Τα "καλά νέα" για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Τι ισχύει σήμερα για τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με μεταστατικό καρκίνο του μαστού και οι νέες θεραπευτικές επιλογές που αλλάζουν τα δεδομένα.

Γράφει η Αθηνά Χριστοπούλου, Παθολόγος-Ογκολόγος, διευθύντρια στο Νοσοκομείο "Άγιος Αντρέας", Πάτρα

Τα δεδομένα που έχουμε πλέον για τη μεταστατική νόσο στον καρκίνο του μαστού είναι εκπληκτικά. Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι ότι έχουμε πια σημαντικές και διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές. Χάρη στην εξέλιξη της μοριακής βιολογίας μάθαμε ότι υπάρχει μια μεγάλη ετερογένεια στη νόσο, στον καρκίνο του μαστού, με την έννοια ότι υπάρχουν διαφορετικοί μοριακοί υπότυποι. Έτσι, έχουμε πια το μοριακό αποτύπωμα της νόσου άρα θεραπεύουμε την ασθενή που έχει το συγκεκριμένο νόσημα και όχι τον καρκίνο του μαστού.

Εξελίξεις για τον ορμονοθετικό καρκίνο του μαστού που δεν εκφράζει τον HER2 υποδοχέα

Μεγάλες εξελίξεις έχουν γίνει στον ορμονοθετικό καρκίνο του μαστού που δεν εκφράζει τον HER2 υποδοχέα. Εκεί πλέον σε μια γυναίκα με μεταστατικό στάδιο, ακόμη κι αν έχει σπλαχνική νόσο, δεν κάνουμε χημειοθεραπεία εκτός κι αν η ασθενής είναι συμπτωματική, δηλαδή έχουμε σπλαχνική κρίση, κατάσταση που απειλεί τη ζωή της. Αυτό το ποσοστό όμως είναι πολύ μικρό, μόνο το 15% των ασθενών μπορεί να παρουσιαστούν έτσι.

Άρα, ακόμη κι αν έχουμε σπλαχνική εντόπιση, τα δεδομένα μας λένε ότι και μόνο η ορμονοθεραπεία, η συνδυασμένη ορμονοθεραπεία, μπορεί να προσφέρει πολύ μεγάλο όφελος στην επιβίωση, ανταπόκριση και βελτίωση των συμπτωμάτων, σε όλες αυτές τις παραμέτρους.
Αυτή τη στιγμή τη σκυτάλη την κρατούν στην πρώτη γραμμή οι αναστολείς CDK4/6 μαζί με αναστολείς αρωματάσης ή φουλβερστράνη. Ο συνδυασμός αυτός έκανε την επανάσταση τα τελευταία χρόνια.

Πολύ πρόσφατα είδαμε ότι υπάρχει και αντίσταση σε αυτές τις θεραπείες, κάποιος μηχανισμός αντίστασης σε αυτές τις θεραπείες και αυτός ο μηχανισμός αντίστασης είναι η ενεργοποίηση ενός μονοπατιού που λέγεται PI3K. Βρήκαμε και πλέον έχουμε πάρει έγκριση χορήγησης και στη χώρα μας, ότι εάν χορηγήσουμε έναν εκλεκτικό αναστολέα ΡI3K αυτού του μονοπατιού, μαζί πάλι με ορμονοθεραπεία, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση και την επιβίωση.

Αυτά τα δεδομένα πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά στη θεραπευτική μας. Και αυτό σημαίνει ότι μία γυναίκα πριν μπει στη χημειοθεραπεία μπορεί να πάρει 2, 3 ακόμη και 4 γραμμές ορμονοθεραπείας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί σημαίνει ότι έχουμε πολλά θεραπευτικά όπλα.

Εξελίξεις στον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού όταν δεν εκφράζονται οι οιστρογονικοί υποδοχείς και ο υποδοχέας HER2 όπου φαίνεται τώρα ότι η ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία έδωσε ανταποκρίσεις και όπλο στην επιβίωση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αυτός ο καρκίνος ήταν ένας πολύ επιθετικός καρκίνος για τον οποίο δεν είχαμε στόχο. Τώρα έχουμε βρει ότι η ανοσοθεραπεία έχει δράση σε αυτόν, όχι μόνο στο μεταστατικό στάδιο αλλά και στον τοπικά προχωρημένο τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

Η στόχευση του υποδοχέα HER2

Πρόκειται για έναν υποδοχέα που έχει μακρά ιστορία ο οποίος ανακαλύφθηκε από τον Dennis Slamon το 1986 και η τραστουζουμάμπη, αυτό το μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του εξωκυττάριου τμήματος του υποδοχέα, αποτέλεσε την πρώτη βιολογική θεραπεία που στοχεύει αποκλειστικά στον HER2 θετικό καρκίνο του μαστού.

Έτσι έχουμε μια ιστορία πλέον των 30 χρόνων που μας έκανε να μάθουμε πολλά, μας έδωσε την έγκριση της τραστουζουμάμπης που το 2006 λόγω ακριβώς της μεγάλης του δραστικότητας στο μεταστατικό στάδιο προχώρησε και στα πρώιμα στάδια, στον πρώιμο καρκίνο του μαστού.
Ο υποδοχέας αυτός στοχεύεται και ενδοκυττάρια με αναστολείς κινάσης της τυροσίνης ενώ τα τελευταία χρόνια βρέθηκε ότι η συνδυασμένη χορήγηση της τραστουζουμάμπης μαζί με ένα άλλο ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που επίσης στοχεύει τον HER2 υποδοχέα, την περτουζουμάμπη, έχει μεγάλη δραστικότητα στον HER2 καρκίνο του μαστού, στον τοπικά προχωρημένο ως επικουρική θεραπεία αλλά και στον πιο πρώιμο καρκίνο του μαστού σαν συμπληρωματική θεραπεία, πάντα μαζί με την τραστουζουμάμπη (λόγω συνέργειας), περισσότερο σε εκείνες τις ασθενείς που έχουν θετικούς λεμφαδένες ή και αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων.

Πολύ μεγάλες μελέτες όπως η μελέτη της CLEOPATRA στο μεταστατικό στάδιο έκανε gold standard τη χορήγηση του συνδυασμού περτουζουμάμπης και τραστουζουμάμπης και πλέον αναφέρεται ως κατευθυντήρια οδηγία σε όλους τους διεθνούς οργανισμούς.

Για να έρθουμε μετά σε ένα άλλο μόριο, πολύ έξυπνο, το οποίο είναι μια σύζευξη μονοκλωνικού αντισώματος και χημειοθεραπευτικού, το TDΜ1, όπου το χημειοθεραπευτικό (DN1) προσδένεται μόνο στα κύτταρα εκείνα που εκφράζουν τον HER2 υποδοχέα.

Και εδώ, έχουμε το νέο μόριο το TDΜ1 το οποίο άλλαξε και αυτό τη φυσική πορεία της νόσου στον HER2 θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού στη δεύτερη γραμμή θεραπείας σε ασθενείς που προηγούμενα είχαν πάρει τραστουζουμάμπη. Η μελέτη που το καθιέρωσε και το έκανε το νέο standard of care στη δεύτερη γραμμή είναι η μελέτη EMILIA.

Ασφάλεια και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα μονοκλωνικά αντισώματα όπως και το TDΜ1 έχουν πολύ ασφαλές προφίλ ασφάλειας, δηλαδή η συγχορήγηση περτουζουμάμπης και τραστουζουμάμπης δεν αυξάνει την καρδιοτοξικότητα που είχαμε και από την πλευρά της τραστουζουμάμπης και από την πλευρά του TDΜ1 ότι είναι ένα φάρμακο που ανέχονται οι ασθενείς πάρα πολύ καλά με λιγότερα επεισόδια ουδετεροπενίας και δεν προκαλεί αλωπεκία.
Για να κλείσουμε με τα καλά νέα, με όλους αυτούς τους θεραπευτικούς συνδυασμούς στο μεταστατικό στάδιο της νόσου, μία γυναίκα, ακόμη και με σπλαχνική εντόπιση, μπορεί να ξεπεράσει τα 5,7 χρόνια συνολικής επιβίωσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ 13 Οκτ 2021 | 15:42

Φώφη Γεννηματά: Το πρώτο σημάδι της επιδείνωσης της υγείας της - Δεν πήγε σε προεκλογική εκδήλωση

Η Φώφη Γεννηματα είχε ματαιώσει την ομιλία της σε εκδήλωση στη Ν. Ιωνία, λίγες ώρες πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός

ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ 13 Οκτ 2021 | 14:31

Το θερμό μήνυμα της Ελενας Ακρίτα για τη Φώφη Γεννηματά και τη μάχη της με τον καρκίνο- Το καρφί στον Λοβέρδο

Το μήνυμα της Ελενας Ακρίτα για τη Φώφη Γεννηματά και την υποτροπή της υγείας της

13 Οκτ 2021 | 12:36

Φώφη Γεννηματά: #Περαστικά της εύχεται όλος ο κόσμος - Η Φώφη έχει δώσει πολλές μάχες και τις έχει κερδίσει

Κατακλύστηκε το twitter από μηνύματα συμπαράστασης από απλό κόσμο μετά την ανακοίνωση οτι η Φώφη Γεννηματά εισήχθη στο νοσοκομείο.

13 Οκτ 2021 | 12:03

Θλίψη: Πέθανε στα 51 της χρόνια η δημοσιογράφος Ζέτα Καραγιάννη

Εφυγε από τη ζωή στα 51 της χρόνια η δημοσιογράφος Ζέτα Καραγιάννη.

13 Οκτ 2021 | 07:43

Η μεγάλη μάχη της Φώφης: Η νέα περιπέτεια της υγείας της και το βαρύ οικογενειακό ιστορικό

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό - Αποσύρεται από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 12 Οκτ 2021 | 21:08

Φώφη Γεννηματά: Ο καρκίνος είχε "χτυπήσει" τους γονείς της και την αδερφή της [Βίντεο]

Με διαφορά 7 μηνών έφυγαν από τη ζωή οι γονείς της Φώφης Γεννηματά, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο

«Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ» 12 Οκτ 2021 | 19:56

Φώφη Γεννηματά: Η σκληρή μάχη της με τον καρκίνο εδώ και 15 χρόνια - "Μάθαμε να ζούμε με αυτό" [Βίντεο]

Στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" εισήχθη η Φώφη Γεννηματά, με συμπτώματα ατελούς ειλεού, κατάσταση που οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ 11 Οκτ 2021 | 23:03

Ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου: Συνδυασμός φαρμάκων μπορεί ακόμα και να εξαφανίζει όγκους από κεφάλι και λαιμό

Σύμφωνα με τον "Guardian", ένα κοκτέιλ φαρμάκων ανοσοθεραπείας μπορεί να εξαλείψει τους όγκους σε κεφάλι και λαιμό ασθενών στο τελικό στάδιο του καρκίνου - Το παράδειγμα του 77χρονου Μπάρι Άμπροουζ

11 Οκτ 2021 | 14:59

Μαρία Πολύζου: Αποπειράθηκα να αυτοκτονήσω δυο φορές όταν ήμουν 11 ετών- Ο πατέρας μου με βίαζε [βίντεο]

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του μαραθωνίου αναφέρει στην αυτοβιογραφία της πως εξαιτίας των όσων βίωνε, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει δύο φορές ενώ ήταν παιδί.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 10 Οκτ 2021 | 15:02

Συγκλονίζει η Βικτόρια Χίσλοπ: "Όταν ο γιατρός μού είπε ότι έχω καρκίνο..." [Βίντεο]

Η Βικτόρια Χίσλοπ μίλησε για την πρόκληση του "DWTS" αλλά και για την περιπέτειά της με τον καρκίνο, από την οποία βγήκε νικήτρια.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 10 Οκτ 2021 | 11:49

Πέθανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης

Ο Τάσος Κουράκης τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΣ 08 Οκτ 2021 | 16:01

Αριάδνη Γερασιμίδου: Ανείπωτος πόνος στην κηδεία της - Το "τελευταίο αντίο" στο χαμογελαστό κορίτσι της δημοσιογραφίας

Το "τελευταίο αντίο" στην δημοσιογράφο Αριάδνη Γερασιμίδου είπαν συγγενείς και φίλοι μετά τον χαμό της λόγω καρκίνου την προηγούμενη Δευτέρα

08 Οκτ 2021 | 11:14

Τάσος Κωστής: "Πρώτα αρρώστησα εγώ με καρκίνο και μετά και η σύζυγός μου"

Η σπάνια εξομολόγηση του ηθοποιού για την περιπέτεια της υγείας του ίδιου και της συζύγου του.