Follow us

Τι γίνεται στον εγκέφαλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εχετε διερωτηθεί για ποιο λόγο η γυναικεία συμπεριφορά μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι γίνεται στον εγκέφαλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εχετε διερωτηθεί για ποιο λόγο η γυναικεία συμπεριφορά μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης; Γιατί οι γυναίκες συμπεριφέρονται με αδεξιότητα; Γιατί έχουν λιγούρες και ψυχολογικές μεταπτώσεις; Η Jordan Gaines Lewis του Pennsylvania State University δίνει τις απαντήσεις.

Ευκολία στο... πέσιμο

Κατά την διάρκεια της κύησης το κέντρο βάρους του γυναικείου σώματος μετακινείται προς τα επάνω

Είναι γνωστό ότι ένα από τα πρώτα συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης είναι η αδεξιότητα με την οποία οι γυναίκες συμπεριφέρονται: Τους πέφτουν τα κλειδιά, σκοντάφτουν, ρίχνουν ποτήρια και χύνουν το νερό. Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου, το 27%, οι έγκυες σκοντάφτουν τουλάχιστον μια φορά κατά την διάρκεια της κύησης, κάτι που γίνεται το ίδιο συχνά όταν οι γυναίκες ξεπεράσουν το 65ο έτος.

Μια εξήγηση δίνει η φυσική και ο Ισαάκ Νεύτωνας. Σταδιακά κατά την διάρκεια της κύησης το κέντρο βάρους του γυναικείου σώματος μετακινείται προς τα επάνω και ο εγκέφαλος προσπαθεί να αντεπεξέλθει, καθώς εκεί καταλήγουν πληροφορίες για το βάρος, την στάση του σώματος και την ισορροπία, οι οποίες μεταβάλλονται συνεχώς.

Η απίστευτη χαλαρότητα της... εγκυμοσύνης

Ομως ήδη από τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης χημικές διεργασίες που γίνονται στον εγκέφαλο συμβάλλουν σημαντικά στην αδεξιότητα. Τις πρώτες εβδομάδες αυξάνονται ραγδαία τα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται ριλαξίνη. Αυτή η ορμόνη συμβάλει στην χαλάρωση των αρθρώσεων, των συνδέσεων και των μυών γεγονός που θα είναι σωτήριο για το μυοσκελετικό σύστημα της γυναίκας κατά την διάρκεια του τοκετού, πολλούς μήνες αργότερα.

Αυτή η χαλάρωση πιστεύεται ότι ευθύνεται για την αδεξιότητα που παρατηρείται στις έγκυες, όταν – για παράδειγμα - πρέπει να κρατήσουν γερά ένα αντικείμενο χωρίς να γλιστρήσει από τα χέρια τους. Η ίδια ορμόνη πιστεύεται ότι ευθύνεται για την χαλάρωση των μυών στον οισοφάγο με συνέπεια τα γαστρικά υγρά να ανεβαίνουν ευκολότερα προς στο στόμα με συνέπεια τους... ανεξήγητους εμετούς.

«Τα τρώω όλα...»

Οι ορέξεις ανοίγουν για πολύ περίεργες «γεύσεις» όπως χώμα, χαρτί ή... σοβά

Είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος μας ανοίγει την όρεξη να φάμε συγκεκριμένες τροφές και φαγητά, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις του οργανισμού μας. Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να φάμε αλατισμένο φαγητό, ο εγκέφαλος μας λέει ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται ενυδάτωση.

Οι περίεργες ορέξεις που τόσο συχνά παρατηρούνται στις έγκυες είναι πηγή έμπνευσης για ατελείωτα ανέκδοτα: Ομελέτα με σοκολάτα, τουρσί και σαρδέλες και τόσοι άλλοι συνδυασμοί που προκαλούν αηδία στους άλλους. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, οι περίεργες ορέξεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μεταβάλλονται στην 9μηνη περίοδο. Στο πρώτο τρίμηνο, οι έγκυες αποφεύγουν τα πικρά εδέσματα, στο δεύτερο προτιμούν τα αλμυρά και στο τρίτο τα ξινά. Το γιατί γίνεται αυτό δεν έχει διερευνηθεί σε βάθος. Πιστεύεται πάντως ότι όταν οι γυναίκες επιζητούν αλμυρά εδέσματα, όπως τα πατατάκια, αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός τους έχει αυξημένες ανάγκες για νάτριο καθώς η πίεση του αίματος αυξάνεται.

Κι όταν οι ορέξεις ανοίγουν για πολύ περίεργες «γεύσεις» όπως χώμα, χαρτί ή σοβά, αυτό εκτιμάται ότι συμβαίνει καθώς ο οργανισμός αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σιδήρου που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με άμεση ιατρική παρέμβαση.

Ορμονικός πόλεμος

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου

Στις πρώτες εβδομάδες της κύησης τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αυξάνονται ταχύτατα και φτάνουν σε σημείο – την έκτη εβδομάδα της κύησης - να τριπλασιάζονται σε σχέση με τα ανώτατα φυσιολογικά όρια που καταγράφονται σε μη εγκυμονούσες. Είναι γνωστό ότι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, τα οιστρογόνα συνδέονται με την αύξηση της ντοπαμίνης και σεροτονίνης στους αισθητήρες του εγκεφάλου που ευθύνονται για τα αισθήματα, τη συμπεριφορά και την διάθεση. Εχει μάλιστα διαπιστωθεί ότι στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης, όταν πια έχουν αποκατασταθεί οι μηχανισμοί του οργανισμού που ελέγχουν τις ορμόνες, πολλές γυναίκες δηλώνουν ότι αισθάνονται λιγότερο ευέξαπτες.

Οι αλλαγές στο σώμα προκαλούν πόνο, κούραση, αλλαγές στον μεταβολισμό, γεγονότα που συμβάλουν στην έκφραση αρνητικών συναισθημάτων

Ομως δεν είναι μόνον ο πόλεμος των ορμονών που γίνεται στο γυναικείο σώμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι αλλαγές στο σώμα προκαλούν πόνο, κούραση, αλλαγές στον μεταβολισμό, γεγονότα που συμβάλουν στην έκφραση αρνητικών συναισθημάτων. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν το άγχος της μέλλουσας μητέρας για την υγεία του παιδιού της, τον φόβο για την γέννα, η ανησυχία για την ανατροφή του παιδιού αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που ενδεχομένως να προκληθούν μετά την γέννα, που επιβαρύνουν την ψυχολογική κατάσταση της εγκύου.

Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι η ισχυρή υποστήριξη από το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον βοηθά στην διατήρησης της καλής σωματικής και πνευματικής υγείας της γυναίκας κατά τη διάρκεια της κύησης και συνδέεται με λιγότερες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της γέννας, αλλά και με λιγότερα περιστατικά επιλόχειας κατάθλιψης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ 12 Ιαν 2023 | 09:37

H Ελένη Μενεγάκη δεν καταλαβαίνει γιατί οι γυναίκες περνούν επιλόχειο κατάθλιψη: "Εγώ δεν πέρασα"

Έκπληκτη η Ελένη Μενεγάκη που πολλές γυναίκες περνούν επιλόχειο κατάθλιψη, ενώ η ίδια δεν πέρασε.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΒΙΩΣΕ 09 Ιαν 2023 | 19:27

Η εξομολόγηση της Άρτεμις Αστεριάδη: "Εμφανίστηκε στο χέρι μου η Παναγία με ένα μωρό"

Η Άρτεμις Αστεριάδη εξομολογείται τις δυσκολίες που βίωσε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Τι λέει για την επιστροφή της στο σχολείο

ΕΡΕΥΝΑ 08 Φεβ 2023 | 09:37

Φτώχεια, ανεργία και έλλειψη μόρφωσης αυξάνουν την πιθανότητα ψυχικής διαταραχής

Φινλανδική μελέτη βρήκε ότι το 58% των ανθρώπων με χαμηλή μόρφωση στην ηλικία των 30 ετών θα εμφανίσει κάποια ψυχική διαταραχή στα 52 τους.

08 Φεβ 2023 | 09:11

Καίμε περισσότερες θερμίδες όταν κάνει κρύο;

Όταν κάνει κρύο θέλουμε να τρώμε περισσότερο και συχνότερα και αντί για το γυμναστήριο θέλουμε απλά να χωθούμε στον καναπέ. Τι συμβαίνει όμως στον οργανισμό μας, καίμε με κάποιον τρόπο τις παραπάνω θερμίδες;

08 Φεβ 2023 | 09:04

Εκπτώσεις αθλητικά: 5 σημάδια πως ήρθε η ώρα να αλλάξεις αθλητικά παπούτσια

Τα αθλητικά μας παπούτσια έχουν... όριο ζωής και όταν το υπερβαίνουμε δεν επηρεάζονται μόνοι οι επιδόσεις αλλά και η υγεία των ποδιών.

07 Φεβ 2023 | 12:11

Ο κουρκουμάς στη διατροφή μας: Τα οφέλη του και ο συνδυασμός για μέγιστη απόδοση

Ο κουρκουμάς θεωρείται πλέον superfood για καλή υγεία. Ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός για μεγαλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του κουρκουμά;

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 07 Φεβ 2023 | 09:11

Ο γάμος και η συμβίωση κρατούν χαμηλά το σάκχαρο παρά... τους τσακωμούς

Ο γάμος/συμβίωση κρατάει το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ ένας χωρισμός/διαζύγιο ή η απώλεια του συντρόφου εξαιτίας θανάτου αυξάνει την πιθανότητα για προδιαβήτη ή διαβήτη.

07 Φεβ 2023 | 08:29

Επτά μύθοι για την υγεία μας τον χειμώνα

Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς μύθοι που αφορούν την υγεία μας κατά τους χειμερινούς -και όχι μόνο- μήνες.

ΛΕΚΑΝΕΜΑΜΠΗ 06 Φεβ 2023 | 15:58

Καλά νέα: Νέο φάρμακο που καθυστερεί την εξέλιξη στη νόσου Αlzheimer αναμένεται να εγκριθεί από τον ΕΜΑ

Το φάρμακο αυτό προορίζεται για άτομα με ήπια νοητική διαταραχή και ήπια άνοια γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις έδωσε αποτελέσματα.

06 Φεβ 2023 | 09:07

Πώς καθαρίζουμε χιόνι με ασφάλεια - Με οδηγίες ορθοπεδικού

Το χιόνι είναι πανέμορφο, ενώ πέφτει, αλλά κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά προσπαθώντας να το καθαρίσουν από τις αυλές ή τα αυτοκίνητά τους.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 06 Φεβ 2023 | 08:09

Ανοσία από κορονοϊό: Πόσο διαρκεί μετά τη νόσηση, πόσο μετά το εμβόλιο - Τα νέα δεδομένα

Στα τρία χρόνια της πανδημίας, το ανοσοποιητικό σύστημα των περισσότερων έχει μάθει να αναγνωρίζει τον κορονοϊό. Πόσο γρήγορα φθίνει η ανοσία;

05 Φεβ 2023 | 10:38

Πώς θα μένουμε ζεστοί όταν έξω κάνει κρύο - χωρίς καλοριφέρ, αέριο ή κλιματιστικό

Κι όμως υπάρχουν τρόποι για να μένουμε στα ζεστά όταν κάνει κρύο χωρίς να χαλάμε ενέργεια - όλα με επιστημονικές απαντήσεις!