Χρυσοί Σκούφοι 2020: Τα 28 καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χρυσοί Σκούφοι 2020: Τα 28 καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με 70 βραβεύσεις, την έναρξη μιας σημαντικής καινοτομίας για τον θεσμό αλλά και ένα αξέχαστο dîner de gala δια χειρός του καλύτερου σεφ στον κόσμο, Mauro Colagreco, ο οποίος τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι θριάμβευσε για άλλη μια χρονιά στο γαστρονομικό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων, διατηρώντας την πρωτιά ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας αλλά και την απόσταση ενός βαθμού από τα επόμενα τέσσερα εστιατόρια.

Χρυσοί Σκούφοι 2020: Τα 28 καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα

Έτσι τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το «Botrini’s», η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside» καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.

Χρυσοί Σκούφοι 2020: Τα 28 καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα - εικόνα 2

Συνολικά 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο ενώ η εστιατορική άνθιση σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς πιστοποιήθηκε για μια ακόμη φορά με τρεις νέες εισόδους εστιατορίων της Σαντορίνης (Element, Lauda και Petra). Τη τετράδα των νέων εισόδων συμπληρώνει το Salonica Restaurant της Θεσσαλονίκης.

Χρυσοί Σκούφοι 2020: Τα 28 καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα - εικόνα 3

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα των βραβευμένων εστιατορίων.

Αναλυτικά οι Χρυσοί Σκούφοι 2020:

Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι
Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Fresco, Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Hytra, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Lauda, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
Lycabettus, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
Noble , Ρόδος, 15,5/20 και ένας σκούφος
Patio, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Premiere, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
Τudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Διόνυσος, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
Elements Restaurant, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Grandma’s, Ίος, 15/20 και ένας σκούφος
Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Ovac, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Petra Restaurant, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Salonica Restaurant, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Όπως αναφέρει το αθηνόραμα, φέτος όμως o θεσμός των Χρυσών Σκούφων καθιέρωσε και μια σημαντική καινοτομία, δημιουργώντας ένα ακόμη επίπεδο βράβευσης μετά τα τρία που ήδη υφίσταντο: «Τρεις Χρυσοί Σκούφοι» (επίπεδο που δεν το έχει κατακτήσει κανένα εστιατόριο στα 27 χρόνια του θεσμού), «Δύο Χρυσοί Σκούφοι» και «Ένας Χρυσός Σκούφος». Από φέτος καθιερώνεται και ένα τέταρτο επίπεδο στην κλίμακα βράβευσης, με την τιμητική διάκριση Top Notch στα πολύ καλά εστιατόρια της Ελλάδας που ξεχωρίζουν με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποίηση ποιοτικών υλών, αλλά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο. Ουσιαστικά πρόκειται για εστιατόρια που έχουν βαθμολογηθεί από 14,25/20 έως και 14,90/20. Για το 2020 με τη διάκριση Top Notch βραβεύτηκαν 39 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα.

Αναλυτικά οι διακρίσεις Top Notch 2020

L’ Abreuvoir, Αθήνα
Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη
Ανδρέας, Σέρρες
Baos, Μύκονος
Beef Bar, Μύκονος
Bill & Coo, Μύκονος
La Bouillabaisse, Κρήτη
Bubo, Χαλκιδική
Γλυκάνισος, Θεσσαλονίκη
Cabbanes, Μύκονος
Clochard, Θεσσαλονίκη
Five Senses, Ρόδος
Flame, Πύλος
Grada Nuevo, Θεσσαλονίκη
Ηλιοβασίλεμα, Σύρος
J-Tree, Κρήτη
Jackie O Beach, Μύκονος
Kamares by Spondi, Χαλκιδική
Kooc Taverna Secrets, Πύλος
Κρητικός, Κάντζα Αττικής
Μαραθιά, Τήνος
Maraveal, Γλυφάδα Αττικής
Μαρίνα, Χαλκιδική
Micrasia Restaurant, Μύκονος
Milos Estiatorio, Αθήνα
Mr Pug, Μύκονος
Νaos, Σαντορίνη
Nikkei, Αθήνα
Old Mill, Κρήτη
Παπαϊωάννου, Αθήνα
Santoro, Σαντορίνη
Sense, Αθήνα
Τηλέμαχος Athens, Αθήνα
Travolta, Αθήνα
Vezené, Αθήνα
ΦΒΚ – Φαγητό Βίου Κυβερνήτης, Αθήνα
Water Restaurant, Χαλκιδική
Yacht Club, Κρήτη
Χαρούπι, Θεσσαλονίκη

Ο Αργεντινός Mauro Colagreco

Αναμφισβήτητα, το πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο κορυφαίος σεφ του κόσμου, o Αργεντινός Mauro Colagreco. Ο τριάστερος σεφ – από το εστιατόριο Mirazur στην Κυανή Ακτή, καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2019 στον διεθνώς καταξιωμένο θεσμό «World’s 50 Best Restaurants» - μάγεψε τους 300 περίπου προσκεκλημένους όχι μόνο με το συγκλονιστικό dîner de gala που δημιούργησε και μαγείρεψε ο ίδιος ειδικά για την περίσταση αλλά και με την εμπνευσμένη ομιλία του στην οποία ανέπτυξε τη φιλοσοφία της ερεθιστικής κουζίνας του που δεν γνωρίζει σύνορα. Η παρουσία και η συμμετοχή του στην τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων ήταν μια μεγάλη στιγμή τόσο για την εστιατορική – γαστρονομική κοινότητα της χώρας όσο και για την πόλη των Αθηνών, για αυτό και ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης τίμησε τον κορυφαίο σεφ με το Μετάλιο της Πόλεως των Αθηνών.

Την τελετή παρουσίασε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας με άνεση, χιούμορ, εύστοχα σχόλια και φανερή γνώση του αντικειμένου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα στατιστικά της ιστορίας του θεσμού αποκαλύπτοντας πως οι Χρυσοί Σκούφοι που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι 488 (και έγιναν 516 με τα φετινά βραβεία) ενώ τα βραβευμένα εστιατόρια είναι 96 (100 πλέον με τις 4 νέες εισόδους). Και για όσους πιστεύουν ότι είναι λίγα για 27 χρόνια, ο παρουσιαστής έδωσε και την απάντηση: «Όχι, δεν είναι λίγα! Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε δυο βασικά στοιχεία: Ότι στους Χρυσούς Σκούφους αξιολογείται και βραβεύεται η υψηλή γαστρονομία και ότι τα κριτήρια αυτής της αξιολόγησης είναι αυστηρότατα και ευθυγραμμισμένα με τα διεθνή πρότυπα. Η βαθμολογική βάση των Χρυσών Σκούφων, το 15 στα 20 δηλαδή, είναι ουσιαστικά αντίστοιχο του ενός αστεριού Michelin. Οπότε καταλαβαίνετε ότι εδώ τα βραβεία δεν μοιράζονται αλλά κατακτώνται!».

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευθέντων εστιατορίων απένειμαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών των Χρυσών Σκούφων 2020: Ο κος Δημήτρης Χανιόγλου, Business Executive Officer Nestle Waters Ελλάδος, η κα Μαριάννα Παπαδοπούλου, Γενική Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας METRO AEBE, η κα Ελένη Μιχοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια ΑΕ αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Nespresso Professional, o κος Θάνος Κυριαζής, Managing Director της Miele Hellas, η κα Γεωργία Ασκητοπούλου, Senior Brand Manager Kaiser, η κα Άννα Λάμπρου Premium Spirits Development Manager Coca – Cola 3E (εκπροσωπώντας το malt ουίσκι Macallan) και ο κος Παναγιώτης Αικατερινίδης, Marketing Manager Citroën.

Βραβεία, τέλος, απένειμαν η συνιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος Άννη Ηλιοπούλου, και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Ακόμη, στο πλαίσιο της τελετής βραβεύτηκε από το Αθηνόραμα – δια χειρός του συνιδιοκτήτη και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Διονύση Κούκη - ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας ενώ απονεμήθηκε και το Βραβείο Κοινού 2020 στο εστιατόριο Hasika του Ρεθύμνου.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2020: Acqua Panna - S.Pellegrino, Kaiser Pilsner, Nespresso Professional, The Macallan, Metro Cash & Carry, Citroën, Miele, Air France.

Υποστηρικτές: Trinity Wines, Thesauri Caviar

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

05 Ιαν 2022 | 14:26

Τα 50 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου σε ένα infographic

Κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τους ναούς της παγκόσμιας γαστρονομίας.

ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟΒΟΛΗΣ 26 Ιαν 2022 | 10:30

Εμβόλια: Δεν επηρεάζουν ούτε τη γονιμότητα ούτε την εγκυμοσύνη - Τι αναφέρουν δύο μεγάλες έρευνες

Τα εμβόλια Covid-19 δεν επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα, ούτε έχουν αρνητική επίπτωση στην εγκυμοσύνη επιβεβαιώνουν δύο νέες αμερικανικές έρευνες.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 26 Ιαν 2022 | 10:13

Κορονοϊός: "Σούπερ" ανοσία με τον συνδυασμό εμβολιασμού και μόλυνσης - Δέκα φορές πιο ισχυρή

Η μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι το δίδυμο εμβολιασμού-μόλυνσης παρέχει μια μορφή υβριδικής σούπερ ανοσίας που είναι 10 φορές πιο ισχυρή από τον σκέτο εμβολιασμό.

26 Ιαν 2022 | 09:29

Καθημερινό περπάτημα: 10 λόγοι για να ξεκινήσετε το περπάτημα ως άσκηση

Ανακαλύψτε τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία και τη φυσική σας κατάσταση το περπάτημα και εντάξτε το στην καθημερινότητά σας.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΠΑ 26 Ιαν 2022 | 09:06

Αυτές είναι οι πιθανότητες επαναμόλυνσης από κορονοϊό - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Συχνά γεννιέται η απορία σε άτομα που μολύνθηκαν από κορονοϊό εάν είναι πιθανό να επαναμολυνθούν και πότε.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 26 Ιαν 2022 | 08:48

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε θετικό τεστ κορονοϊού μετά από 10 ημέρες

Πόσο καιρό είναι συνήθως θετικοί οι άνθρωποι στον COVID-19;

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ Ο Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ 25 Ιαν 2022 | 18:01

Κακοκαιρία Ελπίδα: Αδιανόητο - Οι ασθενείς έμειναν νηστικοί και χωρίς θέρμανση στο νοσοκομείο Σωτηρία

Απίστευτο περιστατικό στο νοσοκομείο "Σωτηρία", καθώς λόγω της κακοκαιρίας "Ελπίς" οι ασθενείς δεν είχαν φαγητό.

ΤΙ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ 25 Ιαν 2022 | 16:06

Pfizer: Ξεκίνησε κλινική δοκιμή ειδικού εμβολίου κατά της Όμικρον - Στόχος και η πιο μακρά διάρκεια προστασίας

Οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν πως άρχισαν κλινική δοκιμή μιας νέας εκδοχής του εμβολίου τους ειδικά σχεδιασμένης για τη μετάλλαξη Όμικρον

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ 25 Ιαν 2022 | 10:43

Μετάλλαξη Όμικρον: Επιβιώνει περισσότερο πάνω στα πλαστικά και στο δέρμα

Πολύ μεγαλύτερο διάστημα παραμένει η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού πάνω στο ανθρώπινο δέρμα και τα πλαστικά.

25 Ιαν 2022 | 10:21

Τι είναι οι χιονίστρες και γιατί εμφανίζονται;

Οι εναλλαγές του κρύου και της ζέστης προκαλούν σε κάποιους ανθρώπους χιονίστρες, μια φλεγμονή στο δέρμα. Μάθε τι είναι και πώς θα τις αποφύγεις.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ 25 Ιαν 2022 | 09:35

Κορονοϊός: Τα rapid test είναι καλύτερα να γίνονται από τη μύτη παρά από το στόμα

Τα rapid test που προορίζονται για τη μύτη, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από το στόμα.

24 Ιαν 2022 | 09:12

Αλήθεια ή μύθος: Θα αρρωστήσουμε αν βγούμε στο κρύο

Να βάλουμε τα ζεστά μας ρούχα και να βγούμε να απολαύσουμε το χιόνι και το αναζωογονητικό κρύο ή κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε; Για να δούμε τι απαντά η επιστήμη.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 23 Ιαν 2022 | 12:36

Θάνατος από κορονοϊό ή θάνατος με κορονοϊό; - Τρεις καθηγητές του ΕΚΠΑ απαντούν στο ερώτημα

Πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πράγματι από την covid-19 και όχι από υποκείμενο νόσημα.