Θα σου κάνω... ξαναζεσταμένα μακαρόνια να φας!

Κι όμως... πείραμα που διεξήχθη στη Βρετανία έδειξε ότι τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά μπορεί να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την υγεία σου και να αδυνατίσεις. Πώς;

Ένα πείραμα για το τηλεοπτικό πρόγραμμα «Trust Me, I' m a Doctor» έδειξε ότι τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά είναι πιο υγιεινά απ' αυτά που είναι φρεσκομαγειρεμένα.

Το μαγείρεμα, η ψύξη και στη συνέχεια η αναθέρμανση των ζυμαρικών, μείωσε την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα των εθελοντών κατά 50 τοις εκατό

Η εκπομπή του BBC έδειξε ότι το μαγείρεμα, η ψύξη και στη συνέχεια η αναθέρμανση των ζυμαρικών, μείωσε την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα των εθελοντών κατά 50 τοις εκατό.

Τα ζυμαρικά είναι μια μορφή υδατάνθρακα που διασπάται στο σώμα πριν απορροφηθεί ως σάκχαρο, γεγονός που ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος στα ύψη. Για ν' αντιδράσει το σώμα απελευθερώνει στο αίμα ινσουλίνη, προκειμένου να κατεβάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η ταχεία αύξηση γλυκόζης στο αίμα και η απότομη πτώση της στη συνέχεια λόγω της ινσουλίνης, σας κάνει να πεινάτε αμέσως μετά το γεύμα σας και είναι η αιτία που τα ζυμαρικά θεωρούνται ανθυγιεινά. Όταν όμως αυτά ψύχονται και μετά ξαναζεσταίνονται, τότε γίνονται ανθεκτικά στα ένζυμα του εντέρου που διασπούν τους υδατάνθρακες και ελευθερώνουν σάκχαρα στο αίμα που προκαλούν τη γλυκόζη.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα του BBC, μετά από δοκιμές αρκετών εβδομάδων που διεξήγαγε σε εννέα εθελοντές ο δρ. Κρις Βαν Τούλεκεν, ζητώντας τους να τρώνε για τρεις ημέρες διαφορετικά μαγειρεμένα ζυμαρικά.

Κάθε ημέρα, οι εθελοντές έδιναν δείγματα αίματος ανά 15 λεπτά για να δουν τι συνέβαινε στη γλυκόζη του αίματος κατά τη διαδικασία της πέψης.

Σύμφωνα με τον γιατρό «Μπορούμε να μετατρέψουμε ένα φορτωμένο σε υδατάνθρακες γεύμα σε ένα πιο ελαφρύ χωρίς ν' αλλάξουμε ούτε ένα συστατικό, παρά μόνο τη θερμοκρασία. Με άλλα λόγια, τα αποφάγια μας μπορεί να είναι πιο υγιεινά από το αρχικό γεύμα».

Η έρευνα θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση από το Diabetes UK.