Τα ζευγάρια μπορούν πιο εύκολα να κόψουν το κάπνισμα

Nέα έρευνα, με επικεφαλής τηn Μάγδα Λαμπρίδου του Imperial του Λονδίνου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα ζευγάρια που προσπαθούν να κόψουν μαζί το κάπνισμα, έχουν εξαπλάσια πιθανότητα επιτυχίας, συγκριτικά με τα άτομα που το επιδιώκουν μόνα τους, σύμφωνα με μια βρετανική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής μια Ελληνίδα επιστήμονα της διασποράς, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας "EuroPrevent 2019" («Ευρω-πρόληψη»).

Το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Οι μισοί από τους ασθενείς με καρδιοπάθειες καπνίζουν και το 90% των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, είναι καπνιστές. Έχει διαπιστωθεί ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει περίπου στο μισό τον κίνδυνο.

Στη νέα έρευνα, με επικεφαλής τη Μάγδα Λαμπρίδου του Imperial του Λονδίνου, πήραν μέρος 222 καπνιστές, καθώς και οι σύντροφοι τους (99 καπνιστές, 40 πρώην καπνιστές και 83 μη καπνιστές), που ήσαν παντρεμένοι ή συζούσαν. Τα ζευγάρια παρακολούθησαν ένα από τέσσερα διαφορετικά προγράμματα διακοπής καπνίσματος, διάρκειας 16 εβδομάδων. Στα προγράμματα αυτά προσφέρονταν υποκατάστατα νικοτίνης με ειδικά τσιρότα και τσίχλες ή με το συνταγογραφούμενο φάρμακο βαρενικλίνη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μετά το τέλος του προγράμματος, το 64% των καπνιστών και το 75% των συντρόφων τους διέκοψαν το κάπνισμα (έναντι μηδενικού ποσοστού και 55% αντίστοιχα πριν το πρόγραμμα). Το ποσοστό όσων διέκοψαν το κάπνισμα, ήταν σημαντικά μεγαλύτερο στα ζευγάρια που προσπάθησαν να το κόψουν μαζί -σχεδόν εξαπλάσιο- από ό,τι μεταξύ των ατόμων που επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο μόνοι τους.

Η κα Λαμπρίδου δήλωσε ότι οι άνθρωποι που σταματάνε μόνοι τους το κάπνισμα, νιώθουν συχνά απομονωμένοι και αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές. Αντίθετα, τα ζευγάρια που το διακόπτουν μαζί, στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον, αποσπούν την προσοχή τους και παροτρύνουν ο ένας τον άλλον στην υιοθέτηση εναλλακτικών, πιο υγιών συμπεριφορών. Γι' αυτό, υπογράμμισε τη σημασία να περιληφθούν ζευγάρια στα προγράμματα διακοπής καπνίσματος με στόχο ένα νοικοκυριό απαλλαγμένο από καπνό.

Οι συνήθειες του καθενός από τα μέλη ενός ζευγαριού επηρεάζουν τον άλλο με ποικίλους τρόπους. Σύμφωνα με προηγούμενα ερευνητικά ευρήματα, όταν σε ένα ζευγάρι ο ένας από τους δύο είναι πρώην καπνιστής, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει θετικό κίνητρο, ώστε και ο άλλος να διακόψει την συνήθεια αυτή, κάτι που όμως δεν διαπίστωσε η νέα μελέτη. Από την άλλη, «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος», σύμφωνα με τη Λαμπρίδου, «ο μη καπνιστής σύντροφος να υιοθετήσει τη συνήθεια του καπνιστή συζύγου».

Φωτο: Pixabay

ΠΛΗΘΩΡΑ ΝΕΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 03 Απρ 2020 | 16:54

Το "ΠΑΣΤΕΡ" στη μάχη κατά του κορονοϊού: Ανάπτυξη τεστ αντισωμάτων και αλληλούχηση του γονιδιώματος

Από την αρχή της εμφάνισης του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 βρίσκεται στην πρωτοπορία για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 στη χώρα μας.

ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΝΙΚΟ ΙΟ 02 Απρ 2020 | 14:08

Κορονοϊός: Σε ποιά φάση βρίσκονται οι δοκιμές εμβολίων - Σημαντικη ανακάλυψη στην Κίνα για τα αντισώματα

Οι προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη παγκοσμίως για την παρασκευή εμβολίου ή φαρμάκων που θα δώσουν ένα τέλος στην πανδημία του κορονοϊού.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 01 Απρ 2020 | 15:07

Κορονοϊός: Μπορούν να βοηθήσουν τα αντισώματα από το αίμα των επιζώντων; - Ξεκίνησαν έρευνες

Οι επιστήμονες αναζητούν τους επιζώντες COVID-19 για μια πιθανή θετική εξέλιξη στον αγώνα κατά του φονικού ιού.

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 31 Μαρ 2020 | 17:25

Κίνα: Νέα μελέτη από την Ουχάν για την υδροξυχλωροκίνη - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Πάντως οι επιστήμονες παραμένουν προσεκτικοί στα συμπεράσματά τους για τη "μερική επιβεβαίωση των δυνατοτήτων της υδροξυχλωροκίνης".

EΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 31 Μαρ 2020 | 13:35

Ακτίνα αισιοδοξίας από ελληνική μελέτη: Το καλοκαίρι βάζει "φρένο" στον κορονοϊό

Η διασπορά του κορονοϊού σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες, είναι μικρότερη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 30 Μαρ 2020 | 15:43

Γερμανία: Νέους δρόμους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανοίγει ο αναστολέας "άλφα-κετοαμίδιο"

Η επιστημονική έρευνα δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πλέον έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, το Science.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 26 Μαρ 2020 | 17:48

Aνατροπή: Οι παγκολίνοι δεν προκάλεσαν την πανδημία του κορονοϊού λένε κινέζοι επιστήμονες

Ανέλυσαν δείγματα από 18 παγκολίνους που είχαν κατασχεθεί σε επιχειρήσεις καταπολέμησης του λαθραίου εμπορίου αγρίων ζώων στη νότια Κίνα.

ΤΟ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 25 Μαρ 2020 | 17:32

Κορονοϊός: Έρευνα για τον θάνατο της 41χρονης στην Καστοριά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, η γυναίκα, που ήταν μητέρα τριών παιδιών, έπασχε από άσθμα και της είχε ζητηθεί να παραμείνει στο σπίτι της, όπου και κατέληξε

ΕΠΙΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ 23 Μαρ 2020 | 18:30

Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου για την εξεύρεση θεραπείας - Ερευνάται η επίδραση του αντιφλεγμονώδους κολχικίνη

Επιτείνονται διαρκώς οι προσπάθειες των επιστημόνων για να εξεύρουν μία αποτελεσματικότερη θεραπεία των συμπτωμάτων του κορονοϊού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 20 Μαρ 2020 | 09:47

Καπνιστές, παχύσαρκοι, ηλικιωμένοι: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό

Αναλυτικά όλες οι ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό.

SARS-COV-2 19 Μαρ 2020 | 19:06

Νέα έρευνα στην Κίνα: Το ποσοστό θνησιμότητας από τον κορονοϊό ανά ηλικία- Ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο

Ομάδα ερευνητών δημοσίευσε τη μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.

ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ 18 Μαρ 2020 | 12:27
ΤΙ ΛΕΕΙ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ 16 Μαρ 2020 | 20:21

Κορονοϊός: Όποιος καπνίζει πάνω από 15 χρόνια είναι ευπαθής ομάδα

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου "από αυτό το 10% έως 20% που θα πρέπει να νοσηλευτεί, περίπου 1/3 θα χρειαστεί μηχανική υποστήριξη της αναπνοής