Τι συμβαίνει με το ΚΕΘΕΑ;- Ενας δικηγόρος απαντά: "Καινούργιο παπατζιλίκι ξεφύτρωσε"

Ο δικηγόρος Περικλής Κοντόγκονας σχολιάζει τον σάλο που έχει προκύψει με το ΚΕΘΕΑ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συναυλία στήριξης του ΚΕΘΕΑ στο Σύνταγμα

Μια διαφορετική εικόνα από την συνηθισμένη που προβάλλεται στα media για το τι συμβαίνει πραγματικά με το ΚΕΘΕΑ, ύστερα από τις γνωστές αντιδράσεις, παρουσιάζει σε ανάρτησή του ο γνωστός δικηγόρος Περικής Κοντόγκονας.

Ο κ. Κοντόγκονας υποστηρίζει ότι όλα όσα λέγονται περί κλεισίματος του ΚΕΘΕΑ δεν ευσταθούν και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, ενώ σημειώνει ότι με το προσχέδιο του υπουργείου Υγείας κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα και καμία θεραπευτική κοινότητα δεν καταργείται. Αυτό που καταργείται, συνεχίζει, είναι η διοικητική αυτοτέλεια κάθε δομής, ενώ μπαίνουν κανόνες λογοδοσίας, αφού με το σημερινό καθεστώς, τα 20 εκ ευρώ που δίδονται από το κράτος στο ΚΕΘΕΑ τα διαχειρίζεται Γενική Συνέλευση 800 ατόμων και από συμβούλιο εθελοντών.

Από την ανάρτηση δεν θα μπορούσε να λείπει και το πολιτικό καρφί. Καθώς ο δικηγόρος Περικλής Κοντόγκονας σημειώνει: Στην επιστολή διαμαρτυρίας 24 Επιτίμων Προέδρων, Αντιπροέδρων και Επιτίμων Μελών, συναντάμε τους: Γιώργο Κατρούγκαλο, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Κώστα Αρβανίτη, Νίκο Μουζέλη (ένας Γεφυρατζής που έλεγε ότι "ο Τσίπρας τρώει τον Μητσοτάκη για breakfast"), Νίκο Παρασκευόπουλο (ναι, αυτός με τον υπέροχο ομώνυμο νόμο), Δημήτρη Πλουμπίδη.

Για να αναφέρουμε μόνο τα πιο γνωστά από τα ονόματα που υπογράφουν την επιστολή και τα οποία - συμπτωματικώς πάντα- τυγχάνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι συμβαίνει με το ΚΕΘΕΑ;- Ενας δικηγόρος απαντά: "Καινούργιο παπατζιλίκι ξεφύτρωσε"

Γράφει ο Περικλής Κοντόγκονας:

Καινούριο παπατζιλίκι ξεφύτρωσε.

"Κλείνουν το ΚΕΘΕΑ, κάνουν χάρη στους ναρκέμπορους! Ξεσηκωθείτε!!! Βάλτε στικεράκια στις φωτο προφιλ!!!!"

Τι ισχύει λοιπόν για το ΚΕΘΕΑ:

Αυτοί που μιλάνε για "κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ", εντέχνως προβάλλουν (οι γνωστές πιασάρικες τακτικές δηλαδή) μερικά επώνυμα μέλη και σοβαρές προσωπικότητες που διετέλεσαν κατά καιρούς μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Μέλη όπως ο Χρόνης Μίσσιος, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Κούνδουρος, η Άλκη Ζέη, η Αμαλία Μεγαπάνου, ο Ηλίας Μαμαλάκης. Μα είναι δυνατόν να κλείνουν το ΚΕΘΕΑ που το διοικούν τέτοιες προσωπικότητες;;;!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι δεν λένε όμως:

Ότι το ΚΕΘΕΑ μέχρι σήμερα έχει αυτοδιοίκητο και ότι Κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων για τον ετήσιο στρατηγικό σχεδιασμό του Οργανισμού, ΔΕΝ είναι το Δ.Σ. στο οποίο συμμετέχουν (στη χάση και στη φέξη) κάποιες σοβαρές προσωπικότητες.

Ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, με τις εξέχουσες προσωπικότητες, έχει όλες τις αρμοδιότητες διαχείρισης και εκπροσώπησης του Οργανισμού, ΕΚΤΟΣ από αυτές που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης

Ότι τις αποφάσεις του ΚΕΘΕΑ τις λαμβάνει η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, στην οποία συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου:

- τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης,

- οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου,

- τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων γονέων και φίλων των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ

- τα επίτιμα (τέως) μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ.

Σύνολο, περίπου 800 άτομα.

Ότι ο Οργανισμός σήμερα έχει 426 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 150 έχουν θέση υπευθύνων προγραμμάτων ή δομών, ενώ υπάρχουν περίπου 25 τμήματα πανελλαδικά τα οποία αποτελούνται από μόλις έναν άνθρωπο ο οποίος έχει μάλιστα θέση υπευθύνου, χωρίς υφισταμένους.

Ότι το ΚΕΘΕΑ λαμβάνει από το Κράτος 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Διαχείριση και λογοδοσία λοιπόν 20 εκατομμυρίων ευρώ από λαϊκή Γενική Συνέλευση 800 ατόμων και από συμβούλιο ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ. Ούτε στα πιο υγρά όνειρα του Παναγή Λαφαζάνη αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ισχύει για το ΚΕΘΕΑ.

Η όλη ιστορία αφορά προσχέδιο Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Οργανισμού, το οποίο εκπόνησε Ομάδα Εργασίας με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο του ΚΕΘΕΑ και στελέχη του Οργανισμού. Δεν ξέρω αν μπορεί να καταλάβει ο μέσος άνθρωπος πόσο τραγικό είναι ότι το ΚΕΘΕΑ δεν έχει εδώ και τόσα χρόνια Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας και Οργανισμό.

Το προσχέδιο αυτό τέθηκε σε διαβούλευση στο σύνολο των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, ενώ είχε προηγηθεί και πρόσκληση προς τον Σύλλογο Εργαζομένων για συμμετοχή στις εργασίες της Ομάδα Εργασίας, την οποία αρχικά ο Σύλλογος είχε αποδεχθεί, συμμετέχοντας σε συνεδριάσεις και μετά αρνήθηκε. Όταν η Ομαδας Εργασίας απέστειλε το προσχέδιο και στους 426 μόνιμους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ ζητώντας τους να στείλουν παρατηρήσεις και ενστάσεις, έλαβε 240 απαντητικά e-mail, εκ των οποίων μόλις τα 25 είχαν παρατηρήσεις και προτάσεις επί των άρθρων! Οι υπόλοιποι επισύναψαν στα e-mail τους την ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων.

Με το προσχέδιο αυτό, καμία αλλαγή σε θεραπευτικές πρακτικές και στην υλοποίηση του "μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού" του ΚΕΘΕΑ έχει γίνει.

Με το προσχέδιο αυτό ΔΕΝ αλλάζει η προσέγγιση και η φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, που επικεντρώνεται στην "στεγνή θεραπεία, χωρίς υποκατάστατα".

Με το προσχέδιο αυτό, ΚΑΝΕΝΑ θεραπευτικό πρόγραμμα και ΚΑΜΙΑ θεραπευτική κοινότητα δεν καταργείται.

Αυτό που καταργείται είναι η διοικητική αυτοτέλεια κάθε δομής. Με την αλλαγή του μοντέλου οι δομές και οι εργαζόμενοι παραμένουν, αλλά οι διευθύνσεις κάποιων τμημάτων συνενώνονται. Ενώ μέχρι σήμερα υπήρχαν διάφορα τμήματα σε κάθε δομή (π.χ. Τμήμα Ερευνας, Τμήμα Εκπαίδευσης κτλ) με έναν υπεύθυνο τμήματος ανά τμήμα και δομή, με το προσχέδιο επέρχεται συνένωση όλων των Τμημάτων ανα τομέα, τα οποία μεταφέρονται στην κεντρική υπηρεσία όπου θα βρίσκονται 5 αντίστοιχα τμήματα, υπεύθυνα για όλες τις δομές ανά την χώρα. Αντί λοιπόν να υπάρχουν 20 Τμήματα Έρευνας με 20 προϊσταμένους, θα υπάρχει 1 κεντρικό Τμήμα Έρευνας στην κεντρική υπηρεσία.

Αντίστοιχα, τα διοικητικά-οικονομικά τμήματα μεταφέρονται επίσης στην κεντρική υπηρεσία και φεύγουν από την εκάστοτε δομή. Οι δομές εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά οι προϊστάμενοι που θα συντονίζουν την λειτουργία θα είναι λιγότεροι. Φυσικά, οι 426 εργαζόμενοι, εκ των οποίων το 1/3 είναι Προϊστάμενοι - Υπεύθυνοι, διαφωνούν κάθετα και ζητούν απόσυρση όλου του σχεδίου.

Το καλύτερο από όλα είναι το εξής:

Το ΚΕΘΕΑ δεν είχε οργανόγραμμα. Για να αποκτήσει, έπρεπε να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις. Η μη ανάρτηση ψηφιακού οργανογράμματος, θα σήμαινε πως το ΚΕΘΕΑ τον επόμενο χρόνο ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να λάβει κρατική χρηματοδότηση.

Το ΚΕΘΕΑ λοιπόν όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά εξασφαλίζει και την χρηματοδότηση του.

Last, but not least:

Στην επιστολή διαμαρτυρίας 24 Επιτίμων Προέδρων, Αντιπροέδρων και Επιτίμων Μελών, συναντάμε τους: Γιώργο Κατρούγκαλο, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Κώστα Αρβανίτη, Νίκο Μουζέλη (ένας Γεφυρατζής που έλεγε ότι "ο Τσίπρας τρώει τον Μητσοτάκη για breakfast"), Νίκο Παρασκευόπουλο (ναι, αυτός με τον υπέροχο ομώνυμο νόμο), Δημήτρη Πλουμπίδη. Για να αναφέρουμε μόνο τα πιο γνωστά από τα ονόματα που υπογράφουν την επιστολή και τα οποία -συμπτωματικώς πάντα- τυγχάνουν μέλη του Συριζα. Ε τώρα μη ζητάτε να σας πω πού ανήκει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου.

Αλήθεια ρε παιδιά, ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΑΤΕ ΠΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΚΟΡΟΪΔΑ;;;;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 12 Μαϊ 2021 | 18:54

Σπάει το φράγμα των 4.000.000 εμβολιασμών - Τέλος η αναστολή αδειών για τους υγειονομικούς

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης η χώρα θα έχει ξεπεράσει τους 4.000.000 εμβολιασμούς.

ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΚΑΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 12 Μαϊ 2021 | 18:40

Παρατηρητήριο ΝΔ - Τα 10 fake news για την Ακρόπολη: Εχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο

Για 10 fake news για τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη κάνει λόγο το παρατηρητήριο των fake news του Γραφείου Τύπου της ΝΔ

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12 Μαϊ 2021 | 18:01

Άρση lockdown: Τέλος στα SMS - Εως τις 00:30 το ωράριο κυκλοφορίας - Ελεύθερα από νομό σε νομό - Με self test στα νησιά

Χωρίς click-in-shop ή click-inside το λιανεμπόριο - Πώς θα ταξιδεύουμε σε όλη τη χώρα - Οι ανακοινώσεις για το τέλος του lockdown

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ 12 Μαϊ 2021 | 14:54

8ωρο: Αυτό είναι το νέο εργασιακό- Τι προβλέπει για ωράριο, άδειες, συνδικαλισμό και Κυριακές

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το νέο εργασιακό και τις προβλέψεις για ωράριο, άδειες και εργασία τις Κυριακές

ΠΑΕΙ ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ 12 Μαϊ 2021 | 10:26

Γιατί ο Τσίπρας δεν είδε τον σοσιαλιστή Σάντσεθ: Η δικαιολογία της Κουμουνδούρου - Ψάχνει επαφές στην Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν συνάντησε στο Φόρουμ των Δελφών τον Ισπανό σοσιαλιστή Σάντσεθ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ 12 Μαϊ 2021 | 09:57

Κικίλιας για νοσηλευτές: Κάνουμε τα δέοντα για την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους

Οι νοσηλευτές μας από την πρώτη στιγμή της πανδημίας όχι μόνο ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης, αλλά υπερβαίνουν εαυτούς, αναφέρει ο Β. Κικίλιας.

12 Μαϊ 2021 | 09:24

Ο Σάντσεθ, η Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Τσίπρας

Εκ πρώτης όψεως τα δυο γεγονότα είναι άσχετα. Είναι όμως;

12 Μαϊ 2021 | 09:17

Τα "σταματημένα" ρολόγια του κ. Αλέξη...

Θυμάμαι την εποχή που η "Σοβιετία" έστεκε ακόμη αγέρωχη όρθια και ο κ. Τσίπρας δεν είχε ενταχθεί ακόμη στην ΚΝΕ (εντάχθηκε κατά την περίοδο της πτώσης...), τη θλίψη που με καταλάμβανε ως νεαρό αριστερό τότε, έστω και του ευρωπαϊκού δημοκρατικού δρόμου, όταν βρισκόμουν σε κάποια από τις χώρες του "Παραπετάσματος".

ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 11 Μαϊ 2021 | 18:48

"Εκπληξη" Γεωργιάδη: Yπέρ Καρανίκα για φαρμακευτική κάνναβη - "Κάναμε λάθος που αντιδρούσαμε το 2018"

Ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ευθαρσώς ότι η ΝΔ έκανε λάθος το 2018 που αντιδρούσε στο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης

ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 11 Μαϊ 2021 | 18:12

Φίλης: Ο Τσίπρας με έδιωξε από το υπουργείο γιατί μπήκε θέμα από την Εκκλησία

Ο Τσίπρας με έδιωξε από το υπουργείο γιατί μπήκε θέμα από την Εκκλησία, δήλωσε ο Νίκος Φίλης

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 11 Μαϊ 2021 | 11:32

Βαρβιτσιώτης: Fake news ότι φωτογραφήθηκα σε περιφραγμένο χώρο στην Ακρόπολη - Καρφιά από ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που η αντιπολίτευση μέμφεται τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για φωτογράφηση στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ο ίδιος κάνει λόγο για "fake news".

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΕ ΝΕΟ ΛΟΥΚ 11 Μαϊ 2021 | 10:41

Τζένη Μπαλατσινού: Ο Βασίλης είναι εξαιρετικός στην αλλαγή πάνας

"Μόλις γέννησα μου είπαν οι γιατροί ότι ήμουν πολύ σπάνια περίπτωση", λέει η Τζένη Μπαλατσινού στην κάμερα με νέο ανανεωμένο look.

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ 11 Μαϊ 2021 | 07:32

Εμβολιασμός των ηλικιών 18-30 τον Ιούνιο: Από τι θα εξαρτηθεί - Τι θα γίνει με παιδιά και εφήβους

Με έναν αστερίσκο ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό των άνω των 18 ετών εντός του Ιουνίου.