X

Σοκαριστικά χαμηλή η κατανάλωση φυτικών ινών: Η επιστήμη εξηγεί πώς σταματούν την εξάπλωση του καρκίνου

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς φασόλια και μπρόκολο μπορούν να "απενεργοποιήσουν" τον καρκίνο.

Γράφει: TheToc team

Πόσο συχνά γεμίζεις το πιάτο σου με φασόλια, μπρόκολο, αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς; Αν η απάντηση είναι "σπάνια", τότε ανήκεις στην πλειοψηφία. Σύμφωνα με μελέτες, λιγότερο από το 10% των Αμερικανών (και πιθανότατα παρόμοια ποσοστά και σε άλλες χώρες, όπως και η Ελλάδα) καταναλώνουν την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών. Κι αυτό είναι πρόβλημα όχι μόνο για την πέψη σου, αλλά και για την υγεία σου σε κυτταρικό επίπεδο.

Μια νέα έρευνα από το Stanford Medicine, που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, εξηγεί γιατί οι φυτικές ίνες είναι κάτι πολύ περισσότερο από "τροφή για καλή πέψη". Η μελέτη βρήκε ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη λειτουργία των γονιδίων σου, προσφέροντας μάλιστα αντι-καρκινικά οφέλη.

Τι συμβαίνει όταν τρως φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε τροφές όπως τα όσπρια, τα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι), τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο. Όταν τις καταναλώνεις, τα "καλά βακτήρια" που ζουν στο έντερό σου, γνωστά και ως μικροβίωμα, αναλαμβάνουν δράση. Κατά τη διαδικασία πέψης των φυτικών ινών, το μικροβίωμα παράγει ουσίες που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, με πιο γνωστά το βουτυρικό (butyrate) και το προπιονικό (propionate).

Αυτές οι ουσίες, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν τη δύναμη να αλλάζουν τη λειτουργία των γονιδίων σου και μάλιστα με τρόπους που μπορούν να προλάβουν ή να καταστείλουν τον καρκίνο.

Δείτε περισσότερα στο shape.gr