Σημαντικές διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται πολλές και σημαντικές διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πολλές και σημαντικές διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες, που αφορούν στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας, πραγματοποιούνται στη χώρα μας, όπως:

Η μελέτη RESHAPE HF 2:

Αφορά ασθενείς με ανεπάρκεια μιτροειδούς και μειωμένο κλάσμα εξώθησης (καρδιακή ανεπάρκεια) κάτω από 40% ανεξαρτήτως αιτιολογίας. Ανεπάρκεια της βαλβίδας είναι δευτεροπαθής και είναι ως συνέπεια της καρδιακής ανεπάρκειας των ασθενών αυτών. Η θεραπεία είναι το mitraclip μία συσκευή που τοποθετείται διαδερμικά διαμέσου της μηριαίας φλέβας και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεπάρκειας στους ασθενείς αυτούς. Η επέμβαση στη μιτροειδή βαλβίδα με τη χρήση της συσκευής mitraclip είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, έχει έγκριση από τον αμερικανικό FDA και είναι μία πολύτιμη παρέμβαση για τους ασθενείς αυτούς.

Μελέτη CARILLON
Το προφίλ των ασθενών είναι ίδιο με το προηγούμενο. Η συσκευή που χρησιμοποιείται είναι η συσκευή CARILLON που εισέρχεται διαδερμικά κα στον στεφανιαίο κόλπο και μειώνει την περίμετρο και τη διάμετρο της μιτροειδούς βαλβίδας. Η προσπέλαση είναι δια της σφαγίτιδας φλέβας με τοπική αναισθησία. Η μελέτη διεκόπη προσωρινά λόγω της πανδημίας με προγραμματισμό επανεκκίνησης, μέσα στο 2021. Προβλεπόμενη νοσηλεία 24 ώρες.

Μελέτη AFIRE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτή η συσκευή που θα χρησιμοποιηθεί είναι ίδια με την προηγούμενη CARILLON. Το προφίλ των ασθενών όμως είναι ασθενείς διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (μία κρυμμένη συστολική λειτουργία της καρδιάς), χρόνια κολπική μαρμαρυγή και ανεπάρκεια μιτροειδούς λόγω διάτασης του αριστερού κόλπου. Είναι δηλαδή η δευτεροπαθής κολπική λειτουργική ανεπάρκεια μιτροειδούς. Ενώ οι προηγούμενες μελέτες είναι τυχαιοποιημένες αυτή η μελέτη δεν είναι τυχαίοποιημενη που σημαίνει όλοι οι ασθενείς παίρνουν τη θεραπεία. Προβλεπόμενη νοσηλεία 24 ώρες.

Μελέτη ANTHEM
Η πολυκεντρική τυχαιοποιημένη μελέτη αφορά ασθενείς με χαμηλό κλάσμα εξώθησης και καρδιακή ανεπάρκεια που δεν έχουν σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς. Μπορεί να φέρουν βηματοδότη ή απινιδωτή. Γίνεται τοποθέτηση μίας συσκευής διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου και μέσω αυτού του παρασυμπαθητικού αυτόνομου νευρικού συστήματος. Πρακτικά τοποθετούμε μία συσκευή κάτω από τη δεξιά κλείδα, σαν ένα μικρό βηματοδότη, το καλώδιο της οποίας ανεβαίνει υποδόρια στο λαιμό και διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο. Ως επέμβαση είναι απολύτως ασφαλής, υπάρχουν ήδη δεδομένα για την καρδιακή ανεπάρκεια και την επιληψία. Στόχος είναι δια μέσω της συσκευής να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Μέσω αυτής της διαδικασίας προβλέπεται η βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών και τελικώς, η επιβίωση τους.

Μελέτη ALIVE- BIOVENTRIX
Αυτή η ιδιαίτερα εντυπωσιακή μελέτη έχει ως στόχο την αναδιαμόρφωση της αριστερής κοιλίας απομονώνοντας το ανεύρυσμα που έχει δημιουργηθεί μετά από προηγούμενο έμφραγμα. Η προσπέλαση είναι συνδυαστική δια της κορυφής της αριστερής κοιλίας, με μικρή τομή και δια της σφαγίτιδας φλέβας στον τράχηλο του ασθενούς από τον επεμβατικό καρδιολόγο. Ήδη πραγματοποιήθηκαν οι δύο πρώτες επεμβάσεις πανελληνίως με εξαιρετική επιτυχία. Το όφελος στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας είναι άμεσο και η ανάρρωση των ασθενών λόγω του διαδερμικού χαρακτήρα της επέμβασης είναι πολύ γρήγορη. Η επέμβαση χαρακτηρίζεται από τα πολύ χαμηλά ποσοστά επιπλοκών, ενώ παρατηρείται άμεση βελτίωση στο κλάσμα εξώθησης στη δύναμη δηλαδή συστολής της καρδιάς καθώς και στη λειτουργική κατάσταση του ασθενούς στη μείωση των νοσηλείων έως τώρα.

Σημειώνεται πως:

-Η πρόσβαση των ασθενών στις μελέτες είναι δωρεάν

-Οι συσκευές δεν βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο. Όλες έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CE MARK) και δεν χρειάζεται έγκριση από τον ΕΟΦ.

-Στην Ελλάδα εμπορικά διαθέσιμες είναι τόσο το mitraclip όσο και η συσκευή Carillon απλά με πολύ υψηλό και χωρίς κάλυψη αυτή τη στιγμή από τον ΕΟΠΥΥ.

-Οι μελέτες αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία για τους ασθενείς για τους οποίους υπάρχει ένα μεγάλο θεραπευτικό κενό και μπορούν με αυτό τον τρόπο να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες καινοτόμες ιδιαίτερα αποτελεσματικές και πάνω από όλα ασφαλής.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και τους ιατρούς:

-Βλάση Νινιό, MD, MRCP, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Διευθυντή Β' Καρδιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
-Ηλία Καραπάντζο, Χειρουργό ΩΡΛ, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
-Δρ. Απόστολο Ρουμπελάκη, MD, PhD, FETCS, Ειδικό ρομποτικής και ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής, Διευθυντή Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Συνεργάτης Καρδιοχειρουργός Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 09 Ιουν 2021 | 13:43

Έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ: Αναλυτικά η κατάσταση ανά νησί για την πορεία των εμβολιασμών και τους γιατρούς

Έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ σε συνεργασία με τα κατά τόπους Σωματεία δείχνει την πορεία εμβολιασμών και την κατάσταση των Υγειονομικών Μονάδων των νησιών.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ 08 Ιουν 2021 | 10:11

Η υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου στους εφήβους φέρνει και... κακή διατροφή

Οι έφηβοι που περνούν περισσότερες από πέντε ώρες στο κινητό τους καθημερινά, είναι πιθανότερο να διατρέφονται με ανθυγιεινό τρόπο.

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΤΟΥ 02 Ιουν 2021 | 15:16

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 18μηνο βρέφος - Το αγοράκι έπεσε σε βόθρο

Ένα βρέφος μόλις 18 μηνών έχασε τη ζωή του στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, όταν έπεσε σε βόθρο.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 29 Μαϊ 2021 | 07:57

Δημοσκόπηση MRB για το TheTOC: Εγκληματικότητα, αστυνόμευση και ισόβια, μετά το έγκλημα στα Γλυκά Νερά

Τι αποκαλύπτει η έρευνα της MRB για την εγκληματικότητα, την αστυνόμευση, τη δολοφονία στα Γλυκά νερά και τις ποινές του Ποινικού Κώδικα.

ΠΡΩΤΗ Η ΚΙΝΑ 28 Μαϊ 2021 | 12:31
ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 26 Μαϊ 2021 | 10:39

Κορονοϊός: Το φάρμακο που εμποδίζει την ανάπτυξη αντισωμάτων για το εμβόλιο της Pfizer

Διαπιστώθηκε ότι δεν δημιουργήθηκαν επαρκή αντισώματα από το εμβόλιο της Pfizer στους ασθενείς που λάμβαναν μεθοτρεξάτη.

ΣΤΟ EUROPEAN JOURNAL OF INTERNAL MEDICINE. 24 Μαϊ 2021 | 09:25

Ερευνα ΕΚΠΑ: Υψηλή ανοσία για όσους νόσησαν με κορονοϊό 8 μήνες μετά τη λοίμωξη

Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν από COVID-19 διατηρούν υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, 8 μήνες μετά τη λοίμωξη.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 21 Μαϊ 2021 | 13:32

Πανελλαδικές 2021: Πώς επηρεάζει η πανδημία την επιλογή σχολών- Ερευνα του ΕΚΠΑ για τα μηχανογραφικά

Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός τις επιλογές των μαθητών σε πανεπιστημιακή σχολή - Πώς θα αποτυπωθούν τα συμπεράσματα έρευνας του ΕΚΠΑ στο φετινό Μηχανογραφικό.

ΣΠΑΝΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ 19 Ιουν 2021 | 14:17

Τούτουζας: Πώς ξεχωρίζουμε τις απλές παρενέργειες των εμβολίων από τις καρδιακές επιπλοκές

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις καρδιακές επιπλοκές (περικαρδίτιδες, μυοκαρδίτιδες) που καταγράφονται κυρίως από τα mRNA εμβόλια, τονίζει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τούτουζας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 19 Ιουν 2021 | 10:29

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει ισχυρότερη δράση από το κινέζικο της Sinovac

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προκαλεί ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από της Sinovac, σύμφωνα με μελέτη.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 18 Ιουν 2021 | 18:14

Κορονοϊός: Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη - Γιατί διασπείρεται "ύπουλα"

Το χαρακτηριστικό της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού που την κάνει τόσο μολυσματική.

Η ΥΣΤΑΣΗ 18 Ιουν 2021 | 15:20

Επιτροπή Βιοηθικής: Έσχατη λύση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών

Τι αναφέρει το πόρισμα της Επιτροπή Βιοηθικής για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε δομές Υγείας

18 Ιουν 2021 | 13:52

Περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα: Ο καρδιολόγος εξηγεί τι είναι, τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή τους

Τα mRΝΑ εμβόλια για τον κορονοϊό, έχουν παρουσιάσει περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ρωτήσαμε τον ειδικό και ιδού οι απαντήσεις.