Το κυνήγι της ευτυχίας δεν είναι μόνο δικαίωμά μας, είναι υποχρέωσή μας

Ο τρόπος δηλαδή που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και ενεργούμε στις καταστάσεις που βρισκόμαστε θα επηρεάσει την ευτυχία μας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το κυνήγι της ευτυχίας δεν είναι μόνο δικαίωμά μας, είναι υποχρέωσή μας

Η έννοια της ευτυχίας έχει απασχολήσει μεγάλους στοχαστές, φιλοσόφους, επιστήμονες και καλλιτέχνες ανά τους αιώνες. Παρότι όλοι οι άνθρωποι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι, ευτυχία δεν σημαίνει το ίδιο για όλους. «Φαίνεται ότι η ευτυχία είναι τελικά μια προσωπική υπόθεση και όχι αποτέλεσμα συγκεκριμένων καταστάσεων ή τύχης. Ο τρόπος δηλαδή που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και ενεργούμε στις καταστάσεις που βρισκόμαστε θα επηρεάσει την ευτυχία μας και όχι οι καταστάσεις καθεαυτές» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας (20 Μαρτίου) η ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια 'Αννα Καλυμνιού. Παράλληλα εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να είναι ευτυχισμένοι και «αποκαλύπτει» τα μυστικά των ευτυχισμένων ανθρώπων, υπενθυμίζοντας ότι «Το κυνήγι της ευτυχίας δεν είναι μόνο δικαίωμά μας, είναι υποχρέωσή μας».

Ερ. Υπάρχει σαφής και καθολικά αποδεκτός ορισμός για την ευτυχία;

Απ. Παρότι όλοι χρησιμοποιούμε την έννοια της ευτυχίας, δεν υπάρχει ένας σαφής καθολικά αποδεκτός ορισμός που να προσδιορίζει αυτή την έννοια. Οι περισσότερες ψυχολογικές έρευνες για την ευτυχία έχουν εξετάσει δύο διαφορετικές όψεις: τον ηδονισμό και την ευδαιμονία. Ο ηδονισμός αφορά στο πώς εκτιμάμε την ποιότητα της ζωής μας, πόση ικανοποίηση και ευχαρίστηση αντλούμε από αυτήν. Η ευδαιμονία αφορά στη βέλτιστη ανάπτυξη των δυνατοτήτων μας, που συνεπάγεται την ευημερία μας.

Ερ. Παρότι όλοι επιζητούμε την ευτυχία, τι είναι αυτό που μπορεί να μας δυσκολεύει στο να είμαστε ευτυχισμένοι;

Απ. Αν ζητήσουμε από δέκα διαφορετικούς ανθρώπους να μας πουν ποια πράγματα στη ζωή θα τους έκαναν ευτυχισμένους, το πιθανότερο είναι να έχουμε κάποιες διαφορετικές απαντήσεις. Ωστόσο, μέσα σε αυτές τις απαντήσεις θα υπάρχουν κάποιοι κοινοί παράγοντες οι οποίοι φαίνεται να διαμορφώνονται κοινωνικά και πολιτισμικά.

Αν σκεφτούμε τον εαυτό μας όταν ήμασταν παιδιά, μπορεί να θυμηθούμε πόση ικανοποίηση νιώθαμε όταν τρώγαμε το αγαπημένο μας παγωτό, ή όταν παίζαμε το αγαπημένο μας παιχνίδι στη γειτονιά... Ξεκινώντας το σχολείο, μαθαίνουμε να επενδύουμε σε συγκεκριμένους τομείς, για τους οποίους θεωρούμε ότι αν πετύχουμε θα είμαστε ευτυχισμένοι - στην παιδική ηλικία αυτό μπορεί να σημαίνει ότι για να έχω την αγάπη και το θαυμασμό των γονιών μου και άρα να νιώθω και εγώ χαρούμενος, πρέπει να έχω καλούς βαθμούς στο σχολείο, αριστεία, πτυχία, διπλώματα.

Σταδιακά μαθαίνουμε ότι συγκεκριμένα επιτεύγματα της ενήλικης ζωής, όπως ο γάμος, τα παιδιά, ένα επάγγελμα με ψηλό κοινωνικό στάτους, ο πλούτος θα μας κάνουν ευτυχισμένους για πάντα και ότι συγκεκριμένες αποτυχίες της ενήλικης ζωής, όπως για παράδειγμα ένα διαζύγιο ή μία απόλυση θα μας κάνουν δυστυχισμένους. Μερικές τέτοιες πεποιθήσεις είναι: «θα γίνω ευτυχισμένος όταν βρω το επάγγελμα των ονείρων μου», «για να γίνω ευτυχισμένος χρειάζομαι έναν σύντροφο», «θα είμαι ευτυχισμένος όταν γίνω πλούσιος», «αν χωρίσω, δε θα είμαι ποτέ πια ευτυχισμένος».

Πόσο ευτυχισμένοι νιώθουμε τελικά όταν βρεθούμε σε αυτές τις καταστάσεις; και αν νιώθουμε ευτυχισμένοι, πόσο διαρκεί; Από την άλλη τι γίνεται αν δε βρεθούμε σε αυτές τις καταστάσεις; Θα είμαστε δυστυχισμένοι; Φαίνεται ότι αυτές οι πεποιθήσεις μας για την ευτυχία τείνουν να έχουν ένα χαρακτήρα τόσο άκαμπτο και απόλυτο, συχνά δεν είναι ρεαλιστικές και εγκλωβιζόμαστε μέσα σε αυτές. Φαίνεται επίσης από τα παραδείγματα αυτά, ότι μεταθέτουμε την ευτυχία στο μέλλον. Τί γίνεται όμως στο εδώ και τώρα;

Ερ. Τελικά υπάρχει κάποια συνταγή για την ευτυχία;

Απ. Φαίνεται ότι η ευτυχία είναι τελικά μία προσωπική υπόθεση και όχι αποτέλεσμα συγκεκριμένων καταστάσεων ή τύχης. Ο τρόπος δηλαδή που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και ενεργούμε στις καταστάσεις που βρισκόμαστε θα επηρεάσει την ευτυχία μας και όχι οι καταστάσεις καθ αυτές.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ pixabay

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 27 Ιαν 2021 | 10:16

Ταξικός ο κορονοϊός: Οι περισσότερες φτωχές χώρες δεν θα πετύχουν μαζική ανοσία ούτε έως το 2024

Οι οικονομικές ανισότητες φέρνουν ελλείψεις στα εμβόλια με θύματα τις φτωχές χώρες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΟΥ CDC 27 Ιαν 2021 | 10:03

Ερευνα: Τα σχολεία δεν συμβάλλουν στην εξάπλωση του κορονοϊού, εφόσον τηρούνται μέτρα

Ο κίνδυνος μόλυνσης από covid-19 στα σχολεία και αν θα πρέπει να επιτραπούν τα δια ζώσης μαθήματα αποτελούν ζητήματα έντονων συζητήσεων.

ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ 26 Ιαν 2021 | 20:54

Κορονοϊός: Νέα έρευνα για τα πρώτα συμπτώματα - Αλλοιώσεις στη γλώσσα και δερματικές βλάβες στα άκρα

Σύμφωνα με ισπανική έρευνα για τα συμπτώματα του κορονοϊού πολλοί ασθενείς ανέφεραν ακόμη και αύξηση του μεγέθους της γλώσσας τους.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 26 Ιαν 2021 | 15:31

Μετά από αφόρητη πίεση, η AstraZeneca υπόσχεται να επισπεύσει τις παραδόσεις του εμβολίου στην Ε.Ε.

Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η AstraZeneca προσφέρθηκε χθες, Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις.

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ 26 Ιαν 2021 | 14:46

"Πόλεμος" της Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες: Έχουμε δώσει πολλά δις ευρώ, παραδώστε μας εμβόλια

Ανησυχία στην Κομισιόν για τις καθυστερήσεις των δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό από τις φαρμακοβιομηχανίες

ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 26 Ιαν 2021 | 14:40

Ανατροπή: Δεν ισχύει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό στους άνω των 65 ετών

Την είδηση για τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca είχαν δημοσιεύσει η Bild και η Nandelsbatt

ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ 26 Ιαν 2021 | 14:01

Κορονοϊός - Νέες οδηγίες ΠΟΥ: Θα χορηγούνται και αντιθρομβωτικά στους ασθενείς

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως συμβουλεύει να γίνεται χρήση χαμηλών δόσεων αντιθρομβωτικών σε ασθενείς με κορονοϊό.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ; 26 Ιαν 2021 | 10:38

Η νέα ανάρτηση Μόσιαλου για τη σχέση του κορονοϊού με τα βρέφη και το θηλασμό

Πολλοί επιστημονικοί σύλλογοι αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν εξηγήσει πως το εμβόλιο είναι βιολογικά και κλινικά απίθανο να θέσει σε κίνδυνο το θηλάζον παιδί γράφει ο Ηλίας Μόσιαλος.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ 26 Ιαν 2021 | 10:17

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας σοβαρός παράγοντας και κίνδυνος για σταδιακή απώλεια της όρασης

Η ρύπανση του αέρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για προοδευτική και μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης λόγω ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ 26 Ιαν 2021 | 09:48

Κορονοϊός: Ένας στους οκτώ ασθενείς εμφανίζουν την πρώτη ψυχιατρική διαταραχή μέσα σε έξι μήνες

Μέσα σε ένα εξάμηνο από την αρχική διάγνωση της λοίμωξης Covid-19, σχεδόν το 34% των ασθενών είχαν εμφανίσει κάποια ψυχιατρικό ή νευρολογικό πρόβλημα.

ΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ 26 Ιαν 2021 | 09:43

Κορονοϊός: Ποιες αλλεργικές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Moderna

Συνολικά αναφέρθηκαν 1.266 (0.03%) ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη λήψη του εμβολίου. Εξ’ αυτών οι 108 περιπτώσεις διερευνήθηκαν περαιτέρω ως πιθανές σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις από το εμβόλιο της Moderna.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Ιαν 2021 | 08:51

Σοκάρει έρευνα για καπνιστές με κορονοϊό: Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου και υπερδιπλάσιος για νοσηλεία

Οι μακροχρόνιοι καπνιστές με κορονοϊό αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο και σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν.

25 Ιαν 2021 | 23:35

Στέλλα Κυριακίδου για AstraZeneca: Ανεπαρκείς εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις των δόσεων

Τη δυσαρέσκεια της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca εξέφρασε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου