Advertisement

Follow us

Τι συμβαίνει ξαφνικά με τη παραλλαγή "Αρκτούρος" του κορονοϊού - Δύο Έλληνες ειδικοί εξηγούν

Πότε και πού εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή του κορονοϊού; Είναι πιο θανατηφόρα;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στρέφει το βλέμμα του σε μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, με την ονομασία "Αρκτούρος", που πιστεύεται ότι οδηγεί σε μια νέα αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία – ενώ τα αναφερόμενα κρούσματα έχουν μειωθεί σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Η παραλλαγή XBB.1.16, που ονομάστηκε "Αρκτούρος", είναι παρόμοια με την παραλλαγή "Kraken" XBB.1.5—την πιο μεταδοτική παραλλαγή μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής COVID-19 για τον ΠΟΥ.

Ωστόσο, πρόσθετες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού, η οποία προσκολλάται και μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, έχει τη δυνατότητα να κάνει τη συγκεκριμένη παραλλαγή πιο μολυσματική και δυνητικά να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. Βέβαια, οι μεταλλάξεις που θεωρητικά φαίνονται ανησυχητικές σε προκλινικό επίπεδο δεν είναι πάντα ανησυχητικές στην πραγματική ζωή λόγω της εξαιρετικά περίπλοκης φύσης της ανοσίας του πληθυσμού. Για αυτόν τον λόγο, και λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων στην Ανατολή, η επιδημιολογία της XBB.1.16 έχει μπει υπό επιτήρηση.

Πότε και πού εντοπίστηκε η παραλλαγή XBB.1.16;

Η XBB.1.16 προστέθηκε στη λίστα των παραλλαγών του ΠΟΥ υπό παρακολούθηση μόλις πρόσφατα, στις 22 Μαρτίου 2023. Παγκοσμίως, η επιδημιολογική επιτήρηση της COVID βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Μέχρι στιγμής, ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων έχει εντοπιστεί εκεί που βρέθηκε για πρώτη φορά η νέα παραλλαγή, στην Ινδία, η οποία είναι μια από τις λίγες χώρες όπου τα καταγεγραμμένα κρούσματα COVID αυξάνονται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα σε Καλιφόρνια, Νιου Τζέρσεϊ, Βιρτζίνια, Τέξας, Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Ιλινόις, Μινεσότα, Τζόρτζια, Φλόριντα, Πενσυλβάνια, Οχάιο, Νεβάδα, Ιντιάνα, Βόρεια Καρολίνα , Λουιζιάνα και Ντέλαγουερ. Μια υπο-παραλλαγή, η XBB.1.16.1, έχει επίσης αναφερθεί στη Νεμπράσκα, στο Μιζούρι και στο Μίσιγκαν. Προς το παρόν καμία νέα παραλλαγή δεν αντιπροσωπεύει το 1% σε εθνικό επίπεδο. Η XBB.1.16 και οι υπο-παραλλαγές της έχουν επίσης εντοπιστεί σε Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ισραήλ, Καναδά, Μαλαισία, Δανία, Νέα Ζηλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Ολλανδία, Ταϊλάνδη, Σουηδία, Νότια Αφρική, Ιταλία και την Κίνα.

Πώς εξελίχθηκε η XBB.1.16;

Η νέα παραλλαγή είναι ένας ανασυνδυασμός, ή συνδυασμός, δύο απογόνων του λεγόμενου "stealth Omicron” BA.2. Σε σύγκριση με την πρότερη παραλλαγή XBB, έχει τρεις επιπλέον μεταλλάξεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η XBB.1.16 προκαλεί αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων;

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου που μπορεί να προκαλέσει η παραλλαγή. Οι νοσηλείες, οι εισαγωγές στη ΜΕΘ και οι θάνατοι δεν έχουν ακόμη αυξηθεί λόγω της νέας παραλλαγής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Γιατί λοιπόν η XBB.1.16 είναι τόσο ανησυχητική;

Το κατά πόσο η νέα παραλλαγή είναι πράγματι ικανή να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών ή/και των θανάτων, μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η μετάλλαξη K478R, η οποία μπορεί να κάνει την παραλλαγή αποτελεσματικότερη στο να ξεπερνά την εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων από προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμό, να προκαλεί συμπτωματική λοίμωξη και να εξαπλώνεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων αναμένεται να προσφέρουν κάποιου βαθμού προστασία, ειδικά αν είναι πρόσφατος ο εμβολιασμός. Το αντι-ιικό χάπι Paxlovid (νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη) αναμένεται να συνεχίσει να έχει δράση έναντι της νέας παραλλαγής. Επιπλέον, η XBB.1.16 έχει δείξει την ικανότητα να υπερτερεί γρήγορα έναντι της XBB.1.5 που κυριαρχεί στις ΗΠΑ όσον αφορά τη διάδοση. Η νέα παραλλαγή έχει δείξει ισχυρό πλεονέκτημα ανάπτυξης τους τελευταίους τρεις μήνες.

Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να παραμένουμε ως κοινωνία και ως παγκόσμια κοινότητα σε εγρήγορση σχετικά με τις νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 που αναδύονται, καθώς δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων γνωστός ο αντίκτυπος μιας νέας παραλλαγής στη μεταδοτικότητα του ιού και στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

Ο κίνδυνος για τα παιδιά από την μετάλλαξη Αρκτούρος

Ο Δρ Vipin Vashishtha - παιδίατρος και πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμού της Ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής - δήλωσε ότι τα συμπτώματα της παραλλαγής περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα και κνησμώδη επιπεφυκίτιδα.

Ο παιδίατρος Dr Rahul Nagpal δήλωσε στο India Today ότι οι γιατροί έχουν παρατηρήσει αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε παιδιά με επιπεφυκίτιδα. Πρόσθεσε: "Συνήθως, αυτά τα παιδιά έρχονται με απλές λοιμώξεις του αναπνευστικού με βήχα, κρυολόγημα και πυρετό και όταν εξετάζονται εντοπίζονται θετικά στην μετάλλαξη".

Στο νότιο κρατίδιο Kerela η υπουργός υγείας Veena George επανέφερε τις μάσκες για τους ηλικιωμένους, τις εγκύους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ο ιολόγος καθηγητής Lawrence Young από το Πανεπιστήμιο του Warwick δήλωσε στην εφημερίδα The Independent ότι η εμφάνιση της νέας παραλλαγής στην Ινδία είναι ένα σημάδι ότι "δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με τον κορονοϊό".

"Πρέπει να το παρακολουθούμε", δήλωσε ο καθηγητής Young. "Όταν εμφανίζεται μια νέα παραλλαγή πρέπει να ανακαλύψουμε αν είναι πιο μολυσματική, αν προκαλεί περισσότερες ασθένειες, αν είναι πιο παθογόνος. Και τι πρόκειται να συμβεί όσον αφορά την ανοσολογική προστασία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΟΔΥ 22 Φεβ 2024 | 16:59

Κορονοϊός: 21 θάνατοι και 33 διασωληνωμένοι – Τέσσερις νεκροί από γρίπη

Στους 21 οι νεκροί από κορονοϊό και 4 από γρίπη σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ 19 Φεβ 2024 | 17:56

Στο εδώλιο ο Νίκος Βέρτης για τους "μαϊμού" εμβολιασμούς την περίοδο της πανδημίας πριν από συναυλία στο Ισραήλ

Ο δήθεν γιατρός που τελικά ήταν διασώστης και οι "μαϊμού" εμβολιασμοί λίγο πριν τη συναυλία του Βέρτη στο Ισραήλ.

Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 15 Φεβ 2024 | 18:49

ΕΟΔΥ: 40 νεκροί από κορονοϊό και άλλοι 8 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Η εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τον RSV

ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ 15 Φεβ 2024 | 18:48

Εισαγγελική έρευνα για τη διακοπή λειτουργίας του server στο ΕΚΠΑ

Η έρευνα για το κατέβασμα του server sto EKPA θα διενεργηθεί, υπό εισαγγελική εποπτεία, από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«ΗΤΑΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» 15 Φεβ 2024 | 08:27

ΕΚΠΑ: "Δεν έπαθαν και τίποτα τα παιδιά που έπεσε ο σέρβερ", προκαλεί ο συνδικαλιστής - Επιμένει για τον αντιπρύτανη

Ο κ. Βαϊνάς δήλωσε πως ο σέρβερ έκλεισε για 1 ώρα με τη συμφωνία του αντιπρύτανη κ. Ευσταθόπουλου.

ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 14 Φεβ 2024 | 16:59

ΕΚΠΑ: Διαμαρτυρία φοιτητών και διοικητικών στην Πρυτανεία για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλου

Φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλου, μετά το κατέβασμα του κεντρικού server του πανεπιστημίου

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 14 Φεβ 2024 | 12:18

O αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ διαψεύδει τον συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ: Ψευδές πως "κατέβασα" τον server του πανεπιστημίου

"Αν ο κ. Βαϊνάς δεν ανακαλέσει όσα ανυπόστατα δήλωσε για μένα, είναι αυτονόητο ότι θα προσφύγω στη δικαιοσύνη", τόνισε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.

ΕΚΠΑ 14 Φεβ 2024 | 09:47

Καταγγελία συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ: Αντιπρύτανης επέτρεψε να πέσει ο σέρβερ για να μην γίνουν οι διαδικτυακές εξετάσεις στο ΕΚΠΑ

Ο αντιπρύτανης επέτρεψε να διακοπεί ο σέρβερ για να μην γίνουν οι διαδικτυακές εξετάσεις, καταγγέλλει συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ.

14 Φεβ 2024 | 09:16

Το σαμποτάζ των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ

Τι σόι υπάλληλοι είναι αυτοί που σαμποτάρουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό του πανεπιστημίου; Να τον προστατεύουν δεν είναι η δουλειά τους; Γι΄αυτό δεν πληρώνονται;

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Φεβ 2024 | 19:00

ΕΚΠΑ: Με επιτυχία οι τηλεξετάσεις - Σε αναστολή υπάλληλος που είχε εμπλοκή στο σαμποτάζ με τον σέρβερ

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, "οι εξετάσεις διενεργούνται εξ αποστάσεως με επιτυχία", ενώ έχει λάβει "επιπλέον μέτρα φύλαξης του κτιρίου του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου"

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 13 Φεβ 2024 | 12:51

ΕΚΠΑ: Οι διοικητικοί υπάλληλοι είχαν προειδοποιήσει για το "σαμποτάζ" που τίναξε τις τηλεξετάσεις στον αέρα, αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε

Αν και οι διοικητικοί υπάλληλοι είχαν προειδοποιήσει ότι θα εμποδίσουν τη διαδικασία, η διοίκηση του ΕΚΠΑ δεν πήρε κανένα μέτρο να προστατεύσει τις τηλεξετάσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 13 Φεβ 2024 | 09:56

Κορονοϊός: Μία στις δέκα έγκυες που νόσησαν μπορεί να αναπτύξει long Covid

Από 1.503 γυναίκες περισσότερες από τις μισές ήταν εμβολιασμένες πριν προσβληθούν από κορονοϊό. Διαπιστώθηκε ότι το 9,3% των γυναικών εμφάνισαν long Covid.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ 12 Φεβ 2024 | 23:06

ΕΔΕ για το "μπλακ άουτ" στον server στο ΕΚΠΑ και επιπλέον μέτρα ασφάλειας - Πως "τίναξαν" την τηλεξεταστική στον αέρα

Το ένα μετά το άλλο τα συστήματα των τμημάτων "έπεσαν", με την ευθύνη για το "μπλακ άουτ" να αναλαμβάνουν διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου.