Υγιές έντερο: Ο απρόσμενος "σύμμαχος" του ανοσοποιητικού

Ο ρόλος του πεπτικού συστήματος και δη του εντέρου στο ανοσοποιητικό αναδεικνύεται σημαντικότερος απ’ ότι ίσως πιστεύαμε.

κοιλιά έντερο υγεία 2020

Με την πανδημία του κορονοϊού να βρίσκεται ενεργά στο προσκήνιο, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσω των "σωστών" διατροφικών επιλογών αποτελεί ένα καυτό θέμα συζήτησης. Ωστόσο το θέμα είναι πιο περίπλοκο από το αν θα τρώμε τακτικά μπρόκολο ή πολύχρωμες πιπεριές αφού το ανοσοποιητικό σύστημα συνδέεται στην πραγματικότητα με ένα υγιές έντερο. Μάλιστα, περίπου το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος "φιλοξενείται" στο έντερο, κάνοντας έτσι το υγιές πεπτικό σύστημα ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της άμυνας του κάθε οργανισμού απέναντι σε ιούς και μικρόβια.

Πολλές μελέτες, ανάμεσά τους και αυτή έχουν δείξει ότι τα βακτήρια και το μικροβίωμα του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την "ευαισθησία" μας σε μία νόσο.

Το μικροβίωμα του εντέρου και ο ρόλος του σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Το μικροβίωμα του εντέρου ελέγχει -μεταξύ άλλων- την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επικοινωνώντας με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να ελέγξει πώς θα ανταποκριθεί ο οργανισμός μας σε μία λοίμωξη. (Μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ σχετικές δημοσιευμένες μελέτες.)

Με τη θέση αυτή συμφωνεί ο Dan Peterson, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ. "Το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται μέσα στο σώμα μας και τα βακτήρια έξω από αυτό". Και παρόλα αυτά αλληλοεπιδρούν. Για παράδειγμα, ορισμένα κύτταρα της εσωτερικής επίστρωσης του εντέρου έχουν ως βασικό τους ρόλο τη μαζική έκκριση αντισωμάτων στο έντερο. "Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κατανοήσουμε", εξηγεί ο καθηγητής. "Τι είδους αντισώματα παράγονται και πώς προσπαθεί ο οργανισμός να ελέγξει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον ίδιο και τα βακτήρια στο εξωτερικό περιβάλλον".

Γιατί δίνουμε, λοιπόν, τόση έμφαση στο μικροβίωμα του εντέρου;

Στη διάρκεια της ζωής μας, μέσα από το πεπτικό, τη μύτη και τους πνεύμονες ο οργανισμός μας έρχεται σε επαφή με πολλούς μικροοργανισμούς και ουσίες: από τα πρόσθετα των τροφών και τη γύρη μέχρι τους παθογόνους μικροοργανισμούς στην ατμόσφαιρα. Το καλό είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν ένα υγιές ανοσοποιητικό που διαχειρίζεται με ευκολία όλους αυτούς τους "εισβολείς".

Εάν δεν συνέβαινε αυτό, κάθε φορά που θα δοκιμάζαμε μια νέα τροφή ή θα επισκεπτόμασταν μια νέα χώρα με διαφορετικό είδος χλωρίδας, αυτό θα πυροδοτούσε στον οργανισμό μας μια σοβαρή φλεγμονώδη αντίδραση. Και καθώς κατά πάσα πιθανότητα οι νέες ουσίες και μικροοργανισμοί που θα την προκαλούσαν θα ήταν αβλαβείς, αυτό θα μεταφραζόταν σε μια πολύ αναποτελεσματική και μη χρήσιμη χρήση ενέργειας!

Ένας από τους ρόλους του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στην αντίδραση και την αντοχή. Και ένα ποικίλο μικροβίωμα του εντέρου που δημιουργείται από το ξεκίνημα της ζωής και περιλαμβάνει πολλά είδη βακτηρίων, μυκήτων και άλλους μικροοργανισμούς είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτή την ισορροπία, καθώς διδάσκει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού ότι δεν είναι τα πάντα γύρω του εχθροί, ώστε να κρατά τις "δυνάμεις του" για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις πραγματικές απειλές για την υγεία μας.

Υγιές μικροβίωμα και έντερο

Το μικροβίωμα του εντέρου έχει άμεση σχέση με το τι τρώμε καθημερινά, ενώ είναι πολλές οι τροφές που συμβάλουν σε ένα υγιές έντερο αλλά είναι εξίσου πολλές εκείνες που αποδυναμώνουν το ρόλο του. Για παράδειγμα, τα τουρσιά, το γιαούρτι, οι τροφές με φυτικές ίνες και η ποικιλία στη διατροφή μας συμβάλουν στην υγεία του εντέρου. Αντίθετα, η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων και τηγανιτών τροφών, ζάχαρης και αλκοόλ μειώνουν τον αριθμό των καλών βακτηρίων στο έντερο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 28 Απρ 2021 | 14:04
27 Απρ 2021 | 10:24

Στυτική Δυσλειτουργία: Νέες ενδαγγειακές μέθοδοι για τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της

Η στυτική δυσλειτουργία αναδεικνύεται σε ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας και μειωμένης ποιότητας ζωής, λόγω της σταδιακής γήρανσης του ανδρικού πληθυσμού.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 26 Απρ 2021 | 14:30

It's all about lips!

Η δερματολόγος απαντά και προτείνει λύσεις για τη φροντίδα των χειλιών και της περιοχής γύρω τους.

Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑ 20 Απρ 2021 | 08:23

Ρινοπλαστική σήμερα: Η αποκατάσταση των ρινικών βαλβίδων για ελεύθερη αναπνοή

Οι εξελίξεις στη ρινοπλαστική είναι πολύ σημαντικές προσφέροντας άρτιο αποτέλεσμα και επιτρέποντας την καλύτερη αναπνοή του ασθενούς.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 19 Απρ 2021 | 15:34

Ψωριασική αρθρίτιδα: Η επικοινωνία γιατρού-ασθενούς βασική παράμετρος για την αντιμετώπιση της νόσου

Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα μπορούν σήμερα να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους και την ποιότητα ζωής τους.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 15 Απρ 2021 | 09:18

Διατροφή και εξωσωματική γονιμοποίηση: Οι τροφές που βελτιώνουν τις πιθανότητες κύησης

Γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές μας επιλογές και οι καθημερινές συνήθειες επηρεάζουν τη γονιμότητα. Τι ισχύει όμως αναφορικά με τη διατροφή και την εξωσωματική γονιμοποίηση;

14 Απρ 2021 | 14:04

Βουβωνοκήλη: Πότε πρέπει να αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζουμε για το χειρουργείο

Η βουβωνοκήλη είναι το συνηθέστερο είδος κήλης που μπορεί να εμφανιστεί στο κοιλιακό μας τοίχωμα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 12 Απρ 2021 | 09:05

Συμπτώματα κατάθλιψης: Οι βιταμίνες και τα βότανα που βοηθούν

Ορισμένες βιταμίνες και βότανα έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι μπορεί να απαλύνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 11 Απρ 2021 | 08:51

Ολιστική αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον στο Αιγινήτειο νοσοκομείο

Η ολιστική προσέγγιση μιας πάθησης όπως η Πάρκινσον μπορεί να αλλάξει την ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ 09 Απρ 2021 | 15:13

Ενέσιμα υαλουρονικού οξέος: Ο πλαστικός χειρουργός εξηγεί τη νέα τάση

Πώς να αποκτήσετε συμμετρία και φρεσκάδα στο πρόσωπο σας με ενέσιμα υαλουρονικού οξέος στο πηγούνι.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 09 Απρ 2021 | 11:35

Η μία κίνηση για να κρατήσουμε μακριά μικρόβια, ιούς και αλλεργιογόνα

Μπορεί αυτή την περίοδο να έχουμε επικεντρωθεί στον SARS-COV-2, ωστόσο δεν είναι ο μόνος ιός που μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες υγείας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 09 Απρ 2021 | 09:12

Στόχος υγιής καρδιά: 5 συμβουλές που πρέπει να υιοθετήσετε

Ναι, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση συμβάλουν στην καρδιαγγειακή μας υγεία. Δεν είναι όμως τα μόνα που αξίζει να έχουμε στο μυαλό μας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 08 Απρ 2021 | 09:20

Σιδεροπενία: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο, τα συμπτώματα και τη θεραπεία

Ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό μας γι' αυτό και η έλλειψή του χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.