X

Ταχίνι: Τα (απρόσμενα) οφέλη για την υγεία μας

Μεταξύ άλλων οφελών για την υγεία, έρευνες δείχνουν ότι το ταχίνι έχει πιθανή αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό.

Γράφει: Ελενη Δασκαλακη

Το ταχίνι είναι μια πάστα που φτιάχνεται από αλεσμένο και ψημένο σουσάμι και έχει μια ελαφριά, γήινη γεύση. Το καταναλώνουμε σκέτο στο ψωμί, σε σνακ ή μαζί με φρούτα αλλά είναι επίσης το βασικό συστατικό του χαλβά του μπακάλη, ενός παραδοσιακού εδέσματος που δεν λείπει από το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας. Εκτός όμως από θρεπτικό και νόστιμο, το ταχίνι μας προσφέρει κάποια -αναπάντεχα ίσως- οφέλη για την υγεία μας.

Μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες

Η κατανάλωση σπόρων σουσαμιού μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιοπάθεια, συμβάλλοντας στον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Μία μελέτη σε 50 ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα γονάτου βρήκε πως εκείνοι που κατανάλωναν 3 κ.σ. (40 γρ.) σπόρους σουσαμιού είχαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Άλλη μελέτη 6 εβδομάδων σε 41 ανθρώπους με διαβήτη τύπου δύο βρήκε πως εκείνοι που αντικατέστησαν μέρος του πρωινού τους με 2 κ.σ. (28 γρ.) ταχίνι είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον είναι γενικά αποδεκτό επιστημονικά (δες εδώ και εδώ) ότι μία διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί να έχει αντικαρκινική επίδραση

Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr