X

Συστάσεις ΕΟΔΥ σε πλημμυροπαθείς: Όσα πρέπει να προσέχουν σε φαγητά και νερό

Κίνδυνος συγχρωτισμού στους χώρους φιλοξενίας των πλημμυροπαθών - Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Γράφει: TheToc team

Οδηγίες για την πρόληψη νοσημάτων δίνει ο ΕΟΔΥ στους πλημμυροπαθείς της κακοκαιρίας Daniel, σε περίπτωση που υπάρχει συγχρωτισμός στους χώρους φιλοξενίας.

Οι συστάσεις αφορούν στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η διατήρηση του φαγητού και η κατανάλωση του νερού. Ειδικότερα:

-Διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα

-Διατηρούμε σε χωριστά δοχεία τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά) από τα μαγειρεμένα.

-Χρησιμοποιούμε άλλα εργαλεία (πχ. μαχαίρια, ξύλα κοπής) για τα ωμά και άλλα για τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

-Μεταφέρουμε και διατηρούμε τα τρόφιμα με ασφάλεια

-Τα τρόφιμα, κατά τη μεταφορά τους, θα πρέπει να μην εκτίθενται απευθείας στον ήλιο.

-Προσέχουμε ώστε να διατηρούνται οι σωστές θερμοκρασίες εντός των οχημάτων.

-Προστατεύουμε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα

-Φροντίζουμε για το καλό μαγείρεμα των τροφίμων

-Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά. Ειδικά για το κρέας και τα πουλερικά, τα μαγειρεύουμε έτσι ώστε ο ζωμός τους να είναι καθαρός και όχι ροζ.

-Αναθερμαίνουμε προσεκτικά τα μαγειρεμένα φαγητά πριν τα σερβίρουμε.

-Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες

-Φροντίζουμε ώστε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού.

-Δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.

-Τοποθετούμε έγκαιρα στο ψυγείο κάθε μαγειρεμένο ή ευαίσθητο στη ζέστη φαγητό ή τρόφιμο (κάτω από 5O C). Η συνιστώμενη θερμοκρασία στην κατάψυξη είναι 0 C.

-Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό μέχρι να καταναλωθεί.

-Το περισσευούμενο φαγητό, συνιστάται να καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες ενώ τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέσα σε 3 ημέρες.

-Δεν ξεπαγώνουμε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα τρόφιμα που αποψύχονται συνιστάται να μαγειρεύονται εντός μίας ώρας.

-Καταναλώνουμε πάντα ασφαλές νερό.

Διαβάστε Επίσης

Στην περίπτωση που ενημερωθούμε ότι δεν πρέπει να καταναλώσουμε το νερό στο χώρο φιλοξενίας:

-Χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό

-Εναλλακτικά, βράζουμε το νερό πριν την κατανάλωσή του (1-2 λεπτά)

-Δεν αφήνουμε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό εκτεθειμένα στον ήλιο

-Αποθηκεύουμε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη

-Καταναλώνουμε 2-3 λίτρα νερού / ημέρα ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής τονίζει ο ΕΟΔΥ:

-Πλένουμε τα χέρια μας πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα, ενώ

-πλένουμε και απολυμαίνουμε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στην προετοιμασία του φαγητού.