκώτι καρχαρία; Πέρα από το θαλασσινό άρωμα, ίσως και μια αντικαρκινική υπόσχεση. Ακούγεται παράδοξο, αλλά σύμφωνα με έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Tours στη Γαλλία και σχετικό τους άρθρο στο The Conversation, η θάλασσα μπορεί να κρύβει το "κλειδί" για νέες στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου. Όχι μέσα από θαυματουργά φίλτρα ή εξωτικά εκχυλίσματα, αλλά μέσα από λιπίδια, τις ουσίες που μέχρι τώρα συνηθίζαμε να κατηγορούμε ως "λίπη".
Στην καρδιά αυτής της αναζήτησης βρίσκονται τα θαλάσσια λιπίδια, τα λεγόμενα "καλά λίπη" που συναντάς σε λιπαρά ψάρια και πιο απρόσμενες πηγές, όπως το συκώτι του καρχαρία ή τα χτένια. Εκεί εστιάζει η διεπιστημονική ομάδα των ερευνητών του Inserm και της ομάδας N2COx, με επικεφαλής τον καθηγητή Christophe Vandier και τους συνεργάτες του, Aurélie Chantome, Marie Potier-Cartereau και Emmanuel Gyan.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr