Follow us

Μπορεί μία εξέταση αίματος να ανιχνεύσει τον καρκίνο; Νέα μελέτη του βρετανικού ΕΣΥ δίνει ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση

Η νέα εξέταση θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να κάνουν έγκαιρες διαγνώσεις και τελικά να σωθούν χιλιάδες ζωές, όπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

Μια νέα εξέταση αίματος που στοχεύει στην ανίχνευση περισσότερων από 50 τύπους καρκίνου, δίνει ελπίδες στους ερευνητές ότι σύντομα η έγκαιρη διάγνωση θα είναι μια απλή διαδικασία.

Μεγάλη έρευνα στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η συγκεκριμένη εξέταση, διεξήχθηκε στο βρετανικό σύστημα υγείας, το NHS, και όπως λένε οι ερευνητές- υπεύθυνοι για την έρευνα, η εξέταση εντόπισε σωστά δύο στους τρεις καρκίνους σε δείγμα 5.000 ατόμων, που είχαν επισκεφτεί τον γιατρό τους με ύποπτα συμπτώματα στην Αγγλία και την Ουαλία.

Στο 85% αυτών των περιπτώσεων που έγινε η διάγνωση, εντοπίστηκε ευθύς εξαρχής και η αρχική εστία του καρκίνου.

Τι είναι το τεστ Galleri

Πρόκειται για το λεγόμενο τεστ Galleri, μια εξέταση αίματος που αναζητά ευδιάκριτες αλλαγές σε τμήματα γενετικού κώδικα που διαχέονται στον οργανισμό από διαφορετικούς καρκίνους.

Ο έγκαιρος εντοπισμός του ιάσιμου καρκίνου μπορεί να σώσει ζωές και η εξέταση αυτή θεωρείται ότι θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας, γενικούς γιατρούς και παθολόγους.

Το τεστ παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα "έργο εν εξελίξει", λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι μελλοντικά θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση των έγκαιρων διαγνώσεων.

Μπορεί μία εξέταση αίματος να ανιχνεύσει τον καρκίνο; Νέα μελέτη του βρετανικού ΕΣΥ δίνει ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση

Συχνά, οι ασθενείς έχουν συμπτώματα όπως η απώλεια βάρους κάτι που συνδέεται με μια σειρά από πιθανά αίτια αναγκάζοντας τους γιατρούς να υποβάλλουν τους ασθενείς σε πολλαπλές εξετάσεις και επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Περισσότεροι από 350 ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα- η οποία είναι η μεγαλύτερη στο είδος της σε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα καρκίνου - διαγνώστηκαν στη συνέχεια με καρκίνο, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους όπως υπερηχογραφήματα και βιοψίες.

Τα στατιστικά της μελέτης:

Σε ποσοστό 75% η εξέταση αίματα βγήκε θετική δείχνοντας ότι ο ασθενής είχε κάποιον καρκίνο. Το ποσοστό λάθους, δηλαδή αδυναμίας της έρευνας να εντοπίσει τον καρκίνο, ήταν χαμηλό. Σε ποσοστό 2,5% επί των εξετάσεων που έβγαλαν αρνητικό αποτέλεσμα, οι ασθενείς διαγνώστηκαν τελικά με καρκίνο έπειτα από παραδοσιακές εξετάσεις.

Όπως δήλωσε στο BBC News, ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μαρκ Μίντλετον, "η εξέταση ήταν πραγματικά χρήσιμη για τους ασθενείς". ,

"Το τεστ ήταν κατά 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου - και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο γιατί πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές όταν έχουμε έναν ασθενή μπροστά μας, ποια εξέταση απαιτείται, για να δούμε εάν τα συμπτώματά του φτάνουν μέχρι να υποδηλώνουν καρκίνο", εξήγησε.

"Με αυτήν τη διάγνωση από την εξέταση αίματος, θα μπορούμε να αποφασίζουμε αν θα παραγγείλουμε ένα μεγάλο εύρος εξετάσεων ή απλώς ένα υπερηχογράφημα για να επιβεβαιώνουμε την αρχική εξέταση".

Τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της American Society of Clinical Oncology, (Αμερικανική Εταρεία Κλινικής Ογκολογίας) στο Σικάγο, και θα δημοσιευθούν στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet Oncology.

Χρησιμοποιείται και για την ανίχνευση "κρυφών καρκίνων"

Το NHS χρησιμοποιεί επίσης το τεστ Galleri, που αναπτύχθηκε από την καλιφορνέζικη εταιρεία Grail, σε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να ανιχνεύσει κρυφούς καρκίνους.

Τα αρχικά αποτελέσματα αναμένονται κατά τη διάρκεια του 2023- και, εάν είναι επιτυχή, το NHS σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση του σε ένα ακόμη εκατομμύριο ασθενείς το 2024 και το 2025.

Η συγκεκριμένη ελπιδοφόρα εξέταση εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον εντοπισμό δυσδιάγνωστων καρκίνων όπως στον εγκέφαλο, τον τράχηλο της μήτρας, το έντερο, τους πνεύμονες, το πάγκρεας κα τον λάρυγγα.

Ο Δρ Ντέιβιντ Κρόσμπι, από την Cancer Research UK, δήλωσε: "Η μελέτη των ευρημάτων υποδηλώνει ότι η εξέταση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τους γενικούς ιατρούς στις κλινικές αξιολογήσεις τους - αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα, και μια ακόμη μεγαλύτερη έρευνα, για να διαπιστωθεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα πόσο μπορεί να βελτιώσει την πρωτοβάθμια υγεία και την πρόγνωση, και τελικά την υγεία των ασθενών".

Ο γενικός διευθυντής του NHS για τον καρκίνο, καθηγητής Πίτερ Τζόνσον, δήλωσε: "Αυτή η μελέτη είναι το πρώτο βήμα στη δοκιμή ενός νέου τρόπου για τον εντοπισμό του καρκίνου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το NHS πρωτοστάτησε για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Η εξέταση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εντοπίζουμε περισσότερους καρκίνους σε πρώιμο στάδιο και να βοηθήσουμε να σωθούν χιλιάδες ζωές".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 28 Σεπ 2023 | 14:15

Τραγικό: Η 15χρονη που μαχαιρώθηκε από έφηβο στο κέντρο του Λονδίνου μπήκε στη μέση για προστατεύσει τη φίλη της

Η νοσοκόμα μητέρα της αγωνιζόταν για να τη στέλνει σε ένα καλό, ιδιωτικό σχολείο - Η 15χρονη Ελιάνα μπήκε στη μέση για να σώσει τη φίλη της.

ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 27 Σεπ 2023 | 19:46

Λονδίνο: Έφηβος σκότωσε 15χρονη στη μέση του δρόμου - Πήγε να της δώσει λουλούδια, αρνήθηκε και τη μαχαίρωσε στο λαιμό

Δυο έφηβοι χώρισαν αλλά το αγόρι μία μέρα αργότερα επέμενε να τα ξαναβρούν. Το κορίτσι αρνήθηκε και εκείνος τη μαχαίρωσε στη μέση του δρόμου.

ΕΙΧΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 27 Σεπ 2023 | 19:23

Τραγωδία στη Βρετανία: 40χρονη μητέρα έκανε κρυοθεραπεία σε ποτάμι και πέθανε από καρδιακή προσβολή

Βρετανίδα πέθανε κατά τη διάρκεια συνεδρίας κρυοθεραπείας - Τι εξηγεί καρδιολόγος που μετείχε στην ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη

ΟΙ ΝΟΣΗΡΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ TELEGRAM 27 Σεπ 2023 | 18:19

Φρίκη στην Αυστραλία: Ένα πορτοκαλί λουρί πρόδωσε τον αρρωστημένο ζωολόγο που βίαζε και βασάνιζε σκυλάκια

Ένα κοινό αντικείμενο που κάθε άνθρωπος που έχει ή φροντίζει κατοικίδιο διαθέτει, πρόδωσε τον αρρωστημένο κακοποιητή σκύλων: Τον έκαψε ένα πορτοκαλί λουρί.

"ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ" 27 Σεπ 2023 | 13:58

Το Βρετανικό Μουσείο έβαλε αγγελία για να βρει 2.000 αρχαιοελληνικούς και ρωμαϊκούς θησαυρούς - Μετά το σκάνδαλο κλοπών

Με αγγελία αναζητά το Βρετανικό Μουσείο 2.000 κλεμμένους αρχαιοελληνικούς και ρωμαϊκούς θησαυρούς.

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 26 Σεπ 2023 | 12:52

Αρρωστημένο: Διάσημος ζωολόγος "κροκοδειλάκιας", συνεργάτης του BBC, βίαζε κουτάβια σε καταφύγιο ζώων

Βρετανός ζωολόγος που είχε καταφύγιο ζώων κακοποιούσε σκυλάκια επί μία δεκαετία.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ 25 Σεπ 2023 | 15:38

Βρετανία: Η νοσηλεύτρια Λέτμπι που σκότωσε 7 μωρά στο μαιευτήριο, περνά ξανά από δίκη- Δεν θα βγει ποτέ από τη φυλακή

Η Λέτμπι, 33 ετών, η κατά συρροή παιδοκτόνος με τα περισσότερα θύματα στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας περνά εκ νέου από δίκη.

ΦΡΙΚΗ 23 Σεπ 2023 | 21:53

Σοκ στη Βρετανία: Νοσοκόμα δολοφονούσε νεογέννητα μωρά και έστελνε φωτογραφίες στους γονείς τους

Η αποτρόπαια δράση της Λούσι Λέτμπι σόκαρε τη χώρα και τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν φρίκη.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ 18 Σεπ 2023 | 22:51

Ηράκλειο: 26χρονος Βρετανός προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την αστυνομία για να εκβιάσει επιχειρηματία

Ο 26χρονος επισκέφτηκε το μπαρ που διατηρεί ο 47χρονος επιχειρηματίας και την άλλη μέρα το πρωί κατήγγειλε τον ίδιο και τον 27χρονο σερβιτόρο για εξύβριση και πρόκληση σωματικών βλαβών

ΣΤΗΝ DAILY MAIL 15 Σεπ 2023 | 18:40

Σοκ στη Βρετανία: Θετικοί στον HIV τρεις υπάλληλοι σούπερ μάρκετ - Είχαν δεχθεί επίθεση με βελόνες από ληστές

"Τρεις από τους συναδέλφους του καταστήματός μας είναι πλέον θετικοί στον ιό HIV ως αποτέλεσμα επιθέσεων με βελόνες πριν από αρκετά χρόνια" φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Ρίτσαρντ Γουόκερ

ΤΟ 2022 14 Σεπ 2023 | 13:23

Αποκάλυψη BBC: Ρωσικό μαχητικό επιτέθηκε κατά λάθος εναντίον βρετανικού αεροσκάφους - Τελικά... αστόχησε

Σύμφωνα με το BBC, οι πύραυλοι που εκτόξευσε το ρωσικό μαχητικό δεν οφείλονταν σε τεχνική δυσλειτουργία αλλά σε διφορούμενη εντολή. Το περιστατικό έλαβε χώρα στη Μαύρη Θάλασσα το 2022.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ 14 Σεπ 2023 | 07:45

Εξομολόγηση Καραμίχου για την περιπέτεια με τον καρκίνο: Σκέφτηκα αν έχω τακτοποιήσει πράγματα, διαθήκες

Για την περιπέτειά του με τον καρκίνο μίλησε ο Γιώργος Καραμίχος, περιγράφοντας τις ημέρες που πέρασε στο νοσοκομείο και τη στιγμή που ξέσπασε σε κλάματα.

ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 11 Σεπ 2023 | 20:52

Βρετανία: Απολύονται 9.100 εργαζόμενοι από την αλυσίδα Wilko - Κλείνουν όλα τα καταστήματα

Η βρετανική αλυσίδα Wilko, που πουλάει τα πάντα, από σιδηρικά μέχρι προϊόντα καθαρισμού και παιχνίδια, διαθέτει περίπου 400 καταστήματα.