Επισήμως, η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε σε χώρες της νοτίου Αφρικής, ονομάζεται B.1.1.529 η μετάλλαξη Ομικρον. Μέχρι εδώ κανένα πρόβλημα. Ετσι έγινε και με τις προηγούμενες μεταλλάξεις, που αρχικά πήραν τα ονόματα των χωρών που εμφανίστηκαν πχ βρετανική μετάλλαξη, ενώ αργότερα πήραν όνομα από ένα γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Πχ Μετάλλαξη άλφα ή μετάλλαξη δέλτα.
Και αυτό το αποφάσισε ο ΠΟΥ. για αποφύγουν το στίγμα οι χώρες στις οποίες πρωτοεμφανίστηκαν οι μεταλλάξεις.
Η μετάλλαξη Άλφα ήταν αυτή την οποία αρχικά όλοι ονόμασαν βρετανική μετάλλαξη, ενώ η μετάλλαξη Βήτα ήταν αυτή που είχε πρωτοεμφανιστεί στη Ν. Αφρική. Η μετάλλαξη Γάμα εντοπίστηκε αρχικά στη Βραζιλία και η μετάλλαξη Δέλτα στην Ινδία.
Όμως, όταν ήρθε η ώρα να αποφασιστεί το όνομα της μετάλλαξης που εντοπίστηκε αρχικά σε χώρες της νοτίου Αφρικής, όπως η Μποτσουάνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέλεξε το Όμικρον, και όχι το Νι ή το Ξι, που ήταν τα επόμενα γράμματα στη σειρά.
"Το Νι (Nu, όπως θα γραφόταν με λατινικούς χαρακτήρες) μπερδεύεται εύκολα με το new (νέο)", εξήγησε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στους Times. "Και το Xi δεν χρησιμοποιήθηκε γιατί είναι ένα συνηθισμένο επίθετο", πρόσθεσε. Αυτό που δεν είπε είναι πού είναι συνηθισμένο επίθετο…
Γιατί στον διεθνή τύπο υπήρξαν πολλοί που επέκριναν τον ΠΟΥ επειδή εξαίρεσε το "Xi", πιστεύοντας ότι το έκανε υπό το φόβο αντιδράσεων από την Κίνα. Καθώς η λατινική γραφή του γράμματος "Ξι", ταυτίζεται με το επίθετο του Κινέζου προέδρου Xi Jinping…
Η υπόθεση έχει πάρει και διαστάσεις καθώς ο σημερινός επικεφαλής του ΠΟΥ, που ήταν ένας υποψήφιος που στήριξε η Κίνα, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι κάνει τα στραβά μάτια στον τρόπο που διαχειρίστηκε στις αρχές της πανδημίας την εξάπλωση του ιού η Κίνα και ότι δεν πίεσε αρκετά ώστε να αναγκαστεί η Κίνα να δώσει διευκρινίσεις για το πού και πώς πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr