Follow us

Νοσοκομεία που δεν εφημερεύουν: Πρέπει να δέχονται ή όχι ασθενείς και τι γιατρό φωνάζεις σε "κλειστό" νοσοκομείο;

Τι συνέβη με την έγκυο στη Θεσσαλονίκη και τον 49χρονο στην Πάτρα - Τα νοσοκομεία εκτός εφημερίας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

Δύο περιστατικά σε πολύ μικρό διάστημα μεταξύ τους, με τραγική κατάληξη, που γέννησαν πολλά ερωτηματικά και προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας. Σε δύο νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου το ένα τελείωνε εφημερία του και το δεύτερο δεν εφημέρευε. Και στις δυο περιπτώσεις, οι γιατροί και το νοσηλευυτικό προσωπικό δεν δέχθηκαν τους ασθενείς, με αποτέλεσμα ο ένας να καταλήξει και μια έγκυος να χάσει το μωρό της. Η αντίδραση των γιατρών προκάλεσε μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και την παρέμβαση του υπουργού Υγείας με την απόλυση μιας νοσηλεύτριας.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη. Αυτή που διατύπωσε στα social media ένας γιατρός. "Τι γιατρό φωνάζεις 12 η ώρα το βράδυ σε "κλειστό" νοσοκομείο για να εξετάσει έναν περιπατητικό άρρωστο με πόνο στην πλάτη, που ο ιατρός του είπε ότι έχει "ψύξη" (μη υπαρκτό νόσημα); Καρδιολόγο, πνευμονολόγο, παθολόγο ή ορθοπεδικό; Πώς κάνεις όλες τις απαραίτητες εξετάσεις σε ένα εργαστήριο που δεν εφημερεύει;

Το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη

Η 30χρονη ετοιμόγεννης έγκυος κατήγγειλε πως πήγε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όμως όπως σημειώνει έληγε η εφημερία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που εφημέρευε, δεν την υπέβαλαν σε επείγουσα καισαρική τομή, με αποτέλεσμα να υποστεί επιπλοκές και να χαθεί η ζωή του νεογέννητου παιδιού της. Η γυναίκα και ο σύζυγός της υπέβαλαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζητώντας την ποινική δίωξη των γιατρών που επιλήφθηκαν του περιστατικού και στα δύο νοσοκομεία.

Η 30χρονη καταγγέλλει πώς η αργοπορημένη αντίδραση των ιατρών και νοσηλευτών του Ιπποκράτειου και του Παπαγεωργίου, προκάλεσαν ανεπανόρθωτες βλάβες στο βρέφος της, με αποτέλεσμα αυτό να γεννηθεί καθυστερημένα, με επιπλοκές, και να καταλήξει μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες διασωλήνωσης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

Η γυναίκα, επικαλούμενη τις εξετάσεις που έκανε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τονίζει ότι κυοφορούσε ένα υγιέστατο αγοράκι, με δυνατό καρδιακό παλμό και βάρος 3.970, το οποίο ωστόσο, μετά τη γέννησή του δεν είχε εγκεφαλική λειτουργία και κατέληξε πέντε μέρες πριν κλείσει τους τέσσερις μήνες ζωής.

Η απάντηση των δύο νοσοκομείων

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ιπποκράτειο και υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου Νικόλαος Αντωνάκης, γίνεται λόγος για ανακριβή στοιχεία στα σχετικά δημοσιεύματα και σε σχέση με την αντιμετώπιση του περιστατικού αναφέρεται: "από τον διενεργηθέντα στο αρχείο του νοσοκομείου έλεγχο προκύπτει ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 7.25 π.μ., προσήλθε έγκυος σε τελειόμηνη κύηση με αναφερόμενο κοιλιακό άλγος και διαγνωσμένη από ημερών με COVID-19.

Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, εξετάστηκε από τη μαία και την ιατρό της εφημερίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις θετικές σε COVID-19 εγκύους. Διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της. Η έγκυος αποχώρησε από το τμήμα επειγόντων στις 8.10 π.μ., χωρίς αιμόρροια ή άλλη συμπτωματολογία και με οδηγίες. Τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου της χορηγήθηκαν την 9-6-22 κατόπιν αιτήσεως της".

Από την πλευρά του, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου σημειώνει πως αφότου εξετάστηκε η ασθενής, η οποία είχε covid, οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επείγουσα καισαρική, όμως το έμβρυο γεννήθηκε χωρίς σφυγμό και διασωληνώθηκε άμεσα. Τονίζεται δε, πως όταν η μητέρα πήρε εξιτήριο, της δόθηκε πλήρες αντίγραφο του ιατρικού της φακέλου. "Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρέχει στη συντριπτική του πλειοψηφία τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ με πλήρη σεβασμό στους ασθενείς και αυταπάρνηση. Οποιαδήποτε καταγγελία για τυχόν ιατρική αμέλεια στο ΕΣΥ διερευνάται με τη δέουσα σοβαρότητα από τα αρμόδια όργανα και υπάρχει σαφής εντολή μου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για άμεση διερεύνηση, ειδικά στις περιπτώσεις που η καταγγελία συνδέεται με απώλεια ανθρώπινης ζωής" ήταν η δήλωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Ο 49χρονος στην Πάτρα

Ήταν πριν λίγες ημέρες, όταν ο 49ρονος ζαχαροπλάστης Θεόδωρος Νεμουτιάνος, αισθάνθηκε έναν δυνατό πόνο στην πλάτη. Έσπευσε στο κοντινότερο νοσοκομείο, στον "Άγιο Ανδρέα" της Πάτρας όπου απευθύνθηκε σε όποιον γιατρό βρήκε μπροστά του.

Του περιέγραψε τον ισχυρό πόνο που ένιωθε στην πλάτη, για ν’ ακούσει την φράση: "Ψύξη θα ‘ναι, εμείς δεν εφημερεύουμε, πηγαίνετε στο Ρίο", όπως ο ίδιος είπε σε οικείους του. Λίγα λεπτά μετά, έφθασε στο νοσοκομείο ο μικρότερος αδελφός του, τον οποίον είχε ειδοποιήσει για να σπεύσει για βοήθεια. Παρά τις εκκλήσεις και των δύο, οι γιατροί ήσαν ανένδοτοι. Τον έστειλαν στο Πανεπιστημιακό στο Ρίο.

Τα δύο αδέλφια μπήκαν στο αυτοκίνητο του μικρότερου και ξεκίνησαν για εκεί. Στον δρόμο ο αδελφός του, του μίλησε για όλα. Του εξήγησε πώς έφθασε στον "Άγιο Ανδρέα", τι είπε στους γιατρούς κι όλα αυτά με κάθε λεπτομέρεια. Ξαφνικά, και ενώ ο αδελφός οδηγούσε, ένιωσε έναν ακόμα πιο ισχυρό πόνο και κατέρρευσε στο κάθισμα. Έφτασαν στο νοσοκομείο Ρίου και απλά… διαπίστωσαν τον θάνατό του, από καρδιακή ανακοπή.

Ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Μια ανάρτηση για τα νοσοκομεία που γεννά προβληματισμό

"Τι γιατρό φωνάζεις 12 η ώρα το βράδυ σε "κλειστό" νοσοκομείο για να εξετάσει έναν περιπατητικό άρρωστο με πόνο στην πλάτη, που ο ιατρός του είπε ότι έχει "ψύξη" (μη υπαρκτό νόσημα); Καρδιολόγο, πνευμονολόγο, παθολόγο ή ορθοπεδικό; Πως κάνεις όλες τις απαραίτητες εξετάσεις σε ένα εργαστήριο που δεν εφημερεύει; Πώς κάνεις αξονική, στεφανιογραφία ή ότι άλλο χρειάζεται; Όλοι εκ των υστέρων λένε εκ του ασφαλούς ότι είχε έμφραγμα (πώς το ξέρουν;), αλλά θα μπορούσε να έχει διαχωριστικό ανεύρυσμα, πνευμονική εμβολή η απλά μυοσκελετικό άλγος (όπως προφανώς θεώρησε ο κωλόφαρδος ιδιώτης ιατρός που χάρη στην αστοχία του συστήματος την γλύτωσε για το σοβαρό ιατρικό λάθος). Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζεις πριν εξετάσεις ενδελεχώς τον άρρωστο και πριν ολοκληρωθεί ο απαραίτητος εργαστηριακός-απεικονιστικος έλεγχος. Πόσο χειρότερη πρόγνωση θα μπορούσε να είχε ο ασθενής αν μετά την καθυστερημένη διάγνωση έπρεπε και να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο για αγγειοπλαστική, θρομβόλυση ή χειρουργείο;".

Το κείμενο-ανάρτηση στο Facebook ανήκει σε πνευμονολόγο και αναπαράχθηκε από συναδέλφους του γιατρούς, δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης στα νοσοκομεία. "Νομίζετε ότι ένα νοσοκομείο κλειστό έχει όλες τις δυνατότητες stand by όλες τις ημέρες και ώρες; Το λάθος της νοσηλεύτριας ήταν ότι πήρε την ευθύνη να διώξει το περιστατικό ενώ δεν μπορούσε να αξιολογήσει την βαρύτητα. Έπρεπε να τον βάλει μέσα και να καλέσει ασθενοφόρο μαζί με τον δύσμοιρο ειδικευόμενο παθολόγο που έτυχε να εφημερεύει στην παθολογική κλινική και στα χέρια του οποίου πιθανότατα θα πέθαινε μέσα στα έρημα επείγοντα.

Αν μπορεί να γίνεται διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των περιστατικών σε "κλειστό" νοσοκομείο, ας πηγαίνουν όλοι όπου τους βολεύει, ότι ώρα τους βολεύει. Έτσι κι αλλιώς μετά την υπεραντίδραση του άσχετου με την ιατρική υπουργού, για να ικανοποιηθεί η αδηφάγος κοινή γνώμη, δεν θα αφήνουν κανέναν να φύγει από τα κλειστά επείγοντα ότι ώρα και ημέρα να είναι. Ο άτυχος ασθενής έκανε μια λάθος επιλογή που εν μέρει μπορεί να ήταν η μοιραία. Ακόμα όμως και να έμπαινε στο κλειστό νοσοκομείο πιθανώς θα κατέληγε εκεί.

Η νοσηλεύτρια βάρδιας προφανώς έχει ευθύνη για την μη αξιολόγηση της βαρύτητας του περιστατικού που οδήγησε στον θάνατο του ασθενούς καθ' οδόν και θα τιμωρηθεί. Όλοι οι υπόλοιποι κάνουμε το σταυρό μας που δεν έτυχε η συγκεκριμένη 'στραβή στη βάρδια μας', γιατί είμαστε μόνοι και απροστάτευτοι" συνεχίζει το κείμενο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 04 Οκτ 2022 | 15:09

Καταγγελία: Οδηγός του ΟΑΣΘ αρνήθηκε σε έγκυο με παιδί σε καρότσι να επιβιβαστεί

Μια 29χρονη έγκυος καταγγέλει πως οδηγός του ΟΑΣΘ δεν της επέτρεψε να επιβιβαστεί στο λεωφορείο, επειδή η ίδια δεν μπορούσε να διπλώσει το καρότσι του παιδιού της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 29 Σεπ 2022 | 10:50

Παντρεύεται με πολιτικό γάμο και μίνι νυφικό σε στενό οικογενειακό κύκλο η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου

Όλες οι λεπτομέρειες για τον κλειστό πολιτικό γάμο της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου και το μίνι νυφικό της.

ΕΙΝΑΙ 7 ΜΗΝΩΝ ΕΓΚΥΟΣ 29 Σεπ 2022 | 09:23

Η εξομολόγηση της Μαίρης Συνατσάκη για τις δυσκολίες πριν μείνει έγκυος - "Στα 33 μου κατάλαβα..."

Η Μαίρη Συνατσάκη περνά την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της, καθώς διανύει τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της. Η εξομολόγηση για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

H ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΦΟΥΡΕΙΡΑ 28 Σεπ 2022 | 10:18

Ελένη Φουρέιρα: Κούκλα στην πρώτη εμφάνιση μετά από δύο μήνες - Τα... σημάδια της εγκυμοσύνης

H ενόχληση της Ελένης Φουρέιρα για τις τηλεοπτικές κάμερες - "Αν έχες κάτι να κρύψεις δεν πας στο συγκεκριμένο μαγαζι".

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ 26 Σεπ 2022 | 18:49

Θάνατος Φαίης Μπακογιώργου: "Ο πατέρας μου ξέρει ποιος την σκότωσε", υποστηρίζει η αδελφή της

Τι απαντούν η μητέρα και η αδερφή της 23χρονης που βρέθηκε νεκρή τυλιγμένη σε κουβέρτα

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ 23 Σεπ 2022 | 10:09

Πανέμορφη έγκυος στα 35 της η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Γενέθλια με σούπερ μίνι φόρεμα με ουρά μέχρι το πάτωμα

Το one shoulder ντραπέ φόρεμα της εγκυμονούσας στον έκτο μήνα Κωνσταντίνας Σπυροπούλου που ακολουθεί πιστά το προσωπικό της στιλ.

ΝΕΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ 22 Σεπ 2022 | 15:37

Θάνατος 23χρονης στον Αγ. Παντελεήμονα: "Η αδελφή της την κακοποιούσε και την εξέδιδε" - Τι απαντά η οικογένειά της

H 23χρονη είχε πέσει θύμα κυκλώματος που την εξανάγκαζε στην επαιτεία και την πορνεία

ΠΙΟ ΛΑΜΠΕΡΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ 22 Σεπ 2022 | 10:16

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Το sparkling φόρεμα με το τεράστιο σκίσιμο που επέλεξε στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της

Η νέα βραδινή εμφάνιση της εγκυμονούσας Κωνσταντίνας Σπυροπούλου - Το μίντι εφαρμοστό φόρεμα με το τεράστιο σκίσιμο...

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ 15 Σεπ 2022 | 10:09

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Αυτό είναι το φύλο του μωρού που περιμένει - Λαμπερή στον έκτο μήνα

Το έντονο ανοιχτό πράσινο φόρεμα με τα cut-outs που τόνιζε την φιυσκωμένη κοιλιά της εγκυμονούσας, ο πολιτικός γάμος και το φύλο του μωρού.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 15 Σεπ 2022 | 00:21

Υπερπαραγωγή η εγκυμονούσα Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου με σούπερ μίνι πράσινο φόρεμα με cut outs, πετράδια και φουλ στην παγιέτα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΗΛΕΚΤΡΑ» 13 Σεπ 2022 | 09:54

Σε γραφεία, σχολεία και νοσοκομεία κατά προτεραιότητα η ενεργειακή αναβάθμιση

Προτεραιότητα θα δοθεί σε κτίρια που έχουν υψηλή ενεργειακή κατανάλωση, μέσω της αναβάθμισης των οποίων, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 09 Σεπ 2022 | 23:17

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Τα πρώτα λόγια μετά την ανακοίνωση ότι είναι έγκυος - Πώς προετοιμάζεται για το μωράκι [Βίντεο]

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου ανάρτησε ένα instastory στο Instagram, αποκαλύπτοντας ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που επέλεξε να διαβάσει λίγο πριν υποδεχτεί το μωρό της

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 07 Σεπ 2022 | 20:55

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Αγόρι ή κορίτσι; Αυτό είναι το φύλο του μωρού που περιμένει [Βίντεο]

Μέσα από την εκπομπή "Με αγάπη Χριστιάνα" στον Alpha Κύπρου έγινε λόγος και για το φύλο του μωρού που περιμένει η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου - Παντρεύεται τον Νοέμβριο