Crash Test: Αυτά είναι τα 4 εμβόλια κατά του κορονοϊού- Πόσο θα κοστίζουν, ποιές οι διαφορές, οι δυσκολίες της μεταφοράς

Ποιο εμβόλιο για τον κορονοϊό κοστίζει φτηνότερα, ποιο ακριβότερα και γιατί - Crash Test για τα 4 εμβόλια που θα είναι άμεσα διαθέσιμα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα αγωνίζονται για να προσφέρουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό για να βοηθήσουν στον τερματισμό της πανδημίας που έχει προκαλέσει πάνω από 1,3 εκατ. θανάτους διεθνώς.

Δύο εμβόλια, αυτό της Moderna και αυτός της Pfizer έχουν βρεθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικά σύμφωνα με τα δεδομένα κλινικών δοκιμών τελικού σταδίου τις τελευταίες ημέρες, ενισχύοντας την αισιοδοξία σε μια εποχή που τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πιέζονται για άλλη μια φορά, ενώ καλά νέα έρχονται και από την AstraZeneca για το εμβόλιο που αναπτύσσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις προτού μπορέσει ένα εμβόλιο να γίνει διαθέσιμο. Η διεθνής μάχη για την εξασφάλιση προμηθειών έχει προκαλέσει ανησυχίες για δίκαιη πρόσβαση, ενώ παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα και κυρίως για το πιθανό κόστος των εμβολίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθεί η λίστα των κυριότερων υποψήφιων εμβολίων:

Moderna

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα πρώιμα δεδομένα των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι το εμβόλιό της ήταν πάνω από 94% αποτελεσματικό. Το εμβόλιο αποτελείται από δύο ενέσεις σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων.

Η ανακοίνωση ήρθε μια εβδομάδα μετά αφότου η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν παρόμοιο ποσοστό αποτελεσματικότητας για το δικό τους υποψήφιο εμβόλιο. Και οι δύο χρησιμοποιούν τεχνολογία RNA messenger ή mRNA. Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στα εμβόλια που χρησιμοποιεί γενετικό υλικό για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της παραμένει σταθερό στους 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, τη θερμοκρασία ενός τυπικού σπιτιού ή συνήθων ψυκτών, για έως και 30 ημέρες. Τον Αύγουστο, η Moderna ανέφερε ότι χρεώνει μεταξύ 32 και 37 δολ. ανά δόση για το εμβόλιο για ορισμένους πελάτες. Εκείνη την περίοδο, η εταιρεία είχε αναφέρει ότι βρισκόταν σε συζητήσεις για συμφωνίες μεγαλύτερου όγκου που θα είχαν χαμηλότερη τιμή.

Ωστόσο, το κόστος είναι σημαντικά ψηλότερο σε σχέση με άλλα εμβόλια. Ο μηχανισμός Covax των Ηνωμένων Εθνών θα επιδοτήσει τη διάθεση εμβολίων κορονοϊού σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, αλλά στην τιμή που αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ δαπανηρό για κάποιες χώρες.

Moderna εμβόλιο

Η Moderna έχει ανακοινώσει ότι αναμένει ότι θα έχει περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έτοιμα να αποσταλούν στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους και ότι παραμένει σε καλό δρόμο για την παραγωγή μεταξύ 500 εκατομμυρίων έως 1 δισεκατομμυρίου δόσεων παγκοσμίως το 2021.

Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παρέχει στις ΗΠΑ 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της. Ο Καναδάς έχει παραγγείλει 56 εκατομμύρια δόσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αγοράσει 50 εκατομμύρια και η Ελβετία έχει αγοράσει 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία από το Παγκόσμιο Κέντρο Καινοτομίας Υγείας του Πανεπιστημίου Duke.

Pfizer-BioNTech

Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι το εμβόλιό τους είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα πρώιμα δεδομένα των κλινικών δοκιμών τελευταίου σταδίου. Μάλιστα την περασμένη παρασκευή κατέθεσαν αίτηση έγκρισης του εμβολίου της για τον κορονοϊό στην αμερικανική ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για κατεπείγουσα χρήση του με στόχο η διανομή του να ξεκινήσει ακόμα και μέσα το Δεκέμβριο σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως ανακοίνωσε η Pfizer, ταυτόχρονα ξεκινούν και υποβολές αιτημάτων έγκρισης του εμβολίου που εξελίσσει μαζί με το Biontech για άμεση χρήση του στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρώπης, της Αυστραλίας, του Καναδά της Ιαπωνίας και της Βρετανίας ενώ θα ακολουθήσουν αιτήσεις και στις ρυθμιστικές υπηρεσίες και όλου του υπόλοιπου κόσμου.

pfizer

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο φαρμακευτικός κολοσσός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι σε θέση να διανείμει τα εμβόλια ώρες μόλις, μετά την έγκριση χρήσης ενώ όπως γνωστοποιεί μπορεί να παρασκευάσει 50 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέσα στο 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανακοίνωση της εταιρείας για αίτηση επείγουσας έγκρισης του εμβολίου έρχεται μια ημέρα μετά γνωστοποίηση ότι το εμβόλιό της είναι κατά 95% αποτελεσματικό σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων κλινικών δοκιμών. Το εμβόλιο αποτελείται από δύο ενέσεις με διαφορά 21 ημερών. Το εμβόλιο τους χρειάζεται βαθιά κατάψυξη στους μείον 70 έως 80 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το CNBC, οι εταιρείες χρεώνουν 20 δολ. ανά δόση για το εμβόλιο, αρκετά φθηνότερα από τη Moderna.

Η Pfizer και η BioNTech έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες με διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις, η Ιαπωνία συμφώνησε για προμήθεια 120 εκατομμύριων δόσεων και οι ΗΠΑ αγόρασαν 100 εκατομμύρια δόσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Χιλή αγόρασαν όλοι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

AstraZeneca - Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η βρετανική AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, όπως ανακοίνωσε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία η οποία παράλληλα έκανε γνωστό πως είναι σε θέση να παρασκευάσει περίπου 200 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του χρόνου και περίπου 700 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το Μάρτιο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται πως η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της ήταν αποτελεσματικό στο κομμάτι της πρόληψης του κορονοϊού επισημαίνοντας ότι κανένας από όσους συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα της νόσου και ούτε χρειάστηκε να νοσηλευθεί.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, ενώ όπως έγινε γνωστο το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 70,4%, σε μια ομάδα εθελοντών που έλαβαν τη μισή δόση η αποτελεσματικότητα έφτασε το 90%. Ο επικεφαλής της έρευνας από την πλευρά του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τόνισε πως η παραπάνω διαπίστωση αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα που πρέπει να διερευνηθεί σχολαστικά.

Τα στελέχη της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας υπολογίζουν ότι το εμβόλιο που αναπτύσσουν θα είναι από τα φτηνότερα που θα διατεθούν στην αγορά, εκτιμώντας ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κόστος του θα κυμαίνεται από 2,5 ευρώ έως 3,3 ευρώ ανά δόση ενώ στη Λατινική Αμερική θα κοστίζει περίπου 3 με 4 δολάρια ανά δόση σύμφωνα με τους Financial Times.

Η AstraZeneca απέρριψε (πάλι) την Pfizer

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει μια σειρά συμφωνιών με αρκετές χώρες. Οι ΗΠΑ και η Ινδία συμφώνησαν και οι δύο να προμηθευτούν 500 εκατομμύρια δόσεις, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για αγορά 400 εκατομμυρίων και ο μηχανισμός Covax έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ινδονησία, και η Λατινική Αμερική, έχουν επιβεβαιώσει όλες τους τις παραγγελίες τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Johnson & Johnson

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson απαιτεί μια δόση και χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με το εμβόλιο Ebola της εταιρείας. Η κλινική δοκιμή μιας δόσης με τη συμμετοχή 60.000 εθελοντών ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία όμως έχει υπογράψει συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για ξεχωριστή κλινική δοκιμή δύο δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η J&J έχει αναφέρει ότι εάν τα αποτελέσματα της δοκιμής μιας λήψης είναι θετικά, θα μπορούσε να απλοποιήσει την διανομή εκατομμυρίων δόσεων, κερδίζοντας ενδεχομένως πλεονέκτημα έναντι ορισμένων από τους κορυφαίους ανταγωνιστές της που απαιτούν δύο δόσεις.

Εμβόλιο Κορονοϊού

Το εμβόλιο της J&J απαιτεί βασική ψύξη για αποθήκευση και αναμένεται να κοστίζει περίπου 10 δολάρια ανά δόση. Η ΕΕ έχει παραγγείλει 200 ​​εκατομμύρια δόσεις του υποψηφίου εμβολίου. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει για προμήθεια 100 εκατομμυρίων, ο Καναδάς έχει συμφωνήσει να αγοράσει 38 εκατομμύρια και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 30 εκατομμύρια δόσεις.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ 19 Ιαν 2021 | 22:01

Μητσοτάκης: Όσα εμβόλια περισσεύουν, θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε για τους εμβολιασμούς ότι "η κάλυψη της επικράτειας θα είναι πλήρης έως τα τέλη Φεβρουαρίου - Η συνέπεια των πολιτών ξεπερνάει το 95%"

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 19 Ιαν 2021 | 21:21

Κορονοϊός: Μπορεί ένας παραλήπτης μοσχεύματος να λάβει το εμβόλιο; Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγεί τι είναι το "άγνωστο προφίλ αποτελεσματικότητας" του εμβολίου

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 21:21

Κορονοϊός - Ιταλία: 10.497 κρούσματα και 603 νεκροί σε 24 ώρες - Αβεβαιότητα για το ποσοστό των θετικών τεστ

Συνολικά στην Ιταλία πραγματοποιήθηκαν 254.070 διαγνωστικά τεστ, το 4,1% προέκυψε θετικό στον κορονοϊό.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ OPEN 19 Ιαν 2021 | 19:55

Κορονοϊός: Συναγερμός για δύο "ορφανά" κρούσματα της μετάλλαξης του ιού σε Αττική και Κρήτη

Δύο κρούσματα του μεταλλαγμένου "βρετανικού" κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα - Ανησυχία για διασπορά στον γενικό πληθυσμό

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ 19 Ιαν 2021 | 19:40

Κορονοϊός: Η Κομισιόν καλεί τις χώρες - μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τον εμβολιασμό - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού

Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού τους αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν

ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ 93.179 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 19 Ιαν 2021 | 19:37

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την πορεία του εμβολιασμού: Πιθανή η ανακοίνωση της επόμενης ηλικιακής ομάδας

Τακτική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία υλοποίησης του εμβολιασμού κατά του κορoνοϊού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2021 | 19:27

Κορονοϊός: H Καλιφόρνια "παγώνει" τα εμβόλια της Moderna μετά από αλλεργικές αντιδράσεις σε μεγάλο αριθμό ατόμων

Η Πολιτεία της Καλιφόρνια αποφάσισε να σταματήσει η διανομή περισσότερων από 330.000 δόσεων του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό της Moderna.

ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 28 ΗΜΕΡΩΝ 19 Ιαν 2021 | 19:01

Βρετανία: Νέο ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό - Μεγαλώνει συνεχώς η μακάβρια λίστα

Νέο ρεκόρ με 1.610 ημερήσιους θανάτους από κορονοϊό σημειώθηκε στη Βρετανία

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 19 Ιαν 2021 | 18:00

IATA για "πιστοποιητικό εμβολιασμού" Μητσοτάκη: Θα σώσει θέσεις εργασίας και την οικονομία, θα ξανασυνδέσει οικογένειες

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προέτρεψε την ΕΕ να υποστηρίξει την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ένα κοινό ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 19 Ιαν 2021 | 17:49

Κορονοϊός: 256 νέα κρούσματα στην Αττική, 72 στη Θεσσαλονίκη - Στο "κόκκινο" η Πρέβεζα

Στο "κόκκινο" παραμένει το Κέντρο της Αθήνας με 71 νέα κρούσματα - Ποιες Περιφέρειες παρουσιάζουν διψήφιο αριθμό

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 19 Ιαν 2021 | 17:37

Κορονοϊός: 566 νέα κρούσματα σήμερα - 30 θάνατοι και 320 διασωληνωμένοι

Συνολικά 5.518 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

ΤΙ ΔΕΧΝΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ 19 Ιαν 2021 | 17:26

Καλά νέα για το εμβόλιο της Pfizer: Παράγει ισχυρή ανοσοαπόκριση - Μπορεί να σταματήσει τη διάδοση του ιού

Το εμβόλιο της Pfizer θα μπορούσε να παράγει ισχυρή ανοσοαπόκριση, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Ισραήλ.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ 19 Ιαν 2021 | 17:03

Κορονοϊός - Γερμανία: Παράταση του lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου

H ομοσπονδιακή της Γερμανίας και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν να παρατείνουν το lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού