Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα και γιατί "τρομοκρατήθηκαν" οι ειδικοί- Πόση προστασία προσφέρουν τελικά τα εμβόλια

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, ειδικότερα λόγω και της αυξημένης κινητικότητας το καλοκαίρι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, καθώς το νέο στέλεχος είναι περισσότερο μεταδοτικό, αλλά και πιο επικίνδυνο, ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, προσβάλλει και τους εμβολιασμένους. Οπως εξήγησε με ανάρτησή του ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, η νέα μετάλλαξη σημαίνει- και το εξηγεί με μια απλή στατιστική απεικόνιση- ότι θα υπάρξουν περισσότεροι νεκροί από την επικράτησή της, ενώ από την πλευρά του ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης σημειώνει, ότι η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται πιο εύκολα στα παιδιά και επιφέρει ορισμένες φορές τον θάνατο, ακόμα και των εμβολιασμένων.

Η καθηγήτρια Αθήνα Λινού σημείωσε για την μετάλλαξη Δέλτα, ότι τα εμβόλια προσφέρουν μικρότερη προστασία σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και ότι θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια νέα πανδημία.

Το πρώτο ηχηρό καμπανάκι χτύπησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνοντας τη χρήση μάσκας, την κοινωνική απόσταση, την αποφυγή του συνωστισμού και την υγιεινή των χεριών ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς το νέο πολύ μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 Δέλτα διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.

Κι ενώ σήμερα ανακοινώνονται από την κυβέρνηση οι πρώτες "διευκολύνσεις" για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με πληροφορίες επικρατεί έντονος σκεπτικισμός μεταξύ των λοιμωξιολόγων, για άνοδο των κρουσμάτων λόγω και της αυξημένης κινητικότητας το καλοκαίρι αλλά και του τουρισμού, που μπορεί να φέρουν την επιστροφή των περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο.

Ο προβληματισμός μεγαλώνει περισσότερο από το γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές, μεταξύ των οποίων και νησιωτικοί τουριστικοί προορισμοί, όπου καταγράφεται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Παράλληλα, η επικράτηση του ινδικού στελέχους στην χώρα μας μπορεί να προηγηθεί του στόχου της ανοσίας, δηλαδή το να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού μέχρι τον Αύγουστο.

Ο Μόσιαλος εξηγεί γιατί είναι επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα

"Είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία η επιδημιολογική επιτήρηση. Ακόμα πιο μεγάλη σημασία, όμως, έχει ο ρυθμός των εμβολιασμών, γιατί η διασπορά θα είναι κυρίως στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων", αναφέρει σε ανάρτηση του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως επισημαίνει, πολλοί αναρωτιούνται γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν πως είναι πιο επικίνδυνη για όσους κολλήσουν. "Τι σημαίνει όμως πως μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού είναι πιο επικίνδυνη από αυτή που κυκλοφορεί; Πολλοί θεωρούν πως με την 'αυξημένη επικινδυνότητα' αναφερόμαστε μόνο στο ότι μπορεί να προκαλέσει πιο βαριά νόσο σε όσους νοσήσουν. Μήπως, όμως, είναι πολύ πιο επικίνδυνο να ξεφύγει η παραλλαγή Δέλτα, αφού πλέον γνωρίζουμε πως είναι πιο μεταδοτική;"

"Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα", τονίζει, "αναφερόμενος στη βρετανική παραλλαγή, μια παραλλαγή του κορονοϊού που είναι 50% πιο μεταδοτική θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμα και από μια παραλλαγή που θα αύξανε τη θνητότητα κατά 50%. Γιατί;

Ας υποθέσουμε πως μελετάμε μια περιοχή όπου 10.000 άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Έστω πως ο αριθμός αναπαραγωγής R ισούται με 1, πως ο κίνδυνος θνητότητας από τη μόλυνση είναι 0,6%, και πως ο χρόνος παραγωγής νέας συμπτωματικής λοίμωξης είναι 6 ημέρες. Θα έχουμε μετά από ένα μήνα (10.000 x 1^ 5 x 0,6 % = ) 60 νέους θανάτους.

Εάν όμως η παραλλαγή αύξανε τη θνητότητα κατά 50%; Τότε θα περιμέναμε (10.000 x 1^ 5 x (0,6% x 1.5) = ) 90 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι η παραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα κατά 50%. Όπως και παραπάνω, θα περιμέναμε 456 νέους θανάτους μετά από ένα μήνα (456 = 10.000 x (1 x 1,5)^ 5 x 0.6%). Τα νούμερα είναι ενδεικτικά και οι υπολογισμοί βασίζονται σε εκτιμήσεις του Adam Kucharski της σχολής δημόσιας υγείας του Λονδίνου (LSHTM).

"Καλύτερα' λοιπόν", καταλήγει ο κ. Μόσιαλος, "να αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μια παραλλαγή του κορονοϊού, παρά να αυξηθεί η μολυσματικότητα μιας παραλλαγής".

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα και γιατί "τρομοκρατήθηκαν" οι ειδικοί- Πόση προστασία προσφέρουν τελικά τα εμβόλια

Παυλάκης για μετάλλαξη Δέλτα: Στην Αγγλία πεθαίνουν και εμβολιασμένοι

"Καλύτερα να τρομάξουμε παρά να την πάθουμε σαν αγράμματοι", ήταν το πρώτο σχόλιο του γιατρού ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργου Παυλάκη, ενδεικτικό της σοβαρότητας της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού. Όπως ανέφερε, πρόκειται για έναν νέο ιό με διαφορετικές ιδιότητες και ως προς τα συμπτώματα αλλά κυρίως ως προς τη μεταδοτικότητα.

"Βγάζει περισσότερο ιικό φορτίο, πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα και ψηλά στο ανθρώπινο σώμα, κάνει χειρότερη ασθένεια και επεκτείνεται στα παιδιά", σημείωσε και στάθηκε στο παράδειγμα της Αγγλίας στην οποία έχει επικρατήσει το νέο στέλεχος.

"Ο ιός Δέλτα έχει καταφέρει να αποφεύγει ορισμένα από τα αντισώματα που ο οργανισμός έχει βγάλει από τα εμβόλια ή προηγούμενη νόσηση. Υπάρχει και το Δέλτα+ που αποφεύγει περισσότερα αντισώματα των εμβολίων", υπογράμμισε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".

"Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν τελειώσει. Υπάρχουν κάποιοι που και με το νέο ιό θα έχουν ελαφρή νόσηση, κι άλλοι που θα διασωληνωθούν. Στην Αγγλία υπάρχουν αρκετοί θάνατοι εμβολιασμένων που πέθαναν από τη μετάλλαξη Δέλτα. Το πρόβλημα με τον κορονοϊό είναι ότι βγαίνουν νέα στελέχη. Και στην γρίπη το έχουμε δει. Κάνουμε κάθε χρόνο νέο εμβόλιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τον κορονοϊό", πρόσθεσε.

"Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα τα πάνε καλά με τη μετάλλαξη Δέλτα όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί. Είναι πρόωρο το σήμα που δόθηκε να πετάξουμε τη μάσκα. Ο κόσμος παίρνει το σήμα ότι τελειώσαμε. Δεν τελείωσαμε. Με το Δέλτα μπορεί να βρεθούμε σε νέο επιδημικό κύμα. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να επιβραδυνθεί ο ιός με τα μέτρα προστασίας. Είναι και τα δύο το ίδιο σημαντικά.", σημείωσε ο κ. Παυλάκης.

Διαβάστε Επίσης

"Καμπανάκι" Λινού για τη μετάλλαξη Δέλτα: Είναι σαν νέα πανδημία

Επίσης, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα και υπογράμμισε ότι είναι ανησυχητική και βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία. Πρόσθεσε όμως ότι αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο.

Η κυρία Λινού, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε, είπε μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

Σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κ. Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.

Η κ. Λινού, χτύπησε "καμπανάκι" για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλο πρόβλημα και ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Διαβάστε Επίσης

Σαρηγιάννης: Επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα μέχρι τέλη Αυγούστου

Τα επικαιροποιημένα μοντέλα για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού δείχνουν πως η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη,

Παράλληλα, μέχρι τον Σεπτέμβρη δεν θα ήταν απίθανο να βλέπουμε τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού να ξεπερνούν τα 1.000, εκτίμησε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως ζήτημα εγείρεται όσον αφορά το κατά πόσο εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα έχουμε μια επιθετική έξαρση του ιού, δεδομένου ότι η δυναμική της εν λόγω μετάλλαξης είναι ορμητική, ή θα καταφέρουμε να την τιθασσεύσουμε νωρίτερα.

"Το παιχνίδι θα παιχτεί στους δύο μήνες του καλοκαιριού", τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας τη σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού σε αυτή τη φάση της μάχης μας με την πανδημία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Ιουλ 2021 | 17:37

Κορονοϊός: 2.472 νέα κρούσματα - 8 θάνατοι και 133 οι διασωληνωμένοι

Σταθερά υψηλά είναι τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα - 8 νέοι θάνατοι, αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

«ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ» 24 Ιουλ 2021 | 11:15

Το ΕΚΠΑ εξηγεί και ξεκαθαρίζει: Τα εμβόλια της COVID-19 δεν αλλάζουν το DNA μας - "Αβάσιμος ο φόβος"

Σπάνιες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν, αλλά τεράστιο το όφελος τους για την πρόληψη και προστασία από τον ιό

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ 24 Ιουλ 2021 | 10:38

Προειδοποιούν Τζανάκης και Γώγος: Αύξηση 25% στις νοσηλείες - Εφιαλτικό σενάριο για 5.500 ημερήσια κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο

"Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός. Ο εμβολιασμένος όμως κινδυνεύει πολύ λιγότερο", τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης

Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 24 Ιουλ 2021 | 08:16

"Φωτιά" πήραν τα τεστ λόγω διακοπών: Ο αριθμός τους διπλασιάστηκε μέσα σε μια εβδομάδα

Η επίδειξη στα λιμάνια αρνητικού μοριακού ελέγχου ή rapid τεστ εκτόξευσε τον αριθμό των διαγνωστικών ελέγχων στη χώρα μας.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ 24 Ιουλ 2021 | 00:10

Κορονοϊός: Γεμίζουν με ανεμβολίαστους τα νοσοκομεία - "Μάχη" για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας

Αυξάνονται οι νοσηλείες με κορονοϊό, οι μισοί διασωληνωμένοι ανήκουν στις παραγωγικές ηλικίες - Το μήνυμα Μητσοτάκη στους ανεμβολίαστους και τα μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς

ΤΡΟΜΑΖΕΙ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ 23 Ιουλ 2021 | 22:18

"Καμπανάκι" από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: Μη ρεαλιστική η ανοσία της αγέλης το φθινόπωρο

Μέτρα έως και την επόμενη άνοιξη "βλέπει" το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ που εκτιμά ότι παιδιά και έφηβοι θα είναι τον ερχόμενο χειμώνα στο επίκεντρο του κορονοϊού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ 23 Ιουλ 2021 | 21:22

Γιάννης Μαντζουράνης: Στο νοσοκομείο με κορονοϊό ο "Εθνικάρας"

Μάχη με τον κορονοϊό στο νοσοκομείο δίνει ο Γιάννης Μαντζουράνης, γνωστός και ως "Εθνικάρας", μαζί με την κόρη του

100 ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΠΑΤΕΝΤΑ 23 Ιουλ 2021 | 20:30

Στίγκλιτς: Να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων

Ο Γιόζεφ Στίγκλιτς καλεί τις δυτικές κυβερνήσεις να άρουν τις ευρεσιτεχνίες για τα εμβόλια κατά της πανδημίας

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 23 Ιουλ 2021 | 19:31

Καμία... έκπληξη: Αντίθετη η ΠΟΕΔΗΝ στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών - Προαναγγέλλει κινητοποιήσεις

Η ΠΟΕΔΗΝ δυστυχώς δεν... εκπλήσσει καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις της υποχρεωτικότητας προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις και προσφυγή στα δικαστήρια

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 23 Ιουλ 2021 | 18:31

Κορονοϊός: Μόνιμος "κάτοικος" στην Αττική με 1.102 νέα κρούσματα - Στο "κόκκινο" Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Σταθερά τετραψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων στην Αττική - Συναγερμός για Θεσσαλονίκη και τις τρεις Περιφέρειες της Κρήτης

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 23 Ιουλ 2021 | 18:20

Κορονοϊός: 2.854 νέα κρούσματα σήμερα - 7 θάνατοι και 130 διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι σταθερά υψηλός όπως και η επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα-Εγιναν 88.320 τεστ, η θετικότητα στο 3,23%

ΚΙ ΕΓΩ ΦΟΒΑΜΑΙ, ΑΛΛΑ... 23 Ιουλ 2021 | 18:17

Σμαράγδα Καρύδη: Όλο αυτό το αντιεμβολιαστικό κίνημα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια δεν το καταλαβαίνω

Η Σμαράγδα Καρύδη τάσσεται με σαφήνεια κατά του αντιεμβολιαστικού κινήματος και εξηγεί το γιατί.

ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 23 Ιουλ 2021 | 18:05

Συναγερμός από τον ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει την Ευρώπη- Χρειάζονται περισσότερα δωρεάν τεστ και μέτρα

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τις περίπου 30 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν δώσει επαρκή δεδομένα, η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει σε 19.