X

To μεγάλο λάθος που κάνετε τόσα χρόνια με το κρασί σας!

Διάσημος οινοπαραγωγός καταρρίπτει τον όρο «θερμοκρασία δωματίου», και γκρεμίζει την πεποίθηση ότι το κόκκινο κρασί πρέπει να παγώνει λιγότερο από το λευκό.

Γράφει: Ελινα Μαμμη

Έχετε καλέσει φίλους για δείπνο, και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το κρασί σας θα είναι δροσερό οπότε το βάζετε στο ψυγείο από το πρωί πριν πάτε στη δουλειά. Στη συνέχεια, όμως, το ξεχνάτε και προτού να το καταλάβετε, το κρασί σας έχει περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα στο ψυγείο.

Σύμφωνα με τον Charles Smith – διάσημο οινοπαραγωγό και ιδρυτή της εταιρείας Charles Smith Wines, αυτό είναι ένα ολέθριο λάθος.

Η θερμοκρασία είναι με διαφορά το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη ενώ αποθηκεύετε το κρασί σας. Ομως, οι περισσότεροι το κάνουν λάθος.

«Ποτέ μην διατηρείτε το κρασί σας στο ψυγείο» τονίζει ο Smith στο Business Insider. «Φαίνεται πολύ βολικό, επειδή θέλετε να το κρατήσετε δροσερό, αλλά αρκούν περίπου 20 λεπτά στην κατάψυξη για να το πετύχετε».

Η ιδανική θερμοκρασία για τα λευκά κρασιά, λέει ο Smith, είναι οι 55 με 60 βαθμοί φαρενάιτ.

Μια ή δύο ώρες στο ψυγείο - ή περίπου 20 λεπτά στην κατάψυξη, όπως επεσήμανε ο Smith – είναι αρκετά για να κρυώσει όσο χρειάζεται το κρασί σας.

Το κόκκινο κρασί, από την άλλη, θα πρέπει να διατηρείται στους 60 βαθμούς.

Αν είναι πιο ζεστό, υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί η γεύση του κρασιού.

Αν και οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι τα κόκκινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου, ο Smith εξηγεί ότι αυτό μάλλον είναι παραπλανητικό: «Ας πούμε ότι ζείτε στο Φοίνιξ, στην Αριζόνα. Ποια είναι η θερμοκρασία δωματίου εκεί; Κι αν ζείτε στη Νέα Υόρκη, ποια είναι η θερμοκρασία δωματίου;» προσθέτει.

Ο Smith τονίζει ότι η αποθήκευση του κρασιού σε ένα σκοτεινό μέρος είναι επίσης σημαντικός παράγοντας, καθώς η μεγάλη έκθεση στο φως μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του.

Tags