X

Τι να τρώμε και τι να αποφεύγουμε εάν έχουμε πρόβλημα στα νεφρά

Οι κύριοι στόχοι της διατροφής στην χρόνια νεφρική νόσο και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να κάνουμε τις σωστές επιλογές.

Γράφει: Ελενη Δασκαλακη

* Ευχαριστούμε τον Δρα Κωτσαλά Νικόλαο, στρατιωτικό ιατρό και ειδικό νεφρολόγο-υπερτασιολόγο, επιμελητή της Νεφρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, υποψήφιο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκπαιδευθέντα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βρυξελλών και εξειδικευθέντα στην Αρτηριακή Υπέρταση στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών.

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (Χ.Ν.Ν.) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μόνιμη νεφρική βλάβη με σταδιακή έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πάσχοντα. Η συχνότητα εμφάνισής της στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται παγκοσμίως στο 10%-14%, που σημαίνει ότι ένας στους περίπου 10 ανθρώπους πάσχει από Χ.Ν.Ν. Οι επιπτώσεις της συνίστανται κυρίως στο ότι οι πάσχοντες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων (στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικών επεισοδίων), μείωση της ποιότητας ζωής και πρόωρο θάνατο.

Μία από τις βασικές λειτουργίες των νεφρών είναι η κάθαρση του αίματος και αποβολή των τοξικών προϊόντων του μεταβολισμού μας μέσω των ούρων. Σε ασθενείς με Χ.Ν.Ν. η ικανότητα αυτή των νεφρών ελαττώνεται με αποτέλεσμα τα τοξικά παράγωγα του μεταβολισμού να συσσωρεύονται στο αίμα και να προκαλούν το λεγόμενο ουραιμικό σύνδρομο.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της Χ.Ν.Ν. είναι κυρίως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία (αύξηση της χοληστερίνης και τριγλικεριδίων), η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσημάτα και η υπερουριχαιμία (αύξηση του ουρικού οξέος). Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, η διατροφή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην εγκατάσταση αλλά και την εξέλιξη της Χ.Ν.Ν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr