Σώζουμε το νερό στον πλανήτη: Η ανάγκη για βιώσιμη χρήση των πρώτων υλών

Τα αποθέματα νερού στον πλανήτη είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις πηγές ζωής και η προστασία τους απ’ όλους μας είναι επιτακτική.

Ελένη Δασκαλάκη
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
νερό

Οι φυσικές πηγές νερού του πλανήτη είναι πολύτιμες για όλες τις μορφές ζωής. Και όχι μόνο μας παρέχουν πόσιμο νερό και συμβάλουν στη διατήρηση ενός υγιούς οικοσυστήματος, αλλά είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις αγροτικές καλλιέργειες (οι οποίες υπολογίζεται πως καταναλώνουν περίπου το 70% των υδάτινων πόρων) και για τη βιομηχανία (η οποία υπολογίζεται ότι καταναλώνει το 20% - το διπλάσιο απ’ ότι χρησιμοποιείται για οικιακή χρήση), καθώς και για ένα μεγάλο εύρος οικιακών, ψυχαγωγικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων.

Σώζουμε το νερό στον πλανήτη: Η ανάγκη για βιώσιμη χρήση των πρώτων υλών

Η ανάγκη για βιώσιμη χρήση των πρώτων υλών και του νερού

Ωστόσο, αυτή η πολύτιμη φυσική πρώτη ύλη είναι πεπερασμένη και υπό αυξανόμενη πίεση εξαιτίας των απαιτήσεων του όλο και μεγαλύτερου παγκόσμιου πληθυσμού, της βιομηχανοποίησης και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε Επίσης

Η κρίση από την επέκταση της λειψυδρίας σε περισσότερες περιοχές του πλανήτη είναι κάτι που αγγίζει όλους τους κατοίκους του σε όλα τα επίπεδα και δεν μπορεί να λυθεί λαμβάνοντας μονομερώς μέτρα. Μεταξύ άλλων, η ορθολογική χρήση του νερού στις καλλιέργειες και τη βιομηχανία είναι ένα μέτρο που μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στα υδάτινα αποθέματα της Γης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το πώς οι οικονομίες μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές, διατηρώντας παράλληλα το περιβάλλον υγιές. Η βασική παράμετρος για να συμβεί αυτό είναι η βιώσιμη χρήση των φυσικών πρώτων υλών, ανάμεσά τους και του νερού.

Διαβάστε Επίσης

Η Πρωτοβουλία για τις Πρώτες Ύλες αποτελεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείρισης των πρώτων υλών, με στόχο τη διασφάλιση μιας βιώσιμης παροχής πρώτων υλών στην Ευρώπη. Ανάμεσα στις βασικές στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η προστασία του υγιούς οικοσυστήματος, το οποίο μεταξύ άλλων μας παρέχει τον πολύτιμο καθαρό αέρα και το καθαρό νερό.

Βιώσιμη χρήση των πρώτων υλών από τις επιχειρήσεις

Δεν είναι όμως μόνο θέμα της Πολιτείας και των Θεσμών η κατάρτιση σχεδίων για τη διαφύλαξη ενός παγκόσμιου αγαθού όπως είναι το νερό και άλλοι φυσικοί πόροι. Η δραστηριοποίηση και η δέσμευση από την πλευρά των βιομηχανιών είναι επίσης σημαντική ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπία ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και την προστασία του οικοσυστήματος.

Πώς θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια βιομηχανία την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, όπως το νερό; Πρόκειται για απλά βήματα που μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Για παράδειγμα, η σωστή συντήρηση του βιομηχανικού εξοπλισμού αλλά και η αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων λειτουργίας είναι δύο επενδύσεις που ανταποδίδουν πολλαπλά σε μία επιχείρηση αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον όπου αυτή λειτουργεί. Επιπλέον, καθώς η εξέλιξη στην τεχνολογία είναι ραγδαία, η αντικατάσταση του εξοπλισμού με νεότερης τεχνολογίας θα μπορούσε να αποφέρει καλύτερης ποιότητας αποτέλεσμα συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων, όπως η ενέργεια και το νερό.

Τέλος, επειδή αναφερθήκαμε περισσότερο στο νερό, καθώς είναι ένας πόρος που κινδυνεύει άμεσα με εξάντληση, η ανακύκλωσή του με όλους τους δυνατούς τρόπους είναι ζωτικής σημασίας και πρόκειται για ένα μέτρο που θα έπρεπε να υιοθετηθεί χθες από τη βιομηχανία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Ιουλ 2021 | 08:18

Διατροφή για αύξηση μυικής μάζας και ενδυνάμωση: 7ήμερο ενδεικτικό πλάνο

Εδώ θα βρείτε ένα πρότυπο αθλητικής διατροφής που θα σας βοηθήσει να πάρετε μια ιδέα του τι χρειάζεται να τρώτε.

23 Ιουλ 2021 | 06:32

Η γύρη μελισσών και τα 9 απίστευτα οφέλη για την υγεία σας

Η γύρη μελισσών θεωρείται μία από τις πιο θρεπτικές τροφές της φύσης, καθώς περιέχει σχεδόν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο άνθρωπος.

22 Ιουλ 2021 | 06:33

Vegan εγκυμοσύνη: Τι να γνωρίζετε, τι να προσέχετε στη διατροφή σας

Η vegan εγκυμοσύνη έχει τις ιδιαιτερότητές της αλλά με λίγη προσοχή όλα πάνε ρολόι!

21 Ιουλ 2021 | 06:32

Γιατί έχετε νεύρα; Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάζουν τη διάθεσή σας

Μήπως διαπιστώσατε ότι τελευταία έχετε νεύρα περισσότερο από το συνηθισμένο; Μπορεί να μη φταίτε εσείς!

20 Ιουλ 2021 | 06:33

"Ήρθα σε επαφή με κρούσμα και είμαι εμβολιασμένη. Τι πρέπει να κάνω;"

Μια βόλτα με παρέα, οι διακοπές, στη δουλειά... Είναι πολύ πιθανό με την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού να μάθουμε ότι ήρθαμε σε επαφή με κρούσμα. Τι πρέπει να κάνουμε εάν είμαστε εμβολιασμένοι;

19 Ιουλ 2021 | 06:22

Ποιο είναι το μέλι με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά;

Μελέτη από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας της Σχολής Γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μας δίνει μερικά πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία για το μέλι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ 16 Ιουλ 2021 | 06:44

Άγχος ή στρες; Μήπως τα μπερδεύετε μεταξύ τους; Ποιο σας ταλαιπωρεί και τι μπορείτε να κάνετε

Άγχος ή στρες; Είναι το ίδιο, απλά η μία λέξη είναι στα αγγλικά, ή έχουν (ουσιαστικές) διαφορές μεταξύ τους;

15 Ιουλ 2021 | 06:43

Να πώς θα μειώσετε τα πρόωρα σημάδια γήρανσης με τη διατροφή σας

"Ακούστε" το σώμα σας και δώστε σημασία σε αυτά που έχει να σας πει. Έτσι θα έχετε περισσότερη ευεξία, καλή υγεία και διάθεση.

14 Ιουλ 2021 | 07:25

Μάτια και οθόνη υπολογιστή/κινητού: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Η σύγχρονη ζωή είναι γεμάτη με οθόνες, από τα smartphones μέχρι τους φορητούς υπολογιστές.

13 Ιουλ 2021 | 08:42

Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2; Φάτε τα φρούτα σας ολόκληρα

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μέτριων έως υψηλών ποσοτήτων φρούτων σε τακτική βάση και ενός χαμηλότερου κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

12 Ιουλ 2021 | 07:14

Ευαισθησία στα δόντια: Τι την προκαλεί;

Η κακή υγιεινή του στόματος ή μήπως η υπερβολική φροντίδα σχετίζεται με την ευαισθησία στα δόντια;

09 Ιουλ 2021 | 07:20
08 Ιουλ 2021 | 07:41

Καρκίνος του πνεύμονα: Τα συμπτώματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Αν έχεις πνεύμονες, μπορείς να πάθεις καρκίνο. Όσο κυνικό κι αν ακούγεται, αποδεικνύει ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τα συμπτώματα για τον καρκίνο του πνεύμονα.