Κορονοϊός: Πως μεταδίδεται στο σαλόνι, στο μπαρ και σε μια τάξη - Πώς τα μέτρα σώζουν ζωές [Εικόνες]

Συγκλονιστικά γραφήματα για το πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω του αέρα, στο σαλόνι του σπιτιού, σε ένα μπαρ και σε μια σχολική τάξη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μετάδοση κορονοϊού

Η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε έξαρση με τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι για την εξέλιξη της σε παγκόσμια επίπεδο ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα σπάει καθημερινά το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο όσον αφορά τα νέα κρούσματα που εντοπίζονται. Από την έναρξη της πανδημίας οι ειδικοί ανά τον κόσμο διατυμπανίζουν το πόσο σημαντικά είναι τα μέτρα προφύλαξης για τη μη μετάδοση του ιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεδομένης της έλλειψης αποτελεσματικής θεραπείας και εμβολίου κατά του κορονοϊού, τα μέτρα προστασίας που συνιστούνται από τους αρμόδιους λοιμωξιολόγους είναι τα μόνα εφόδια που έχει η ανθρωπότητα για να προστατευτεί από τον ιό. Η ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής εφημερίδας EL PAIS δημοσιεύει μια σειρά γραφημάτων που εξηγούν με απλό τρόπο το πόσο απαραίτητα είναι τα μέτρα κατά του ιού και η τήρησή τους.

Η EL PAIS χρησιμοποιεί τρία παραδείγματα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη τήρηση των μέτρων σε εσωτερικούς χώρους που επισκεπτόμαστε καθημερινά ή συχνά μέσα στην εβδομάδα. Οι χώροι αυτοί είναι το σαλόνι του σπιτιού μας, ένα μπαρ και μια σχολική αίθουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα γραφήματα και τις εικόνες θα αντιληφθείτε και εσείς πολύ εύκολα πόσο αναγκαία είναι τα μέτρα κατά της διασποράς και για ποιο λόγο οι ειδικοί προειδοποιούν συνεχώς για την τήρησή τους. Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται στη μετάδοση του κορονοϊού μέσω αερολυμάτων και όχι με άλλο τρόπο.

Το παράδειγμα του σαλονιού

Η EL PAIS ξεκινά τα παραδείγματά της με το σαλόνι του σπιτιού. Εκεί όπου θα καθίσουν οι οικοδεσπότες με τους φιλοξενούμενούς τους. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, έξι άνθρωποι κάθονται στον συγκεκριμένο χώρο. Με κόκκινο χρώμα είναι ο ασθενής μηδέν, ο άνθρωπος που έχει προσβληθεί από κορονοϊό.

Κορονοϊός μετάδοση σαλόνι

Όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, σε περίπτωση που αυτά τα έξι άτομα που δεν φορούν μάσκα περάσουν τέσσερις ώρες μιλώντας δυνατά στον χώρο του σαλονιού χωρίς να εξαερίζεται θα μολυνθούν όλοι από τον κορονοϊό, ανεξάρτητα από το αν τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Κορονοϊός μετάδοση σαλόνι

Σε περίπτωση που φορούν όλοι μάσκες και παραμείνουν τις ίδιες ώρες κάτω από τις ίδιες συνθήκες στον χώρο η κατάσταση δεν θα αλλάξει δραματικά καθώς από τον ασθενή μηδέν θα κολλήσουν άλλοι τέσσερις αφήνοντας ανεπηρέαστο μόνο τον ένα.

Κορονοϊός μετάδοση σαλόνι


Ο κίνδυνος διασποράς μειώνεται στο ελάχιστο, δηλαδή να μολυνθεί ακόμα ένα άτομο, εφόσον και οι έξι χρησιμοποιούν μάσκες, η διάρκεια της συνάντηση μειωθεί στο μισό και ο χώρος αερίζεται επαρκώς.

Κορονοϊός μετάδοση σαλόνι

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας, περίπου το 31% των εστιών κορονοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου έχουν προκληθεί από συγκεντρώσεις οικογένειας ή φίλων σε κλειστούς χώρους σπιτιών.

Το παράδειγμα του μπαρ

Ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί στα μέτρα προστασίας περιλαμβάνεται και το ωράριο των μπαρ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι συγκεκριμένοι χώροι αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης καθώς κάθε ξέσπασμα κορονοϊού σε νυχτερινά κέντρα μολύνει κατά μέσο όρο 27 άτομα.

Όπως θα δείτε στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται ένα μπαρ του οποίου η χωρητικότητα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και σε αυτό έχουν συγκεντρωθεί 15 πελάτες και 3 άτομα προσωπικό. Ο ασθενής με κορονοϊό βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας, της οποίας τα παράθυρα είναι κλειστά ενώ υπάρχει μηχανικός εξαερισμός.

Κορονοϊός μετάδοση μπαρ

Μετά από 6 ώρες κάτω από αυτές τις συνθήκες θα έχουν κολλήσει κορονοϊό 14 πελάτες και ένα άτομο από το προσωπικό.

Κορονοϊός μετάδοση μπαρ

Σε περίπτωση όλοι όσοι βρίσκονται στον χώρο φορούν μάσκες υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθούν 8 άτομα.

Κορονοϊός μετάδοση μπαρ

Εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και το μέτρο της μάσκας αλλά και υπάρχει μηχανικός εξαερισμός και ο χρόνος παραμονής στο χώρο μειωθεί κατά δύο ώρες, ο κίνδυνος μόλυνσης ελαχιστοποιείται αφού κινδυνεύει να μολυνθεί μόλις ένας άνθρωπος. Αυτός θα είναι η παρέα του ασθενή 0 που κάθεται κοντά στον φορέα.

Κορονοϊός μετάδοση μπαρ

Το παράδειγμα του σχολείου

Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα η δυναμική της μετάδοσης σε μια σχολική αίθουσα αλλάζει τελείως ανάλογα με το αν ο φορέας είναι μαθητής ή δάσκαλος και αυτό γιατί οι εκπαιδευτικοί μιλούν περισσότερο από τους μαθητές και με μεγαλύτερη ένταση. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που είναι και το πιο επικίνδυνο ο ασθενής 0 είναι ο καθηγητής ενώ η αίθουσα δεν εξαερίζεται και κανένας δεν φοράει μάσκα στην τάξη.

Κορονοϊός μετάδοση τάξη

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εάν οι μαθητές περάσουν δύο ώρες στην σχολική αίθουσα με τον καθηγητή που είναι φορέας του κορονοϊού υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν μέχρι και 12 μαθητές.

Κορονοϊός μετάδοση τάξη

Ο κίνδυνος μειώνεται κάτω από το μισό εφόσον όλοι οι μαθητές και ο εκπαιδευτικός φορούν μάσκα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κίνδυνος αφορά πέντε μαθητές οι οποίοι δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί ποιοι θα μολυνθούν καθώς τα αερολύματα κατανέμονται τυχαία στην αίθουσα.

Κορονοϊός μετάδοση τάξη

Εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα και ο χώρος αερίζεται επαρκώς αλλά και αν μειωθεί ο χρόνος παραμονής στην τάξη από δύο ώρες σε μία τότε ο κίνδυνος διασποράς ελαχιστοποιείται.

Κορονοϊός μετάδοση τάξη

Ο ρόλος της απόστασης και της έντασης της φωνής

Τα αερολύματα είναι ένας από τους 3 τρόπους μετάδοσης του κορονοϊού. Χωρίς επαρκή εξαερισμό, αυτά παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα ενός κλειστού χώρου ενώ γίνονται όλο και πιο πυκνά καθώς περνά η ώρα. Η απόσταση που μπορεί να έχει κάποιος σε ένα κλειστό χώρο μπορεί να αποτελέσει στην αρχή ένα πρώτο μέτρο προστασίας, ωστόσο η παραμονή για πολύ ώρα στον ίδιο κλειστό χώρο αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο μόλυνσης στον ιό.

Κορονοϊός Μετάδοση

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η ένταση της φωνής παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη μετάδοση του ιού σε κλειστό χώρο. Και αυτό γιατί η ομιλία με δυνατή της ένταση της φωνής ή το τραγούδι πολλές φορές απελευθερώνει 50 φορές περισσότερα σωματίδια από ιούς απ' ότι όταν δεν μιλάμε καθόλου.

Μετάδοση κορονοϊός


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ 26 Νοε 2020 | 20:11

Κορονοϊός-Εμβόλια: Έτσι στήνεται η τεράστια αλυσίδα μεταφοράς-αποθήκευσης-διανομής δισεκατομμυρίων δόσεων [Εικόνες]

Πώς θα μεταφερθούν με ταχύτητα και ασφάλεια δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό

ΚΑΙ ΡΕΚΟΡ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 26 Νοε 2020 | 20:07

Ο κορονοϊός "καλπάζει" στην Τουρκία: Ρεκόρ θανάτων για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα με 174 νεκρούς

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Τουρκία ανέρχεται σε 474.606 και των θανάτων σε 13.014.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 26 Νοε 2020 | 20:05

Τώρα κλαίει και ζητά συγγνώμη η πρωθυπουργός της Δανίας για τη σφαγή των μινκ

Με δάκρυα στα μάτια, η πρωθυπουργός της Δανίας ζητάει συγγνώμη για τη διαχείριση κρίσης με τα μινκ

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ 26 Νοε 2020 | 20:00

Σχολεία: "Συζητάμε για άνοιγμα στη νότια Ελλάδα" λέει μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Το άνοιγμα των σχολείων μελετά η επιτροπή των λοιμωξιολόγων μετά την άρση του lockdown.

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 26 Νοε 2020 | 19:57

Εμβόλιο κορονοϊού: Σε νέα διεθνή δοκιμή προσανατολίζεται η Astrazeneca - "Θα είναι ταχύτερη", υποστηρίζει ο CEO της εταιρείας

Η Astrazeneca πιθανόν να προχωρήσει σε νέα παγκόσμια δοκιμή για να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της ενάντια στον κορονοϊό.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ 26 Νοε 2020 | 19:26

Σαρώνει ο κορονοϊός στην Καβάλα: Ένας νεκρός και 30 κρούσματα στο "Προκόπειο" Γηροκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Καβάλας, εκ των οποίων ο ένας εξέπνευσε

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 26 Νοε 2020 | 19:13

Κορονοϊός: Συγκλονίζει γυναίκα που έχασε τον άντρα της - "Δεν μπόρεσα να του πω ένα τελευταίο σ' αγαπώ" [Βίντεο]

Η Έλενα Αποστόλου δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πώς έχασε έτσι ξαφνικά τον 57χρονο σύζυγό της από κορονοϊό

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 26 Νοε 2020 | 18:35

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" πάλι η Θεσσαλονίκη με 562 νέα κρούσματα και η Αττική με 408 - Τριψήφια νούμερα σε Λάρισα και Πιερία

Σαρώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού τη Θεσσαλονίκη παρότι βρίσκεται σε lockdown μία εβδομάδα περισσότερο από την υπόλοιπη χώρα.

ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΝΕΑΡΩΝ 26 Νοε 2020 | 18:31

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή της επίθεσης των νεαρών στους αστυνομικούς - Τους χτυπούν στο πρόσωπο και τους ρίχνουν στο έδαφος [Βίντεο]

Καρέ-καρέ η στιγμή της επίθεσης των νεαρών στους αστυνομικούς που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 26 Νοε 2020 | 18:07

Κορονοϊός: Έσπασε το φράγμα των 600 διασωληνωμένων - 99 νέοι θάνατοι και 2.018 κρούσματα σήμερα

Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από κορονοϊό - Υψηλός αριθμός κρουσμάτων παρά τα μέτρα lockdown για τρίτη εβδομάδα

ΣΤΙΣ ΗΠΑ 26 Νοε 2020 | 17:55
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 26 Νοε 2020 | 17:54

Κορονοϊός: Στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα κινδύνου το Λονδίνο - Το lockdown φεύγει, τα μέτρα μένουν

Μόνο τρεις περιοχές της Αγγλίας τέθηκαν στην χαμηλότερη κατηγορία του κορονοϊού: Νήσος Γουάιτ, Κορνουάλη και Νησιά Σίλι.

ΣΟΒΑΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ 26 Νοε 2020 | 17:42

Κορονοϊός: Στην Αθήνα το C-130 με τους τρεις ασθενείς σε ειδική κάψουλα - Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία [εικόνες]

Πρόκειται για την πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών με κορονοϊό από νοσοκομείο της ανατολικής Μακεδονίας.