Follow us

Συναγερμός για την "τριδημία" κορονοϊού, γρίπης και RSV - Θερίζουν οι ιώσεις

Το εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων, κορονοϊού και RSV ανησυχεί τους επιστήμονες, που βρίσκονται σε επιφυλακή και επισημαίνουν την άμεση ανάγκη εμβολιασμού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
γριπη

Μπορεί τη φετινή εορταστική περίοδο των Χριστουγεννων και της Πρωτοχρονιάς να μην πρωταγωνιστούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, ωστόσο εφίσταται αυξημένη προσοχή και συστήνεται από τους επιστήμονες, τήρηση των γνωστών, πλέον, μέτρων προστασίας και υιοθέτηση συμπεριφορών ασφάλειας για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, λόγω της έξαρσης των ιών.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, κορoνοϊού και αναπνευστικών ιών, αφού η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες, με τις εκτιμήσεις να δίνουν τον Ιανουάριο ακόμη και 100.000 κρούσματα γρίπης, την ημέρα.

Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να ταλαιπωρήσουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν να προστατευτούν κυρίως οι ευάλωτες ομάδες και να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς κατά της γρίπης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γρίπη "πρωτοστατεί” σε σχέση με τον κορονοϊό, ο οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα και πιο ήπιος στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ στα μικρά παιδιά αλλά και σε αρκετούς ευάλωτους μεγαλύτερης ηλικίας πιο επίπονος είναι ο RSV.

Είναι αναμενόμενο οι ιοί να βρίσκουν ευάλωτο τον πληθυσμό και να επιτίθενται, δεδομένης της μη απόκτησης ανοσίας τα τρία προηγούμενα χρόνια σε ιούς και γρίπη λόγω των μέτρων προστασίας και της χρήσης μασκών, σημείωνε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Διαβάστε Επίσης

Σε ποιες ηλικίες "σαρώνει" η γρίπη

"Είναι μία εποχή τώρα, από Νοέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο που καταγράφονται αρκετά περιστατικά με προβλήματα αναπνευστικά και ιογενείς λοιμώξεις. Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά γρίπης και Covid", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη και όπως εκτιμά περισσότερα κρούσματα θα καταγραφούν Ιανουάριο, Φεβρουάριο.

Σχετικά με τη γρίπη σημειώνει ότι είναι σε έξαρση και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και αυτό φαίνεται από τις επισκέψεις στους παιδιάτρους και τα παιδιατρικά νοσοκομεία.

ιωσεις

Μέτρα αποφυγής έκθεσης στους ιούς

Η κ. Παγώνη αναφέρει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις εορταστικές ημέρες, όπου υπάρχει χαλαρότητα και συναθροίσεις, καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά "ο ένας μεταδίδει στον άλλο".

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες οι αναπνευστικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε άτομα που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα.

"Στόχος μας πρέπει να είναι να μην μολυνθούμε και να μην διασπείρουμε ιούς σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μετά από 3 χρόνια πανδημίας έχουμε εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί πλέον με τα βασικά μέτρα προστασίας", εξηγεί η κ. Παγώνη. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι γνωστά και ο κάθε πολίτης έχει ένα προσωπικό προφίλ που συνιστά διαφορετικό βαθμό κινδύνου για σοβαρή νόσο.

Η κ. Παγώνη προτείνει, εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά, "ακόμα, έχουν περιθώριο οι ανεμβολίαστοι", χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αποφυγή συγχρωτισμού, απομόνωση εάν υπάρχουν συμπτώματα. Ιδιαίτερη προσοχή, αναφέρει, πρέπει να επιδείξουμε με την λοίμωξη Covid-19 και ενθαρρύνει τους πολίτες πριν το ρεβεγιόν ή τις συναντήσεις με φίλους και συγγενείς να κάνουν χρήση self test, μήπως είναι ασυμπτωματικοί και μεταδίδουν.

Επίσης, χρήση αντισηπτικών για καθαρισμό των χεριών. Οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά συμπτώματα λοίμωξης των παιδιών τους. Συνέστησε στους γονείς με την εκδήλωση συμπτωμάτων λοίμωξης να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους.

Διαβάστε Επίσης

Αναμένεται τσουνάμι γρίπης – Πιθανά τα 100.000 κρούσματα τη μέρα τον Γενάρη

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιαρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, συμβουλεύει τον κόσμο να προφυλάσσεται με μέτρα όπως η μάσκα και ο καθαρισμός των χεριών και εκφράζει τον φόβο για τσουνάμι γρίπης το επόμενο διάστημα.

"Αυτή τη στιγμή έχουμε 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό, πιθανότατα μέσα στο Γενάρη να φτάσουμε τα 80, 90 και 100.000 κρούσματα.

Είναι αριθμοί που τρομάζουν, καθότι μέσα σε αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα βρεθούν και 1.000, 1.500 που θα χρειαστεί καθημερινά να τα φροντίσουμε στα νοσοκομεία. Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε και όσοι δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο να το κάνουμε, ώστε ατομικά να περάσουμε τη νόσο ελαφρότερα και συλλογικά.

Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε υγειονομικά το τσουνάμι αυτό της γρίπης που αναμένεται", τόνισε.

Διαβάστε Επίσης

Οι μισοί Έλληνες ταλαιπωρούνται από ιώσεις

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, περνάμε πιο βαριά τις γνωστές χειμωνιάτικες ιώσεις, λίγο πιο μπροστά από ότι συνήθως. "Κυριολεκτικά περίπου οι μισοί Έλληνες είτε βήχουν, είτε έχουν καταρροή, είτε έχουν ταλαιπωρία από τις ιώσεις, με κύριο εκπρόσωπο πλέον τη γρίπη που έχει πάρει "κεφάλι” από τον Covid, ο οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα και λιγάκι πιο ήπιος στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ στα μικρά παιδιά αλλά και σε αρκετούς ευάλωτους μεγάλους πολύ μεγάλη ζημιά και ταλαιπωρία κάνει ο RSV.

Συγκεκριμένα, σε όσους ενήλικες έχω διαγνώσει αυτή τη νόσο, όλοι ακολουθούν μία περίοδο 15 – 20 ημερών με ένα τρομακτικό και πολύ επώδυνο και επίπονο βήχα, ο οποίος τους χαλάει την ποιότητα ζωής", τόνισε σύμφωνα με την ertnews, ο κ. Τζανάκης.

παιδια

Τα παιδιά

"Μας βρίσκει απροετοίμαστους από πλευράς ανοσοποιητικού, υπό την έννοια ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν προετοιμάσαμε το ανοσοποιητικό μας. Όχι γιατί δεν θέλαμε, αλλά γιατί εκ των πραγμάτων είχαμε τις καραντίνες και τις μάσκες για τον Covid. Ιδιαιτέρως τα παιδάκια έως πέντε ετών, μπορούμε να πούμε ότι είναι παρθένα από πλευράς ανοσοποίησης με όλους αυτούς τους παράγοντες, διότι πρακτικά όσα γεννήθηκαν το 2020 ή ήταν το 2020 ενός έτους, εκτίθενται σε αυτούς τους ιούς για πρώτη φορά στη ζωή τους, με συνέπεια να εκδηλώνουν τις ιώσεις αυτές βαριά με ταλαιπωρία και κάποιες φορές να πρέπει να τα φροντίσουμε στο νοσοκομείο", πρόσθεσε.

ιωσεις

Μείγμα λοιμώξεων που θα διαρκέσει 2 μήνες

"Η διαφορά φέτος είναι ότι δεν έχει εξαφανιστεί ο κορονοϊός. Έχουμε ένα μείγμα λοιμώξεων το οποίο αφορά όλους αυτούς τους ιούς και θα κρατήσει ένα δίμηνο, ίσως και λίγο παραπάνω" δήλωσε ο καθηγητής Πνευμολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης στην ΕΡΤ, οποίος εκτίμησε ότι ο Ιανουάριος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας, με τη μεγαλύτερη έξαρση.

Σημειώνεται ότι η θετικότητα του ιού γρίπης παραμένει υψηλά, με τα περιστατικά να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, ενώ η αύξηση αφορά κυρίως στις ηλικίες 5 έως 14 ετών, ο Covid-19 παραμένει σε σταθερότητα αναφορικά με τα κρούσματα και η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού - RSV είναι σταθερή, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

04 Φεβ 2023 | 15:30

Ο Βασίλης Λεβέντης για την περιπέτειά του με τον κορονοϊό: Ήµουν σαν πεθαµένος, είχα δει την κηδεία μου

Μετά την σοβαρή του περιπέτεια, ο κ. Λεβέντης ξανακόλλησε κορονοϊό, έχοντας πυρετό για δύο ημέρες.

04 Φεβ 2023 | 08:05

Τα σημάδια που δείχνουν ισχυρό ανοσοποιητικό: Πότε καταλαβαίνουμε πως εξαντλούνται οι άμυνες του οργανισμού

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αντοχή στις λοιμώξεις λόγω της γενετικής τους σύνθεσης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ 03 Φεβ 2023 | 07:42

Κορονοϊός: Τα τέσσερα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται στη μετάλλαξη Όρθρος - Τα προειδοποιητικά σημάδια

Η Ορθρος είναι η νέα υπο-παραλλαγή της Όμικρον που ήδη έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από εξήντα χώρες.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ 02 Φεβ 2023 | 17:57

ΕΟΔΥ: 169 θάνατοι από τον κορονοϊό, κερδίζει έδαφος η μετάλλαξη Όρθρος - Δύο σοβαρά κρούσματα γρίπης

Συνολικά 169 θάνατοι από κορονοϊό καταγράφηκαν μέσα σε μία εβδομάδα - Αναλυτικά η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ 01 Φεβ 2023 | 07:51

Τι συμβαίνει με τα συμπτώματα της γρίπης: Γιατί είναι ανησυχητικό αν επιμένουν - Οι διαφορές ανά ηλικία

Η διάρκεια της γρίπης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με την ηλικία, αλλά και το ιστορικό υγείας και τη λοιμογόνο δράση των στελεχών ανά περίοδο γρίπης.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 31 Ιαν 2023 | 13:24

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): "Με Covid και όχι από Covid οι περισσότεροι θάνατοι" - Άνω των 80 ετών και με υποκείμενα νοσήματα

Πώς εξηγείται η παράταση του επιπέδου του συναγερμού για την πανδημία από τον ΠΟΥ. Η εικόνα του κορονοϊού από τον Θ. Ζαούτη.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 31 Ιαν 2023 | 07:51

Γεμίζουν ράντζα τα νοσοκομεία στις εφημερίες, κραυγή αγωνίας από το Σισμανόγλειο: Εκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Ράντζα στους διαδρόμους και δεκάδες ασθενείς να περιμένουν για πολλές ώρες στα τμήματα επειγόντων περιστατικών μέχρι να εξεταστούν.

30 Ιαν 2023 | 12:37

Μύθοι και αλήθειες για τις ιώσεις και το "κρύωμα"

Ισχύει πως αν βγούμε έξω με βρεγμένα μαλλιά θα αρρωστήσουμε; 'Η ότι θα αναρρώσουμε πιο γρήγορα αν πίνουμε φυσική πορτοκαλάδα;

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 30 Ιαν 2023 | 08:14

Παγώνη: Πολύ πιο μεταδοτική η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, "Όρθρος" - Λάθος που δεν εμβολιάστηκαν πολλοί για τη γρίπη

Για την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού "Όρθρος" μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ 30 Ιαν 2023 | 07:37

Crash test σε γρίπη, κορονοϊό, κρυολόγημα, RSV: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα, για πόσο διαρκεί η μετάδοση

Τόσο το κοινό κρυολόγημα, όσο και η γρίπη, αλλά και η Covid-19 αποτελούν ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν κυρίως το αναπνευστικό.

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 28 Ιαν 2023 | 14:06
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Ιαν 2023 | 08:10

Για πόσες μέρες μεταδίδει ο ασθενής τη γρίπη- Πότε αρχίζει η μετάδοση και πότε σταματάει

Αργεί η αποκλιμάκωση της γρίπης - Καμπανάκι για την κυκλοφορία των αναπνευστικών λοιμώξεων από την πτώση της θερμοκρασίας

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ 27 Ιαν 2023 | 15:14

Νίκος Καπραβέλος: Έχουμε 600 νεκρούς από κορονοϊό τον μήνα, αλλά δεν συγκινείται ούτε η Πολιτεία ούτε οι πολίτες [βίντεο]

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος σημείωσε ότι ο κορονοϊός δεν αστειεύεται