Το κυνήγι της ευτυχίας δεν είναι μόνο δικαίωμά μας, είναι υποχρέωσή μας

Ο τρόπος δηλαδή που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και ενεργούμε στις καταστάσεις που βρισκόμαστε θα επηρεάσει την ευτυχία μας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το κυνήγι της ευτυχίας δεν είναι μόνο δικαίωμά μας, είναι υποχρέωσή μας

Η έννοια της ευτυχίας έχει απασχολήσει μεγάλους στοχαστές, φιλοσόφους, επιστήμονες και καλλιτέχνες ανά τους αιώνες. Παρότι όλοι οι άνθρωποι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι, ευτυχία δεν σημαίνει το ίδιο για όλους. «Φαίνεται ότι η ευτυχία είναι τελικά μια προσωπική υπόθεση και όχι αποτέλεσμα συγκεκριμένων καταστάσεων ή τύχης. Ο τρόπος δηλαδή που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και ενεργούμε στις καταστάσεις που βρισκόμαστε θα επηρεάσει την ευτυχία μας και όχι οι καταστάσεις καθεαυτές» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας (20 Μαρτίου) η ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια 'Αννα Καλυμνιού. Παράλληλα εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να είναι ευτυχισμένοι και «αποκαλύπτει» τα μυστικά των ευτυχισμένων ανθρώπων, υπενθυμίζοντας ότι «Το κυνήγι της ευτυχίας δεν είναι μόνο δικαίωμά μας, είναι υποχρέωσή μας».

Ερ. Υπάρχει σαφής και καθολικά αποδεκτός ορισμός για την ευτυχία;

Απ. Παρότι όλοι χρησιμοποιούμε την έννοια της ευτυχίας, δεν υπάρχει ένας σαφής καθολικά αποδεκτός ορισμός που να προσδιορίζει αυτή την έννοια. Οι περισσότερες ψυχολογικές έρευνες για την ευτυχία έχουν εξετάσει δύο διαφορετικές όψεις: τον ηδονισμό και την ευδαιμονία. Ο ηδονισμός αφορά στο πώς εκτιμάμε την ποιότητα της ζωής μας, πόση ικανοποίηση και ευχαρίστηση αντλούμε από αυτήν. Η ευδαιμονία αφορά στη βέλτιστη ανάπτυξη των δυνατοτήτων μας, που συνεπάγεται την ευημερία μας.

Ερ. Παρότι όλοι επιζητούμε την ευτυχία, τι είναι αυτό που μπορεί να μας δυσκολεύει στο να είμαστε ευτυχισμένοι;

Απ. Αν ζητήσουμε από δέκα διαφορετικούς ανθρώπους να μας πουν ποια πράγματα στη ζωή θα τους έκαναν ευτυχισμένους, το πιθανότερο είναι να έχουμε κάποιες διαφορετικές απαντήσεις. Ωστόσο, μέσα σε αυτές τις απαντήσεις θα υπάρχουν κάποιοι κοινοί παράγοντες οι οποίοι φαίνεται να διαμορφώνονται κοινωνικά και πολιτισμικά.

Αν σκεφτούμε τον εαυτό μας όταν ήμασταν παιδιά, μπορεί να θυμηθούμε πόση ικανοποίηση νιώθαμε όταν τρώγαμε το αγαπημένο μας παγωτό, ή όταν παίζαμε το αγαπημένο μας παιχνίδι στη γειτονιά... Ξεκινώντας το σχολείο, μαθαίνουμε να επενδύουμε σε συγκεκριμένους τομείς, για τους οποίους θεωρούμε ότι αν πετύχουμε θα είμαστε ευτυχισμένοι - στην παιδική ηλικία αυτό μπορεί να σημαίνει ότι για να έχω την αγάπη και το θαυμασμό των γονιών μου και άρα να νιώθω και εγώ χαρούμενος, πρέπει να έχω καλούς βαθμούς στο σχολείο, αριστεία, πτυχία, διπλώματα.

Σταδιακά μαθαίνουμε ότι συγκεκριμένα επιτεύγματα της ενήλικης ζωής, όπως ο γάμος, τα παιδιά, ένα επάγγελμα με ψηλό κοινωνικό στάτους, ο πλούτος θα μας κάνουν ευτυχισμένους για πάντα και ότι συγκεκριμένες αποτυχίες της ενήλικης ζωής, όπως για παράδειγμα ένα διαζύγιο ή μία απόλυση θα μας κάνουν δυστυχισμένους. Μερικές τέτοιες πεποιθήσεις είναι: «θα γίνω ευτυχισμένος όταν βρω το επάγγελμα των ονείρων μου», «για να γίνω ευτυχισμένος χρειάζομαι έναν σύντροφο», «θα είμαι ευτυχισμένος όταν γίνω πλούσιος», «αν χωρίσω, δε θα είμαι ποτέ πια ευτυχισμένος».

Πόσο ευτυχισμένοι νιώθουμε τελικά όταν βρεθούμε σε αυτές τις καταστάσεις; και αν νιώθουμε ευτυχισμένοι, πόσο διαρκεί; Από την άλλη τι γίνεται αν δε βρεθούμε σε αυτές τις καταστάσεις; Θα είμαστε δυστυχισμένοι; Φαίνεται ότι αυτές οι πεποιθήσεις μας για την ευτυχία τείνουν να έχουν ένα χαρακτήρα τόσο άκαμπτο και απόλυτο, συχνά δεν είναι ρεαλιστικές και εγκλωβιζόμαστε μέσα σε αυτές. Φαίνεται επίσης από τα παραδείγματα αυτά, ότι μεταθέτουμε την ευτυχία στο μέλλον. Τί γίνεται όμως στο εδώ και τώρα;

Ερ. Τελικά υπάρχει κάποια συνταγή για την ευτυχία;

Απ. Φαίνεται ότι η ευτυχία είναι τελικά μία προσωπική υπόθεση και όχι αποτέλεσμα συγκεκριμένων καταστάσεων ή τύχης. Ο τρόπος δηλαδή που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και ενεργούμε στις καταστάσεις που βρισκόμαστε θα επηρεάσει την ευτυχία μας και όχι οι καταστάσεις καθ αυτές.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ pixabay

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 27 Ιαν 2022 | 16:36

Καλά νέα από το ECDC: Μικρότερος ο κίνδυνος βαριάς νόσησης με την Όμικρον

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη σοβαρών κλινικών αποτελεσμάτων από τη λοίμωξη Όμικρον παίζει ο εμβολιασμός, εξηγεί το ECDC.

ΠΑΡΟΛΗ ΤΗ ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ 27 Ιαν 2022 | 15:12

Κορονοϊός - ECDC: Η τρίτη δόση του εμβολίου μπορει να μειώσει τις νοσηλείες στην Ευρώπη έως και κατά 800.000

Το 70% του πληθυσμού της ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο. Οι μισοί έκαναν την τρίτη δόση.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 27 Ιαν 2022 | 10:46

Κορονοϊός: Τα αντιικά χάπια πιο αποτελεσματικά κατά της Ομικρον απ' ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα

Δύο αντιικά χάπια και ένα νέο ενδοφλέβιο αντιικό φάρμακο είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

27 Ιαν 2022 | 10:12

Το μικροβίωμα ως "ξεχωριστό" όργανο: Πώς θα το διατηρούμε υγιές;

Οι ερευνητές εξετάζουν το μικροβίωμα του εντέρου για τη δυνατότητά του να ωφελήσει αμέτρητες πτυχές τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας.

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 27 Ιαν 2022 | 08:42

Το τέλος της πανδημίας πλησιάζει, αλλά θα μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό - Θα μολυνθεί με Ομικρον το 50% του πληθυσμού

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε ένα σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19 σε όλο τον πλανήτη.

ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟΒΟΛΗΣ 26 Ιαν 2022 | 10:30

Εμβόλια: Δεν επηρεάζουν ούτε τη γονιμότητα ούτε την εγκυμοσύνη - Τι αναφέρουν δύο μεγάλες έρευνες

Τα εμβόλια Covid-19 δεν επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα, ούτε έχουν αρνητική επίπτωση στην εγκυμοσύνη επιβεβαιώνουν δύο νέες αμερικανικές έρευνες.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 26 Ιαν 2022 | 10:13

Κορονοϊός: "Σούπερ" ανοσία με τον συνδυασμό εμβολιασμού και μόλυνσης - Δέκα φορές πιο ισχυρή

Η μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι το δίδυμο εμβολιασμού-μόλυνσης παρέχει μια μορφή υβριδικής σούπερ ανοσίας που είναι 10 φορές πιο ισχυρή από τον σκέτο εμβολιασμό.

26 Ιαν 2022 | 09:29

Καθημερινό περπάτημα: 10 λόγοι για να ξεκινήσετε το περπάτημα ως άσκηση

Ανακαλύψτε τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία και τη φυσική σας κατάσταση το περπάτημα και εντάξτε το στην καθημερινότητά σας.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΠΑ 26 Ιαν 2022 | 09:06

Αυτές είναι οι πιθανότητες επαναμόλυνσης από κορονοϊό - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Συχνά γεννιέται η απορία σε άτομα που μολύνθηκαν από κορονοϊό εάν είναι πιθανό να επαναμολυνθούν και πότε.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 26 Ιαν 2022 | 08:48

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε θετικό τεστ κορονοϊού μετά από 10 ημέρες

Πόσο καιρό είναι συνήθως θετικοί οι άνθρωποι στον COVID-19;

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ Ο Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ 25 Ιαν 2022 | 18:01

Κακοκαιρία Ελπίδα: Αδιανόητο - Οι ασθενείς έμειναν νηστικοί και χωρίς θέρμανση στο νοσοκομείο Σωτηρία

Απίστευτο περιστατικό στο νοσοκομείο "Σωτηρία", καθώς λόγω της κακοκαιρίας "Ελπίς" οι ασθενείς δεν είχαν φαγητό.

ΤΙ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ 25 Ιαν 2022 | 16:06

Pfizer: Ξεκίνησε κλινική δοκιμή ειδικού εμβολίου κατά της Όμικρον - Στόχος και η πιο μακρά διάρκεια προστασίας

Οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν πως άρχισαν κλινική δοκιμή μιας νέας εκδοχής του εμβολίου τους ειδικά σχεδιασμένης για τη μετάλλαξη Όμικρον

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ 25 Ιαν 2022 | 10:43

Μετάλλαξη Όμικρον: Επιβιώνει περισσότερο πάνω στα πλαστικά και στο δέρμα

Πολύ μεγαλύτερο διάστημα παραμένει η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού πάνω στο ανθρώπινο δέρμα και τα πλαστικά.