Σώζει ζωές το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β

Σώζει ζωές το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β - Να ενταχθεί στο ΕΠΕ ζητούν οι παιδίατροι

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σώζει ζωές το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β

Δυναμώνει το αίτημα σύσσωμης της παιδιατρικής κοινότητας για την ένταξη του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Μέλη του Συλλόγου Παιδιάτρων Ιδιωτικού Τομέα Κρήτης και της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας τοποθετήθηκαν υπέρ της ανοσοποίησης ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β (σε σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νέα Κρήτη), μετά την αντίστοιχη τοποθέτηση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ) και της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας. Αφορμή αποτέλεσαν τα 3 νέα κρούσματα της νόσου στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.

Σταθερά υψηλός ο αριθμός κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β


Οι παιδίατροι σε όλη τη χώρα κρούουν των κώδωνα του κινδύνου χαρακτηρίζοντας τη μηνιγγίτιδα επιθετική και ύπουλη νόσο καθώς τα αρχικά συμπτώματα συγχέονται συχνά με αυτά μιας ίωσης. Έτσι, η δυσκολία στη διάγνωση ευνοεί τη μετάδοση της νόσου. Όπως προειδοποιούν οι παιδίατροι, μπορεί ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου να έχει μειωθεί τα τελευταία έτη, ωστόσο αυτό οφείλεται στη σταδιακή εξάλειψη των λοιπών οροομάδων αφού το αντίστοιχο πολυδύναμο εμβόλιο για τους τύπους A, C, W135 και Y έχει ενταχθεί ήδη στο ΕΠΕ. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία εμφανίζει σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων.


Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το μικρόβιο της μηνιγγίτιδας Β είναι μικρόβιο-φονιάς, που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον ασθενή εντός το πολύ ενός 48ώρου. 1 στα 5 άτομα που καταφέρνει να επιβιώσει εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί μέχρι και ακρωτηριασμό άκρων. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β εμφανίζονται σε βρέφη κάτω τους ενός έτους και παιδιά ηλικίας έως 4 ετών.
Αποκλεισμένοι από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι κοινωνικά ευάλωτοι
Η μεταδοτικότητα της νόσου ανοίγει τον διάλογο υπέρ της ανοσοποίησης του ευάλωτου πληθυσμού μέσω του έγκαιρου και στοχευμένου εμβολιασμού. Η παιδιατρική κοινότητα της Κρήτης, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα σε Χανιά και Ρέθυμνο, χαρακτηρίζει το εμβόλιο ως «εμβόλιο των φτωχών», καθώς η μηνιγγίτιδα εντοπίζεται κυρίως στις φτωχές κοινωνικές ομάδες, στο οποίο όμως έχουν πρόσβαση μόνο οι πλούσιοι.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο υπό την επιστημονική ευθύνη του επ. Καθηγητή Κυριάκου Σουλιώτη, μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της νόσου με το 94,7% των παιδιάτρων να δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα τη μη αποζημίωση του εμβολίου. Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η εξαίρεση του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα Β από το ΕΠΕ στερεί το δικαίωμα πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους κοινωνικά αδύναμους. Η παιδιατρική κοινότητα προειδοποιεί ότι η άρνηση εμβολιασμού ή η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, σταδιακά καταρρίπτει την «ομπρέλα προστασίας» στο σύνολο του πληθυσμού και αυτό ευνοεί την επανεμφάνιση νοσημάτων τα οποία έτειναν προς εξάλειψη, επισημαίνουν ιατρικοί κύκλοι.


Μεταρρυθμίσεις στην ΠΦΥ προωθεί το Υπουργείο για μεγαλύτερη πρόληψη και ισότητα
Η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί στόχο του Υπουργείου και όρο επιβίωσης του ΕΣΥ, δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός. Στις δημόσιες τοποθετήσεις του, έχει εξαγγείλει μεταρρυθμίσεις στην ΠΦΥ που αποσκοπούν στην ενίσχυση της πρόληψης, τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, χωρίς διακρίσεις και με τη μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση για τους κοινωνικά ευάλωτους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ COMIRNATY 18 Οκτ 2021 | 18:50

EMA: Ξεκίνησε η αξιολόγηση για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών

Ο ΕΜΑ ξεκίνησε την αξιολόγηση αίτησης για χρήση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών

ΣΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 18 Οκτ 2021 | 12:41

Ο αντιεμβολιαστής Πετράκος έκανε πρεμιέρα με... rapid test και τραγούδησε σε εμβολιασμένο κοινό

Ο Γρηγόρης Πετράκος έκανε πρεμιέρα σε νυχτερινό κέντρο στην Πάτρα και τραγούδησε μπροστά στους εμβολιασμένους θαμώνες του μαγαζιού.

ΝΕΑ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 18 Οκτ 2021 | 09:20

Κορονοϊός: Ποιος συνδυασμός εμβολίων έχει την υψηλότερη αποτελεσματικότητα

Υψηλή η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων Covid-19, ιδίως Pfizer ή Moderna μετά από AstraZeneca, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

ΥΠΟ ΤΟ ΑΓΡΥΠΝΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΛΑ 16 Οκτ 2021 | 22:08

Κορονοϊός: Οι επιστήμονες της BioNTech αποκαλύπτουν - "Οι νεκροί στη Νέα Υόρκη άλλαξαν τη στάση της Pfizer"

Πως δημιουργήθηκε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μιλούν οι Ουιγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί που το ανακάλυψαν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ 15 Οκτ 2021 | 22:42

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Δεύτερη δόση συστήνουν οι ειδικοί - Πότε πρέπει να γίνεται

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι το μοναδικό έως τώρα μονοδοσικό.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΗ 15 Οκτ 2021 | 10:19

Ο Μπιμπίλας τα βάζει με την Παπαθωμά για δηλώσεις της για τον κορονοϊό - "Εξωφρενικό αυτό που είπε"

Ο γνωστός ηθοποιός και πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις της Θεοφανίας Παπαθωμά σχετικά με τον εμβολιασμό.

ΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΦΑΝΩ" ΣΕ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 14 Οκτ 2021 | 23:41

Πρόβλεψη: Ο κορονοϊός δεν θα φύγει τα επόμενα χρόνια - Επιστροφή στην κανονικότητα μετά την άνοιξη του 2022

Ένας εκ των δημιουργών του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο Ουγκούρ Σαχίν, εκτίμησε ότι με τη βοήθεια του εμβολίου θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, μετά την άνοιξη του 2022

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ - ΞΕΣΠΑΣΜΑ 14 Οκτ 2021 | 12:13

"Ξέφυγε" ο Γρηγόρης Πετράκος που θα τραγουδήσει μόνο για εμβολιασμένους: "Κάνω εμετό στη μούρη σας"

"Ο Πετράκος θα τραγουδήσει μόνο για εμβολιασμένους; Κάνω εμετό πάνω στη μούρη σας με αυτό που είπατε" λέει ο Γρηγόρης Πετράκος, ο οποίος όντως θα τραγουδήσει μόνο για εμβολιασμένους.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 14 Οκτ 2021 | 08:54

Τρίτη δόση εμβολίου: Μεγαλύτερη αύξηση αντισωμάτων με Moderna ή Pfizer σε όσους έκαναν Johnson & Johnson

Μεγαλύτερη η αύξηση των αντισωμάτων όταν η ενισχυτική δόση γίνεται με Moderna ή Pfizer σε όσους αρχικά είχαν κάνει εμβόλιο Johnson & Johnson.

ΒΡΑΒΕΙΟ “ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΦΑΝΩ” 13 Οκτ 2021 | 21:12

Θεσσαλονίκη: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου βράβευσε τους Ουγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετσί της BioNTech [Εικόνες]

"Η επιστήμη αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για προστασία από τον Covid 19", τόνισε η Κατ. Σακελλαροπούλου, βραβεύοντας τον Ουγκούρ Σαχίν και την Εζλέμ Τουρετσι

ΕΤΑΙΡΕΙΑ MEDICAGO 13 Οκτ 2021 | 09:13

Ερχεται το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού από φύλλα καπνού; Η ιαπωνική εταιρεία που θα ζητήσει έγκριση

Εφόσον όντως εγκριθεί, θα είναι το πρώτο στον κόσμο φυτικής προέλευσης εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

«ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ» 12 Οκτ 2021 | 15:13

Κορονοϊός: Έκανε την 3η δόση ο Μητσοτάκης - "Ας ακούσουμε επιτέλους τους επιστήμονες, να εμβολιαστούμε" [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Mega εμβολιαστικό κέντρο "Προμηθέας" για να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 11 Οκτ 2021 | 17:21

Βραζιλία: "Εφαγε πόρτα" ο ανεμβολίαστος Μπολσονάρου - Προσπάθησε να μπει στο γήπεδο της Σάντος [Bίντεο]

"Γιατί πιστοποιητικό εμβολίου; Ήθελα να δω τη Σάντος και μου είπαν ότι έπρεπε να έχω εμβολιαστεί. Γιατί να το κάνω αυτό;" είπε στους δημοσιογράφους, ο Μπολσονάρου