Φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα αγωνίζονται για να προσφέρουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό για να βοηθήσουν στον τερματισμό της πανδημίας που έχει προκαλέσει πάνω από 1,3 εκατ. θανάτους διεθνώς.
Δύο εμβόλια, αυτό της Moderna και αυτός της Pfizer έχουν βρεθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικά σύμφωνα με τα δεδομένα κλινικών δοκιμών τελικού σταδίου τις τελευταίες ημέρες, ενισχύοντας την αισιοδοξία σε μια εποχή που τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πιέζονται για άλλη μια φορά, ενώ καλά νέα έρχονται και από την AstraZeneca για το εμβόλιο που αναπτύσσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις προτού μπορέσει ένα εμβόλιο να γίνει διαθέσιμο. Η διεθνής μάχη για την εξασφάλιση προμηθειών έχει προκαλέσει ανησυχίες για δίκαιη πρόσβαση, ενώ παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα και κυρίως για το πιθανό κόστος των εμβολίων.
Ακολουθεί η λίστα των κυριότερων υποψήφιων εμβολίων:
Moderna
Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα πρώιμα δεδομένα των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι το εμβόλιό της ήταν πάνω από 94% αποτελεσματικό. Το εμβόλιο αποτελείται από δύο ενέσεις σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων.
Η ανακοίνωση ήρθε μια εβδομάδα μετά αφότου η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν παρόμοιο ποσοστό αποτελεσματικότητας για το δικό τους υποψήφιο εμβόλιο. Και οι δύο χρησιμοποιούν τεχνολογία RNA messenger ή mRNA. Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στα εμβόλια που χρησιμοποιεί γενετικό υλικό για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση
Η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της παραμένει σταθερό στους 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, τη θερμοκρασία ενός τυπικού σπιτιού ή συνήθων ψυκτών, για έως και 30 ημέρες. Τον Αύγουστο, η Moderna ανέφερε ότι χρεώνει μεταξύ 32 και 37 δολ. ανά δόση για το εμβόλιο για ορισμένους πελάτες. Εκείνη την περίοδο, η εταιρεία είχε αναφέρει ότι βρισκόταν σε συζητήσεις για συμφωνίες μεγαλύτερου όγκου που θα είχαν χαμηλότερη τιμή.
Ωστόσο, το κόστος είναι σημαντικά ψηλότερο σε σχέση με άλλα εμβόλια. Ο μηχανισμός Covax των Ηνωμένων Εθνών θα επιδοτήσει τη διάθεση εμβολίων κορονοϊού σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, αλλά στην τιμή που αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ δαπανηρό για κάποιες χώρες.
Η Moderna έχει ανακοινώσει ότι αναμένει ότι θα έχει περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έτοιμα να αποσταλούν στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους και ότι παραμένει σε καλό δρόμο για την παραγωγή μεταξύ 500 εκατομμυρίων έως 1 δισεκατομμυρίου δόσεων παγκοσμίως το 2021.
Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παρέχει στις ΗΠΑ 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της. Ο Καναδάς έχει παραγγείλει 56 εκατομμύρια δόσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αγοράσει 50 εκατομμύρια και η Ελβετία έχει αγοράσει 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία από το Παγκόσμιο Κέντρο Καινοτομίας Υγείας του Πανεπιστημίου Duke.
Pfizer-BioNTech
Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι το εμβόλιό τους είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα πρώιμα δεδομένα των κλινικών δοκιμών τελευταίου σταδίου. Μάλιστα την περασμένη παρασκευή κατέθεσαν αίτηση έγκρισης του εμβολίου της για τον κορονοϊό στην αμερικανική ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για κατεπείγουσα χρήση του με στόχο η διανομή του να ξεκινήσει ακόμα και μέσα το Δεκέμβριο σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Όπως ανακοίνωσε η Pfizer, ταυτόχρονα ξεκινούν και υποβολές αιτημάτων έγκρισης του εμβολίου που εξελίσσει μαζί με το Biontech για άμεση χρήση του στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρώπης, της Αυστραλίας, του Καναδά της Ιαπωνίας και της Βρετανίας ενώ θα ακολουθήσουν αιτήσεις και στις ρυθμιστικές υπηρεσίες και όλου του υπόλοιπου κόσμου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο φαρμακευτικός κολοσσός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι σε θέση να διανείμει τα εμβόλια ώρες μόλις, μετά την έγκριση χρήσης ενώ όπως γνωστοποιεί μπορεί να παρασκευάσει 50 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέσα στο 2021.
Η ανακοίνωση της εταιρείας για αίτηση επείγουσας έγκρισης του εμβολίου έρχεται μια ημέρα μετά γνωστοποίηση ότι το εμβόλιό της είναι κατά 95% αποτελεσματικό σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων κλινικών δοκιμών. Το εμβόλιο αποτελείται από δύο ενέσεις με διαφορά 21 ημερών. Το εμβόλιο τους χρειάζεται βαθιά κατάψυξη στους μείον 70 έως 80 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το CNBC, οι εταιρείες χρεώνουν 20 δολ. ανά δόση για το εμβόλιο, αρκετά φθηνότερα από τη Moderna.
Η Pfizer και η BioNTech έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες με διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις, η Ιαπωνία συμφώνησε για προμήθεια 120 εκατομμύριων δόσεων και οι ΗΠΑ αγόρασαν 100 εκατομμύρια δόσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Χιλή αγόρασαν όλοι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.
AstraZeneca - Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η βρετανική AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, όπως ανακοίνωσε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία η οποία παράλληλα έκανε γνωστό πως είναι σε θέση να παρασκευάσει περίπου 200 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του χρόνου και περίπου 700 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το Μάρτιο του 2021.
Σημειώνεται πως η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της ήταν αποτελεσματικό στο κομμάτι της πρόληψης του κορονοϊού επισημαίνοντας ότι κανένας από όσους συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα της νόσου και ούτε χρειάστηκε να νοσηλευθεί.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, ενώ όπως έγινε γνωστο το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 70,4%, σε μια ομάδα εθελοντών που έλαβαν τη μισή δόση η αποτελεσματικότητα έφτασε το 90%. Ο επικεφαλής της έρευνας από την πλευρά του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τόνισε πως η παραπάνω διαπίστωση αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα που πρέπει να διερευνηθεί σχολαστικά.
Τα στελέχη της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας υπολογίζουν ότι το εμβόλιο που αναπτύσσουν θα είναι από τα φτηνότερα που θα διατεθούν στην αγορά, εκτιμώντας ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κόστος του θα κυμαίνεται από 2,5 ευρώ έως 3,3 ευρώ ανά δόση ενώ στη Λατινική Αμερική θα κοστίζει περίπου 3 με 4 δολάρια ανά δόση σύμφωνα με τους Financial Times.

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει μια σειρά συμφωνιών με αρκετές χώρες. Οι ΗΠΑ και η Ινδία συμφώνησαν και οι δύο να προμηθευτούν 500 εκατομμύρια δόσεις, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για αγορά 400 εκατομμυρίων και ο μηχανισμός Covax έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ινδονησία, και η Λατινική Αμερική, έχουν επιβεβαιώσει όλες τους τις παραγγελίες τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δόσεων.
Johnson & Johnson
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson απαιτεί μια δόση και χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με το εμβόλιο Ebola της εταιρείας. Η κλινική δοκιμή μιας δόσης με τη συμμετοχή 60.000 εθελοντών ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία όμως έχει υπογράψει συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για ξεχωριστή κλινική δοκιμή δύο δόσεων.
Η J&J έχει αναφέρει ότι εάν τα αποτελέσματα της δοκιμής μιας λήψης είναι θετικά, θα μπορούσε να απλοποιήσει την διανομή εκατομμυρίων δόσεων, κερδίζοντας ενδεχομένως πλεονέκτημα έναντι ορισμένων από τους κορυφαίους ανταγωνιστές της που απαιτούν δύο δόσεις.

Το εμβόλιο της J&J απαιτεί βασική ψύξη για αποθήκευση και αναμένεται να κοστίζει περίπου 10 δολάρια ανά δόση. Η ΕΕ έχει παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις του υποψηφίου εμβολίου. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει για προμήθεια 100 εκατομμυρίων, ο Καναδάς έχει συμφωνήσει να αγοράσει 38 εκατομμύρια και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 30 εκατομμύρια δόσεις.
Πηγή: Capital.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr