Follow us

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ελπίδες στα εργαστήρια

Θεραπεία με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε ποντίκια που, εξαιτίας μιας πάθησης ανάλογης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ήταν παράλυτα, επέτρεψε στα πειραματόζωα να περπατήσουν ακόμα και να τρέξουν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ελπίδες στα εργαστήρια

Η θεραπεία με ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, που εφάρμοσαν αμερικανοί επιστήμονες σε ποντίκια που, εξαιτίας μιας πάθησης ανάλογης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ήταν παράλυτα, επέτρεψε στα πειραματόζωα να σημειώσουν σημαντική βελτίωση, σε σημείο που να μπορούν σύντομα να περπατούν ξανά - ή και να τρέχουν. Η τεχνική θα μπορούσε μελλοντικά να ανοίξει ένα νέο δρόμο θεραπείας για τους ασθενείς με τη συγκεκριμένη νευρολογική πάθηση.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μελλοντικά ίσως δεν χειάζεται καν οι άνθρωποι να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, αλλά μπορεί να αρκεί - όπως είπε ο Λέιν- η χορήγηση υπό μορφή φαρμάκου μιας πρωτεΐνης (κατ' εξοχήν υποψήφια θεωρείται η TGF-βήτα), η οποία θα επιφέρει παρεμφερές αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Γιούτα και της Καλιφόρνια, καθώς του Ινστιτούτου Ερευνών Σκριπς, με επικεφαλής τον καθηγητή Τομ Λέιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για βλαστοκύτταρα "Stem Cell Reports", δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το αποτέλεσμα, καθώς η βελτίωση επήλθε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. «Η μεταδιδακτορική ερευνήτριά μου δρ Λου Τσεν ήλθε και μου είπε ‘τα ποντίκια περπατάνε' και εγώ δεν την πίστεψα», δήλωσε ο Λέιν.

Τα γενετικά τροποποιημένα ζώα είχαν μια πάθηση που μιμείται τα συμπτώματα της ανθρώπινης σκλήρυνσης κατά πλάκας (ή πολλαπλής σκλήρυνσης), μιας αυτοάνοσης νόσου, από την οποία πάσχουν περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Η σκλήρυνση προκαλείται όταν, λόγω δυσλειτουργίας του αμυντικού μηχανισμού και της αυτοκαταστροφικής δράσης των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, καταστρέφεται η μυελίνη, το μονωτικό λιπώδες περίβλημα των νεύρων, με συνέπεια να μην γίνεται σωστά η μετάδοση των ηλεκτρικών μηνυμάτων από και προς τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Αν και τα ποντίκια, πριν τη θεραπεία, ήσαν ανίκανα να σταθούν μόνα τους όρθια για αρκετή ώρα ώστε να φάνε και να πιούν, δέκα έως 14 μέρες μετά την μεταμόσχευση των ανθρωπίνων νευρικών βλαστικών κυττάρων, ήσαν πλέον σε θέση να περπατούν ξανά, ενώ έξι μήνες αργότερα δεν εμφάνιζαν σημάδια υποτροπής.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα ποντίκια συνέχιζαν να περπατούν ακόμη και όταν ο οργανισμός τους, μια περίπου εβδομάδα μετά την μεταμόσχευση, απέρριψε τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα ως ξένα. Από αυτό, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα βλαστικά κύτταρα είχαν ήδη «πυροδοτήσει» μια θεραπευτική αντίδραση «ντόμινο», καθώς είχαν προλάβει να απελευθερώσουν μια σειρά από πρωτεΐνες, οι οποίες είχαν μακροχρόνια δράση, αποκαθιστώντας την κατεστραμμένη μυελίνη γύρω από τα νευρικά κύτταρα.

Έτσι, οι ερευνητές ελπίζουν ότι μελλοντικά ίσως δεν χειάζεται καν οι άνθρωποι να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, αλλά μπορεί να αρκεί - όπως είπε ο Λέιν- η χορήγηση υπό μορφή φαρμάκου μιας πρωτεΐνης (κατ' εξοχήν υποψήφια θεωρείται η TGF-βήτα), η οποία θα επιφέρει παρεμφερές αποτέλεσμα.

Αν και η αποκατάσταση των πειραματόζωων ήταν μερική και όχι ολική, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι αν υπήρχε μία ανάλογη βελτίωση στους ανθρώπους, τότε θα βοηθούνταν σημαντικά οι ασθενείς προχωρημένου σταδίου με σκλήρυνση, που εμφανίζουν παρόμοια προβλήματα κινητικότητας ή παράλυσης, για τα οποία δεν υπάρχει θεραπεία.

Τα υπάρχοντα φάρμακα (όπως η ιντερφερόνη βήτα) μπορούν -καταστέλλοντας τις αυτοκαταστροφικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήμνατος- να επιβραδύνουν την εξέλιξη της πάθησης, ιδίως στα αρχικά στάδιά της, όμως, αν αυτή προχωρήσει, προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν. Επιπλέον, αυτά τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Πάντως θα περάσει αρκετός χρόνος, εωσότου η νέα αυτή μέθοδος με βλαστικά κύτταρα δοκιμαστεί κλινικά σε ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

23 Μαρ 2023 | 11:49

Έλλειψη βιταμίνης D: Τα βασικά της συμπτώματα

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει ανεπάρκεια στη βιταμίνη D ή αλλιώς στη "βιταμίνη της ηλιοφάνειας".

22 Μαρ 2023 | 08:48

Μήπως έχεις αναιμία και γι' αυτό νιώθεις κουρασμένη;

Η έντονη κόπωση μπορεί να αποτελεί ένδειξη αναιμίας, μιας κατάσταση που προκαλεί κι άλλα συμπτώματα και για την αντιμετώπισή της καλό είναι να μιλήσουμε με το γιατρό μας.

21 Μαρ 2023 | 09:29

Maestro: Τα 3 θέματα υγείας που έθιξε το σίριαλ που αγαπήσαμε

Στο Maestro ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης δεν έθιξε μόνο το θέμα της ομοφυλοφιλίας και της ενδοοικογενειακής βίας αλλά έβαλε πολύ "ομαλά" στο σενάριο θέματα υγείας που ενίοτε αποτελούν κοινωνικό στίγμα.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 21 Μαρ 2023 | 08:10

Οι 6 χρυσοί κανόνες της διατροφής του Χάρβαρντ: Πώς μπορεί να γίνει το όπλο για μακροχρόνια και υγιεινή ζωή

Ειδικοί σε θέματα διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard εργάστηκαν για να συντάξουν ένα πρόγραμμα διατροφής για βέλτιστη υγεία.

20 Μαρ 2023 | 15:53

Τι να φας στο μεσημεριανό για να έχεις ενέργεια μέχρι και το απόγευμα;

Αν συχνά αισθάνεσαι νωθρή και κουρασμένη το απόγευμα, προνόησε επιλέγοντας το κατάλληλο μεσημεριανό γεύμα.

20 Μαρ 2023 | 09:06

Ποια είναι η φυσιολογική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη;

Πόσα κιλά είναι αναμενόμενο να παίρνει η γυναίκα σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης; Ποια αύξηση βάρους θεωρείται "φυσιολογική" και από τι εξαρτάται το ιδανικό βάρος για την κάθε μία;

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 18 Μαρ 2023 | 08:18

Πειραματικό χάπι επιτυγχάνει πλήρη ύφεση του καρκίνου σε 18 ασθενείς με επιθετική λευχαιμία

Το νέο φάρμακο (revumenib) φαίνεται πως εξάλειψε πλήρως τον καρκίνο στο ένα τρίτο των συμμετεχόντων σε μια κλινική μελέτη που πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες

17 Μαρ 2023 | 10:27

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας;

Η σύνδεση μεταξύ ύπνου και απώλειας βάρους και συμβουλές βελτίωσης του ύπνου με σκοπό την υποστήριξη του αδυνατίσματος.

17 Μαρ 2023 | 09:19

Έλλειψη ύπνου: 9 σημαντικές συνέπειες στο σώμα μας

Αν κοιμάσαι συστηματικά λιγότερο από 6 ώρες, πιθανότατα σου λείπει ύπνος. Κι αυτό δεν προκαλεί μόνο κόπωση αλλά και πιθανές συνέπειες στην υγεία και τις λειτουργίες του οργανισμού.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 17 Μαρ 2023 | 07:41

Γιατί το κοινό κρυολόγημα δημιουργεί ανοσία στα μικρά παιδιά έναντι του κορονοϊού

Ισχυρό ανοσοποιητικό από την ηλικία των δύο ετών προκαλεί το κοινό κρυολόγημα ακόμη και έναντι του κορονοϊού.

16 Μαρ 2023 | 11:48

Οι δέκα κανόνες για να χάσεις βάρος (και να διατηρήσεις το αποτέλεσμα)

Αν ακολουθήσεις τη σωστή στρατηγική, θα μπορέσεις χάσεις και να κρατήσεις για πάντα μακριά.

16 Μαρ 2023 | 08:45

Προσαρμογόνα βότανα: Τι είναι, πώς δρουν, πού βοηθάνε

Τα προσαρμογόνα βότανα, μία θεραπεία της Αγιουρβέδα, έχουν συσχετιστεί με πολλές θετικές επιδράσεις, ανάμεσά τους η συμβολή στη ρύθμιση του άγχους.

ΕΚΘΕΣΗ 15 Μαρ 2023 | 04:39

Πώς η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της άνοιας- Τι έδειξε νέα μεγάλη μελέτη

Μια ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 60.000 συμμετέχοντες αποκάλυψε ότι η επιλογή να ακολουθήσουν μια μεσογειακή διατροφή μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.