Θεσσαλονίκη: Η θαυματουργή κολχικίνη που αντιμετωπίζει τον κορονοϊό, βρίσκεται στον κρόκο που καλλιεργείται και στην Ελλάδα

Ως φάρμακο αλλά και ισχυρό δηλητήριο ήταν γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων η κολχικίνη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κολχικίνη

Ως φάρμακο αλλά και ισχυρό δηλητήριο ήταν γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων η κολχικίνη, η φυσική τοξική ουσία που αποτελεί το νέο "όπλο" κατά του κορονοϊού. Αρχαίοι Έλληνες είχαν διαπιστώσει ότι το φυτό Colchicum autumnale, απ' όπου παράγεται η κολχικίνη, ήταν πολύ χρήσιμο για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματισμών, γι’ αυτό και το ονόμασαν "η ψυχή των αρθρώσεων". Για τη δηλητηριώδη δράση της κολχικίνης έγραψε ο Θεόφραστος, μαθητής του Αριστοτέλη, ο οποίος στο έργο του "Περὶ φυτῶν ἱστορία", την περιγράφει ως ένα θανατηφόρο δηλητήριο με καθυστερημένη έναρξη δράσης.

Θεραπεία για πολλές νόσους

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ Διαμάντω Λάζαρη, καθηγήτρια στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας, του Τμήματος Φαρμακευτικής στο ΑΠΘ, το εκχύλισμα του φυτού Colchicum autumnale περιγράφηκε για πρώτη φορά ως θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα από τον Διοσκουρίδη στο έργο του "De Materia Medica". Ο φθινοπωρινός κρόκος είναι ένα από τα 700 φαρμακευτικά φυτά που περιγράφονται στο παλαιότερο ιατρικό κείμενο, τον πάπυρο του Ebers της αρχαίας Αιγύπτου (περίπου το 1550 π.Χ.). Χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για τον πόνο και το οίδημα.

"Ωστόσο, αρχικά η βιβλιογραφία σχετικά με τα φυτά που περιέχουν κολχικίνη, αναφέρεται κυρίως στην καθαρτική και δηλητηριώδη δράση τους όπως σημειώνει ο Θεόφραστος (περ. 371-287 π.Χ. ). Ακόμα και σήμερα οι τοξικές επιδράσεις της κολχικίνης είναι σοβαρές. Δεν υπάρχει αντίδοτο και η υπερδοσολογία έχει υψηλή θνησιμότητα ενώ είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε περίπτωση επαφής με το δέρμα".

Σύμφωνα με την κ. Λάζαρη, η κολχικίνη είναι ένα παραδοσιακό φάρμακο για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της οξείας ρευματοειδούς αρθρίτιδας από το 1810. Από την έγκριση της κολχικίνης ως φαρμάκου για την ουρική αρθρίτιδα το 2009 από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, υπήρξε αναβίωση του ενδιαφέροντος για έρευνα σχετικά με τις εφαρμογές της κολχικίνης.

"Λαμβάνεται από τους βολβούς του Gloriosa superba της ίδιας οικογένειας (περιεκτικότητα σε κολχικίνη 0,9% περίπου) και επίσης από το Colchicum autumnale (περιέχεται στους σπόρους, τα άνθη και τους βολβούς του φυτού). Το Colchicum autumnale εξαπλώνεται στην Ευρώπη και την Αφρική, ενώ το είδος Gloriosa superba στην Αφρική και την Ασία, συμπεριλαμβανομένων των λόφων των Ιμαλαΐων, της Βιρμανίας, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας κ.λπ.".

Σήμερα, η κολχικίνη έχει μια συνεχώς διευρυνόμενη λίστα χρήσεων και παραμένει, τονίζει η κ.Λάζαρη, "βασική θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα ενώ χρησιμοποιείται επιπλέον για τη θεραπεία του κληρονομικού Μεσογειακού πυρετού, την περικαρδίτιδα, τη νόσο Behcet, και την κολπική μαρμαρυγή". Παράλληλα, πρόσφατες έρευνες την καθιστούν πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας καρδιαγγειακών διαταραχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρεία εξάπλωση του φυτού Colchicum autumnale στην Ελλάδα

Στοιχεία για τον φθινοπωρινό κρόκο Colchicum autumnale, γηγενές είδος της Ελλάδας, και ένα από τα φυτά που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την κολχικίνη αφού περιέχει από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων- Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "Δήμητρα" και υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων.

"Το γένος Colchicum περιλαμβάνει γύρω στα 60 είδη. Ο φθινοπωρινός κρόκος -Colchicum autumnale- απαντάται σε υγρά ορεινά λιβάδια και βοσκοτόπια, σε σκιερές πετρώδεις πλαγιές με βαθύ γόνιμο χώμα, σε υψόμετρο από 1400 έως 2000 μέτρα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Είναι ευρείας εξάπλωσης, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 30 είδη και απαντάται στη Θράκη, στη Βόρεια Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα, στη Βόρεια και Νότια Πίνδο, στα βουνά Κατάρα, Όρβηλος, Ροδόπη, Τύμφη και Φαλακρό". Το λουλούδι του κολχικού μοιάζει με αυτό του κρόκου και ανθίζει από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τον Οκτώβριο.

Κινέζοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για τον κρόκο Κοζάνης

"Σύμφωνα με τη Φαρμακοïστορία, το κολχικό είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ένα "δηλητηριώδες" κολχικό προερχόμενο από τη Μαύρη Θάλασσα. Οι Αρχαίοι Ελληνες είχαν διαπιστώσει ότι το Colchicum autumnale ήταν πολύ χρήσιμο για την θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματισμών, γι΄αυτό και το ονόμασαν "η ψυχή των αρθρώσεων" λέει η κ.Μαλούπα. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μπορεί να επιφέρει η κατανάλωση τέτοιων φυτών στον οργανισμό, ξεκαθαρίζει ότι "ακόμα και 2 ή 3 σπόροι του Colchicum autumnale μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο".

"Ως φάρμακο όμως, εάν χορηγηθεί σε μικρές, προσεκτικά ελεγχόμενες δόσεις, είναι αποτελεσματικό σαν παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες και η φαρμακολογική του μορφή είναι ακόμα σε χρήση για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και άλλων ρευματικών νοσημάτων. Επιπλέον, το ομοιοπαθητικό σκεύασμα Colchicum παρασκευάζεται από φρέσκους βολβούς Colchicum autumnale" καταλήγει η κ. Μαλούπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ" 25 Φεβ 2021 | 08:58

Δερμιτζάκης: Να εμβολιαστεί το 70%, να κάνουμε αυστηρό lockdown 3 εβδομάδων και μετά να ανοίξουμε

"Μια βδομάδα παράταση του lockdown νομίζω δεν θα μας δείξει τίποτα", σημείωσε ο καθηγητής κ. Δερμιτζάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ 25 Φεβ 2021 | 08:45

Εξαδάκτυλος για lockdown: Μας "φρενάρουν" οι αριθμοί - Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη

"Οι αριθμοί των ημερών μας φρενάρουν, τα μέτρα αποδίδουν μεν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο", τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος,

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 25 Φεβ 2021 | 08:14

Σκληρό lockdown από σήμερα στην Αρκαδία, στο "κόκκινο" και το Ναύπλιο - Τι μέτρα ισχύουν

Σκληρότερα μέτρα επιβάλλονται από σήμερα, Πέμπτη, στην Π.Ε. Αρκαδίας και τον Δήμο Ναυπλιέων, που ανεβαίνουν στο βαθύ κόκκινο επίπεδο πολύ αυξημένου και στο κόκκινο αυξημένου κινδύνου.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Φεβ 2021 | 07:42

Κορονοϊός: "Βράζει" η Αττική, ασφυκτική η πίεση στις ΜΕΘ με πληρότητα 90% - Απομακρύνεται η άρση του lockdown

Τα κρούσματα κορονοϊού, ειδικά με τη βρετανική μετάλλαξη, τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην Αττική, κάτι που αποδεικνύει πως η άρση του lockdown θα αργήσει να συμβεί.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΜΕΛΕΤΗ 25 Φεβ 2021 | 07:10

Κορονοϊός: Αποτελεσματικότητα 94% για το εμβόλιο της Pfizer - Η πρώτη έρευνα σε 1,2 εκατ. εμβολιασμένους

Το εμβόλιο της Pfizer έχει αποτελεσματικότητα 94% στην αποτροπή κρουσμάτων του κορονοϊού με εκδήλωση συμπτωμάτων της νόσου που προκαλεί, δείχνει νέα μελέτη.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 25 Φεβ 2021 | 06:40

Εγινε κι αυτό: Η πρώτη συναυλία μόνο για εμβολιασμένους στο Τελ Αβίβ [εικόνες]

Μουσική συναυλία στο Ισραήλ, στην οποία παρευρέθηκαν μόνο εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού.

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ 24 Φεβ 2021 | 23:43

Κορονοϊός - Γαλλία: 31.518 νέα κρούσματα - Lockdown σε Δουνκέρκη και Νίκαια

Το τελευταίο 24ωρο στη Γαλλία καταγράφηκαν 31.518 νέα κρούσματα της Covid-19, η υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τα μέσα Νοεμβρίου

ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΟ ΑΝΤΙΣΩΜΑ 24 Φεβ 2021 | 20:48

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ξεκινά αξιολόγηση του Regdanvimab ως θεραπεία για τον κορονοϊό

Το Regdanvimab έχει σχεδιαστεί για να προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνης του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον κορονοϊό.

ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 24 Φεβ 2021 | 20:10

Ιατρικό μυστήριο με μωρό με απίστευτα υψηλό ιικό φορτίο κορονοϊού - 51.418 φορές μεγαλύτερο του συνηθισμένου

Μωρό όχι μόνο νόσησε βαριά από κορονοϊό βρέθηκε να έχει ιικό φορτίο 51.418 φορές μεγαλύτερο του μέσου όρου

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ 24 Φεβ 2021 | 19:26

Η ΕΕ εξετάζει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για την "ανάσταση" του τουρισμού

Ελλάδα και Ισπανία πιέζουν για γρήγορη έγκριση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού στην ΕΕ

ΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 24 Φεβ 2021 | 19:26

Εμβόλια στις ΗΠΑ: Τρία με τέσσερα εκατομμύρια δόσεις της Johnson & Johnson έτοιμες να διανεμηθούν

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι "θα επιδιώξει να παραδώσει συνολικά 20 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου στις ΗΠΑ.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Φεβ 2021 | 19:13

Ασχημα νέα: Αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα - Σε υψηλό επίεπεδο η Αττική, συν 265% στο Ηράκλειο της Κρήτης

Οι αυξητικές τάσεις στα λύματα κυμαίνονται από +22% στη Θεσσαλονίκη έως και +265% στο Ηράκλειο Κρήτης

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24 Φεβ 2021 | 19:07

Κοτανίδου: "Ελπίζουμε ότι φέτος θα κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας"

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομούς το φετινό Πάσχα η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου