To Tinder αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε τις σχέσεις

Οι εφαρμογές όπως το Tinder έχουν αλλάξει τελείως τον τρόπο που οι άνθρωποι γνωρίζονται και ερωτεύονται. Πως όμως μπορεί να αποξενώσουν τους ανθρώπους;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
To Tinder αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε τις σχέσεις

Οι εφαρμογές όπως το Tinder έχουν αλλάξει τελείως τον τρόπο που οι άνθρωποι γνωρίζονται και ερωτεύονται κυρίως αυτοί που γεννήθηκαν κοντά στην αλλαγή του αιώνα.

Ομως ειδικότερα το Tinder έχει αλλάξει τον τρόπο που οι νέοι άνθρωποι μαθαίνουν ότι τίποτε δεν έχει σημασία, εκτός αν θέλουμε να έχει σημασία για εμάς.

«It’s a match!»

Για τους αδαείς, το Tinder είναι ο σύγχρονος τρόπος για να κάνεις γνωριμίες χωρίς να βγαίνεις από το σπίτι σου. Στην οθόνη της εφαρμογής εμφανίζονται φωτογραφίες από άνδρες ή γυναίκες-ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη – οι οποίοι βρίσκονται στη γύρω περιοχή. Αν ο χρήστης δει κάποιον που του αρέσει, του κάνει like. Αν και ο άλλος χρήστης κάνει το ίδιο, τότε και οι δύο ενημερώνονται ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον και... «It’s a match!».

Οι μοναδικές επιλογές που έχουν οι χρήστες βασίζονται στην λογική του «ναι» και του «όχι»

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο New Inquiry με τίτλο «Ο Tinder-ισμός του αισθήματος», οι συγγραφείς Αλίσια Ελέρ και Ιβ Πέιζερ αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη εφαρμογή, εκπαιδεύει τους ανθρώπους στην «συναισθηματική αποξένωση» μετατρέποντάς τους σε ρομπότ, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται σχεδόν με μηχανικό τρόπο. Οι μοναδικές επιλογές που έχουν οι χρήστες βασίζονται στην λογική του «ναι» και του «όχι» . Το «ίσως» δεν υφίσταται.

Ο φαύλος κύκλος των γνωριμιών

Οι δύο συγγραφείς αναφέρουν ότι με τον «Tinder-ισμό», οι άνθρωποι αποφεύγουν τις δυσκολίες μιας πραγματικής γνωριμίας εγκλωβίζοντας τους σε ένα κύκλο που αρχίζει με το «like», συνεχίζεται με το ταίριασμα, ακολουθείται από το ραντεβού, το σεξ και καταλήγει με την απομόνωση, για να αρχίσει ένας νέος κύκλος με την ίδια σειρά.

Οι καλοί φίλοι είναι η καρδιά σας. Ξεπερνούν τις σχέσεις που το ρομπότ του Tinder προσπαθεί να σας προσφέρει

Η Αλίσια Ελέρ και Ιβ Πέιζερ απευθύνονται στους χρήστες της εφαρμογής και τους λένε ότι οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πολύπλοκες. Αυτήν η πολυπλοκότητα μπορεί να γίνει προφανής όταν ένας άνθρωπος αφήσει έναν άλλον άνθρωπο να μπει στην ζωή του και να πάρει μέρος σε αυτήν. «Χωρίς αυτές τις πολυπλοκότητες δεν υπάρχουν συναισθηματικά όρια» ΄λένε οι συγγραφείς και τονίζουν: «Οι καλοί φίλοι είναι η καρδιά σας. Ξεπερνούν τις σχέσεις που το ρομπότ του Tinder προσπαθεί να σας προσφέρει, μέσα από την ηλεκτρονική φαντασίωση που δημιουργεί». Οι ίδιοι πάντως δεν συνιστούν τους νέους να εγκαταλείψουν πλήρως την συγκεκριμένη εφαρμογή, αλλά να δείξουν ότι είναι συναισθηματικά ώριμοι για να ανταποκριθούν ανθρώπινα στο πρώτο ραντεβού που θα τους «κανονίσει» το Tinder.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΙΓΟΥΡΑ 24 Νοε 2020 | 11:32

Lockdown: Οι άνθρωποι "πεινάνε" για παρέες όσο πεινάνε και για φαγητό - Αποκαλυπτική έρευνα

Eπειτα από δέκα ώρες απομόνωσης ο εγκέφαλος των ανθρώπων που βλέπουν εικόνες με παρέες, εμφανίζει αντιδράσεις ανάλογες με εκείνες του εγκέφαλου των πεινασμένων.

ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 10:45

Το μυστήριο του εμβολίου της Οξφόρδης: Πιο αποτελεματική μισή δόση - Τι δείχνουν οι έρευνες

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της βρετανικής εταιρείας AstraZeneca είναι πιο αποτελεσματικό (έως 90%), όταν η πρώτη από τις δύο δόσεις τους χορηγηθεί μισή.

ΜΟΝΟ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ 24 Νοε 2020 | 08:07

ΠΟΥ: Η πιο ασφαλής επιλογή είναι γιορτές χωρίς οικογενειακές συγκεντρώσεις

" Η πιο ασφαλής επιλογή είναι να μην κάνουμε οικογενειακές συγκεντρώσεις", τόνισε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, αρμόδια για τη διαχείριση της πανδημίας στον ΠΟΥ.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ 23 Νοε 2020 | 20:18

Crash Test: Αυτά είναι τα 4 εμβόλια κατά του κορονοϊού- Πόσο θα κοστίζουν, ποιές οι διαφορές, οι δυσκολίες της μεταφοράς

Ποιο εμβόλιο για τον κορονοϊό κοστίζει φτηνότερα, ποιο ακριβότερα και γιατί - Crash Test για τα 4 εμβόλια που θα είναι άμεσα διαθέσιμα

ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 23 Νοε 2020 | 14:32

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Πιθανόν μέχρι τέλος του έτους η έγκριση των εμβολίων για τον κορονοϊό

Είναι πιθανή η αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων για τον κορονοϊό μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2021 αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 23 Νοε 2020 | 12:46

Εμβόλιο Οξφόρδης - AstraZeneca: 700 εκατ. δόσεις μέχρι τον Μάρτιο - Θα κοστίζει 2,5 ευρώ - Αποθηκεύεται πιο εύκολα

Η AstraZeneca είναι σε θέση να παρασκευάσει 700 εκατ. δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό που αναπτύσσει με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μέχρι το Μάρτιο.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 23 Νοε 2020 | 12:25

Μόσιαλος: Αποτελεσματικό και χωρίς επιπτώσεις το εμβόλιο της Οξφόρδης

Στα αποτελέσματα του εμβολίου κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η βρετανική AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρθηκε ο καθηγητής κ. Μόσιαλος.

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 23 Νοε 2020 | 11:31

Κορονοϊός και λύματα: Πώς γίνεται ο έλεγχος που δείχνει την εξέλιξη της πανδημίας

Η ανίχνευση του ιικού φορτίου στα λύματα πραγματοποιείται με την τεχνική της RT-qPCR, η οποία παρέχει υψηλή ευαισθησία και απόδοση με χαμηλό κόστος.

ΕΥΚΟΛΟ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ 23 Νοε 2020 | 09:35

Κορονοϊός: Κατά 70% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca - Ποια είναι η διαφορά με τα υπόλοιπα

Ο κορονοϊός αντιμετωπίζεται κατά 70% από το εμβόλιο της Οξφόρδης και της Astrazeneca.

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 23 Νοε 2020 | 09:28

Κορονοϊός: Πώς ο καπνός του τσιγάρου αφήνει τον ιό να μπει και να μολύνει τα κύτταρα

Ο κορονοϊός χτυπά περισσότερο όσους καπνίζουν καθώς ο κπανός του τσιγάρου κάνει τα κύτταρά τους πιο ευάλωτα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ 22 Νοε 2020 | 17:11

Ο κορονοϊός βλάπτει την ψυχολογία μας - Τριπλάσια η αύξηση στρες και θυμού στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες

Ο κορονοϊός επελαύνει σε όλο τον κόσμο και τη στιγμή αυτή η χώρα μας πλήττεται ιδιαίτερα από τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 22 Νοε 2020 | 10:39

Εμβόλια κορονοϊού: Τι σημαίνει το 95% στην αποτελεσματικότητα - Οι διαφορές των δοκιμών με τον πραγματικό κόσμο

Τι ακριβώς σημαίνει ότι στις κλινικές δοκιμές τους τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna εμφάνισαν -μεγαλύτερη του αναμενομένου- αποτελεσματικότητα περίπου 95%

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ 21 Νοε 2020 | 10:06

Εμβόλιο κορονοϊού: Έκοψαν πρώτες το νήμα Pfizer και BioNTech - "Και 5ο εμβόλιο στην ΕΕ" ανακοίνωσε η Φον ντερ Λάιεν

Οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BioNTech Group είναι οι πρώτες που κατέθεσαν αίτηση αδειοδότησης, για την κυκλοφορία του εμβολίου τους κατά του κορονοϊού